Saturday, November 7, 2020

အစားေလွ်ာ့စားျခင္း၏ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

 

အစားေလွ်ာ့စားျခင္း၏ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား 


တစ္ရက္မွာ ပါေမာကၡခ်ဳပ္ ဆရာေတာ္ၾကီးဒါက္တာ နနၵမာလာဘိ၀ တရားတစ္ပုဒ္မွာ ၾကားလိုက္ရ၏။ မတ္စြာဘုရားရွင္ ကိုယ္ေတာ္ျမတ္ၾကီး တရားေတာ္ မ်ားထဲမွာ အစားအေသာက္နွင့္ ပတ္သက္ျပီးလာကသား တို့အတြက္ မွာၾကားခဲ့တာ ရိွသည္။ ငါဘုရားသည္ တစ္ရက္လွ်င္ ဆြမ္းတစ္နပ္သာ ဘုဥ္းေပး၏။ ထို့အတြက္ က်န္းမာသည္။ပါ့ပါးသြက္လက္ သည္ဟုဖစ္ပါသည္။ န့လဲႊညစာ မစားသည့္ အေလ့အထကို  သံဃာေတာမ်ားစာင့္ထိန္းခဲ့ သည္မွာ နွစ္ေပါင္း ေထာင္ခီ် ၾကာျမင့္ခဲ့ျပီ။ ဘာသာေရး ကိုင္းရိႈင္းသည့္ ဗုဒၶ ဘာသာ၀င္မ်ား သည္လည္း အခါၾကီး ရကၾကီး မ်ားမွာ ဥပုသ္သီလစာင့္ထိန္း ၾကသည္။


ပါေမာကၡခ်ဳပ္ ဆရာေတာ္ၾကီး တရားေတာ္ ထဲမွာ ဥပုသ္ေစာင့္ျခင္း သည္  ယေန့ အေနာက္တိုင္းေဆး ပညာမွာ ေခတ္စားေနသည့္   Intermittent Fasting ပင္ျဖစ္ေၾကာင္း မိန့္ၾကားခဲ့သည္။ ထို့အတြက္ေၾကာင့္ အခိ်န္ပိုင္း အစာမစားဘဲ ေနျခင္း  Intermittent Fasting အေၾကာင္းကို   ဆးပညာရႈေထာင့္မွလ့လာ တင္ဆက္ဖို့ဖစ္လာ ပါသည္။

အမွန္ေတာ့ ဥပုသ္ေစာင့္သည့္   အေလ့အထ၊ တစ္နည္းအားျဖင့္ အစာစားျခင္းကို ကန့္သတ္ ထိန္းခ်ဳပ္သည့္ အေလ့အထမွာ တျခားေသာ ဘာသာ၀င္မ်ား မွာလည္း ရိွၾကသည္။ ခရစ္ယာန္၊ အစၥလာမ္၊ ဂိ်န္း စသည့္ ဘာသာၾကီး မ်ားမွာလည္း ဥပုသ္ေစာင့္သည့္ အေလ့အထ ရိွၾကသည္။ဆးပညာအရ အခိ်န္ပိုင္း အစာမစားျခင္း တြင္ စားေသာက္မႈ ပံုစံသံုးမ်ိဳး ေတြ့ရသည္။ တစ္ရက္ျခား အစာမစားျခင္း၊ တစ္ပတ္လွ်င္ နွစ္ရက္ အစာမစားျခင္း နွင့္န့တိုင္းလိုလို အခိ်န္ပိုင္း အားျဖင့္ အစာမစားျခင္းဟု ျဖစ္ပါသည္။ ဗုဒၶဘာသာ၀င္ တို့၏ ဥပုသ္သီလ ေစာင့္ထိန္းျခင္းမွာန့စဥ္ေန့တိုင္း အခိ်န္ပိုင္း အစာမစားျခင္း အုပ္စုထဲ ထည့္သြင္းရမည္ ဖစ္သည္။ 

Intermittent Fasting လုပ္ျခင္းျဖင့္ ႏၶာကိုယ္အတြင္း ေျပာင္းလဲမႈမ်ား

သက္ရိွတို့၏  ဆဲလ္ကလာပ္စည္း မ်ားအတြက္ စြမ္းအင္ ရင္းျမစ္မွာ Clucose ႏွင့္ Fatty Acids တို့ျဖစ္သည္။ အခ်ိဳဓာတ္နွင့္ အဆီဓာတ္ဟု အလြယ္ေခၚဆို လိုက္မည္။ ထမင္းစားျပီး သည္နွင့္ Glucose ကို စြမ္းအင္အျဖစ္ ခ်က္ခ်င္းသံုးစဲြ လိုက္သည္။ အဆီဓာတ္ မ်ားကမူ Adipose အမည္ရသည့္ အဆီတစ္သွဴး မ်ားထဲမွာ သိုေလွာင္ ထားသည္။ အစာမစားသည့္ အခါ သိုေလွာင္ထားသည့္ အဆီဓာတ္မ်ားကို  ထုခဲြျပီး စြမ္းအင္အျဖစ္ ထုတ္နုတ္သံုးစဲြ ရေတာ့သည္။ အဆီဓာတ္မ်ား ျပိကဲြသည့္အခါ  Fatty Acids ထြက္လာသည္။

  Fatty Acids မ်ားကို အသည္းက စုပ္ယူျပီး Ketone Bodies မ်ားအျဖစ္ ေျပာင္းလဲ လိုက္သည္။ Ketone Bodies  မ်ားသည္ အစာနွင့္ ေ၀းေနသည့္ အခိ်န္မွာ ခနၶာကိုယ္ အတြက္ စြမ္းအင္ ရင္းျမစ္မ်ား ဖစ္သည္။

အစာပံုမွန္ စားေနသည့္အခိ်န္မွာ  သြးထဲတြင္ Glucose မ်ားသာရိွသည္။ Ketone Bodies မ်ား နည္းပါးသည္။ အစာမစား ေတာ့ဘဲ နာရီမွ ၁၂ နာရီ အထိၾကာ လာသည့္အခါသြးထဲမွာ Ketone Bodies တြျပန္မ်ား လာသည္။ အခိ်န္ပိုင္း အစာမစား ျခင္းေၾကာင့္ သြးထဲမွာ Ketone Bodies မ်ားလာျခင္းကသြးတြင္း အခ်ိဳဓာတ္ကို ထိန္းညိွရာမွာ၊သြးေပါင္ခိ်န္နွင့္ နွလံုးခုန္နႈန္းမ်ား ထိန္းညိွရာမွာ၊ ဦးေနွာက္ အာရံုေၾကာဆဲလ္ မ်ား၏ က်န္းမာေရး ထိန္းညိွရာမွာကာင္းမြန္သည့္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ျဖစ္ေစနိုင္ေၾကာင္း  သုေတသနမ်ား အရ သိလာရသည္။

သမိုင္းစဥ္ တစ္ေလွ်ာက္ပန္ၾကည့္ လိုက္လွ်င္ ယေန့ လူသားေတြက ကမၻာဦး လူသားမ်ားထက္ လႈပ္ရွားမႈ နည္းသည္။ တစ္ရက္ကို ထမင္းသံုးနပ္ ပံုမွန္စားေနသည္။ ၾကားထဲမွာ မုန့္ေတြစားလိုက္ ေသးသည္။ ကမၻာဦးေခတ္က လူသားတို့အဖို့ တစ္ရက္ ထမင္းသံုးနပ္ စားနိုင္ဖို့ စားနပ္ရိကၡာ မဖူလံုခဲ့ၾက။ တစ္ရက္ တစ္ရက္  အစာစားဖို့ ရွာေဖြ ေနၾကရင္းျဖင့္ အခိ်န္ကုန္ၾက ရသည္။ ယေန့ လူသားေတြက  ဥာဏစြမ္းအား ကို  ပိုသံုးလာသည္။ အစားအစာေတြ ပိုစားျပီးငိမ္ျငိမ္ထိုင္ သူေတြ  ဖစ္လာၾကသည္။

အခိ်န္ပိုင္း အစာမစားဘဲေနလွ်င္ အသက္ပိုရွည္သည္

ဓာတ္ခဲြခန္း အတြင္းက ၾကြက္ေတြမွာေတာ့ အခိ်န္ပိုင္း အစာမေကြ်းဘဲ ထားသည့္အခါ ပ်မ္းမွ် သက္တမ္း၏ ၈၀ ရာခိုင္နႈန္း အထိ အသက္ပိုရွည္ လာၾကေၾကာင္း တြ့ရသည္။ ၎သုေတသန ၾကြက္မ်ားကို တစ္ရက္ျခား အစာေကြ်းခဲ့ တာပါ။ အစာမစားဘဲ ေနသည္ဆိုရာ မွာ ကယ္လိုရီ ပါသည့္   အစားအေသာက္ ေတြကိုလွ်ာ့စားတာလည္း အက်ဳံး၀င္သည္။ ထမင္း၊ အာလူး၊အခ်ိဳရည္နွင့္ အသင့္စား အစားအေသာက္ အေတာ္ မ်ားမ်ားက ကယ္လိုရီ မ်ားသည့္ အစားအစာမ်ား ျဖစ္သည္။ ပါးစပ္ထဲခ်ိဳမွ ကယ္လိုရီ မ်ားသည္မဟုတ္။ ပါးစပ္ထဲမွာ မခ်ိဳသည့္ ကစီဓာတ္ ပါ၀င္မႈ မ်ားေသာ အစားအစာမ်ား ကလည္း ကယ္လိုရီ တက္ေနနိုင္သည္။

လူသားမ်ားမွာ ကယ္လိုရီ ေလွ်ာ့ထားသည့္ Intermittent Fasting    အခိ်န္ပိုင္း အစာမစားျခင္း သုေတသနမ်ား လုပ္ၾကည့္သည့္ အခါ ကိုယ္အေလးခိ်န္ လွ်ာ့ခ် လာနိုင္သည္။  ဆီးခ်ိဳကို  ထိန္းခု်ပ္နိုင္သည္။ ကိုယ္တြင္း အဆီဓာတ္ ေတြကိုလွ်ာ့ခ်လာ နိုင္သည္။ သြးတိုးေရာဂါ ကို ထိန္းခု်ပ္နိုင္သည္ ဟူေသာ အက်ိဳးက်းဇူး မ်ားကိုတြ့ရသည္။

အ၀လြန္ျခင္းနွင့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ

အမ်ိဳးအစား- ဆီးခ်ိဳေရာဂါ သည္  ကိုယ္ခနၶာ အတြင္း အင္ဆူလင္ အထြက္မ်ားျခင္း ေၾကာင့္ ျဖစ္ရသည္။ ကယ္လိုရီေတြ လိုသည္ထက္ ပိုစားသျဖင့္ ကစီဓာတ္ တြကိုခ်ဖ်က္ဖို့ အင္ဆူလင္ေတြ ပိုထြက္လာရသည္။ အခိ်န္ၾကာ လာသည္နွင့္အမွ် အင္ဆူလင္ေတြ က မ်ားလာျပီး စြမ္းေဆာင္ရည္ က်လာသည္။ Insulin Resistance ခၚပါသည္။ အခိ်န္ပိုင္း အစာမစားဘဲဖတ္ထား လိုက္သည့္အခါသြးထဲက အင္ဆူလင္ေတြ အလုပ္ပိုလုပ္ လာနိုင္သည္။  ၎ကိုမူ Insulin Sensitvity ကာင္းလာသည္ဟုခၚသည္။န့လဲႊညစာ မစားဘဲ Intermittent Fastion လုပ္သည့္အခါ ကိုယ္ရည္စစ္ လာသည္။  ဆီးခ်ိဳ ျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္နိုင္သည္ စသည့္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ရလာသည္။

ဂ်ပန္နိုင္ငံ အိုကီနာ၀ါ ကြ်န္းသားမ်ားသည္ သူတို့၏ စားေသာက္မႈ ဓေလ့စရိုက္ေၾကာင့္ အသက္ရွည္ ၾကသည္။ သူတို့က ကယ္လိုရီ နည္းနည္းပဲ စားသည္။ အသီးအရြက္နွင့္ ပဲမ်ိဳးစံုကို ပိုစာၾကသည္။ အစားအေသာက္ စားသည့္အခါ မွာလည္း ဗိုက္ျပည့္ခါနီး ၈၀ ရာခိုင္နႈန္းမွာ အစားကို ရပ္လိုက္ၾကသည္။ သူတို့ကတာ့ ၈၀/၂၀ စည္းမ်ဥ္းဟု ေခၚသည္။ ၈၀ ရာခိုင္နႈန္းပဲ ဗိုက္ျပည့္ေအာင္ စားသည့္ သေဘာပါ။ ၂၀ ရာခိုင္နႈန္း အစာအိမ္ကိုနရာခ်န္ျပီး စားၾကသည္။ ရလဒ္ အေနျဖင့္ အိုကီနာ၀ါ ကြ်န္းသားမ်ား၏ ပ်မ္းမွ် သက္တမ္းမွာ အမ်ိဳးသမီးမ်ား အဖို့ အသက္ ၉၀ဖစ္ျပီး အမ်ိဳးသား မ်ားမွာ အသက္ ၈၄ နွစ္ျဖစ္သည္။သြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳ ႏွင့္ အ၀လြန္ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈနႈန္း လည္း  အလြန္နည္းပါး သည္ကို ေတြ့ၾကရသည္။ 

နွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါမ်ား

အခိ်န္ပိုင္း အစာမစားဘဲ ေနျခင္းျဖင့္သြးေပါင္ခိ်န္ ကို ထိန္းညိွေပး နိုင္သည္။ နွလံုးခုန္နႈန္း မွန္ေစသည္။ သြးတြင္း အဆီဓာတ္မ်ား ျဖစ္သည့္  HDL နွင့္  LDL ကို လက္စထေရာ မ်ားကို ထိန္းညိွေပး နိုင္သည္။ အခ်က္မ်ားက နွလံုး ေသြးေၾကာမ်ား   ၾကြပ္ဆတ္ ပိတ္ဆို့ျခင္းကို ကာကြယ္ေပး နိုင္သည္။  ခနၶာကိုယ္ အတြက္ မေကာင္းသည့္ရာင္ရမ္းျခင္း မ်ားကိုလည္း အခိ်န္ပိုင္း အစာမစား ျခင္းျဖင့္  လွ်ာ့ခ် နိုင္သည္။ သုေတသနမ်ား အရ  န့စဥ္ ကယ္လိုရီ စားသံုးမႈကို ၁၂ ရာခိုင္နႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ျခင္းျဖင့္ နွစ္နွစ္အတြင္း နွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါ အနၱရာယ္မ်ားလ်ာ့က်သြား ေစနိုင္သည္ဟု ဆိုသည္။ 

ကင္ဆာေရာဂါမ်ား

အခိ်န္ပိုင္း အစာျဖတ္ ထားျခင္း၊ ကယ္လိုရီ ေလွ်ာ့ကြ်းျခင္း မ်ားျဖင့္ တိရစၧာန္မ်ားမွာ ကင္ဆာကိ်တ္မ်ား က်ဳံ႕သြား ေစနိုင္ေၾကာင္း လြန္ခဲ့သည့္ နွစ္ ၁၀၀ က်ာ္ကပင္ သက္ေသမ်ား ရိွခဲ့ျပီျဖစ္သည္။ အခိ်န္ပိုင္း အစာျဖတ္ ျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာဆဲလ္ မ်ား၏ စြမ္းအင္ရယူ သံုးစဲြမႈအား ေလ်ာ့သြားမည္။ ထိုမွတစ္ဆင့္ ကင္ဆာဆဲလ္ ၾကီးထြားမႈ ေနွးသြားျပီး ကင္ဆာေဆး မ်ားျဖင့္ ကုသမႈ ပိုမိုေအာင္ျမင္ နိုင္မည္ဟု ယူဆခ်က္ မ်ားလည္း ရိွသည္။ အင္ဆူလင္နွင့္ ၾကီးထြားမႈ ေဟာ္မုန္းမ်ား အေပၚ ထိန္းခု်ပ္ထား နိုင္သျဖင့္လည္း ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့က် ေစနိုင္ၾကာင္းတြ့ရိွခ်က္ အခ်ိဳ႕ ရိွေနသည္။ မ်က္ေမွာက္ ကာလမွာ ရင္သား၊ ဆီးကိ်တ္၊ သားဥအိမ္၊ သားအိမ္ နွင့္ အူမၾကီး ကင္ဆာေရာဂါ မ်ားမွာ အခိ်န္ပိုင္း အစာျဖတ္ ခင္းျဖင့္ အက်ိဳးေက်းဇူး ရရိွနိုင္ျခင္း ရိွ၊ မရိွ သုေတသန မ်ားျပလုပ္ဆဲ ျဖစ္သည္။

ဦးေနွာက္အာရံုေၾကာေရာဂါမ်ား

လူလတ္ပိုင္း အရြယ္မွာ လိုအပ္သည္ ထက္ ပိုမို စားသံုးျခင္းေၾကာင့္လျဖတ္ေရာဂါ၊ အယ္လ္ဇိုင္းမား ရာဂါနွင့္ ပါကင္ဆန္ အေၾကာ ေရာဂါမ်ားဖစ္ပြားမႈ ပိုလာနိုင္ေၾကာင္းတြ့ရိွခ်က္မ်ား ရိွသည္။ တစ္ရက္ခား အစာမစား ျခင္းျဖင့္ အယ္လ္ဇိုင္းမား နွင့္ ပါကင္ဆန္ ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈ ေလ်ာ့က် ေစနိုင္ေၾကာင္း တိရစၧာန္ မ်ားတြင္ သက္ေသျပနိုင္ ခဲ့ျပီျဖစ္သည္။ 

ရင္က်ပ္ပန္းနာ နွင့္ အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါမ်ား

ကိုယ္အေလးခိ်န္ ေလွ်ာ့ခ် လိုက္ျခင္းျဖင့္ အ၀လြန္ လူနာမ်ားမွာ ရင္က်ပ္ပန္းနာ ေရာဂါ သက္သာ ေစနိုင္သည္။ရာဂါ သက္သာျခင္း နွင့္အတူ အဆုတ္ေလျပြန္ တြင္းရိွရာင္ရမ္းမႈမ်ားပါ  က်ဆင္း သြားေၾကာင္း  တြ့ရိွၾက ရသည္။ အခိ်န္ပိုင္း အစာျဖတ္ထားျခင္း   ရာင္ရမ္းမႈ က်ဆင္းေစနိုင္ သည့္ အစြမ္းေၾကာင့္ အရိုးေလး ဖက္နာ ကဲ့သို့ေသာ အဆစ္ေရာင္ ေရာဂါမ်ားပါ သက္သာ လာေၾကာင္းတြ့ရသည္။

နိဂံုးခ်ဳပ္ အားျဖင့္ဆိုေသာ္ အစားအစာကို ခ်င့္ခိ်န္ စားသံုးျခင္း ဟူေသာမတ္ဗုဒၶ၏ အဆံုးအမမွာ ယေန့ နွစ္ေပါင္း ၂၀၀၀က်ာ္လာသည္ အထိ တည္တံ့ခိုင္ျမဲ နဆဲျဖစ္သည္။ဆးပညာ သုေတသန ေတြ့ရိွခ်က္မ်ား မွာလည္း တစ္ရက္လွ်င္ ဆြမ္းတစ္နပ္သာ ဘုဥ္းေပးသည့္ ရဟန္းသံဃာ တို့၏ အက်င့္သီလ နွင့္ အေလ့အထကို ကာင္းမြန္သည့္ ဘက္သို့ဖာ္ညႊန္းလ်က္ ရိွသည္။

တစ္ရက္ျခား အစာမစားဘဲ ေနျခင္း၊ တစ္ပတ္လွ်င နွစ္ရက္ အစာမစားဘဲ ေနျခင္း၊န့စဥ္လိုလို အခိ်န္ပိုင္း အစာမစားျခင္း (သီလ ေဆာက္တည္ျခင္း) စသည့္ Intermittent Fastingခၚေသာ အခိ်န္ပိုင္း အစာ မစားဘဲ ေနျခင္း နည္းလမ္း မ်ားမွာ အမ်ားျပည္သူတို့ အတြက္ သက္ရွည္ က်န္းမာ၊ရာဂါဘယ ကင္းေ၀ စဖို့ အေထာက္အကူ ျပမည္မွာသခ်ာပါသည္။

အစာစားေသာက္ ရာတြင္လည္း ကယ္လိုရီ မ်ားသည့္ အစားအစာ မ်ားကို တတ္နိုင္သမွ်လွ်ာ့ခ်ျပီး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ နွင့္ သစ္သီး၊ ပဲအမ်ိဳး်ိဳးကို သင့္တင့္ မွ်တစြာ စားသံုးျခင္းျဖင့္ အသက္ရွည္ရာ အနာမဲ့ၾကာင္းကာင္းက်ိဳး ခ်မ္းသာ ရၾကမည္ ျဖစ္ေၾကာင္း တင္ျပလိုက္ရ ပါသည္။    

 

ဒါက္တာလႊမ္းမိုးဟန္

ဓာတ္ပံု - အင္တာနက္

Crd - mwddaily


No comments: