Saturday, November 21, 2020

ေလမျဖတ္ေအာင္ အစားေရွာင္

 

ေလမျဖတ္ေအာင္ အစားေရွာင္ 

 


က်န္းမာေရးကို လိုက္စားသူ၊ ေလ့က်င့္ခန္း မွန္မွန္လုပ္သူ၊ ညအိပ္ရာ ၀င္ခိ်န္တြင္ ေစာေစာ အိပ္ေလ့ရိွျပီး နံနက္ေစာေစာ အိပ္ရာထကာ ၂ မိုင္ခန့္ရိွေသာ ကန္ၾကီးတစ္ပတ္ လမ္းေလွ်ာက္ေလ့ ရိွသူ၊ ဥပဓိရုပ္ ၾကည္လင္ျပီး အသက္အရြယ္နွင့္ မမွ် ဖ်တ္လတ္သူ တစ္ဦး ရုတ္တရက္ ေလျဖတ္ သြားသည္ဟု ၾကားသိရေသာ အခါ အံ့ၾသတုန္လႈပ္ သြားသည္။

ထိုသူမွာ စာေရးသူ၏ ဦးေလးအရင္း ျဖစ္ျပီး ဇာတိျမိဳ႕ ဥကၠံ ဟုေခၚေသာ သာယာလွပသည့္ ျမိဳ႕ငယ္ေလး တြင္ေနထိုင္သူ ျဖစ္သည္။ ထိုျမိဳ႕သည္ ရန္ကုန္-ျပည္ လမ္းနံေဘး တြင္ရိွျပီး စိမ္းလန္းစိုျပည္ ၍ ရာသီဥတု မွ်တေသာ ျမိဳ႕ကေလးျဖစ္၍ က်န္းမာေရး အတြက္ ေနထိုင္ရန္ သင့္ေတာ္ေသာ ျမိဳ႕ကေလး ျဖစ္သည္။

ဥကၠံျမိဳ႕ အလယ္တြင္ ၂ ဖာလံုပတ္လည္ ခန့္ရိွေသာ ေရကန္ၾကီး ရိွသည္မွာ ျမိဳ႕၏ ထူးျခားခ်က္ ျဖစ္သည္။ နံနက္ေစာေစာနွင့္ ညေနေစာင္းခိ်န္ တို့တြင္ ၾကာျဖ၊ ၾကာနီ တို့ပြင့္ေနေသာ ကန္ေပါင္ တစ္ေလွ်ာက္တြင္ လမ္းေလွ်ာက္သူ၊ ေရခပ္သူ ပ်ိဳျဖဴမ်ားျဖင့္ စည္ကားလ်က္ ရိွသည့္ ျမိဳ႕က်က္သေရေဆာင္ ေရကန္ၾကီး ျဖစ္သည္။


လမ္းေလွ်ာက္ျခင္း သည္ က်န္းမာေရး အတြက္ ေဆးတစ္ပါး ျဖစ္သည္။ နွလံုး၊ ေသြးတိုး၊ ဆီးခို်၊ ေသြးခ်ိဳ ေရာဂါအားလံုးကို ကာကြယ္တားဆီး သက္သာေစ နိုင္သည္။ ေန့စဥ္ ၂ မိုင္ခန့္ လမ္းေလွ်ာက္ ေပးလွ်င္ ေလျဖတ္ျခင္းမွ ကာကြယ္နိုင္သည္ ဟု အေနာက္တိုင္း ေဆးပညာရွင္ မ်ားက ဆိုၾကသည္။

ကြ်န္ေတာ္တို့ မွတ္မိသည့္ အရြယ္မွစ၍ ဦးေလးသည္ နံနက္ေစာေစာ အိပ္ရာမွထျပီး ကန္ၾကီးပတ္၍ လမ္းေလွ်ာက္သည္။   ထြက္ျပလာေသာ ေနမင္းၾကီးကို မ်က္နွာမူ၍ အသက္ျပင္းျပင္း ရွထုတ္ေသာ ေလ့က်င့္ခန္းကို လုပ္ေလ့ရိွသည္။ ရွသြင္း၊ ရွထုတ္ ေလ့က်င့္ခန္း မ်ားေၾကာင့္ အဆုတ္အား ေကာင္းသည္။ အဆုတ္မွ သန့္ရွင္းေသာ ေသြးကိုပို့ေပး သျဖင့္ နွလံုးအားေကာင္း သည္ဟု ဦးေလးက ရွင္းျပသည္။ သူေျပာသည့္ အတိုင္း ဦးေလးမွာ ျမင္ရသူတိုင္း အားက်ရသည့္   က်န္းမာ လန္းဆန္း တက္ၾကြသူ ျဖစ္သည္။

အသက္ ၆၄ နွစ္ဆိုေသာ အရြယ္သည္ ေနမည္ဆိုလွ်င္ ေနာက္ထပ္ ၁၀ နွစ္ေက်ာ္ ေနနိုင္ေသးေသာ အရြယ္ျဖစ္သည္။ အသက္ၾကီး သည္ဆိုရံုမွ်နွင့္ အိုမင္းေသာ အရြယ္ မဟုတ္ေသးပါ။ ဤအရြယ္တြင္ ဦးေလး ဘာေၾကာင့္ ဆံုးပါးခဲ့ရပါ သလဲ။ ဆန္းစစ္ၾကည့္ မိသည္။ ေလျဖတ္မည့္ ေန့က . . .

(၁) ဦးေလးသည္ မိမိကိုယ္မိမိ က်န္းမာေရး ေကာင္းသည္ဟု ယူဆျပီး နံနက္ေအးသည့္ အခိ်န္ လမ္းေလွ်ာက္ ျပန္လာျပီး ေရခ်ိဳးသျဖင့္ အေအးမိ ထားပံုရသည္။ (၂) နံနက္စာ စားေသာအခါ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ခ်က္ပါသည္။ ငါးေျခာက္ ေထာင္းေၾကာ္ ပါသည္။ အထက္ပါ  နွစ္ခ်က္တြင္ ၾကည့္လွ်င္  နံနက္ပိုင္း အေအးမိထား ေသာအခါ ေသြးေၾကာမ်ား အေအးပတ္ က်ံဳသျဖင့္ ေသြးေပါင္ခိ်န္ တက္လာနိုင္သည္။

တစ္ဖန္ နံနက္စာ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ခ်က္ (ေလပြ၊ ေသြးတက္စာ)၊ ငါးေျခာက္ ေထာင္းေၾကာ္ (ငန္၍ ေသြးတိုးေစေသာ အစာ) တို့ေၾကာင့္ ေသြးအနည္းငယ္ တိုးေနမည္။ သို့ေသာ္ သူခံနိုင္ရည္ ရိွေနေသးသည္။ (၃) ညေနစာ စားေသာအခါ နံနက္က ၾကက္ဟင္းခါးသီး ဟင္းက်န္ကို ထပ္စားမိသည္။ ပိုဆိုးသည္မွာ ညေန စာဟင္းမွာ ၀က္သားဟင္း ျဖစ္သည္။ ဦးေလးက ၀က္သား သိပ္မၾကိက္ပါ။ ၾကံလွ်င္ေတာ့ စားသည္။ ထိုေန့က ညေနစာ စားျပီးေနာက္ တီဗီြ ထိုင္ၾကည့္ေနသည္။ သတင္းလာခိ်န္ ည ၈ နာရီေက်ာ္ မွ အိပ္ရာ၀င္ရန္ ထိုင္ရာမွ အထတြင္ မူးျပီး ရုတ္တရက္ လဲက်သြားသည္ ဟုဆိုသည္။ ပါးစပ္မွ စကားသံ မပီမသ နွင့္ ေျပာျပီးေနာက္ သတိလစ္ သြားသည္။ ညတြင္းခ်င္း ပင္ ဥကၠံျမိဳ႕ေလးမွ မိုင္ ၆၀ ခန့္ေ၀းေသာ ရန္ကုန္ ေဆးရံုၾကီးသို့ ပို့ၾကသည္။ ဦးေနွာက္နွင့္ အာရံုေၾကာ ကုသဌာနတြင္ ကုသျပီး ေနာက္တစ္ေန့ တြင္ဆံုးပါး သြားသည္။ ဦးေခါင္းဓာတ္မွန္ အေျဖမွာ ေသြးတိုးျပီး ဦးေနွာက္ ေသြးေၾကာေပါက္ သြားျပီး ဦးေနွာက္အတြင္း ေသြးယိုစိမ့္ရာမွ ေသဆံုးသြားျခင္း ျဖစ္သည္။

တိုင္းရင္းေဆး ပညာတြင္ အခါးဟူသမွ် ေလဓာတ္ၾကြ သည္ဟု ဆိုသည္။ ခါးေသာ အစားအစာ မ်ားတြင္ ေခြးေတာက္ရြက္၊ တမာရြက္၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီး၊ လက္ဖက္စို တို့သည္ အစားအမ်ားဆံုး ျဖစ္သည္။ ေလဓာတ္ၾကြလွ်င္ ေလတြန္းကန္ အားေၾကာင့္ ေသြးဖိအား တိုးျပီး ေသြးေပါင္ တက္လာသည္။ အစာမေၾက မခ်င္းေသြးေပါင္ခိ်န္ ဖိအားမ်ား ေနမည္ျဖစ္သည္။ ေတာ္ရံုေသြးက်ေဆး နွင့္မက်ပါ။ ျပဒါးတစ္လမ္း သံတစ္လမ္း ျဖစ္သည္။ အခ်ိဳ႕မွာ ကိုယ္စားခ်င္တာ စားမယ္ ျပီးမွ ေသြးတိုးက် ေဆးေသာက္မယ္ ဟု ေျပာၾကသည္။ မရပါ။ ျပင္းထန္ေသာ ေလတြန္းအား ေၾကာင့္ ေလဓာတ္ၾကြလွ်င္ ေသြးက်ေဆးက မကယ္နိုင္ပါ။

၀က္သားမွာ အဆီအအိမ့္ ျဖစ္သျဖင့္ အစာေၾကခိ်န္ ကိုေနွးေကြး ေစသည္။ အစာေၾက အားနည္းေသာ အခါတြင္ မူလထၾကြ ေနေသာ ေလဓာတ္မွာ ပို၍ၾကြ လာသည္။ ေသြးပိုက္လိုင္း မ်ားတြင္ ေဖာင္းကားျပီး တိုးေသာအခါ လည္ပင္းေဘး နွစ္ဖက္မွ ေသြးေၾကာမ်ား ေဖာင္းျပီး တိုးေနသည္ကို တစ္ခါတစ္ရံ မ်က္စိျဖင့္ပင္ ျမင္ရတတ္သည္။ ဦးေနွာက္အတြင္း ေသြးဖိအားတိုး ေသာအခါ အစြန္အဖ်ား၊ အခက္အလက္ ေသြးေၾကာ ကေလးမ်ား ေပါက္သြားရာမွ ေလျဖတ္ျခင္းကို ျဖစ္ေစသည္။

ေရွးတိုင္းရင္းေဆး ဆရာၾကီးမ်ား၏ ေလတိုးဟုေခၚေသာ အယူအဆမွာ ယခုေခတ္ ေသြးတိုးေရာဂါနွင့္ အတူတူပင္ ျဖစ္သည္။ က်န္းမာေရး လိုက္စားသည္။ လမ္းေလွ်ာက္သည္။ ေဆးလိပ္ မေသာက္၊ ကြမ္းမစား၊ အငန္ေရွာင္ ေသာ္ျငားလည္း  ေလစာ ဆိုသည္ကို သတိမမူမိလွ်င္ မသိလွ်င္ ေလျဖတ္ေရာဂါနွင့္ အသက္ဆံုး နိုင္ေၾကာင္း အသိေပးခ်င္ ပါသည္။

''အခါးဟူသမွ်၊ ေလဓာတ္ၾကြ

မူလပ်က္စီးရာ။

ေခြးေတာက္၊ တမာ၊ ေၾကာင္လွ်ာ

ၾကက္ဟင္းခါး၊ ၀က္သား၊ လက္ဖက္

မတဲြဖက္၊ တစ္ခ်က္မွတ္ၾကပါ။''

အထက္ပါ အစာမ်ားကို တစ္မ်ိဳးတည္း စားလွ်င္လည္း အလြန္အကံြ် မစားပါနွင့္။ သင့္ေတာ္ရံုသာ ားပါ။ တစ္ေန့တည္းနွင့္ ေလစာနွစ္မ်ိဳး ဆင့္ကာဆင့္ကာ စားမိလွ်င္ ေသြးတိုးတက္ ေလျဖတ္ နိုင္ေၾကာင္း ေရးသားလိုက္ ရပါသည္။

အေၾကာေလေလွ်ာက္ အားနည္းသူမ်ား အတြက္ စားရန္ဓာတ္စာ

၁။       ၾကက္သားနွင့္ ေရွာက္ရြက္သုပ္စား။

          ၾကက္သား အေကာင္ငယ္ အသားႏူးပါေစ

၂။       ရဲယိုရြက္နွင့္ငါးခူ ေရာခ်က္စား။

          ဖက္ထုပ္ေပါင္း လုပ္၍လည္း စားနိုင္သည္

၃။       ပဲရာဇာဟင္းခ်ိဳ ေန့စဥ္ေသာက္ပါ။  အေၾကာပြင့္ ေစသည္။

၄။       ဒန့္သလြန္ရြက္ ဟင္းခ်ိဳေသာက္။

၅။       ေရွာက္သီး ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္။ သံပရာသီး ေဖ်ာ္ရည္ ေရွာင္ပါ။

၆။       ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာသီး မီးဖုတ္၍ တစ္ေန့ နွစ္လံုးစား။

၇။       ငါးၾကင္းကို နွမ္းဆီနွင့္ ေၾကာ္၍ မန္က်ည္းမွည့္နွင့္ ျပန္ခ်က္စား။

၈။       ရွားေစာင္းလက္ပပ္ (အလယ္အနွစ္ကိုယူ)       ဟင္းခ်ိဳခ်က္ေသာက္။ သို့မဟုတ္ (ဆီးခ်ိဳေရာဂါ မရိွလွ်င္) သၾကားနွင့္ ေခါက္စား။

၉။       ၾကက္ဥ အက်က္ျပုတ္ အ၀ါနွစ္ကိုဖယ္ အကာကိုယူ နွမ္းဆီ အနည္းငယ္ဆမ္း၊    နွမ္းေထာင္း၊ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ ေထာင္းတို့ျဖး၍ စားခ်င္စဖြယ္ ျဖစ္ေအာင္ ျပလုပ္၍စား။

၁၀။     ပဲေစာင္းလ်ားသီး (ခပ္နုနု)ျပတ္ အတို့အျမပ္လုပ္စားပါ။

၁၁။     ခ်ဥ္ေပါင္ (ရိုးနီရြက္နီ)ကို ပုစြန္ေျခာက္နွင့္ ဟင္းခ်ိဳ ခ်က္ေသာက္ပါ။

၁၂။     ငါးရံံ့ေျခာက္ျပတ္၍ အသားမႊ ယူျပီးမွ ၾကက္သြန္ျဖနီနွင့္ ခ်င္းအနည္းငယ္ မွ်ထည့္ျပီး ငါးေျခာက္ေထာင္း ျပလုပ္စားနိုင္သည္။ မငန္ပါေစနွင့္။

၁၃။     ငါးရံ့ဆန္ေလွာ္ဟင္း (စပါးလင္ ထည့္ခ်က္ပါ) ဆန္မ်ားမ်ားထည့္ျပီး အရည္ေသာက္ ျပလုပ္စားပါ။

၁၄။     ဆန္လက္တစ္ဆုပ္၊ ပဲရာဇာ လက္တစ္ဆုပ္ ေရာျပီး ဆန္ျပတ္ျပတ္ပါ။ က်က္ျပီးမွ ငါး သို့မဟုတ္ အသားျပတ္ အနည္းငယ္ ေရာေသာက္ပါ။

၁၅။     အစာစားျပီးတိုင္း   ေရွာက္ရည္ သို့မဟုတ္ ဂရိတ္ဖရု အရည္ သံုးဇြန္းနွင့္ ပ်ားရည္တစ္ဇြန္း ေရာစပ္တိုက္ပါ။ အစာေၾကျပီး ၀မ္းမီးေကာင္း ေစပါသည္။

ေလျဖတ္ေရာဂါ၊ ေလးဖက္နာေရာဂါ၊ ေသြးတိုး နွင့္ နွလံုးေရာဂါ မ်ားအတြက္ အထက္ပါ ဓာတ္စာမ်ားကို ေန့စဥ္နွစ္မို်း၊ သံုးမ်ိဳးပါေအာင္ တစ္လခန့္ ရက္ဆက္ ေကြ်းပါ။

 

ၾကည္လြင္ျမင့္ (မုျဒာ)

ဓာတ္ပံု - အင္တာနက္

Crd - mwddaily


No comments: