Monday, November 2, 2020

ရာသီစက္၀န္း ကိုက္ခဲျခင္း ေ၀ဒနာ

 

ရာသီစက္၀န္း ကိုက္ခဲျခင္း ေ၀ဒနာ

 


အမ်ိဳးသမီးထုႀကီး ၁၀ ဦးတြင္ ရွစ္ဦးက ရာသီစက္၀န္း နာက်င္ ကိုက္ခဲျခင္း ဆုိေသာ ေ၀ဒနာကုိ ခံစားၾက ရသည္။ ထုိေ၀ဒနာ ျဖစ္ရျခင္းမွာ သားအိမ္ အတြင္းတြင္ ပေရာ့စတာဂလင္ဒင္ ေခၚ မေဟာ္မုန္း အဆမတန္ မ်ားျပား လာျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ ယင္း အခ်ိန္တြင္ ပ႐ုိဂ်က္ စတိ႐ုန္း ေခၚ မေဟာ္မုန္း တစ္မ်ိဳး နည္းပါး လာသည္ကုိ ေတြ႕ရသည္။ ရာသီစက္၀န္း နာက်င္ ကိုက္ခဲျခင္း ကုိ Dysmenorrhoea ဟု ေခၚသည္။

          သားအိမ္နံရံလႊာ ေတြကေန Prostablandin ႏွင့္ Bradykinin ဆုိေသာ မေဟာ္မုန္း မ်ား ထုတ္ေပးသည္။ ထုိပစၥည္း ႏွစ္မ်ိဳးသည္ သားအိမ္ ၾကြက္သားမ်ားကုိ ညွစ္ေစ ၊ က်ဳံ႕ေစျခင္း ေၾကာင့္ သားအိမ္ တည္ရွိေသာ ဆီးစပ္တစ္၀ုိက္မွာ ညွစ္သလုိ ခံစားရျခင္း ျဖစ္သည္။


          နာက်င္ကိုက္ခဲ ျခင္းႏွင့္ အျခား လကၡဏာ မ်ားမွာ ၀မ္းဗုိက္ေအာက္ပုိင္း နာက်င္ျခင္း ၊ ေက်ာကုန္း ကိုက္ခဲျခင္း ၊ ခါးနာျခင္း ၊ ေပါင္းတြင္းပုိင္း နာက်င္ျခင္း ၊ မလႈပ္ခ်င္ မရွားခ်င္ ျဖစ္ေနျခင္း ၊ စိတ္ခံစားမႈမ်ား ေျပာင္းလဲ ေနျခင္း ၊ ေဒါသထြက္ လြယ္ျခင္း ၊ သားျမတ္မ်ား နာက်င္ လာျခင္း ၊ မူးေ၀ျခင္း ၊ ေခါင္းကိုက္ခဲျခင္း ၊ နားအူျခင္း ၊ နားေလထြက္ျခင္း တုိ႔ ျဖစ္သည္။

          ျဖစ္ပြားရေသာ အေၾကာင္းရင္း မ်ားမွာ ရာသီစက္၀န္း တြင္ ခ်ဥ္ ၊ စပ္ ေသာ အစားအစာ မ်ား လြန္ကဲစြာ စားျခင္း ( ငရုတ္သီး ၊ အခ်ဥ္သုပ္ )၊ ဖန္ခ်ဳပ္ေသာ အစားအစာ မ်ားလြန္စြာ စားျခင္း ( မာလကာသီး ၊ မန္က်ည္းသီးစိမ္း ၊ လက္ဖက္ ) ၊ ေရခဲေရမ်ား လြန္စြာ ေသာက္ျခင္း ၊ အေအးစာမ်ား လြန္စြာ စားျခင္း ( ေရႊဖရံုသီး ၊ ခရမ္းသီး ) ၊ ေၾကက်က္ခဲေသာ အစားအစာမ်ား ( အားလူး ၊ မွ်စ္ ) တုိ႔ စားသံုးျခင္း ႏွင့္ ပူလြန္းေအးလြန္း ေသာ ေနရာမ်ားတြင္ ေနထုိင္ျခင္း ၊ ရာသီစက္၀န္းခ်ိန္ ေခါင္းေလွ်ာ္ျခင္း ကုိ ျပဳလုပ္သည့္ အခါ ဆံပင္ေျပာင္ ေအာင္ မသုတ္ျခင္း စသည္တုိ႔ ျဖစ္သည္။

          နာက်င္ ကုိက္ခဲျခင္း ကုိ ျဖစ္ေစေသာ အျခား ေရာဂါမ်ားမွာ မ်ိဳးပြားအဂၤါ ပုိး၀င္ၿပီး ေရာင္ရမ္းျခင္း ၊ သားအိမ္ အသားလံုး ေရာဂါ ၊ ေနရာလြဲမွားေသာ သားအိမ္ အတြင္းသား ေရာဂါတုိ႔ ျဖစ္သည္။ ထုိေရာဂါမ်ား ေၾကာင့္လည္း ရာသီစက္၀န္းခ်ိန္ တြင္ နာက်င္ကုိက္ခဲ ျခင္း ျဖစ္သည္ကုိလည္း မေမ့သင့္ပါ။

          အာယုေဗဒ ေဆးပညာအရ အပါန၀ါေယာ ပ်က္စီးျခင္း ေၾကာင့္ ရာသီစက္၀န္းခ်ိန္ နာက်င္ ကိုက္ခဲျခင္း ျဖစ္ရျခင္း ျဖစ္သည္။ ေဒသနာ ေဆးပညာအရ ကံ ၊ စိတ္ ၊ ဥတု ၊ အာဟာရ တုိ႔ လြဲမွားစြာ က်င့္သံုးျခင္း ေၾကာင့္ ဥဏွေတေဇာ အေၾကာင္းခံ၍ လည္းေကာင္း ၊ သီတေတေဇာ အေၾကာင္းခံ ၍လည္းေကာင္း ရာသီစက္၀န္းခ်ိန္ ကိုက္ခဲျခင္း ျဖစ္ရျခင္း ျဖစ္သည္။ ရာသီစက္၀န္းခ်ိန္ တြင္ နာက်င္ကိုက္ခဲ ျခင္းအျပင္ ကိုယ္တြင္း ေဟာ္မုန္း ကေမာက္ကမ ျဖစ္မႈေၾကာင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း ကုိလည္း ျဖစ္ေစသည္။

          နာက်င္ကုိက္ခဲ ျခင္းမွ ကင္းေ၀းေစရန္ အတြက္ ဆီေၾကာ္စာ မ်ားႏွင့္ ခ်ဥ္စပ္ အရသာရွိေသာ အစားအစာ မ်ားကုိ ရာသီစက္၀န္း မလာမီ တစ္ပတ္အလုိ ကတည္းက ႀကိဳတင္ ေရွာင္ထားရမည္။ ရာသီစက္၀န္းခ်ိန္ ေသြးခ်ဳပ္ ေစေသာ ပ်စ္ခဲ ေနပါက သၾကား ၊ ဆား ၊ အခ်ိဳ ႏွင့္ ႏုိ႔ထြက္ ပစၥည္းမ်ား ကုိ ေရွာင္ၾကဥ္ ရမည္။ ရက္ရွည္ ရာသီစက္၀န္း လည္တတ္ေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား အေနျဖင့္ အခ်ိဳကုိ အထူးဂရုျပဳ ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္သည္။ အိမ္ေထာင္သည္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား အေနျဖင့္ ရာသီစက္၀န္း ခ်ိန္တြင္ ကုိယ္လက္ ႏွီးေႏွာျခင္း မျပဳလုပ္ ရပါ။ ရာသီစက္၀န္း ျဖစ္ေပၚခ်ိန္ သံုးသည့္ အမ်ိဳးသမီးသံုး ပစၥည္း pad တစ္ခုတည္းကုိ တစ္ေနကုန္ မွ တစ္ခါသာာ လဲျခင္း မျပဳလုပ္ဘဲ ၄ နာရီျခား တစ္ခါ လဲေပးသင့္သည္။ ကဖိန္းဓာတ္ ပါေသာ ေကာ္ဖီ ၊ လက္ဖက္ ႏွင့္ အငန္ဓာတ္ ပါေသာ အစာမ်ားကုိလည္း ေရွာင္ရွားရမည္။

          နာက်င္ ကိုက္ခဲတတ္ေသာ အမ်ိဳးသမီး မ်ားသည္ ရာသီစက္၀န္း ခ်ိန္ မတုိင္ခင္ အခ်ိန္ ကတည္းက ေသြးလွည့္ပတ္မႈ ေကာင္းေစရန္ နာက်င္မႈ ေလ်ာ့က်ေစရန္ ေပါ့ပါးေသာ ေလ့က်င့္ခန္း မ်ားကုိ ျပဳလုပ္ေပး ရမည္။ ၀မ္းဗုိက္ ႏွင့္ ခါးတြင္ ေရေႏြးအိတ္ ကပ္ေပးျခင္း ၊ ေရေႏြးႏွင့္ ေရခ်ိဳးျခင္း ကုိ ျပဳလုပ္ေပး ရမည္။ လံုေလာက္စြာ အနားယူ ရမည္။ အစာကုိလည္း ပံုမွန္ စားေပးရမည္။ ရာသီလာစဥ္ ကုိက္ခဲျခင္း သည္ အသက္ႀကီး လာေသာ အခ်ိန္ အိမ္ေထာင္ ျပဳၿပီး သား ၊ သမီး ရေသာ အခ်ိန္မ်ားတြင္ အလုိလုိ သက္သာသြား တတ္သည္။

          နာက်င္မႈကုိ ေမ့ေလ်ာ့ကာ သူငယ္ခ်င္း မိတ္ေဆြမ်ားႏွင့္ ေပ်ာ္ေပ်ာ္ ေနျခင္းကလည္း နာက်င္မႈကုိ သက္သာေစေသာ နည္းတစ္နည္း ျဖစ္သည္။ နာက်င္ ကုိက္ခဲမႈ မ်ားကုိ သက္သာေစရန္ စားေသာက္ေပး ရမည့္ အစားအစာ မ်ားမွာ လက္ဆတ္ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ား ၊ သံဓာတ္ အားေကာင္း ေစေသာ အစားအစာမ်ား ( ဟင္းႏုနယ္ ၊ မုန္လာဥနီ ) ၊ ေၾကက်က္ေစေသာ အစာတုိ႔ကုိ စားသံုးေပး ရမည္။ ဗီတာမင္ E ပါေသာ အစားအစာမ်ား ( အခြံမာ အသီးမ်ား ၊ ေနၾကာေစ့ )  ကုိလည္း စားသံုးေပး ရမည္။ အိပ္ခ်ိန္တြင္ ေျခေထာက္ကုိ အနည္းငယ္ ျမွင့္ေပးျခင္း ကလည္း နာက်င္မႈကုိ သက္သာ ေစသည္။

          တုိင္းရင္းေဆးျဖင့္ ေဆးေကၽြး ကုသမည္ ဆုိပါက နံနက္ ၊ ေန႔လယ္ ၊ ညေန တြင္ ေသြးေဆးငန္ ေလးပဲသား ကုိ ေရေႏြျဖင့္ တုိက္ေကၽြး ႏုိင္သည္။ ညအိပ္ရာ၀င္ ခ်ိန္တြင္ ရွားေစာင္း လက္ပတ္ ခ်က္ေဆး ကုိ လက္ဖက္စားဖြန္း တစ္ဖြန္း စားသံုးေပး သင့္သည္။ ဓာတ္စာအျဖစ္ ၀ၿဖိဳးေသာ သူမ်ားအတြက္ ခ်င္းမ်ားမ်ား ႏွင့္ ထန္းလ်က္ အနည္းငယ္ ထည့္ကာ က်ိဳေသာက္ ေပးႏုိင္သည္။ ပိန္ေသာသူမ်ား အတြက္ ခ်င္းနည္းနည္း ႏွင့္ ထန္းလ်က္မ်ား ထည့္ကာ က်ိဳေသာက္ေပး ႏုိင္သည္။ အျခားဓာတ္စာမ်ား အေနျဖင့္ ဒန္႔သလြန္ ၊ ႀကိတ္မွန္ ၊ ရွားေစာင္းလက္ပပ္ ၊ စမုန္မ်ိဳးငါးပါး ၊ ေက်ာက္ဖရံုသီး တုိ႔ကုိ စားသံုးေပး ႏုိင္သည္။ အမ်ိဳးသမီး အမ်ားစု ရာသီစက္၀န္းခ်ိန္ ခံစားရေလ့ ရွိေသာ ကုိက္ခဲ နာက်င္မႈကုိ သက္သာေလ်ာ့ပါး ေစေသာ ေစတနာျဖင့္ ေရးသား တင္ျပလုိက္ရ ပါသည္။

 

မုဒိတာ (ေတာင္သာ)

ဓာတ္ပံု - အင္တာနက္

Crd : mwd daily


No comments: