Monday, August 11, 2008

ပန္းသီးကုိ ဒီအတုိင္းစားရေအာင္


ငယ္ကတည္းက အသီးထဲမွာ ပန္းသီးကုိ အႏွစ္သက္ ဆံုးပါပဲ။ ေစ်းႀကီးရင္လည္း ၀ယ္စား လုိက္တာ ပါပဲ။ အသီးမွာ သရက္ ဆုိတာထက္ အသီးမွာ ပန္းသီးရယ္လုိ႔ ကုိယ့္ဒႆန ကုိ ကုိယ္ျပင္မိပါတယ္။ ပန္းသီးကုိ စားလုိက္ျပန္ရင္ လည္း အခြံမႏႊာပါဘူး။ အလံုးလုိက္ ေရေဆးၿပီးတာနဲ႔ ဒီလုိပဲ အခံြပါ စားလုိက္မိပါတယ္။ ေဘးက ၾကည့္ေနတဲ့ သူရွိေနရင္ေတာ့ ေတာ္ေတာ္ေလးကုိ ငတ္ႀကီးက်တာပဲလုိ႔ အေျပာခံရမွာ အေသအခ်ာ ပါပဲ။ ေစ်းႀကီးေပး၀ယ္ စားတာမုိ႔ အခြံပါ ႏွေျမာတာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ အရသာရွိတဲ့ ပန္းသီးနီ Red Delicious ေတြမွာ အျခားပန္းသီး ခုႏွစ္မ်ိဳးထက္ Antioxidant ေတြ ပုိမုိပါ၀င္တယ္လုိ႔ ေလ့လာ သိရွိရ ပါတယ္။ အနီေရာင္ ပန္းသီးကုိ အေမရိကန္မွာ အေတြ႕ရ အမ်ားဆံုးျဖစ္ၿပီး အာနိသင္လည္း အထက္ဆံုးလုိ႔ ဆုိထားပါတယ္။ မ်ိဳးကဲြ ပန္းသီး ရွစ္မ်ိဳးတို႔ရဲ႕ Antioxidant ပါ၀င္မႈကုိ တုိင္းတာရာမွာ ပန္းသီးနီမွာ က်န္းမာေရး ကုိ ဖံြ႕ၿဖိဳးေစတဲ့ဓာတ္ေတြ အျမင့္ဆံုး ျဖစ္ေၾကာင္းနဲ႔ မ်ားေသာ အားျဖင့္ ပန္းသီးရဲ႕ အသားမွာထက္ အခြံမွာ ပုိမုိပါ၀င္တယ္လုိ႔ သိရွိရပါတယ္။

ဒါေၾကာင့္ ပန္းသီးစားရင္ အခြံႏႊာမစားဖုိ႔ အသိေပးခ်င္ပါတယ္။ အခံြမွာ Antioxidant ပုိမုိပါ၀င္ပါတယ္။ Antioxidant ဟာ အခ်ိဳ႕ေရာဂါမ်ားကုိ ဟန္႔တားႏုိင္ေသာ္လည္း အေရအတြက္ တစ္ခုတည္းက အေရးႀကီး၊ မႀကီး ဆုိတာကုိေတာ့ ပညာရွင္ေတြကသာ ဆံုးျဖတ္ႏုိင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ျဖည့္စြက္ အႀကံျပဳႏုိင္ပါတယ္။ အားလံုးကုိ ေလးစားလ်က္ပါ။

၀န္ခံခ်က္။ Mind your body, July, 20, 2005 .

7 comments:

မသက္ဇင္ said...

ေနာက္ဆိုရင္ ပန္းသီးကို အလံုးလိုက္ကိုက္စားေတာ့မယ္။

ဇနိ said...

အခြံမႏႊာဘဲ စားတဲ့ မဇနိရဲ႕ေမာင္ကေလးကို ဒီပို႔စ္ေလးအေၾကာင္း သတင္းေကာင္းပါးလိုက္အံုးမယ္။ ေက်းဇူးပါေနာ္
မဇနိ

ပန္းခရမ္းျပာ said...

မွန္၏။ အခြံနဲ႔ စားမွ ပန္းသီး အ၇သာပိုေကာင္းသလိုပဲ။

ေရႊျပည္သူ (ShwePyiThu) said...

ဖတ္ၿပီး ပန္းသီးစားခ်င္စိတ္ ေပါက္လာတယ္ ေမာင္ေလးေရ။ ဗဟုသုတ မွ်ေ၀ေပးတာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ း)

Dream said...

ဟုတ္တယ္..Dreamလည္းးပန္းသီးကိုအခြံမႏႊာပဲအလံုးလိုက္စား
ရတာပဲၾကိဳက္တယ္..သူနဲ႔ပတ္သတ္တဲ့ဗဟုတုတေလးကိုမ်ွ
ေပးတာေက်းဇူးပါေနာ္..မွတ္သားသြားပါတယ္

သက္တန္႔ said...

သိလို႔ေတာ႔ ဟုတ္ဘူး... ပန္းသီးစားရင္ ေသခ်ာေရေဆးၿပီး အခြံမႏႊာဘဲ စားေနက်... :)

Nge Naing said...

ပန္းသီးအနီကိုေတာ့ သိပ္မၾကိဳက္လို႔ မစားျဖစ္ဘူး။ ပန္းသိီးအစိမ္းကိုေတာ့ သိပ္ႀကိဳက္တယ္။ ဒီအတိုင္းလည္း စားျဖစ္တယ္၊ သရက္သီးအစိမ္း မရွိတဲ့ရာသီေတြမွာ သရက္သီးအစိမ္းကုိ စားသလို ငန္ျပာရည္၊ ငရုပ္သီးမႈန္႔နဲ႔လည္း အခ်ဥ္သီးစားသလိုစားတယ္။ ၿပီးေတာ့ သေဘၤာသီး ရွားတဲ့ရာသီေတြမွာ ပန္းသီးအစိမ္းေရာင္ကို ထိုင္းသေဘၤာသီး ေထာင္းတဲ႔နည္းအတိုင္းေထာင္းၿပီး ေကာက္ညွင္း၊ ထမင္း ဒါမွမဟုတ္ မုန္႔တီဖတ္နဲ႔ စားလို႔ရတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ မဟုတ္ေပမယ့္ အခ်ဥ္ႀကိဳက္တဲ့သူေတြအတြက္ အခ်ဥ္စားစရာ တခုတိုးေအာင္ အၾကံျပဳလိုက္တာျဖစ္ပါတယ္။