Friday, July 18, 2008

ဘ၀သက္တမ္းကုိ (၁၄)ႏွစ္ထိ ပုိရွည္ေအာင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာ ဘ၀၏ေနထုိင္မႈ


ဘ၀သက္တမ္းကုိ (၁၄)ႏွစ္ထိ ပုိရွည္ေအာင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာ ဘ၀၏ေနထုိင္မႈ

တစ္။ သင့္တင့္ေသာ အရက္ ေသာက္သူ၊ ႏွစ္။ ကုိယ္လက္ ေလ့က်င့္ခန္း ယူသူ၊ သံုး။ ေဆးလိပ္ မေသာက္သူ နဲ႔ ေလး။ တစ္ေန႔ကုိ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ား စားသူ မ်ားဟာ ယင္းအျပဳအမူေတြထဲက ဘာတစ္ခုမွ မလုပ္သူေတြထက္ အသက္ (၁၄)ႏွစ္ ပုိရွည္ၾကတယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိထားပါတယ္။ တင္ျပပါ အျပဳအမူ ေတြက က်န္းမာသက္ရွည္ေသာ ဘ၀မ်ားကုိပါ ပံ့ပုိး ေထာက္ကူေၾကာင္း အေထာက္အထားေတြ တစ္ပံုတစ္ပင္ ႀကီးရွိပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ေလ့လာခ်က္အသစ္က ယင္းတို႔ရဲ႕ ပူးေပါင္းသက္ေရာက္မႈကုိ အမွန္တကယ္ တုိင္းတာ ခဲ့ေၾကာင္း ၿဗိတိသွ် သုေတသီေတြက ဆုိထားပါတယ္။

ဘ၀ေနထုိင္မႈ ပံုစံတြင္ အနည္းငယ္ျခားနားျခင္းက လူဦးေရ အတြင္း ႀကီးမားေသာ ျခားနားျခင္းကုိ ျဖစ္ေစကာ အျပဳအမူ ေျပာင္းလဲမႈကုိလည္း အားေပးသည္ ဟူ၍ သုေတသီမ်ားက Plos Medicine Journal ေဆးဂ်ာနယ္ မွာ ေရးသားထားပါတယ္။

ယင္းသုေတသီမ်ားသည္ ၁၉၉၃ ႏွင့္ ၁၉၉၇ ခုမ်ားအၾကား က်န္းမာေသာ ၿဗိတိသွ် အမ်ိဳးသားနဲ႔ အမ်ိဳးသမီး (၂၀၀၀၀)ဦးတုိ႔ကုိ ၄င္းတုိ႔၏ ဘ၀ေနထုိင္မႈပံုစံနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ေမးခြန္းေတြ ေမးျမန္းခဲ့ပါတယ္။ ဗီတာမင္စီ စားသံုးမႈကုိ တိုင္းတာရန္အတြက္ ပါ၀င္သူတုိင္းရဲ႕ ေသြးကုိလည္း စစ္ေဆးခဲ့ပါတယ္။ ဒါက သူတုိ႔ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ဘယ္ေလာက္ စားသလဲဆုိတာကုိ ျပေသာ အညႊန္းကိန္းအတြက္ ျဖစ္ပါတယ္။

အသက္ (၄၅)ႏွစ္မွ (၇၉)ႏွစ္ရွိ ပါ၀င္သူမ်ားကုိ အမွတ္ 0 (သုည) နဲ႔ ၄ မွတ္ ေပးၿပီး စမ္းသပ္ခဲ့ပါတယ္။ က်န္းမာ ေရးနဲ႔ညီတဲ့ ေနထုိင္မႈ အျပဳအမူအတြက္ (၁)မွတ္ေပး ပါတယ္။ ေလးခ်က္ညီရင္ (၄)မွတ္ျဖစ္ပါတယ္။ 0 (သုည)မွတ္ ရသူမ်ားဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာ ေရာဂါနဲ႔ ေသဖုိ႔မ်ားတယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆံုးျဖတ္ခဲ့ၾကပါတယ္။

ေဆးလိပ္မေသာက္တဲ့ ဘ၀ေနထုိင္မႈ ပံုစံသည္ က်န္းမာေရးကုိ (၈၀)ရာခုိင္ႏႈန္း တုိးတက္ေစတယ္လုိ႔ ထုိ ေလ့လာခ်က္မွာ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ယင္းေနာက္မွာ ဟင္းသီးဟင္းရြည္ စားသံုးျခင္းက ဒုတိယ လုိက္ပါတယ္။ သင့္တင့္ မွ်တေသာ အရက္ေသာက္ျခင္းနဲ႔ တက္ၾကြစြာ ေနထုိင္ျခင္းကလည္း အလားတူ အက်ိဳးတရား ေတြ ျဖစ္ထြန္းေစ တယ္လုိ႔ ကင္းဘရစ္ တကၠသုိလ္၊ ေဆးသိပၸံသုေတသန ေကာင္စီမွ ပါေမာကၡနဲ႔ လုပ္ေဖာ္ ကုိင္ဖက္ မ်ားက ေျပာၾကားခဲ့ပါတယ္။

၀န္ခံခ်က္ဗဟုသုတအလုိ႔ငွာ တင္ျပျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ သိျပီးသားမ်ားျဖစ္ရင္ ေက်ာ္ဖတ္ႏုိင္ပါတယ္။ ပုိ႔စ္အတြက္ လုိအပ္ခ်က္မ်ားရွိလွ်င္ ျဖည့္စြက္ေရးသားႏုိင္ပါတယ္။ ေလးစားလ်က္။

5 comments:

ကုိတုိး said...

မသိေသးတဲ့ ဗဟုသုတေလးကုိ တင္ေပးတဲ့အတြက္ ဖတ္ရတာေက်းဇူးပဲ အသိပညာတုိးတာေပါ့ ကိုဝင္းေဇာ္။ ေနာက္လည္းပဲ ဆက္ေရးနုိင္ပါေစဗ်ာ......... ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစဗ်ာ..........

Nge Naing said...

၀င္းေဇာ္ရဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ Post ေလးက လိုရင္းတိုရွင္းေလးဆိုေတာ့ သိပ္ၿပီး ထိေရာက္ပါတယ္။ အရက္ကိုပံုမွန္ ေသာက္မည့္အစား အခ်ိဳနဲ႔ အခ်ဥ္ပါတဲ့ အသီးတခုခုကို ပံုမွန္စားလည္းရပါတယ္။ အရက္ေသာက္ဖို႔ လိုအပ္တယ္ဆိုတဲ့အခ်က္က ခႏၶကိုယ္ထဲက ဆဲလ္ေတြ ပံုမွန္အသက္ရွင္ႏုိင္ဖို႔အတြက္ လိုအပ္တဲ့ Arobic Respiration (with oxygen) ႏွင့္ Anarobic Respiration (ေအာက္စီဂ်င္မပါ) ဆိုၿပီးႏွစ္ခုမွာ Anarobic Respiration အတြက္ျဖစ္ပါတယ္။ Arobic Respiration အတြက္က ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားၿပီး ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ Anarobic Respiration အတြက္ အရက္ဟာ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္ (ဆန္၊ဂ်ံဳ၊ ေျပာင္း၊ သၾကား စသည့္) ကို အင္ဇိုင္း (တေဆး) တခုခုနဲ႔ ကေစာ္ေဖာက္ၿပီး ေပါင္းခံထုတ္ယူခဲ႔ရသလို ခႏၶာကိုယ္ထဲကို စားထည့္လိုက္တဲ့ ကာဗြႏ္ဟိုက္ဒရိတ္ေတြဟာလည္း အစာအိမ္ထဲကထြက္လာတဲ့ အစာေျခ အင္ဇိုင္းေတြနဲ႔ ကေဇာ္ေဖာက္ၿပီးေတာ့ Anarobic Respiration တြက္ အဆင့္ဆင့္ အစာေျခရင္းနဲ႔ အရက္ဓါတ္ကို္ ေျပာင္းၿပီးသား ျဖစ္ပါတယ္၊ အကယ္၍ စားလိုက္တဲ့ အစားအစာထဲမွာ ကေဇာ္ေဖာက္ဖို႔ လြယ္ကူတဲ့ စပ်စ္သီး၊ လိေမၼာ္သီးတို႔လို အခ်ိဳနဲ႔အခ်ဥ္ တြဲပါတဲ့ အသီးတခုခုကို ပံုမွန္စားျဖစ္ရင္ အရက္ကို ပံုမွန္ေသာက္တာနဲ႔ ဘာမွမျခားပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ငါးပါးသီလကို ခါး၀တ္ပုဆိုးလိုျမဲျခင္ၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီညြတ္ေအာင္ ေနခ်င္တဲ့သူေတြအတြက္ ဒီမွတ္ခ်က္ကို ေစတနာအရင္းခံျဖင့္ ကုသိုလ္ မွ်ေ၀လိုက္ပါတယ္။

Welcome said...

အစ္မခင္ဗ်ား
အစ္မရဲ႕ ျဖည့္စြက္မႈဟာ Reader ေတြအတြက္ ပုိမုိျပီး ျပည့္စံုေစတဲ့ က်န္းမာေရးအသိပညာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ေက်နပ္စြာ လက္ခံယူပါတယ္။
ေလးစားလ်က္
ဝင္းေဇာ္

စိုးထက္ - Soe Htet ! said...

Complete now ! We, Buddhists can keep our five precepts in that way !:P
Cheers !

၄၄၂ ေဇာ္ႏိုင္ said...

ဖတ္မွတ္သြားပါတယ္ဗ်ာ