မဲဇလီဖူးသုပ္ နွင့္ က်န္းမာေရး
ကြ်န္ေတာ္တို့ ျမန္မာလူမ်ိဳး မ်ားဟာ တန္ေဆာင္မုန္း လျပည့္ညမွာ မဲဇလီဖူးသုပ္ စားေလ့ရိွပါတယ္။ ကီ်းမနိုးပဲြမွာ ဖမ္းဖို့လား ၊ ေဆးေပါင္းခဖို့လား၊ နွစ္မ်ိဳးစလံုး အက်ိဳး ရေစဖို့ လားေပါ့။ ဒါေပမဲ့ ေရွးအယူ ကေတာ့ တန္ေဆာင္မုန္း လျပည့္ညဟာ ေဆးေပါင္းခ တယ္လို့ ဆိုပါတယ္။ ၾကတၱိကာ နကၡတ္နဲ့ စန္းယွဥ္တဲ့ တန္ေဆာင္မုန္း လျပည့္ေန့မွာ ေဆးပင္အေပါင္း တို့ကို ေစာင့္ေရွာက္ရတဲ့ နတ္အေပါင္းတို့က မဲဇလီပင္ ေစာင့္နတ္ကို တညီတညြတ္တည္း လာေရာက္ခစား ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီအခိ်န္အခါ သမယဟာ ေဆးေပါင္းခတဲ့ ည ျဖစ္ေပမေပါ့။ အဲဒီလို ေဆးေပါင္းခတဲ့ မဲဇလီဖူးသုပ္ ကိုစားရင္ျဖင့္ ၉၆ ပါးေရာဂါ ကင္းတယ္၊ အသက္ရွည္မယ္ လို့ ယံုၾကည္ထားၾက ပါတယ္။ အခ်ိဳ႕ကလည္း ၾကတၱိကာနကၡတ္ ကိုေစာင့္တဲ့ မီးနတ္ၾကီးက တန္ေဆာင္မုန္း လျပည့္ေန့မွာ လူ့ျပည္လူ့ရြာ အလည္လာ ပါသတဲ့။ မိတ္ေဆြျဖစ္တဲ့ မဲဇလီနတ္မင္း ထံမွာ တည္းခိုပါတယ္။ ဒီအခိ်န္မွာပဲ လူ့ျပည္မွာရိွတဲ့ အာကာသစိုး နတ္မင္းၾကီးနဲ့ တကြေသာ နတ္အေပါင္း တို့က မီးနတ္ၾကီးကို လာေရာက္ နႈတ္ဆက္ ဂါရ၀ျပဳ ၾကပါတယ္။ စိန္နားကပ္ေရာင္နဲ့ ပါးေျပာင္ ဆိုသလိုေပါ့။ မီးနတ္ၾကီးနဲ့ အတူ တန္ခိုးၾကီး နတ္ေတြ လာေရာက္ စံေပ်ာ္ရာ ျဖစ္တဲ့ မဲဇလီပင္ဟာ အညြန့္အဖူး ေတြပါမက်န္ တန္ခိုးသတၱိ ထူးေတြနဲ့ ျပည့္စံုေနၾက ပါတယ္။ ပံုျပင္ဆန္ဆန္ ဆိုေပမယ့္ ကြ်န္ေတာ္တို့ ဘိုးဘြား လက္ထက္ အဆင့္ဆင့္ လက္ဆင့္ကမ္း လာတဲ့ ရိုးရာအေမြ၊ ဓေလ့တစ္ခုပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ဘယ္လိုပဲ ေျပာေျပာ မဲဇလီဖူးသုပ္ ကေတာ့ စားေကာင္းတာ အမွန္ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ မဲဇလီပင္ေပၚ တက္ ၊ အဖူးမ်ားမ်ား ပါတဲ့ ကိုင္းကိုခ်ိဳးခ်၊ အဖူးေတြကိုျပဳတ္၊ အာလူးျပဳတ္ နိုင္နိုင္၊ ေျမပဲေလွာ္ နိုင္နိုင္နဲ့ ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ ေမႊးေမႊးေလး ထည့္သုပ္ လိုက္ရင္ အတိုင္းထက္ အလြန္ပါပဲ။ ခါး၊ ဆိမ့္၊ ခ်ိဳ၊ ေမႊးေပါ့ေလ။ ခါေတာ္မီ အြန္လိုင္းကေန ေရာင္းသင့္တယ္ ထင္ပါတယ္။ ရြာက စာေရးဆရာၾကီး တစ္ေယာက္ကေတာ့ ေျပာဖူးပါတယ္။ လျပည့္ေန့ လမြန္းတည့္ ခိ်န္မွာ လမင္းၾကီးကို ၾကည့္ျပီး တစိမ့္စိမ့္ စားေနရင္ ေဆးဖက္ ပို၀င္ပါသတဲ့။ ''ရန္ကုန္မွာ သာတဲ့လ'' ျဖစ္မွာစိုးလို့ အိမ္တြင္းအိမ္ျပင္ လွ်ပ္စစ္မီး ေတြပိတ္၊ ''လေရာင္နွေျမာတဲ့ ဆရာမ မစနၵာ'' လို အျပည့္အ၀ ခံစားရမွာေပါ့။ ဒါဆို ရုပ္အၾကည္၊ စိတ္အၾကည္ ဓာတ္ေတြ အထံုကူးစက္ျပီး ေဆးေပါင္းခ နိုင္ပါတယ္။ ကြ်န္ေတာ့္ အထင္ေတာ့ လျပည့္ညမွ၊ တန္ေဆာင္မုန္း လျပည့္ညမွ မဟုတ္ဘူး မဲဇလီဖူးသုပ္ ဟာ ေဆးဖက္၀င္ လွပါတယ္။ အရြက္နုကေလး ေတြပါ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္နိုင္ ပါတယ္။
မယ္ဇလီပင္ (မဲဇလီ) ဟာ ''လီဂူမီနိုးစီအီး'' မ်ိဳးရင္းတြင္ ပါ၀င္ျပီး
ရုကၡေဗဒ အလိုအားျဖင့္ ''ကက္စီယာ ဆိုင္းရမ္းမီး''လို့ေခၚပါတယ္။ မဲဇလီပင္ ဆိုတာ ဆယ့္နွစ္ရာသီ စိမ္းလန္း ေနတဲ့သစ္ပင္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာနိုင္ငံအနံွ့ ေပါက္ပါတယ္။ အေစ့ကို အလြယ္တကူ ခ်စိုက္နိုင္ျပီး အလြယ္တကူ အပင္ေပါက္
နိုင္တဲ့အျပင္ ၾကီးလြယ္တဲ့၊ ခိုင္ခံ့တဲ့သစ္ပင္ ျဖစ္တာမို့ ေက်းလက္ေတာရြာ ေတြနဲ့ ဘုန္းၾကီးေက်ာင္း၀င္း ေတြမွာ
မဲဇလီပင္ေတြကို စိုက္ပ်ိဳးထား တတ္ၾကပါတယ္။ မဲဇလီပင္ဟာ
အျမင့္ေပ ၅၀ အထိ ရိွနိုင္ပါတယ္။
အစိမ္းရင့္ေရာင္ ထိပ္၀ိုင္းေနတဲ့ အရြက္ေတြ
ထူထူထပ္ထပ္ ဖံုးအုပ္လ်က္ ရိွတာမို့ အဲဒီ အပင္ေတြကို အရိပ္အာ၀ါသ အတြက္ စိုက္ပ်ိဳးထားၾက တာလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ မဲဇလီဆိုသည္မွာ ''အ၀ါေရာင္ အပြင့္မ်ား အခိ်န္လိုက္ ဖူးပြင့္သည့္ ပင္ေစာက္ၾကီး တစ္မ်ိဳး အရြက္၊ အဖူး စသည္ကို ဟင္းလ်ာ အျဖစ္စားသံုးျပီး
အရသာခါး၍ ေဆးဖက္၀င္ သည္''လို့ မဲဇလီပင္ကို ျမန္မာအဘိဓာန္ တြင္ ဖြင့္ဆိုထား ပါတယ္။
ထူပါရံုေစတီ ေက်ာက္စာ ေပၚမွာ ေရးထြင္းထားတဲ့ မွတ္တမ္းစာအရ ေရွးယခင္က မဲဇလီပင္ကို ''မည္ဇရီပင္'' ဟု ေခၚရာမွ အသံထြက္ အလိုက္ ''မယ္ဇရီ'' ျဖစ္လာျပီး ထို့ေနာက္ ကာလၾကာတဲ့ အခါ ''မယ္ဇရီ'' မွ ''မယ္ဇလီ- မဲဇလီ'' ဆိုျပီး အဆင့္ဆင့္
အသံထြက္ ေျပာင္းေခၚေ၀ၚ လာခဲ့ၾကပါတယ္။ ေနရာေဒသေပၚ မူတည္ျပီး အခ်ိဳ႕ကေတာ့ ''မဥၨရီပင္'' လို့ေခၚၾက သလို ကခ်င္လူမို်းတို့က ''မယ္ဂ်ဴရီပင္''၊ ရွမ္းလူမ်ိဳးတို့က ''မယ္ပဥၥလီ''၊ ကရင္လူမို်း တို့က ''ပီတစ္ခါလ'' ဆိုျပီး အသီးသီး ေခၚဆိုၾက
ပါတယ္။ မဲဇလီဖူးသုပ္ ဟာ နုတဲ့ အခိ်န္မွာ အစိမ္းေဖ်ာ့ေရာင္ ျဖစ္ျပီး ရင့္လာတဲ့အခါ အညိဳေရာင္ ေျပာင္းသြားတတ္ ပါတယ္။
ျမန္မာ တိုင္းရင္းေဆးက်မ္း ေတြမွာ အပူ၊ အေအး တူတဲ့နွစ္လကို ဥတုတစ္ခု၊ တစ္နွစ္မွာ ဥတုငယ္ ေျခာက္ခု ပိုင္းျခားထား ပါတယ္။ (၁) ၀ါဆိုနဲ့ ၀ါေခါင္လတို့ကို ၀ႆနဥတု၊ (၂) ေတာ္သလင္းနဲ့ သီတင္းကြ်တ္လ တို့ကို သရဒဥတု၊ (၃) တန္ေဆာင္မုန္းနဲ့ နတ္ေတာ္လ တို့ကို ေဟမနၱဥတု၊ (၄) ျပာသိုနဲ့ တပို့တဲြလ တို့ကို သိသိရဥတု၊ (၅) တေပါင္းနဲ့ တန္ခူးလ တို့ကို ၀သနၱဥတု၊ (၆) ကဆုန္နဲ့ နယုန္လ တို့ကို ဂိမွဥတု လို့ ေခၚေ၀ၚၾက ပါတယ္။
တန္ေဆာင္မုန္းလ ပါ၀င္တဲ့ ေဟမနၱဥတုမွာ အဆီအေစး
မ်ားတဲ့အစာ၊ အခ်ိဳ၊ အဆိမ့္၊အခ်ဥ္၊ အငန္ အရသာေတြ၊
နြားနို့၊ ေထာပတ္၊ ဆီ၊ သၾကား၊ ေကာက္ၾကီးဆန္၊ ပ်ားရည္၊ ခ်င္းေျခာက္နဲ့
ၾကစုသီးတို့ကို စားသံုးေပးရမယ္ လို့ဆိုပါတယ္။
အဆီအေစးမရိွတဲ့၊ ေၾကလြယ္တဲ့ အစာ၊ ခါးေသာအစာ၊ အဖန္၊ အစပ္ အရသာရိွတဲ့ အစားအစာေတြကို စားျခင္း၊ စားနိုင္တာထက ္ေလွ်ာ့စားျခင္းေတြ
မလုပ္ရပါဘူး။ အဲသလို ေရးသားထားေတာ့ မဲဇလီဖူးသုပ္က ခ်ိဳ၊
ဆိမ့္၊ ဖန္အရသာ ရိွေလေတာ့ ေဆးဖက္၀င္ သြားတာထင္ပါရဲ့။
ဒီေနရာမွာ မဲဇလီနဲ့ ပူးတဲြခ်န္ပီယံ ျဖစ္တဲ့
တန္ေဆာင္မုန္းလ အေၾကာင္း အနည္းငယ္ တင္ျပပါရေစ။ တန္ေဆာင္မုန္းကို ပုဂံေခတ္ ေက်ာက္စာေတြမွာ ''တန္ေဆာင္မႈန္'' လို့ ေရးထိုးေလ့ ရိွပါတယ္။ ''တန္ေဆာင္မႈန္း'' လို့ အသံထြက္ဆို ခဲ့ၾကပါတယ္။ ''မိုက္ေမွာင္ လြင့္ျပဳန္း၊ တန္ေဆာင္မုန္း၊ ေဆာင္မႈန္း ေခၚတကား။ ဟထိုးေပ်ာက္ကာ၊ ေျပာင္းေရႊ့လာ၊
မုန္းသာခုထင္ရွား'' ဟူ၍ စပ္ဆို ထားျခင္းက
တန္ေဆာင္မုန္းရဲ့ ျဖစ္စဥ္ကို ေပၚလြင္ သိရိွနိုင္ပါတယ္။ တန္ေဆာင္= ဆီမီး၊ မီးရွူး၊မီးတိုင္။
မႈန္း=ထြန္းလင္းျခင္း၊ ေတာက္ပျခင္းလို့
အဓိပၸာယ္ ရပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္လည္း ျမန္မာ့ဆယ့္နွစ္လ ရာသီမွာ တန္ေဆာင္မုန္းလ ဟာ အထြန္းလင္း၊ အေတာက္ပဆံုးနွင့္ အသာယာဆံုး လတစ္လ ဟုဆိုနိုင္ပါတယ္။ ျမန္မာ့သမိုင္း မွတ္တမ္း မ်ားအရ ဗိႆနိုး နတ္မင္းၾကီးသည္ နွစ္စဥ္ နွစ္တိုင္း ၀ါဆိုလဆန္း ၁၂ ရက္ကေန အိပ္စက္လိုက္ရာ တန္ေဆာင္မုန္း လဆန္း ၁၂ ရက္မွ နိုးထ လာတာေၾကာင့္ တန္ေဆာင္မုန္း လကို ''နတ္နိုးလ'' လို့လည္း ေခၚဆို ၾကပါတယ္။
တန္ေဆာင္မုန္း လျပည့္ေန့မွာ ျမတ္စြာ ဘုရားရွင္က ရာဇျဂိဳဟ္ျပည့္ရွင္ အဇာတသတ္မင္း နဲ့ အေပါင္းအပါ
တို့ကို သာမညဖလသုတ္ ေဟာၾကားတဲ့ ေန့ထူးေန့ျမတ္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ တန္ေဆာင္မုန္း လျပည့္ညမွာ
ဆီးနွင္း၊ ျမဴ၊ တိမ္၊ သူရိန္၊ မီးခိုး ငါးမ်ိဳး ကင္းစင္ ေနတာေၾကာင့္
ထက္ေကာင္းကင္ တစ္ခြင္လံုး ၾကည္လင္ကာ
နကၡတ္တာရာ တစ္စံုထြန္းလင္း ေနပါတယ္။
မပီ၀ိုး၀ါး ေသးမႊားတဲ့ ၾကတၱိကာၾကယ္ ေခၚ ေဖ်ာက္ဆိပ္ၾကယ္စု ေလးလည္း
လင္းလက္ခြင့္ ရတဲ့ည ျဖစ္ပါတယ္။
မဲဇလီအစြမ္းကို ေျပာရရင္ျဖင့္ ၁၀၀ ဂရမ္ အေလးခိ်န္ရိွတဲ့
မဲဇလီဖူးနွင့္ အရြက္တို့ကို ေဆးသိပၸံ နည္းအရ ဓာတ္ခဲြ စမ္းသပ္ၾကည့္ရာ ကယ္လိုရီ ၁၀၀၊
ပရိုတင္း ၇ ဒသမ ၁ ဂရမ္၊ အဆီဓာတ္ ၁ ဂရမ္၊ ကစီဓာတ္ ၁၇ ဒသမ ၉ ဂရမ္၊ ထံုးဓာတ္ ၄၄ ဒသမ ၁
မီလီဂရမ္၊ သံဓာတ္ ၁၇ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ ေအ ၁၄၅၀၀ IU
၊ ဗီတာမင္ ဘီ၀မ္း သုည ဒသမ ၄ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္ ဘီတူး သုည ဒသမ ၆၉
မီလီဂရမ္၊ နိုင္ယာစင္ ၁ ဒသမ ၃ မီလီဂရမ္၊ ဗီတာမင္စီ ၁၀၁ မီလီဂရမ္ တို့ အသီးသီးပါရိွ
ၾကပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြမွာ ရွားရွားပါးပါး ေတြ့ရခဲတဲ့ ေဆးဖက္၀င္ Glycosides,
Terpenoids, Tannins, Saponins, Flavonoids နဲ႕ Steroids ေတြလည္း
ပါရိွၾက ပါေသးတယ္။
(၁) ခ်ိဳ၊ ဆိမ့္၊
ဖန္ အရသာသံုးမ်ိဳး ေရာျပြန္း၍ ခါးသက္သက္ အရသာလြႊမ္းမိုးေသာ မဲဇလီပင္မွာ
အာေပါဓာတ္ ၾကီးစိုးတာမို့ ၀ါေယာဓာတ္ ပူးတဲြ ပါရိွတာေၾကာင့္ ေရွးတိုင္းရင္း သမားေတာ္ၾကီး
ေတြက ျမန္မာ့ ရိုးရာေဆးျမီးတို အျဖစ္ အိပ္မေပ်ာ္ျခင္း၊ ေသြးတက္ျခင္း၊ ရုပ္ရည္ ခန္းေျခာက္ျခင္း၊
အသက္ရွဴျပြန္ေခ်ာင္း ေရာင္ျခင္း၊ ေခ်ာင္းေျခာက္ ဆိုးျခင္း
စတဲ့ေရာဂါမ်ား အတြက္ ကုသေပးခဲ့ၾက ပါတယ္။
(၂) အိနၵိယနိုင္ငံ မွာေတာ့ ကာလသား ေရာဂါ
ရွန္ကာနာ ကို မဲဇလီရြက္ျဖင့္ ကုသေလ့
ရိွပါတယ္။
(၃) သမ္းေ၀ျပီး အိပ္မေပ်ာ္ျခင္း အတြက္
မဲဇလီဖူးကိုသုပ္၍ စားက နွစ္နွစ္ျခိဳက္ျခိဳက္ အိပ္ေပ်ာ္ေစနိုင္ ပါတယ္။
(၄) ပါးစပ္အတြင္း အပူထြက္ျခင္း၊
သြားဖံုးေရာင္ျခင္း တို့အတြက္
မဲဇလီရြက္နွင့္ အပြင့္တို့ကို ခပ္က်က်ျပဳတ္၍ ငံုေပးပါက သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းနိုင္ ပါတယ္။
(၅) မ်က္စိနာျခင္း အတြက္
မဲဇလီျမစ္ကို ေသြး၍ မ်က္စိတစ္၀ိုက္ ကြင္းေပးပါ။
(၆) ကနခိုေစ့စား၍ ၀မ္းသြားလြန္ျခင္း အတြက္ မဲဇလီျမစ္ကို
ထန္းလ်က္နွင့္ ျပဳတ္၍ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ၀မ္းရပ္တန့္ ပါလိမ့္မယ္။
(၇) ေခ်ာင္းဆိုး၊ ရင္က်ပ္၊
လည္ေခ်ာင္းနာ ျခင္းတို့အတြက္ မဲဇလီရြက္နွင့္ မုရားၾကီးရြက္ တို့ကို ဆတူေရာ၍
သံုးခြက္ တစ္ခြက္တင္ ၾကိဳျပီးေနာက္ ငံုေပးျခင္းျဖင့္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းနိုင္ပါတယ္။
(၈) ကေလးမ်ား သန္ထပါက မဲဇလီရြက္ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ေထာင္းရည္ (သတၱဳရည္) နွင့္ သံပရာရည္ ေရာစပ္တိုက္ေပး ျခင္းျဖင့္ သန္က်ေစနိုင္ ပါတယ္။
(၉) ၀မ္းခ်ဳပ္ျပီး
စျမင္းခံျခင္း အတြက္ မဲဇလီဖူးကိုျပဳတ္၍ တို့စရာအျဖစ္ စားေပးပါက
၀မ္းမွန္၍ ေလသက္ေစနိုင္ ပါတယ္။
(၁၀) ကင္း၊ ပုရြက္ဆိတ္
စတဲ့အဆိပ္ရိွ အေကာင္ေတြ အကိုက္ခံရပါက မဲဇလီရြက္ ကိုၾကိတ္၍ ဒဏ္ရာေပၚ အံုေပးပါက အဆိပ္ေျပေစ ပါတယ္။
(၁၁) နွင္းခူအစိုအတြက္ မဲဇလီရြက္ကို သံပရာရည္နဲ့
ၾကိတ္ျပီး နွင္းခူနာေပၚ အံုျခင္း၊ မဲဇလီရြက္ ျပဳတ္ရည္ျဖင့္ ဖန္ရည္ေဆးေပး ျခင္းတို့ ျပဳလုပ္ေပးနိုင္ ပါတယ္။
(၁၂) အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ့
မ်က္နွာေပၚတြင္ မီးယပ္ကြက္ ထြက္ျခင္းအတြက္ မဲဇလီပြင့္ သို့မဟုတ္ အရြက္ကို အေျခာက္လွန္း
အမႈန့္ၾကိတ္၍ ေရျဖင့္ေဖ်ာ္ျပီး လိမ္းေပးနိုင္ ပါတယ္။
(၁၃) မဲဇလီရြက္ျပဳတ္ရည္ ျဖစ္ေစ၊ အရြက္ကို အေျခာက္လွန္း
အမႈန့္ၾကိတ္၍ ျဖစ္ေစ ပ်ားရည္နွင့္ ေရာစပ္စားေပး ပါက ေသြးသား သန့္စင္၍ အင္အားျပည့္ျဖိဳး
ေစပါတယ္။
(၁၄) မဲဇလီဖူးထဲတြင္ ပါရိွေသာ သဘာ၀ အခါးဓာတ္က
အသည္းအား ေကာင္းေစပါတယ္။
(၁၅) အစာေျခစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစရံု သာမက
ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း၊ အက္စစ္ ဆန္တက္၍ ေလခ်ဥ္တက္ျခင္း၊ ရင္ပူျခင္း တို့ကို
သက္သာ ေစပါတယ္။
(၁၆) ခနၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္ေသာ
ပရိုတင္းဓာတ္္ ကိုျဖည့္တင္း ေပးျပီး ကိုယ္ခနၶာ ၾကီးထြားမႈကို အေထာက္အပံ့ ေပးပါတယ္။
(၁၇) အူမၾကီးကို ေကာင္းစြာ အလုပ္လုပ္ ေစလို့ ၀မ္းေပ်ာ့ေပ်ာ့ သြားေစပါတယ္။ ထို့ျပင္ အူမၾကီးနွင့္ အူသိမ္အူမမ်ား ထဲရိွ တုတ္ေကာင္၊ သန္ေကာင္ စတဲ့ ကပ္ပါးေကာင္ ေတြကို ဖယ္ရွားေပးလို့
အူကိုသန့္စင္ ေစပါတယ္။
(၁၈) ကစီဓာတ္ ၾကြယ္၀စြာ ပါရိွျခင္းေၾကာင့္ ခနၶာကိုယ္တြင္း ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို ေကာင္းက်ိဳး ျပဳပါတယ္။
(၁၉) သရက္ရြက္ထဲရိွ ေကာင္းေသာဆဲလ္ အသစ္မ်ားကို တိုးပြား ေစတာေၾကာင့္ သရက္ရြက္ကို က်န္းမာ ေစပါတယ္။
(၂၀) မဲဇလီဖူးထဲတြင္ ပါရိွေသာ သဘာ၀ အဆီဓာတ္က ခနၶာကိုယ္ထဲရိွ မေကာင္းေသာ ဓာတ္မ်ားကို ေလာင္ကြ်မ္း ေစပါတယ္။
(၂၁) အစြမ္းထက္ဓာတ္တိုး ဆန့္က်င္ပစၥည္း
ေတြအျပင္ ပိုလီဖီေနာဓာတ္ မ်ားပါရိွသျဖင့္ ခနၶာကိုယ္အတြက္ မလိုလား အပ္ေသာ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ မ်ားကို သုတ္သင္ဖယ္ရွား ေပးတာေၾကာင့္
အူမၾကီးကင္ဆာ၊ အစာအိမ္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား မျဖစ္ေစနိုင္ပါ။
(၂၂) မဲဇလီဖူးထဲ တြင္ပါရိွေသာ သတၱဳ
ဓာတ္ေပါင္း အမ်ားစုက သူငယ္နာ၊ အရိုးေပ်ာ့ေရာဂါ ကို ကာကြယ္ေပး တာေၾကာင့္
ေမြးဖြားလာေသာ ကေလးမ်ားတြင္ အရိုးေပ်ာ့ေရာဂါ မျဖစ္ေစရန္ ၾကိဳတင္
ကာကြယ္တဲ့ အေနျဖင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္မ်ား
မဲဇလီဖူးကို မျဖစ္မေန စားသံုးသင့္ ပါတယ္။
(၂၃) ဓာတ္ခဲြစမ္းသပ္ခ်က္ မ်ားအရ မဲဇလီ
ဖူး၊ အရြက္၊ အပြင့္ထဲတြင္ ပါရိွေသာ အာဟာရဓာတ္ မ်ားက ဟင္းနုနယ္တြင္ ပါရိွေသာ အာဟာရဓာတ္ မ်ားနွင့္ အလားတူ တယ္လို့ ဆိုပါတယ္။
တန္ေဆာင္မုန္း လျပည့္ေရာက္ရင္ ေရေနြးၾကမ္းေလးနဲ့
မဲဇလီဖူးသုပ္ စားျပီး ကပ္ေရာဂါ ၾကီးကို ေက်ာ္လႊား နိုင္ေအာင္ အားေမြးၾကပါလုိ႔ တုိက္တြန္းလုိက္ရ ပါတယ္။
ေဇာ္သစ္ၾကည္ ၂၇-၁၁-၂၀၂၀ (၆)
ဓာတ္ပံု - အင္တာနက္
ခရက္ဒစ္ - mwddaily
No comments:
Post a Comment