Wednesday, November 25, 2020

ဆီးခ်ိဳသမားတုိ႔ က်န္းမာေစဖုိ႔


ဆီးခ်ိဳသမားတုိ႔ က်န္းမာေစဖုိ႔

 


ယေန႔ေခတ္တြင္ ဆီးခ်ိဳသည္ တစ္ကမၻာလံုးကို ၿခိမ္းေျခာက္ေနေသာ ေရာဂါတစ္ခု ျဖစ္ေနသည္။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္ မ်ားသည္လည္း ေန႔စဥ္ႏွင့္အမွ် တုိးပြားလ်က္ ရွိသည္။ ေခတ္ေရစီးေၾကာင္း အေပၚ လုိက္ကာ စားေသာက္ ေနထုိင္မႈ ပံုစံေျပာင္းလဲ ျခင္းေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳ ျဖစ္ပြားႏႈန္း တုိးပြားေနျခင္း ျဖစ္သည္။ ဆီးခ်ဳိျဖစ္သူ အမ်ားစုက သူတုိ႔ ဘယ္ အစားအစာ ရမလဲ ဆီးခ်ိဳ မျဖစ္ေစဖုိ႔ ဘာေတြကုိ စားရမလဲ ဆုိသည့္ ေမးခြန္းမ်ားသည္ အၿမဲလုိလုိ ၾကားေနရသည္။

          ဆီးခ်ိဳေရာဂါ၏ ေနာက္ဆက္တဲြ ေရာဂါမ်ားမွာ အာ႐ံုေၾကာ အားနည္းျခင္း ၊ မ်က္စိ ေရာဂါ ၊ ေျခာက္မ်ား ေသြးေၾကာပိတ္ျခင္း ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ၊ ႏွလံုး ေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါ ၊ ေသြးတြင္း အက္စစ္ဓာတ္ မ်ားျခင္း ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ရင့္လာသည္ႏွင့္ အမွ် မ်က္စိမႈန္ျခင္း ၊ ေလျဖတ္ႏုိင္ေျခ မ်ားျခင္း တုိ႔ ျဖစ္သည္။


          ဆီးခ်ဳိသမားမ်ား အေနျဖင့္ အပူခ်ိန္ ျမင့္မားသည့္ ေန႔တြင္ ေရကုိ လံုောလက္ေအာင္ ေသာက္ေပးရမည္ ျဖစ္သည္။ အားအင္ျပည့္၀ေသာ အခံြမာသီး မ်ားကုိလည္း စားေပးသင့္ သည္။ ေန႔ခင္းဘက္ ပူးျပင္းေသာ အခ်ိန္တြင္ အျပင္ထြက္ျခင္းကုိ ေရွာင္ၾကဥ္ရမည္။ အျပင္ထြက္မည္ ဆုိလွ်င္လည္း ေနမူခံ ခရင္မ္ မ်ားလိမ္းၿပီးမွ သြားသင့္သည္။ အရိပ္ရေသာ ေနရာကုိ ေရြးခ်ယ္ ေနထုိင္ၿပီး လတ္ဆတ္ေသာ ေလရရွိႏုိင္မည့္ ေနရာတြင္ ေနထုိင္သင့္သည္။ အထက္ပါ အခ်က္မ်ားသည္ ဆီးခ်ိဳသမား မ်ားအတြက္ အပူခ်ိန္ ျမင့္မားသည့္ အခ်ိန္တြင္ သတိျပဳ ရမည့္ အခ်က္မ်ား ျဖစ္သည္။ ဆက္လက္ၿပီး ဆီးခ်ိဳႏွင့္ ပတ္သက္၍ အစားအေသာက္ ၊ အျပဳအမူ မ်ားကုိ ေ၀မွ်ေပးလုိသည္။

          အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာ ဆုိသည့္အတုိင္း ဆီးခ်ိဳသမား မ်ားသည္ စားေသာက္ေသာ အစားအစာ မ်ားကုိ မွန္ကန္မႈ ရွိရွိႏီင့္ ေရြးခ်ယ္ စားေသာက္တတ္လွ်င္ ေဆးေသာက္သည့္ အတုိင္း အာနိသင္ ထက္ျမက္မည္ ျဖစ္သည္။ သုိ႔ပါေသာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳ သမားမ်ား စားသင့္ေသာ ၊ မစားသင့္ေသာ အစားအစာမ်ား ၊ စားေသာက္ပံု နည္းစနစ္ မ်ားကုိ တင္ျပ၍ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါကုိ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ ႏုိင္ေစရန္ အလုိ႔ငွာ ေ၀မွ်ေပး လုိသည္။

          ပထမဦးစြာ ဆီးခ်ိဳသမားမ်ား စားသံုးသင့္ေသာ ဓာတ္စာမ်ား ၊ ဆီးခ်ဳိ မျဖစ္ေစရန္ စားသံုးေပး သင့္ေသာ အစားအစာ မ်ားကုိ တင္ျပေပး ပါမည္။ ဥပမာ - ေရွာက္ရြက္ ၊ ႀကိတ္မွန္ရြက္ ၊ ပင္စိမ္းရြက္ ၊ ဆိပ္သား ၊ ခံတက္ရြက္ ၊ ခ်င္း ၊ နႏြန္း ၊ ပုိးႏွံရြက္ ၊ ဆီးျဖဴသီး ၊ ကၽြဲေကာသီး ၊ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီ ၊ ငရံ႕ပတူ ၊ ကုကၠိဳရြက္ ၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ၊ ႏွမ္းေလွာ္ ၊ မိႆလင္ ၊ င႐ုတ္ေကာင္း ၊ ခ်ပါတီ ၊ ဖ႐ံုသီး ၊ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ၊ ကန္စြန္းဥ အပင္မွ အရြက္ ၊ ပုတီးျဖဴရြက္ ၊ ဥသွ်စ္ရြက္ ၊ သေျပသီး ၊ ႐ံုးပတီသီးတို႔ ျဖစ္သည္။

          ဆီးခ်ိဳေရာဂါကုိ တုိက္ဖ်က္ေပးသည့္ ေဆးဖက္၀င္ အပင္မ်ားမွာ ဆူးေလ ၊ ၾကက္ဟင္းခါး ၊ မတ္ပဲ ၊ ပန္းေဂၚဖီအစိမ္း ၊ သစ္ႀကံပုိး ၊ ဆီးျဖဴသီး ၊ ဗုိလ္စားပဲ ၊ သရက္ရြက္ႏု ၊ ပဲပိစပ္ ၊ ၾကက္သြန္နီ ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ တုိ႔ ျဖစ္သည္။ ဆီးခ်ိဳသမား မ်ားသည္ ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္ နိမ့္ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားကုိသာ စားသံုးသင့္သည္။ ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္ နိမ့္ေသာ အသီးအႏွံ မ်ားျဖစ္သည့္ ဆလတ္ရြက္ ၊ သခြားသီး ၊ မုန္လာရြက္ ၊ ဟင္းႏုနယ္ တုိ႔ကုိ ဦးစားေပး စားသင့္သည္။

          ဆီးခ်ိဳသမားမ်ား စားသင့္ေသာ အဆာေျပ အစားအစာ မ်ားကုိလည္း ေ၀မွ်ေပး လုိသည္။ စေတာ္ဘယ္ရီသီး ၊ ဥသွ်စ္သီး ၊ ကန္စြန္းဥ ၊ စိမ္းစားဥ ၊ ေျပာင္းဖူး ၊ ရဲြယုိသီး ၊ ဖရဲသီး ၊ သစ္ေတာ္သီး ၊ ဆီးသီးေျခာက္ ၊ ဘာလီ တုိ႔ျဖစ္သည္။ ထုိ႔အတူ ေၾကာင္လွ်ာသီးသုပ္ ၊ ကင္းမႈံရြက္ ၊ သေဘၤာရြက္ ၊ ဒန္႔ဒလြန္ရြက္ ၊ ေခြးေတာက္ရြက္ ၊ ၿဗံဳးေမြး ၊ ဆီးျဖဴသီး ၊ ခ၀ဲသီး ၊ ျမင္းခြာရြက္ ၊ ပုိးစာရြက္ ၊ ပန္းေဂဏ္ဖီ အစိမ္းေရာင္ ၊ ကညြတ္ ၊ ဆင္းတံုးမႏြယ္ ၊ င႐ုတ္ပြ ၊ မႈိ ၊ ခရမ္းသီး တုိ႔ကုိလည္း စားသံုးေပး သင့္သည္။

          ဆီးခ်ိဳသမားမ်ား စားသံုးသင့္ေသာ ပဲမ်ားကုိလည္း မွ်ေ၀ေပးလုိသည္။ ပဲ၀ါေလး ၊ မတ္ပဲ ၊ ပဲစင္းငံု ၊ ပဲနံ႕သာ ၊ ပဲပိစပ္ ၊ ေျမပဲ တုိ႔ျဖစ္သည္။ အေစ့အဆန္ မ်ားျဖစ္သည့္ ဗာဒံေစ့ ၊ ေနၾကာေစ့ ၊ သီဟုိဠိေစ့ ၊ သစ္ၾကးသီး တုိ႔ကုိလည္း စားသံုးသင့္သည္။ အေစ့အဆန္ မ်ားသည္ အမွ်င္ဓာတ္ အၾကြယ္၀ဆံုး အစားအစာမ်ား ျဖစ္သည့္အတြက္ စားသံုးသင့္ သည္ကုိ မေမ့ေလ်ာ့ေစ လုိပါ။ ဆီးခ်ိဳသမား မ်ားသည္ ဗီတာမင္ စီ ၾကြယ္၀ေသာ အစားအစာ မ်ားကုိလည္း စားသံုးေပးရန္ လုိအပ္သည္။ သုိ႔ပါေသာေၾကာင့္ ဗီတာမင္ စီ ၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ေသာ ဆီးျဖဴသီး ၊ ပန္းသီး ၊ စေတာ္ဘယ္ရီ ၊ နာနတ္သီး ၊ ခ်ဥ္ေသာ အသီးအႏွံမ်ား ကုိလည္း စားေပးရမည္။

          ဆီးခ်ိဳသမား မ်ား ေရွာင္ရမည့္ အစားအစာ မ်ားႏွင့္ ဆီးခ်ဳိမျဖစ္ေစရန္ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ရန္ စားသင့္ေသာ အစားအစာ မ်ားမွာ ခ်ိဳဆိမ့္ အရသာကုိ အထူးေရွာင္ၾကဥ္ ရမည္။ ဥပမာ - ၀က္သား ၊ ပုစြန္ ၊ ငွက္သား ၊ ေျမႀကီး အတြင္းမွ ထြက္ေသာ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳး ၊ ခ်ိဳလြန္းေသာ သစ္သီးမ်ား ျဖစ္သည့္ ၾသဇာသီး ၊ ေရွာက္ခ်ိဳသီး ၊ မင္းကြက္သီး ၊ ငွက္ေပ်ာသီး ၊ ပိႏၷဲသီး ၊ မာလကာသီး တုိ႔ကုိ ေရွာင္ရမည္။ အျခား အုန္းႏုိ႔ ၊ လက္ဖက္ရည္ ၊ လက္ဖက္ ၊ ဒံေပါက္ ၊ ငါးေသတၱာ ၊ ခ်ိဳလြန္းေသာ ဘီစကြတ္ ၊ အသင့္ေသာက္ အခ်ိဳရည္မ်ား ၊ ဖာလူဒါ ၊ ဘိလပ္ရည္ ၊ ယိုမ်ိဳးစံု ၊ အသင့္စား အစားအစာ မ်ားႏွင့္ အျပင္စားမ်ား စားျခင္း မွလည္း ေရွာင္ၾကဥ္ရမည္။ စားေသာက္ေသာ ဟင္းလ်ာမ်ားတြင္ အခ်ိဳမႈန္႔ ၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔မ်ား ထည့္ၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ျခင္း မွလည္း ေရွာင္ၾကဥ္ရမည္။

          ဆီးခ်ိဳသည္ အစားအေသာက္ကုိ အဓိကထား ကုသရေသာ ေရာဂါတစ္ခု ျဖစ္သည့္အတြက္ အထက္ ေဖာ္ျပပါ စားသံုးသင့္ ၊ မစားသံုးသင့္ေသာ ဓာတ္စာမ်ား အလုိက္ ဂ႐ုျပဳ စားေသာက္ေနထုိင္ ရမည္။ ထုိ႔အတူ ဆီးခ်ိဳသမား မ်ားသည္ ကုိလက္စထေရာ မ်ားသည့္ အစားအစာ မ်ားကုိ ေလွ်ာ့စားသင့္သည္။ ႀကံႏွင့္ သၾကားကုိ မိမိ အတုိင္းအတု ႏွင့္ ကန္႔သတ္ၿပီး ေရွာင္သင့္သည္။ ဆီးခ်ိဳေရာဂါမွ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ႏုိင္ ေစရန္ တိရစၦာန္ မ်ား၏ အဆီမ်ားကုိ စားသံုးျခင္း ကုိလည္း ေရွာင္ၾကဥ္သင့္သည္။ အခ်ိဳရည္မ်ား လြန္ကဲစြာ ေသာက္သံုးျခင္း ကုိ ေရွာင္ၾကဥ္ျခင္း ျဖင့္လည္း ႀကိတင္ ကာကြယ္ထား ရမည္။

          ဆီးခ်ိဳသမား အမ်ားစုသည္ အခ်ိဳနွင့္ ပတ္သက္၍လည္း မွားယြင္းသည့္ အယူအဆမ်ား လက္ကုိင္စဲြ ေနၾကသည္ကုိ ေတြ႕ေနရသည္။ အခ်ိဳကုိ လံုး၀ ေရွာင္ၾကဥ္လုိက္ လွ်င္လည္း ခႏၶာကုိယ္ အတြင္းရွိ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္သည္ အလြန္အမင္း က်ဆင္းကာ အႏၱရာယ္ ျဖစ္ေစႏုိင္သည္ကုိ သတိျပဳ ရမည္။ ေသြးခ်ိဳက်ဆင္း ျခင္း၏ လကၡဏာ တခ်ိဳ႕ကုိလည္း တင္ျပေပး လုိသည္။ ကတုန္ကယင္ ျဖစ္ျခင္း ၊ ဂနာမၿငိမ္ျခင္း ၊ လူနာ၏ စိတ္ အေျခအေန ႐ႈပ္ေထြးမႈ ျဖစ္ေနျခင္း ၊ အစာ ဆာေလင္မြတ္သိပ္ လာျခင္း ၊ ေခၽြးထြက္မ်ားျခင္း ၊ ရင္တုန္ျခင္း ၊ ႏွလံုးခုန္ ျမန္မာျခင္း တုိ႔ျဖစ္သည္။ ေသြးခ်ိဳက်ဆင္းျခင္း ဆုိသည္မွာ ေသြးခ်ိဳဓာတ္သည္  70 mg/dl ေအာက္ က်သြားျခင္း ျဖစ္သည္။ သုိ႔ပါေသာေၾကာင့္ အခ်ိဳကုိ စားသည့္အခါ အဓိက စားေသာ အစာ၏ ပမာဏကုိသာ ေလွ်ာ့ခ်ရန္ လုိေၾကာင္းကုိ သတိထားရမည္။ ထုိ႔ျပင္ မွားေနသည့္ အယူအဆမ်ား ရွိပါေသးသည္။ အခ်ိဳမစားရဘူး ဆုိသည့္ အတြက္ အငန္ကုိ အစားထုိးကာ စားသံုးေနၾကျခင္း ျဖစ္သည္။ အငန္သည္လည္း ေသြးတုိးေစသည္ ကုိျဖင့္ မေမ့ေလ်ာ့ သင့္ပါ။

          သစ္သီးႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ မွားယြင္းေသာ အယူအဆမ်ား ရွိပါေသးသည္။ သစ္သီး၀လံ မ်ားတြင္ အခ်ိဳဓာတ္ ရွိၾကေသာ္လည္း သၾကားဓာတ္ ပမာဏေတာ့ အနည္းငယ္ ကြာျခားလ်က္ ရွိသည္။ သုိ႔ပါေသာေၾကာင့္ သၾကားဓာတ္ ပမာဏ နည္းေသာ ပန္းသီး ၊ ကၽြဲေကာသီး တုိ႔ကုိ အနည္းငယ္ စားေပးသင့္သည္။ ႏြားႏုိ႔ႏွင့္ ပတ္သက္ၿပီး အယူမွား ေနသည္ မ်ားလည္း ရွိပါေသးသည္။ ႏြားႏုိ႔ကုိ သၾကားလံုး၀ မေရာထားလွ်င္ ေသာက္သံုးႏုိင္သည္။ သုိ႔ေသာ္ အျခား ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ေရာကာ ဖန္တီးျပဳလုပ္ ထားသည့္ ခ်ိဳလြန္းသည့္ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္း မ်ားကုိ ေရွာင္ၾကဥ္ ရမည္။ ေပါင္မုန္႔ စားမည္ဆုိလွ်င္လည္း ဂ်ဳံႏုျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ အျဖဴေရာင္ ေပါင္မုန္႔ကုိ မစားဘဲ အညိဳေရာင္ ရွိေသာ ေပါင္မုန္႔ၾကမ္း ကုိသာ စားသံုးႏုိင္သည္။

          အကယ္၍ ဆီးခ်ိဳတုိင္းၿပီး တက္ေနသည္ကုိ သိလွ်င္ ထုိကာလအတြင္း သစ္သီးမ်ား စားသံုးျခင္းကုိ ခဏရပ္ထား သင့္သည္။ ဆီးခ်ိဳသမား မ်ားသည္ ဆန္အုပ္စု ၊ အသားငါးဥ အမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး အုပ္စု ၊ သစ္သီး၀လံ အုပ္စု ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အုပ္စု ၊ ႏုိ႔ ႏွင့္ ႏုိ႔ထြက္ ပစၥည္းအုပ္စု ဟူ၍ အုပ္စု ၅ စုကုိ စံုလင္ေအာင္ စားသံုးေပး သင့္သည္။ ဆီးခ်ိဳသမား မ်ားႏွင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါမွ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ႏုိင္ရန္ အတြက္ မွန္ ၃ မွန္ ကုိလည္း ဂ႐ုျပဳ ေပးရန္ လုိသည္။ မွန္ ၃ မွန္ မွာ ေဆးႏွင့္အစာ စားခ်ိန္မွန္ရန္ ၊ ေသြးခ်ိဳမွ်တ အာဟာရ ၾကြယ္၀ေသာ အစားအစာ မ်ားကုိ ေရြးခ်ယ္ စားေသာက္မႈ မွန္ကန္ရန္ ၊ သင့္ေလွ်ာ္ေသာ ပမာဏမွန္ေစရန္ တုိ႔ျဖစ္သည္။

          ဆီးခ်ိဳသမားမ်ားႏွင့္ ဆီးခ်ိဳမျဖစ္ေစရန္ ေရွာင္ၾကဥ္လုိ သူတုိ႔ အစားအေသာက္ ကုိ ဂ႐ုျပဳကာ စားေသာက္သင့္ သကဲ့သုိ႔ အ၀လြန္ကဲျခင္း မျဖစ္ေစရန္လည္း ကုိယ္ အေလးခ်ိန္ ကုိ ထိန္းသိမ္း ေပးရန္ လုိအပ္သည္။ ကုိယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈမ်ား ကုိလည္း မွန္မွန္ ျပဳလုပ္ေပး ရမည္။ ကုိယ္လက္ လႈပ္ရွားမႈမ်ား ျပဳလုပ္သည့္အခါ ထိခုိက္ျခင္း မျဖစ္ေစရန္လည္း အထူး ဂ႐ုျပဳရမည္။  ေဆးလိပ္ ၊ ေဆးရြက္ႀကီး ေသာက္သံုးမႈ ၊ အရက္ ေသာက္သံုးျခင္း တုိ႔ကုိလည္း ေရွာင္ၾကဥ္သင့္သည္။ စိတ္ဖိစိးမႈ နည္းပါးေစရန္လည္း ႀကိဳးစား ေနထုိင္ရမည္။ မ်ိဳး႐ုိးထဲတြင္ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ပြား ဖူးသူမ်ား ရွိလွ်င္လည္း ဆီးခ်ိဳ ရွိ-မရွိ မၾကာခဏ စစ္ေဆးေပး သင့္သည္။ ကုိယ္လက္ လႈပ္ရွား ေလ့က်င့္ခန္း အျဖစ္ တစ္ေန႔လွ်င္ နာရီ၀က္ခန္႔ လမ္းေလွ်ာက္ ေပးရန္ လုိအပ္သည္။ အထက္ပါ အခ်က္မ်ားသည္ ဆီးခ်ိဳသမားမ်ား အေနျဖင့္ သတိျပဳ ဆင္ျခင္ ေနထုိင္ရမည့္ အခ်က္မ်ား ျဖစ္သည္။

          ဆီးခ်ိဳသမားမ်ား အေနျဖင့္ သတိျပဳ ဆင္ျခင္ရမည့္ ပန္ကာ ေလ ၾကာရွည္စြာ ခံျခင္း အေၾကာင္း ကုိလည္း မွ်ေ၀ေပး လုိသည္။ ေန႔ႏွင့္ည အခ်ိန္မ်ားတြင္ ပူ၍ အိပ္မေပ်ာ္သည့္ အခါ ဆီးခ်ိဳသမားမ်ား သာမက လူအေတာ္ မ်ားမ်ားသည္ ပန္ကာဖြင့္ၿပီး အိပ္စက္ေလ့ ရွိၾကသည္။ အထူးသျဖင့္ ဆီးခ်ိဳသမားမ်ားသည္ ပန္ကာေလ ၾကာရွည္ခံျခင္းျဖင့္ အသားအေရ အျပင္ဘက္ဆံုး အလႊာတြင္ ရွိေသာ ေရဓာတ္သည္လည္း စုပ္ယူျခင္း ခံရမည္ ျဖစ္သည္။ ထုိအခါ ေရဓာတ္ ဆံုးရႈံးမႈ ျဖစ္ေပၚမည္ ျဖစ္သည္။ သုိ႔ပါေသာေၾကာင့္ ဆီးခ်ိဳသမားမ်ား သည္ ပန္ကာေလခံ ျခင္းကုိ တတ္ႏိုင္လွ်င္ လံုး၀ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္သည္။ ဆီးခ်ိဳသည္ တစ္ကမၻာလံုးကုိ ၿခိမ္းေျခာက္ ေနေသာ ေရာဂါျဖစ္ေသာ္လည္း အသိသတိျဖင့္ ေနထုိင္မည္ ဆုိလွ်င္ သက္တမ္းေစ့ သက္ရွည္ က်န္းမာစြာ ေနႏုိင္ေသာ ၊ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္နုိင္ေသာ ေရာဂါတစ္ခု ျဖစ္ေၾကာင္း မွ်ေ၀လုိက္ရ ပါသည္။

 

မုဒိတာ (ေတာင္သာ)

ဓာတ္ပံု - အင္တာနက္

Crd ydb daily


No comments: