Tuesday, September 24, 2024

ခ်ိဳၿမိန္အရသာမိုးသီးႏွံမ်ားႏွင့္ က်န္းမာေရး



 

ခ်ိဳၿမိန္အရသာမိုးသီးႏွံမ်ားႏွင့္ က်န္းမာေရး

ဒူးရင္းသီးႏွင့္ က်န္းမာေရး

          ဒူးရင္းသီး၏ ထူးျခားေသာ အနံ႔အရသာေၾကာင့္ အေရွ႕ေတာင္အာရွ ႏိုင္ငံမ်ားတြင္ “အသီးမွာဘုရင္"ဟု တင္စားေခၚၾကသည္။ အခံြသည္ အ၀ါေရာင္သန္း ေနျပီး လက္ႏွင့္ ပုတ္ၾကည့္၍ ခပ္အုပ္အုပ္ အသံထြက္လာပါက ေကာင္းေသာ အသားျပည့္ေသာ အသီးျဖစ္သည္။ လံုး၀န္းေသာ အသီးက အိမ္ျပည့္၍ အသားမ်ားသည္။ အခြံသည္ ခဲေရာင္သန္းေနျပီး လက္ႏွင့္ပုတ္ၾကည့္၍ ဂလိုင္သံ ထြက္လာပါက မေကာင္းပါ၊ ထိုအသီးထဲတြင္ အမႊာေခ်ာင္ေနျပီး အသား မာဆတ္ဆတ္ ျဖစ္သည္။


          ဒူရင္းသီး အႏွစ္သားသည္ ပရိုတင္းဓာတ္ ၾကြယ္၀ရံုသာမက၊ လူသားတို႔ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးျပဳဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳ ဓာတ္ (၁၇) မ်ိဳးပါရွိသည့္ အတြက္ နာလန္ထစလူနာမ်ား ခြန္အားျပည့္ ဓာတ္စာအျဖစ္ မွီ၀ဲႏိုင္သည္။ သဘာ၀ သၾကားဓာတ္ ပါရွိကာအလြန္ႏူးညံ့ အစာေၾကလြယ္ သျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မျပည့္ေသာ ကေလးငယ္မ်ားအား ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ ေကြ်းေမြးသင့္သည္။ ဒူးရင္းသီးတြင္ ပါရွိေသာ သံဓာတ္ႏွင့္ ေဖာ့စဖရက္ တို႔သည္ ဌက္ေပ်ာသီးတြင္ ပါ၀င္မႈထက္ ဆယ္ဆေက်ာ္ ပိုသျဖင့္ ကေလးမီးဖြားျပီးစ မိခင္မ်ား ဒူးရင္းသီး စားသံုးသင့္သည္။ အသီးထဲတြင္ ပါ၀င္ေသာ အဆီဓာတ္သည္ အျခားအသီးအႏွံ မ်ားထက္ အဆီဓာတ္ပါ၀င္မႈ မ်ားျပားေသာ္လဲ၊ ကိုလက္စထေရာ ကင္းေသာ အဆီျဖစ္သည္။ အစာေၾကလြယ္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ား ေပါၾကြယ္၀ေသာေၾကာင့္ ၀မ္းေပ်ာ့ေစျပီး၊ အူသိမ္အူမထဲရွိ အရိအခြ်ဲမ်ား ေလ်ာ့ေစကာ အူမၾကီးကင္ဆာ ျဖစ္ပြားျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးသည္။     

          ခႏၶာကိုယ္ က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္သည့္ ဗီတာမင္ဘီ ဓာတ္ေပါင္းစုမ်ား ၾကြယ္၀ေသာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအား ျမင့္မားကာ ျပင္ပေရာဂါမ်ား အလြယ္တကူ မကူးစက္ႏိုင္ေအာင္ တိုက္ထုတ္ေပးသည္။ ေသြးသန္႔ေစသည့္ျပင္ ေသြးနီဥဆဲလ္ မ်ားကို ထုတ္လုပ္ေပးျပီး၊ သံဓာတ္ႏွင့္ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ တို႔ ၾကြယ္၀သျဖင့္ ေသြးအားနည္း ေရာဂါမျဖစ္ေစပါ။ ဒူးရင္းသိီးထဲတြင္ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းႏွင့္ ေသြးဖိအားတို႔ကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးသည့္ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္မ်ား ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိသည္။ ေကာ့ပါးဓာတ္ ပါရွိသျဖင့္ သိုင္းရိြဳက္ (လည္ပင္းအက်ိတ္) ေ၀ဒနာကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳသည္။ ပရိုတင္းဓာတ္ ၾကြယ္၀ေသာေၾကာင့္ ၾကြက္သားမ်ား ေကာင္းစြာ တည္ေဆာက္မႈကို အေထာက္အကူ ျပဳသည္။ ေသြးလည္ပတ္မႈကို အားေပးၿပီး၊ ကာမစိတ္ကို အစြမ္းကုန္ လွံဳ႕ေဆာ္ေပးသည္။ မဂၢနီစီယမ္၊ ဗီတာမင္ဘီႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္တို႔ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အရိုးႏွင့္ အရိုးဆက္မ်ား က်န္းမာေရးကို ေကာင္းစြာ ပံ့ပိုးေပးသည္။

          မဂၢနီးစ္ဓာတ္ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ေသြးထဲရွိ သၾကားပမာဏကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးသည္။ မီးစုန္းဓာတ္ ပါရွိသျဖင့္ သြားႏွင့္သြားဖံုး က်န္းမာေရးကို ေကာင္းစြာျမွင့္တင္ ေပးသည္။ Pyridoxine (ေခၚ) ဗီတာမင္ဘီ-၆ ႏွင့္ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္ေသာ tryptophan တို႔ပါ၀င္သျဖင့္ စိတ္က်ေရာဂါမ်ား၊ စိုးရိမ္ေၾကာင့္ၾက ျဖစ္ျခင္းႏွင့္ စိတ္ဖိစီးျခင္း စသည့္ေ၀ဒနာမ်ား ေျပေပ်ာက္ေစကာ အိပ္ေမာက်ေစ၍ ဉာဏ္ရည္တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစသည္။ riboflavin (ေခၚ) ဗီတာမင္ဘီ-၂ ပါရွိသျဖင့္ ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္ျခင္းမွ သက္သာေစသည္။ သီအာမင္နွင့္ နီအာစင္းဓာတ္မ်ား ပါရွိေနေသာေၾကာင့္ ဒူးရင္းသီး စားျပီးေနာက္ ဗိုက္၀သြားကာ စိတ္ေက်နပ္မႈ ရေစ၍ ေနာက္ထပ္ အစာစားခ်င္စိတ္ကို ခ်ိဳးႏွိမ္ေပးသည္။ ဓာတ္ခြဲစမ္းသပ္ခ်က္ အရ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ေသာဗီတာမင္စီ RDA ရာႏႈန္းျပည့္ ပါရွိသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မလိုလားအပ္ေသာ free radicals မ်ားကို တိုက္ထုတ္ေပး၍ ကူးစက္ေရာဂါ မ်ားမွ ကာကြယ္ေပးေၾကာင္း၊ ထိခိုက္ဒဏ္ရာမ်ား အနာက်က္လြယ္ ေစကာ အေရျပားကို က်န္းမာေစေၾကာင္း၊ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳ ေစေၾကာင္းေလ့လာ သိရွိရပါသည္။

 

သၾကားသီးႏွင့္ က်န္းမာေရး

          အရသာမွာ သၾကားကဲ့သို႔ ခ်ိဳၿမိန္လွေသာေၾကာင့္ သၾကားသီး၊ သၾကားပင္ဟု အလြယ္ေခၚၾကသည္။ Manilkara zapota မ်ိဳးႏြယ္ျဖစ္ေသာ သၾကားသီး၏ အနံ႔အရသာ ထူးျခားေသာေၾကာင့္ ေရွးအခါက ရွင္ဘုရင္မ်ားသာ စားသံုးရန္ သီးသန္႔စုိက္ပ်ိဳး ၾကျပီး၊ တုိင္းသူျပည္သားမ်ား စားသံုးပါက ၾကီးေလးေသာ ျပစ္ဒဏ္ခံရေၾကာင္း အဆုိရွိခဲ့သည္။ မကၠဆီကို ႏိုင္ငံတြင္ ႏူးညံ့ခ်ိဳျမိန္ေသာ သၾကားသီး ေရခဲမုန္႔မွာ အထူး ေရပန္းစားသည္။ အင္ဒိုနီးရွားႏိုင္ငံတြင္ အခ်ဥ္ေဖာက္၍ ၀ိုင္အျဖစ္ ေသာက္သံုးၾက သလို၊ မေလးရွား ႏိုင္ငံတြင္ သံပုရာရည္၊ ဂ်င္းတို ့ျဖင့္စိမ္ႏွပ္ျပီး ေသာက္ေလ့ရွိၾကသည္။

          သၾကားသီးတြင္ ပိုတက္စီယမ္ အေျမာက္အမ်ား ႏွင့္ ဆိုဒီယမ္ အနည္းငယ္တို႔ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ႏွလံုးကို မ်ားစြာ ေကာင္းက်ိဳးျပဳသည္။ ႏွလံုးေသြးေၾကာ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျပဳေပးႏိုင္သည္။ အသီးထဲတြင္ ဗီတာမင္သတၱဳဓာတ္ႏွင့္ သဘာ၀ ဖရူးတို႔စ္ႏွင့္ စူးကရို႕စ္ သၾကားဓာတ္မ်ား ပါရွိသျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ခြန္အားျဖစ္ေစကာ အခ်ိန္တိုအတြင္း မွာပင္ လူကို လန္းဆန္းေစသည္။ ဗိုက္တာမင္စီ အျပည့္အ၀ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္လည္း ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ မလိုလားအပ္ေသာ Free Radicals မ်ားကို တိုက္ထုတ္ေပးျပီး ကိုယ္ခံစြမ္းအား တိုးပြားေစသည္။ အသီးထဲတြင္ ပါရွိေသာ ဗီတာမင္ေအ သည္ အျမင္အာရံုေၾကာမ်ား ပ်က္စီးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးသည္။ အသီးထဲပါရွိေသာ ေအာ္ဂဲနစ္ ဓာတ္ေပါင္းက ၀မ္းသက္ျခင္းကို ေကာင္းစြာကုသ ေပးႏိုင္သည္။

          အမွွ်င္ဓာတ္ အရင္းအျမစ္တို႔ စုေ၀းရာ သၾကားသီးကို စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း၊ စျမင္းခံျခင္းတို႔ကို သက္သာေစသည္။ အူထဲရွိ အဆိပ္အေတာက္ မ်ားကို ဖယ္ရွားေပး ေသာေၾကာင့္ အူမၾကီးကင္ဆာ မျဖစ္ေစႏိုင္ေပ။ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ေသြးနီဥမ်ား တည္ေဆာက္ျခင္းကို အားေပးသျဖင့္ ေသြးအားနည္းသူမ်ား စားေပးသင့္သည္။ ျမန္မာေဆးက်မ္း မ်ားတြင္ သုတ္ဓာတ္ပ်က္ျခင္း၊ သည္းေျခရည္ ေနာက္က်ိျခင္း၊ ႏွလံုးကိုေလ၀င္၍ ဆာေလာင္မြတ္သိပ္ကာ ႏွလံုးေနာက္က်ိျခင္း တို႔အတြက္ သၾကားသီးကို ဓာတ္စာအျဖစ္ လည္းေကာင္း၊ အေအးမိ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း စေသာ ရာသီဖ်ားမ်ား၊ ေသြးျပန္ေၾကာ ေရာဂါမ်ား၊ အာရံုပ်ံ႕လြင့္ျခင္း စသည္ေ၀ဒနာ အမ်ိဳးမ်ိဳးအတြက္ သၾကားသီးပင္၏ အရြက္ျပဳတ္ ေသာက္၍ လည္းေကာင္း ဘက္စံုအသံုးျပဳေလ့ ရွိသည္။ အဆုတ္ေရာဂါ ေ၀ဒနာရွင္မ်ားသည္ အပြင့္ကို အစိမ္းလိုက္ ၀ါးစားျခင္း သို႔မဟုတ္ ျပဳတ္ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ခ်မ္းသာရာ ရေစသည္။ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္း ႏွင့္ ဆီးအိမ္ေ၀ဒနာ မ်ားအတြက္ အေစ့ကို ေထာင္းထု၍ အရည္က်ိဳ ေသာက္သင့္သည္။

 

ေလခ်ဴသီးႏွွင့္ က်န္းမာေရး

          အဂၤလိပ္အမည္မွာ Longan Fruit (Longon, Dragon's eyes, Eyeball tree) ျဖစ္သည္။ ျမန္မာျပည္တြင္ ေလာင္ဂန္သီး ဟုေခၚၾကျပီး၊ ထိုမွတဆင့္ “ေလခ်ဴသီး” ဟုအလြယ္ေခၚ လာၾကသည္။ သို႔ေသာ္ တစ္ေက်ာင္း တစ္ဂါထာ တစ္ရြာတစ္ပုဒ္ဆန္း ဆိုသလို ေရေျမေဒသ ကြဲျပားသြားသည့္ အေလ်ာက္ အမွတ္သညာလည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိ တတ္ၾကေပရာ ႏွင္းသီး၊ ေၾကာင္မ်က္လံုး၊ စစ္ကိုင္းသီး (စစ္ကိုင္းဆီးသီး)၊ တရုတ္ဆီးသီး၊ တရုတ္ႏွင္းသီး၊ သမင္မ်က္လံုး၊ ၾကိဳ႕သီး၊ နန္းျပားသီး၊ လံုအယ္သီး၊  ေတာၾကက္ေမာက္ သီး၊ နဂါးမ်က္လံုး၊ မိေက်ာင္းမ်က္စိ ဟု အမ်ိဳးမ်ိဳး ေခၚၾကသည္။ ေလခ်ဴသီးက လိုင္ခ်ီး၊ ၾကက္ေမာက္ တို႔ထက္ ပိုခ်ိဳျမိန္သည္။

          ေလခ်ဴသီးထဲတြင္ gallic အက္ဆစ္ႏွင့္ အာနိသင္တူေသာ polyphenols ဓာတ္ ျမင့္မားစြာပါရွိသည္။ ထိုဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ မ်ားနွင့္ free radicals မ်ားကိုေလ်ာ့ခ်ေပး နိုင္ျပီး၊ ကင္ဆာ အက်ိတ္အဖုမ်ားကို ေကာင္းစြာ ႏွိမ္နင္းေပးသည္။ အထူးသျဖင့္ ရင္သားကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာ၊ အဆုတ္ကင္ဆာ ႏွင့္ သားအိမ္ေခါင္း ကင္ဆာဆဲလ္မ်ား ၾကီးထြားျပန္႔ ပြားမႈကို ဟန္႔တားေပးသည္။ ေလခ်ဴသီး ႏွင့္ အေစ့ထဲတြင္ ပါရွိေနၾကေသာ gallic, epicatechin, ellagic စသည့္ အက္ဆစ္ သံုးမ်ိဳးဓာတု ဓာတ္ေပါင္းစုက အေအးမိ၊ တုပ္ေကြး၊ ဖ်ားနာတို႔ကို အလြယ္တကူ မျဖစ္ေစနိုင္ေပ။ ထို႔ျပင္ ကိုယ္တြင္းကိုယ္ပ ေရာင္ရမ္းနာမ်ားကို သက္သာေစကာ၊ အစာအိမ္ေရာဂါ၊ အစာမ်ဳိ လမ္းေၾကာင္းေရာဂါ တို႔အတြက္ကို လည္း ေကာင္းက်ိဳးျပဳသည္။ အရိုးပြေရာဂါ၊ အရိုးေပ်ာ့ေရာဂါ စသည့္ အရိုးက်န္းမာေရး အတြက္ ေလခ်ဴသီးစားပါ။ ပိုတက္စီယမ္ ျမင့္မားစြာပါရွိျပီး၊ ဆိုဒီယမ္ လံုး၀ မရွိသည့္အ တြက္ ေသြးတိုးေရာဂါကို လြန္စြာ ေကာင္းက်ိဳးျပဳသည္။

          ေသြးကို အဟာရဓါတ္ ျဖည့္ေပးႏိုင္ၿပီး အာရုံေၾကာစနစ္ ႏုိးၾကားေစသည့္ အတြက္ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားသူ ေတြေလခ်ဴသီး စားသံုးေပးသင့္သည္။ အိပ္မေပ်ာ္သူမ်ား၊ ေသြးေလေခ်ာက္ခ်ား စိတ္မျငိမ္သူမ်ား အတြက္ လြန္စြာ ေဆးဖက္၀င္သည္။ ဦးေႏွာက္ က်န္းမာေစျပီး၊ သတိေမ့ေရာဂါကို သက္သာေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ တရုတ္ျပည္တြင္ ႏွလံုး၊ သရက္ရြက္ႏွင့္ ေရဖ်င္းေရာဂါမ်ား အတြက္ ရိုးရာကုထံုးအျဖစ္ ေလခ်ဴသီး ဓာတ္စာေပး၍ ကုသေလ့ရွိသည္။ သဘာ၀ Phytochemicals မ်ားလံုေလာက္စြာ ပါရွိေန၍ အသားအေရ ၾကည္လင္ေစျပီး အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို တားဆီးေပးႏိုင္သည္။ ထို႔ျပင္ အေရျပားကင္ဆာ ျဖစ္နိုင္ေျခ အလားအလာကို ေလ်ာ့ခ်ေပးသည္။ ေလခ်ဴသီး မၾကာခဏ စားေပးျခင္းျဖင့္ အျမင္အာရံု တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစသည္။ သြားႏွင့္သြားဖံုး က်န္းမာေစၿပီး၊ ခံတြင္းဆိုင္ရာ ျပႆနာမ်ားကိုလည္း ေျဖရွုင္းေပးႏိုင္သည္။ အရြယ္ေရာက္ျပီးသူ တစ္ဦးအတြက္ တစ္ေန႔လွ်င္ ေလခ်ဴသီးငါးလံုး မွန္မွန္စားေပးပါက ေသြးအားနည္း ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္ေပးသည္။

 

ၾသဇာသီးႏွင့္က်န္းမာေရး

          ANNONA SQUAMOSAဟု ရုကၡေဗဒအမည္ ရေသာ ၾသဇာသီးသည္ သဘာ၀သၾကားဓာတ္ ပါရွိ၍ ခ်ိဳလည္းခ်ိဳ၊ ေမႊးလည္းေမႊး ေနရာ ၾသဇာသီးကို မႀကိဳက္သူ ရွားသည္။ အရသာရွိသည့္ အျပင္ လူသားတိုက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ား စုေ၀းရာ အရင္းအျမစ္ ျဖစ္သည္။ ေကာ့ပါးဓာတ္ ခ်ိဳတဲ႔ေသာ မိခင္ေလာင္းသည္ အခ်ိန္မတိုင္မွီ မီးဖြားေစျပီး ေသြးျဖဴဥ အားနည္းကာ အရိုးက်ိဳးလြယ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မ်ားသည္ ေကာ့ပါးဓာတ္ ၾကြယ္၀ေသာ ၾသဇာသီးကို အားျဖည့္စာ အျဖစ္စားသံုး သင့္သည္။ ၾသဇာသီးတြင္ ကယ္လိုရီပမာဏ ျမင့္မားစြာပါရွိသည္။ ခႏၶာကိုယ္ ေသးသြယ္ပိန္လွီသူမ်ား ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္လိုပါက ၾသဇာသီးအႏွစ္ကို ပ်ားရည္ျဖင့္ေရာ၍ စားသံုးေပးႏိုင္သည္။ အသီးထဲရွိ ပိုတက္စီယမ္ အစြမ္းက ၾကြက္သားမ်ားကို ခြန္အားျဖစ္ေစသည္။

          ဗီတာမင္ဘီ-၆၊ ပိုတက္စီယမ္ ႏွင့္ မဂၢနီစီယမ္ဓာတ္ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ႏွလုံးၾကြက္သား ေတြကိုေျပေလ်ာ့ ေစျပီး ႏွလံုးအားနည္း၍ ႏွလံုးခုန္မမွန္ျခင္း ႏွင့္ ႏွလံုးေရာဂါ ေ၀ဒနာမ်ားအတြက္ ၾသဇာသီးက ေကာင္းက်ိဳးျပဳသည္။ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ဆက္စပ္လ်က္ရွိ ေသာ ေလျဖတ္ျခင္းႏွင့္ ေသြးတိုး ေရာဂါတို႔ကို မျဖစ္ေစနိုင္ေပ။ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ အေရျပားေရာဂါ၊ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း၊ လွ်ာနာျခင္း၊တက္ျခင္း၊ စိတ္ဓာတ္က် စိတ္အားငယ္ျခင္း တို႔ျဖစ္တ္သည္။ ဗီတာမင္ဘီ ၾကြယ္၀ေသာ ၾသဇာသီးကို စားေပးျခင္းျဖင့္ ထိုေရာဂါတို႔ကို ၾကိဳတင္ကာကြယ္ ထားႏိုင္သည္။ ႏွစ္ျခိဳက္စြာ အိပ္ေမာက်ေစသည္။ အမွ်င္ဓာတ္ အလံုအေလာက္ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အစာေခ်စံနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစျပီး ၀မ္းမခ်ဳပ္ေစ ေတာ့ေပ။ ထမင္းစားျပီးတိုင္း အစာေက်ေစရန္ တြက္ ၾသဇာသီး စားေပးသင့္သည္။ ေလပူထိုးျခင္း၊ ေလနာေရာဂါမ်ား ႏွင့္ အစာအိမ္ မေကာင္း၍ မအီမသာျဖစ္ျခင္း၊ ေသြးအန္ျခင္း တို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစသည္။ မဂၢနီစီယမ္ အေျမာက္အမ်ား ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ေရဓာတ္ကို မွ်တေစသည့္အျပင္ အရိုး၊ အဆစ္မ်ားမွ အက္ဆစ္မ်ားကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္၍ အဆစ္အျမစ္ ေရာင္နာေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္ ေဂါက္ေရာဂါ တို မျဖစ္ေစႏိုင္ ေတာ့ေပ။

          အသီးစိမ္းသည္ ေကာ့ပါးပါရွိ၍ ၀မ္းသြားျခင္းႏွင့္ ၀မ္းကိုက္ျခင္းတို႔ကို ေကာင္းစြာကုသ ေပးႏိုင္သည့္အတြက္ အသီးစိမ္းကို အေျခာက္လွမ္း အမႈန္႔ၾကိတ္ျပီး ေသာက္ေပးသင့္သည္။ ၾသဇာသီးက ေဆးလိပ္ေသာက္သူ မ်ား၏ အဆုတ္တြင္ နီကိုဒင္းအဆိပ္ ဓာတ္ကို ေျဖေဖ်ာက္ေပးကာ အဆုတ္သန္႔ ေစသည္။ ဗိုက္တာမင္စီႏွင့္ ဓာတ္တိုးဆန္က်င္ ပစၥည္းမ်ား ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းမြန္တိုးတက္ ေစကာ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ မလိုလားအပ္ေသာ free radicals  မ်ားကို ႏွိမ္ႏွင္းေပးသည္။ အသီးထဲတြင္ ဗီတာမင္ေအ ပါရွိေသာေၾကာင့္ ၾသဇာသီးကို မွန္မွန္စားေပးျခင္းျဖင့္ ဆံပင္၊ မ်က္ေစ့၊ ေျခသည္း၊ လက္သည္းႏွင့္ အသားအရည္တို႔ကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပး ႏိုင္သည္။ အသီးထဲတြင္ ျပည့္၀ဆီ၊ ကိုလက္စထေရာ ႏွင့္ ဆိုဒီယမ္တိုပါ၀င္မႈနည္းပါးျပီး ကစီဓာတ္ၾကြယ္၀ ျခင္းေၾကာင့္လည္း ခြန္အားတိုးပြား ေစကာ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘက္စံု ေကာင္းမြန္သည္။ နာလန္ထစ လူနာမ်ား ၾသဇာသီးစား ျပီးေနာက္ အားျပန္ျပည့္ ေစသည္။ ၾသဇာသီးထဲတြင္ ေကာ့ပါးဓာတ္ အေျမာက္အမ်ား ပါရွိ၍ ေသြးထဲရွိ ေဟမိုဂလိုဘင္ ကိုတိုးပြားေစျပီး၊ ေသြးအားေကာင္း ေစသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ေသြးအားနည္း ေရာဂါသည္မ်ား မွီ၀ဲစားသံုး သင့္သည္။

 

ေစတနာမ်ားစြာ

ေဆာင္းပါးရွင္... ေပါက္ေပါက္... ေရးသားသည္

 

 

 


No comments: