အရုိးသန္မာေအာင္ စားေသာက္နည္း
လူ႔ခႏၶာကိုယ္ တစ္ခုလံုး နိစၥဓူဝမွာ က်န္းမာ ေပ်ာ္ရႊင္စြာ ေနထိုင္၊ သြားလာႏုိင္ေရး အတြက္ အ႐ုိးႏွင့္ အ႐ုိးဆက္ (အဆစ္အမ်က္) မ်ား၏ အခန္းက႑ ကလည္း လြန္စြာ အေရးပါလွ ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း ႏုိင္ငံတကာ က်န္းမာေရး သုေတသီ မ်ားက ေအာက္တိုဘာ ၁၂ မွ ၂ဝ World Bone and Joint Week အျဖစ္ က်န္းမာသုတ သတိေပးထား ပါတယ္။ အ႐ုိးႏွင့္ အ႐ုိးဆက္ က်န္းမာေရး ရက္သတၱပတ္ ဆိုသည္မွာ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ အေၾကာင္းအရာ ငါးမ်ဳိးကို ရည္ရြယ္ ထားျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။
ေအာက္တိုဘာ ၁၂ -
ကမၻာ့အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါေန႔
( World Arthritis Day )
ေအာက္တိုဘာ
၁၆ - ကမၻာ့ေက်ာ႐ုိး က်န္းမာေရးေန႔
(World Spine Day )
ေအာက္တိုဘာ
၁၇ - ကမၻာ့အ႐ုိး ဒဏ္ရာဒဏ္ခ်က္/ အနာတရေန႔
(World Trauma Day )
ေအာက္တိုဘာ
၁၉ - ကမၻာ့ကေလးသူငယ္ အ႐ုိးႏွင့္အ႐ုိးဆက္ က်န္းမာေရးေန႔
( World Pediatric Bone and
Joint (PB&J) Day )
ေအာက္တိုဘာ ၂ဝ -
ကမၻာ့အ႐ုိးပြ ေရာဂါေန႔
( World Osteoporosis Day )
အ႐ုိးႏွင့္အ႐ုိးဆက္ က်န္းမာေရး ကလည္း ေဟာ္မုန္း ႏွင့္
တိုက္႐ုိက္ဆက္ႏႊယ္ ေနသျဖင့္ ''ေယာက္်ားဒူလာ၊ မိန္းမမီးယပ္'' ဆိုသည့္အတိုင္း ပ်မ္းမွ် လူ႔သက္တမ္း ၅ဝ ခန္႔မွစ၍ ''အ႐ုိးဇရာ ေရာဂါ'' ခံစားရေလ့ ရွိပါတယ္။
ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ဳိးသမီး ေတြနဲ႔ အရြယ္မတိုင္ခင္ သားအိမ္ ထုတ္ထားသည့္ အမ်ဳိးသမီးေတြ
မွာလည္း ေဟာ္မုန္း ျပႆနာေၾကာင့္ အ႐ုိးပါး၊ အ႐ုိးပြေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ပိုမ်ားပါတယ္။
တခ်ဳိ႕က ေမြးရာပါ အ႐ုိး ေရာဂါခံစားရ တတ္ၿပီး တခ်ဳိ႕ကလည္း က်န္းမာေရး ခ်ဳိ႕တဲ့၍
ေသာက္သံုး ေနရေသာ ပဋိဇီဝ ေဆးတခ်ဳိ႕၏ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးေၾကာင့္ အရြယ္မတိုင္မီ
အ႐ုိး အားနည္းသြား ပါတယ္။ အ႐ုိးႏွင့္ အ႐ုိးဆက္ေတြက လူ႔တစ္ကိုယ္လံုးကို ထမ္းထားရတဲ့ အတြက္ အ႐ုိး က်န္းမာမွ
ကိုယ္ေရာစိတ္ပါ က်န္းမာ ႏုိင္ေတာ့မည္ ျဖစ္ပါတယ္။
ေအာက္ေဖာ္ျပပါ အစားအစာ ေတြက အ႐ုိးသန္မာ ေစေရးအတြက္
တစ္ဖက္ တစ္လမ္းက လြန္စြာေကာင္း က်ိဳးျပဳ၍ ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္မွာ ထည့္သြင္း စားေသာက္ ေစလိုပါတယ္။
(၁) ဟင္းသီးဟင္းရြက္စားပါ
ကိုက္လန္၊ မုန္ညင္းစိမ္း၊ ကန္စြန္းရြက္၊ မုန္လာရြက္၊ တေစာင္းခ်ဥ္၊ ဘ႐ိုကိုလီ ေခၚ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ တ႐ုတ္နံနံပင္ စတဲ့ အစိမ္းေရာင္ ရင့္ရင့္ အရြက္ေတြက အ႐ုိးအား ေကာင္းေစပါတယ္။ မုန္လာဥနီ၊ ပဲေထာပတ္၊ ဖုခ်ိဳင္ ေတြကလည္း ႏြားႏုိ႔ကဲ့သို႔ ကယ္စီယမ္ဓာတ္ ၾကြယ္ဝတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြပါပဲ။ (သေဘၤာ ရြက္ျပဳတ္ကို အတို႔အျမႇဳပ္ လုပ္စားျခင္းက အ႐ုိးေပ်ာ့ ေရာဂါ ေပ်ာက္ေစႏုိင္သလို သေဘၤာရြက္ကိ အေျခာက္လွန္း၍ အမႈန္႔ျပဳ ေထာင္းထားၿပီး ေရေႏြးပူပူမွာ လက္ဖက္ေျခာက္လို ခတ္ကာ ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုး ျခင္းျဖင့္ အ႐ုိးမာ ေစပါတယ္)
(၂) သက္သတ္လြတ္ အၿမဲမစားသင့္ပါဘူး
အခ်ဳိ႕သူေတြက တိရစၧာန္မွ ရတဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ မ်ားဟာ အ႐ုိးၾကြပ္ဆတ္ ေစတယ္လို႔ ထင္မွတ္မွား ေနၾကၿပီး ေျခေလးေခ်ာင္းသား ကို ေရွာင္ၾက ပါတယ္။ သက္သတ္လြတ္ ရက္ရွည္စားျခင္း၊ အသားတစ္မ်ဳိး တည္းကိုသာ စြဲစြဲၿမဲၿမဲ စားျခင္းစတဲ့ ဓေလ့ စ႐ုိက္ပယ္ ကာ သန္႔ရွင္း လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြနဲ႔ သား၊ ငါးအစံုတို႔ကို မွ်တစြာ စားသံုးတဲ့ အက်င့္ေကာင္းကို ေမြးျမဴမွသာ က်န္းမာေရး အတြက္ ဘက္စံု ေကာင္းမြန္ ေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ (သက္သတ္လြတ္ မၾကာခဏစားသူ မ်ားအတြက္ အ႐ုိးအား ေကာင္းေစဖို႔ ကယ္စီယမ္ ျဖည့္စြက္စာ အျဖစ္ ႏြားႏို႔တစ္ခြက္ ေန႔စဥ္ ေသာက္ေပး သင့္ပါတယ္)
(၃) အ႐ုိးေရာျပြမ္းတဲ့ဟင္းလ်ာမ်ားခ်က္စားပါ
အမွတ္စဥ္(၁)မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြကို
ၾကက္၊ ဝက္၊ ဆိတ္၊ အမဲ႐ုိးတို႔ျဖင့္ စြပ္ျပဳတ္ခ်က္ စားပါ။ ေျခေလးေခ်ာင္း သား (ဝက္၊
ဆိတ္၊ အမဲ) ႐ုိးထဲရွိ ျခင္ဆီႏွစ္ေတြက ကြ်န္မတို႔ လူသားေတြရဲ႕ အ႐ုိးအဆစ္ ေတြကို
ေကာင္းစြာ အေထာက္အပံ့ ေပးတာေၾကာင့္ ထိုအ႐ုိးမ်ား ထဲမွ ျခင္ဆီေတြ ထြက္လာေအာင္
မီးေအး ေအးနဲ႔ အခ်ိန္ၾကာၾကာ အပူခ်က္ျပဳတ္ၿပီး အနည္းဆံုး ရက္သတၱပတ္မွာ
တစ္ႀကိမ္ေလာက္ စြပ္ျပဳတ္လုပ္ေသာက္ ေပးပါ။
(၄) ေကာက္ႏွံမ်ား စားေပးပါ
ေကာက္ႏွံမ်ဳိးဝင္မ်ား ျဖစ္ၾကတဲ့ ဆန္လံုးညိဳ၊ ဂ်ဳံ၊
ဘာလီေစ့၊ ေကြကာအုတ္၊ ႐ိုင္းစပါး၊ လူးစပါး၊
ေျပာင္း၊ ေကာက္စပါး ေတြမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ကစီဓာတ္ ေတြနဲ႔ ဗီတာမင္ဘီ ဓာတ္ေပါင္းစုေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္
ကုိယ္ခံ စြမ္းအားကို တိုးတက္ျမင့္မား ေစပါတယ္။
၄င္းတို႔
အထဲမွာပါဝင္တဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ေတြက ၾကြက္သား တစ္သွ်ဴးေတြကို ေကာင္းစြာ တည္ေဆာက္ ေစတာ ေၾကာင့္လည္း အ႐ုိးကို က်န္းမာသန္စြမ္း ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေကာက္ႏွံေတြက မဂၢနီစီယမ္ ရရွိရာ အရင္းအျမစ္ ျဖစ္လို႔ ၄င္းတို႔ကို စားသံုး ေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးထဲရွိ ကယ္စီယမ္ေတြကို စုပ္ယူေပးကာ အ႐ုိးသုိ႔ ပို႔ေဆာင္ေပး တာေၾကာင့္ အ႐ုိးအား ေကာင္းေစ ပါတယ္။
(၅) သတၱဳဓာတ္ျဖည့္စြက္စာ စားေပးပါ
ဂ်ပန္႐ုိးရာ အစားအစာ တစ္ခုျဖစ္တဲ့ ပင္လယ္ေရေမွာ္ ထဲမွာ သတၱဳဓာတ္ေတြ ၾကြယ္ဝစြာ ပါရွိေနလုိ႔ အ႐ုိးကို ေကာင္းစြာ တည္ေဆာက္ ေစပါတယ္။ ၁၉၉၃ ခုႏွစ္က ထိုင္ဝမ္ႏုိင္ငံမွာ ပင္လယ္ေရေမွာ္ကို ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ ၾကည့္ခဲ့ရာ အ႐ုိးၾကြပ္ဆတ္ ေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္ ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ ့ရွိ ခဲ့ရတာေၾကာင့္ ထိုင္ဝမ္ေဆး သုေတသီမ်ားက ပင္လယ္ေရေမွာ္ကို ရက္သတၱပတ္မွာ အနည္းဆံုး ႏွစ္ႀကိမ္ စားေပးသင့္တယ္ လုိ႔အႀကံျပဳ တိုက္တြန္း ထားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အဲဒီ ေရေမွာ္က သိုင္း႐ိြဳက္ဂလင္း ေတြကိုလည္း က်န္းမာ ေစပါတယ္။
(၆) အ႐ုိးစားပါ
အ႐ုိးေကာင္းေစဖို ့အ႐ုိးမ်ားမ်ား စားေပးရပါမယ္။ သဘာဝ ကယ္စီယမ္ သတၱဳဓာတ္ မ်ားျဖစ္တဲ့ အ႐ုိးပါ ဝါးစားလုိ႔ရတဲ့ ငါးသလဲထိုး၊ ငါးသင္တုန္း၊ ငါးျပက္၊ ငါးဘဲျဖဴ၊ ငါးသံခ်ိတ္ (ေသးေသး)၊ အခြံပါ ဝါးစားလုိ႔ရတဲ့ ပုစြန္ဆိတ္၊ ငါးနီတူေျခာက္၊ ငါးေသတၱာ၊ ငါးသေလာက္ ေပါင္းတို႔ကုိ စားေပးပါ။ ၾကက္၊ ဝက္၊ ဆိတ္၊ အမဲ႐ုိး ေတြကို အ႐ုိးပါစားလုိ႔ ရတဲ့အထိ ေပါင္းအိုးျဖင့္ အ႐ုိးႏူးတဲ့ အထိ ေပါင္းစားေပးပါ။
(၇) အဆီစားပါ
အ႐ုိးက်န္းမာေရးနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး အဆီ စားသံုးရမယ့္ ဝိေသသသံုးမ်ဳိး ရွိပါတယ္။ အဆီေတြ အမ်ားႀကီး စားတာ လံုးဝ မေကာင္းပါ။ အဆီ နည္းနည္းေလး မစားပါနဲ႔။ အာဟာရ ျပည့္တဲ့ ဆီသန္႔ကို အလံုအေလာက္ စားေပးပါ။ ေသြးဆံုးၿပီး
အမ်ဳိးသမီး ႀကီးမ်ား အတြက္ ေန႔စဥ္ ၆ဝ ဂရမ္ပမာဏ ရွိတဲ့ အဆီဓာတ္ လိုအပ္ပါတယ္။
ဆိုလိုတာက တစ္ေန႔တာ စားသံုးတဲ့ အစားအစာ ေတြထဲမွာ သဘာဝ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အေစ့အဆန္ေတြ
ကရတဲ့ ဖက္တီးအက္စစ္ အဆီမ်ဳိးကို လက္ဖက္ရည္ ဇြန္းႏွစ္ဇြန္းေလာက္ စားေပးရမွာ ျဖစ္ၿပီး
အိုမီဂါ-၃ နဲ႔ အိုမီဂါ-၆ ဖက္တီးအက္စစ္ တို႔လို တိရစၧာန္ ကရတဲ့ အဆီမ်ဳိး ကိုေတာ့ လက္ဖက္ရည္ ဇြန္းတစ္ဇြန္း ေလာက္
စားေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ။
ေပါက္ေပါက္
ဓာတ္ပံု - အင္တာနက္
Crd – mwd daily
No comments:
Post a Comment