Sunday, November 22, 2020

အစာကို အခိ်န္ေပး စားေစလို

 

အစာကို အခိ်န္ေပး စားေစလို 

 


ကြ်ႏု္ပ္တို့၏ က်န္းမာျခင္းနွင့္ အသက္ရွင္ျခင္း သည္  စားေသာက္ေသာ အစားအစာ ေပၚတြင္ အဓိက မူတည္ေနသည္။ စားေသာက္ေသာ အစာသည္ အာဟာရ ျပည့္၀ဖို့ လိုအပ္သည္။ အာဟာရ ျပည့္၀ျခင္း၊ မျပည့္၀ ျခင္းသည္ က်န္းမာျခင္းနွင့္ ဆက္စပ္ေနသည္။ အစာအာဟာရ ေကာင္းမွ အစာေျခခ်က္ နိုင္ေသာ သမ၀မ္းမီးကို ရရိွမည္ျဖစ္သည္။ တစ္နည္းအားျဖင့္ ပါစကေတေဇာ ကိုရရိွမည္ ျဖစ္သည္။ ပါစကေတေဇာ အားေကာင္းေစရန္ အတြက္လည္း ေဒါသ(၃)ပါး-ေလ၊  သည္းေျခ၊  သလိပ္ ညီညြတ္ မွ်တဖို့ လိုအပ္ျပန္သည္။ ေဒါသ(၃)ပါး ညီညြတ္မွ်တ မွသာ သမ၀မ္းမီး ျဖစ္ျပီး ဓာတ္(၇)ပါး ညီညြတ္မွ်တ ေစရန္ အေထာက္အကူ ျပနိုင္မည္ ျဖစ္သည္။


တစ္ဖန္ ဓာတ္(၇)ပါး ညီညြတ္မွ်တမွသာလွ်င္ ကြ်ႏ္ုပ္တို့ အသက္ရွည္ က်န္းမာမည္ ျဖစ္သည္။ သို့ျဖစ္ပါေသာေၾကာင့္ ကြ်န္မတို့ သက္ရွည္ က်န္းမာေစဖို့ စားေသာက္ေသာ အစားအစာ မ်ားသည္ အာဟာရျဖစ္ဖို့ လိုအပ္လွသည္။

ကြ်ႏ္ုပ္တို့သည္ အစာစားရာတြင္ လွ်ာနွင့္သြားကို အဓိကအသံုးျပၾကရသည္။ လွ်ာသည္ စားရန္၊ ၀ါးရန္၊ အရသာခံယူရန္ အတြက္၊ စကားေျပာရန္ အတြက္သာ အသံုးျပေနသည္မဟုတ္ပါ။   လွ်ာတြင္ရိွေသာ အေၾကာဖုေလးမ်ား၊ အစက္ကေလးမ်ား၊ အေၾကာေပါင္း တစ္ေထာင္သည္ ခနၶာကိုယ္ တစ္ခုလံုးကို ျဖန့္ၾကက္ေစ နိုင္သည္။ သြားသည္လည္း အစာမ်ားကို ေၾကက်က္ေစရန္ ၾကိတ္ေျချခင္း ဆိုေသာ အလုပ္ကို လုပ္ေဆာင္ေပး ရသည္။

အစာေတာ့ စားပါရဲ့    နည္းလမ္းမမွန္ဘူး ဆိုလွ်င္လည္း ခနၶာကိုယ္ အတြက္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရမ်ားကို ေပးစြမ္းနိုင္မည္ မဟုတ္ပါ။ က်န္းမာ အသက္ရွည္ရန္   အစာစားနည္း မ်ားကိုလည္း   တင္ျပေပး လိုသည္။

စားေသာက္ေသာ အစားအစာမ်ားကို   လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္စားပါ။ ခ်က္ျပတ္ျပီးစ အခိ်န္၊ အရည္ညွစ္ျပီးစ အခိ်န္တို့တြင္ စားေသာက္ သင့္သည္။ သဘာ၀ ေျမၾသဇာမ်ားနွင့္ စိုက္ပို်းထားေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားကို ေရြးခ်ယ္ စားေသာက္ပါ။ အစာစားခိ်န္ သည္လည္း ပံုမွန္ျဖစ္ရမည္။ အစာစားသည့္ ပံုသဏၭာန္ သည္လည္း မွန္ကန္ရမည္ ျဖစ္သည္။

အစာစားေနစဥ္ ဖုန္းေျပာျခင္း၊ အင္တာနက္ သံုးျခင္းမ်ိဳး ကိုလည္း ေရွာင္ၾကဥ္ရမည္။ စားခ်င္စိတ္ ျပင္းျပသည့္ အခိ်န္မွစားျခင္းမ်ိဳး ကိုလည္း ေရွာင္ရမည္။ အစားအစာကို ျဖည္းျဖည္းမွန္မွန္ စားေပးရမည္။ အဆာခံ ျပီးမွ စားျခင္းအေလ့မ်ိဳး ကိုလည္း ေရွာင္ရမည္။ အထူးအားျဖင့္ အစာကို ေၾကေၾကညက္ညက္ ၀ါးစားဖို့ လိုအပ္သည္။ အေၾကာင္းမွာ လူတို့အတြက္ အလိုအပ္ဆံုး အရာသည္ အစာတြင္းမွ ၾသဇာဓာတ္မ်ား ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ စားသံုးေနေသာ အသား၊ ငါး၊ သစ္သီး၊ သစ္ဥ၊ အရြက္အတြင္းမွ အာဟာရ ၾသဇာဓာတ္မ်ား ထြက္ေပၚလာသည္ အထိ စားနိုင္မွ  ခနၶာကိုယ္ကို အက်ိဳးျပမည္ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ အစာစားျခင္းတြင္ အစာ၀ါးျခင္း အတတ္ပညာ ကိုလည္း တတ္ေျမာက္ရန္ လိုအပ္သည္။

အစာ၀ါးျခင္း အတတ္ပညာ ဆိုသည္မွာ အစားကို လံုး၀ ေၾကညက္ေအာင္ ၀ါးသင့္သည္။ အစာအဖတ္ အခဲမ်ားကို ေၾကညက္ေအာင္ ၀ါးဖို့လည္း လိုသည္။ အစာ၀ါးရာတြင္ လွ်ာနွင့္ ပါးေစာင္ အတြင္းသား မ်ားကို သံုးျပီး ေသခ်ာ ၀ါးသင့္သည္။ အစာအရည္မ်ား ရလာသည့္အခါ မ်ိဳခ်ျပီး မေၾကက်က္ ေသးေသာ အဖတ္အခဲမ်ားကို ဆက္လက္၀ါးသည့္ အက်င့္ကိုလည္း ျပလုပ္ထား သင့္သည္။ အစာ၀ါးျခင္း အတတ္ပညာ ျဖင့္သာ စားေသာက္ပါက   စားသမွ်အစာ တို့ကို   အစာေျခ အဂၤါအဖဲြ့မွ ေကာင္းမြန္ လြယ္ကူစြာ အစာေျခေပး ေသာေၾကာင့္ အစာေၾကျခင္း၊ အစာနွပ္ျခင္း၊ အစာေျခရည္ကို စုပ္ယူနိုင္ျခင္းမ်ား ေကာင္းမြန္စြာ ျပလုပ္နိုင္မည္။ ထိုမွ ခနၶာကိုယ္၏ ဇီ၀ကမၼ လုပ္ငန္းမ်ားကို မွန္ကန္စြာ လုပ္ေဆာင္ နိုင္ျပီး   အနာေရာဂါ ကင္းေ၀းစြာနွင့္   အသက္ရွည္ရွည္ ေနနိုင္မည္ ျဖစ္သည္။

အစာကို ေၾကညက္စြာ ၀ါးစားျခင္းျဖင့္ အရသာ ေျခာက္ပါး ခဲြစိတ္၍ အာရံုေၾကာ မ်ားမွတစ္ဆင့္ ၀မ္းတြင္း အစာအိမ္သို့ မေရာက္မီ ၾသဇာဓာတ္ အစြမ္းမ်ားကို ပံ့်နံွ့ေစသည္။   ထိုၾသဇာဓာတ္ မ်ားသည္ ခနၶာကိုယ္ အတြက္ လြန္စြာ သန့္ရွင္းျခင္း၊ အလြန္အမင္း အစြမ္းထက္ျခင္း၊ လ်င္ျမန္စြာ ပံ့်နံွ့ျခင္း၊  လ်င္ျမန္စြာ ခြန္အားရိွျခင္း    စသည့္ ေကာင္းက်ိဳး မ်ားကို ေပးသည္။

ယင္းၾသဇာဓာတ္ ကို ေရွးက်မ္းမ်ားတြင္ ၾသေဇာတိတိကၡစဏ သဘာေ၀ါဟု မိန့္ဆို ထားသည္။ အစားအစာကို ၾကာၾကာ၀ါးမွ ၾသဇာပြားမည္။ ၾသဇာပြားမွ  ထက္ျမက္မႈ အက်ိဳးရိွသည္ဟု ဆိုလိုျခင္း ျဖစ္သည္။

အစာကို ညက္ညက္ ၀ါးစားျခင္းျဖင့္ ခနၶာကိုယ္ က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းက်ိဳးမ်ားစြာ ရရိွနိုင္သည္။ အစာတစ္လုတ္ကို ၃၅ ၾကိမ္ခန့္ ၀ါးသင့္သည္။   ေၾကညက္ေသာ    ရသရည္ ျဖစ္လာမွသာ  ်ိဳခ်သင့္သည္။ ေၾကခဲေသာ အစာမ်ားကို အၾကိမ္ ၇၀ ေက်ာ္၀ါးျပီးမွသာ မ်ိဳခ်သင့္သည္။

အစာကို ေၾကညက္ေအာင္ ၀ါးစားျခင္းသည္ ခံတြင္းမွ အစာေျခ အင္ဇိုင္းမ်ား စိမ့္ထုတ္မႈကို တိုးတက္ေစရံု သာမက အစာအိမ္ရည္၊ သည္းေျခနွင့္ ပန္ကရိယရည္ မ်ားကို  အစာနွင့္ေကာင္းစြာ ေရာေနွာသမ သြားေစရန္ ပံ့ပိုးေပး နိုင္သည္။

ကြ်ႏ္ုပ္တို့၏ အူလမ္းေၾကာင္း သည္ ၁၅ မိုက္ခရိုမီတာ (၁ မီလီမီတာကို ၁၀၀၀ စိတ္-၁၅ စိတ္စာ) ေအာက္အရြယ္ မွသာ ေကာင္းစြာ စုပ္ယူနိုင္သည္။ သည့္ထက္ အရြယ္ၾကီးမားေသာ အစာမ်ားကို အူမွ စုပ္ယူနိုင္ျခင္း မရိွသည့္အတြက္ ခနၶာကိုယ္ျပင္ပသို့ စြန့္ထုတ္ရမည္။ သို့ျဖစ္ ပါေသာေၾကာင့္ အစာကို ေၾကညက္ေအာင္ မ၀ါးလွ်င္ စားလိုက္ေသာ အစာ၏ ၁၀ ပံုတြင္  ၃ ပံုေလာက္သာ ခနၶာကိုယ္မွ စုပ္ယူနိုင္မည္။

ေနာက္ဆက္တဲြ အေနျဖင့္ အစာကို ေၾကညက္စြာ မ၀ါးလွ်င္ မည္မွ် တန္ဖိုးၾကီးမားေသာ အစားအစာမ်ားကို စားသည္ျဖစ္ေစ၊ ပမာဏမ်ားမ်ား စားသည္ျဖစ္ေစ ေၾကညက္ေသာ အာဟာရၾသဇာဓာတ္ ကို ရရိွနိုင္မည္ မဟုတ္ပါ။ အာဟာရၾသဇာဓာတ္ မရရိွျခင္းေၾကာင့္ ခြန္အားမ်ားလည္း မျပည့္၀နိုင္ပါ။ ထို့အတူ   အစာကို ေၾကညက္ေအာင္ မ၀ါးျခင္း၏ ေနာက္ဆက္တဲြ ေရာဂါဆိုးမ်ား ကိုလည္း ခံစားရ နိုင္သည္။

ယေန့ေခတ္တြင္ ကိုရီးယား ဇာတ္လမ္းၾကည့္ျပီး ထမင္းစားျခင္း၊ အရသာကို ေသခ်ာ မစူးစမ္းဘဲ အစာကိုမ်ိဳျခင္း၊ ေၾကညက္ေအာင္ မ၀ါးဘဲ ကပ်ာကယာ နွင့္ အစာစားျခင္း အေလ့မ်ားကို လူ ၁၀ ဦးတြင္ ငါးဦးနီးပါးက က်င့္သံုး ေနၾကသည္။  ယင္းသို့က်င့္သံုး ရာမွ ကိုယ္တြင္း ဇီ၀ကမၼ လုပ္ငန္း လုပ္ေဆာင္ခ်က္မ်ား မွားယြင္းကာ ေရာဂါမ်ိဳးစံုတို့ ၀င္ေရာက္ လာျခင္းျဖစ္သည္။

အစာကို ေၾကညက္ေအာင္ ၀ါးစားျခင္းျဖင့္ အစားအေသာက္ စားေသာက္သည့္ နႈန္းကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစသည္။ အစာစားတာ  ေနွးေလေလ၊ အစာကို နည္းနည္းပဲ စားျဖစ္ေလ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ အစာစားခိ်န္မိနစ္ ၂၀ ျပည့္သည္နွင့္ ဗိုက္ျပည့္ျပီ ဆိုေသာ သတင္း အခ်က္အလက္ကို အစာအိမ္ ကေန ဦးေနွာက္ကို အသိေပးမည္ ျဖစ္သည္။ ထို့ေၾကာင့္ အစာကို ေၾကညက္ေအာင္ ၀ါးစားျခင္းသည္ ကိုယ္အေလးခိ်န္ ျမင့္တက္မႈကို ထိန္းသိမ္းေပး ရာလည္း ေရာက္မည္။

ဤသို့ျဖင့္ အစာကို ေၾကညက္ေအာင္ ၀ါးစားျခင္းျဖင့္ ခနၶာကိုယ္ အတြက္ လိုအပ္ေသာ အာဟာရၾသဇာဓာတ္ ကို အျပည့္အ၀ ရရိွကာ ခြန္အားျပည့္ ၍ သက္ရွည္ က်န္းမာစြာ ေနထိုင္နိုင္မည္ ျဖစ္ေၾကာင္းနွင့္ အစာကို အခိ်န္ေပးစား ေစလိုသည္။   

 

မုဒိတာ (ေတာင္သာ)

ဓာတ္ပံု - အင္တာနက္

Crd - mwddaily


No comments: