Thursday, June 27, 2024

မိုးရာသီဓာတ္စာ

 



 မိုးရာသီဓာတ္စာ

မုတ္သုံရာသီႏွင့့္ အတူ အေအးမိႏွာေစး ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါမ်ား၊ ရာသီတုပ္ေကြး ေရာဂါ၊ ေသြးလြန္တုပ္ေကြး ေရာဂါ၊ ဌက္ဖ်ားေရာဂါ၊ အေရျပားေရာဂါ စသည့္ ကူးစက္ေရာဂါမ်ား ျဖစ္လာနိုင္သည္။ ထို႔ျပင္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း၊ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလ်ာျခင္း၊ အစာအိမ္ ႏွင့္ အူမ်ားေရာင္ရမ္းျခင္း တို႔လည္းျဖစ္လာ နိုင္ပါသည္။


ေရွးလူႀကီးမ်ား လက္ထက္တြင္ မိုးရာသီဓာတ္စာ အျဖစ ္ပ်ားရည္၊ ထန္းလ်က္ရည္၊ သံပုရာရည္ ဤသံုးမ်ိဳးကို တစ္က်ပ္ သားစီဆတူ ေရာ၍ ၀ါဆိုလျပည့္ေက်ာ္ တစ္ရက္ေနမွစျပီး သံုးရက္တိတိ တစ္ေနလွ်င္ ေဆးတဖံုကုန္ေအာင္ စားေလ့ရွိၾကသည္။ ၄င္းဓာတ္စာက မိုးတြင္းရာသီ တစ္ခုလံုး မည္သည့္ေရာဂါမွ် မျဖစ္လာနိုင္ဟု ဆိုသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သင့္မိသားစု က်န္းမာေရးအတြက္ မိုးရာသီမွာ ေဆာင္ရန္ေရွာင္ရန္ အစားအစာေလးမ်ားကို ေအာက္ပါအတိုင္း အၾကံျပဳလိုက္ရ ပါသည္။

·         ဆီျဖင့္ၾကြပ္ၾကြပ္ေၾကာ္ ထားေသာ အစားမ်ားက အစာေက်ညက္ေစရန္ ခက္ခဲျပီး အစာေခ်စံနစ္ကိုပါ ျပႆနာျဖစ္ေစ နိုင္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ခ်မ္းေအးေသာ မိုးရာသီတြင္ ဆီပါ၀င္မႈနည္းေသာ အစားအစာမ်ိဳးကိုသာ ေရြးခ်ယ္ စားေသာက္သင့္သည္။

·         ၾကက္ဟင္းခါးသီး၊ ကင္းပံုခါးသီး၊ ေခြးေတာက္ရြက္ ကဲ့သို႔ခါးေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြက ျပင္ပေရာဂါပိုးမ်ား ကူးစက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပး နိုင္သည္။

·         မည္သည့္ အစားအစာမဆို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စားသံုးပါ။

·         အငန္ဓာတ္က ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ အရည္ဓာတ္ကို ခ်ဳပ္တည္း ေစနိုင္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ဆား(အငန္) ေလ်ာ့စားပါ။

·         ေကြကာအုတ္က မိုးရာသီအတြက္ ေဆးဖက္၀င္ေသာ ဓာတ္စာတစ္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။

·         မိုးရာသီအတြက္ အသင့္ေတာ္ဆံုး ဆီအမ်ိဳးအစားမွာ သံလြင္ဆီ ျဖစ္သည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ သံလြင္ဆီက ေစးပ်စ္ခဲျခင္း မရိွဘဲ အစာေၾကညက္ လြယ္သည္။

·         အထူးသျဖင့္ မိုးေအးလြန္းသည့္ ေန့မ်ားမွာ ညစာစားပါက ေပ်ာ့ေသာေက်ညက္လြယ္ေသာ ဟင္းလ်ာမ်ိဳးကိုသာ စီမံခ်က္ျပဳတ္၍ စားသံုးပါ။

·         ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ဂ်င္း၊ ငရုပ္ေကာင္း၊ ဇီရာ၊ နံနံပင္၊ နံနံေစ့၊ နႏြင္း စသည့္ ဟင္းခတ္ အေမႊးအၾကိဳင္မ်ားက မုတ္သုံရာသီအတြက္ သက္ေစာင့္ေဆး ျဖစ္သည္။

·         အစာအစာမ်ားကို ပူပူေႏြးေႏြး သံုးေဆာင္နိုင္က အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။

·         ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားကို ခ်က္ျပဳတ္ျပီးသည့္ အခါ အပူေပး၍ စားနိုင္ပါက အေကာင္းဆံုး ျဖစ္သည္။

·         မိုးရာသီ၌ အစာစားျပီးေနာက္ ၀မ္းဗိုက္ထဲ မအီမသာ ခံစားရပါက အုန္းရည္ ေသာက္ပါ။

·         အေအးမိ၊ တုပ္ေကြးႏွာေစး ျခင္းမွ ၾကိဳတင္ကာကြယ္ သည့္အေနျဖင့္ ဗီတာမင္စီဓာတ္ ၾကြယ္၀ေသာ ေဂၚဖီကို စြပ္ျပဳတ္လုပ္၍ မၾကာခဏ စားေပးပါ။ (ဗီတာမင္စီ ေဆးျပားေလးကို ျဖည့္စြက္စာ အျဖစ္ မွီ၀ဲနိုင္သည္)

·         မိုးရာသီ ျဖစ္ေသာ္လည္း ေရအလံုအေလာက္ ေသာက္ဖိုလိုအပ္သည္။ မုတ္သံုရာသီတြင္ ျဖစ္တတ္ေသာ ရာသီတုပ္ေကြး ဖ်ားနာမ်ားသည္ ကိုယ္အပူခ်ိန္ ျမင့္တက္လြန္းျခင္း၊ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလ်ာ ၍ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ေရဓာတ္ ခမ္းေျခာက္ျခင္း မ်ား ျဖစ္နိုင္သျဖင့္ ၾကိဳတင္ကာကြယ္ သည့္အေနျဖင့္ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ေပးသင့္သည္။ အကယ္၍ ေရဘံုဘိုင္မွ ရေသာ ေရျဖစ္ပါက ဦးစြာ ေရကိုၾကိဳခ်က္ျပီး မွသာ အေအးခံ၍ ေသာက္ပါ။

·         အေအးမိသူမ်ား တြင္ ႏွာေခါင္းႏွင့္ လည္ေခ်ာင္း ရွင္းေစရန္အတြက္ လၻက္ရည္ၾကမ္း (ေရေႏြး)ကိုသာ ေသာက္ သံုးသင့္သည္။

·         အေအးမိျခင္း ႏွင့္ လည္ေခ်ာင္းနာျခင္း တိုအတြက္ ဂ်ငး္အနည္းငယ္ ကိုေထာင္းျပီး ေရေႏြးပူမွာ တစ္မိနစ္ခန္႔ ဆူေအာင္ျပဳတ္၍ တစ္ေန႔ ႏွစ္ခြက္ ေသာက္ပါ။

·         ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းမြန္၍ အေအးမိ၊ ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုး၊ တုပ္ေကြး စသည့္ ကူးစက္ေ၀ဒနာ ရာသီဖ်ားမွ ၾကိဳတင္ကာကြယ္ သည့္အေနျဖင့္ ၾကက္သား သိုမဟုတ္ ၾကက္ရိုးကို  ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ခ်င္းတို႔ျဖင့္ စြပ္ျပဳတ္ပူပူ ေသာက္ပါ။

·         အေအးမိ၍ လည္ေခ်ာင္းနာ အသံ၀င္ျခင္း တို႔အတြက္ ႏြားႏို႔ ပန္းကန္လံုးထဲသို႔ ပ်ားရည္ ႏွင့္ နႏြင္းမႈန္႔တို႔ကို လၻက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္ခန္ ့စီေရာ၍ တစ္ေနႏွစ္ၾကိမ္ေသာက္ပါ။

·         ၀မ္းေလ်ာ၀မ္းပ်က္ ပါက ေရဓာတ္ ခမ္းေျခာက္ျခင္းမွ ကာကြယ္နို္င္ရန္ အတြက္ ဓာတ္ဆားရည္ တစ္ခုခု ေသာက္ ပါ။ ဓာတ္ဆားရည္ အလြယ္တကူ မရပါက ေရက်က္ေအး ေလးခြက္၌ သၾကား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ရွစ္ဇြန္း၊ ဆား လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ထည့္ေဖ်ာ္ျပီးေသာက္ပါ။

·         မိုးမိလာျပီးေနာက္ ခ်မ္းစိမ့္စိမ့္ ျဖစ္လာပါက ခ်င္း(ဂ်င္း) ပါးပါး ၇လႊာႏွင့္ ထန္းလ်က္ အညိဳသံုးခဲတို႔ကို ေရ သံုးခြက္ တစ္ခြက္တင္ ၾကိဳ၍ နံက္၊ ည တစ္ခြက္စီ ေသာက္ပါ။

·         ဒိန္ခ်ဥ္ တစ္ဖန္ခြက္ထဲသို ၾကံသကာကို ေထာင္းထု၍ ေဖ်ာ္ထဲ့ပါ၊ ၄င္းေဖ်ာ္ရည္ထဲကို ငရုပ္ေကာင္းမႈန္ ႏွင့္ ဆား အနည္းငယ္ထဲ့၍ နံက္တိုင္း အိပ္ယာထမွာ စားေပးပါ။ ဤေဆးေဖ်ာ္ရည္က မိုးဥတုတြင္ သာမက ေဆာင္းဥတု မ်ားတြင္ပါ ျဖစ္ေလ့ရွိေသာ ႏွာေစးေရာဂါကို သံုးရက္အတြင္း သက္သာ ေပ်ာက္ကင္းသြား ေစသည္။ (ၾကံသကာ အေဟာင္းရနိုင္လွ်င္ ပိုေကာင္းပါသည္)

မိုးရာသီအတြက္ ေရွာင္ရန္အစားအစာမ်ား

က်န္းမာေရးႏွင့္ မညီညြတ္ေသာ လမ္းေဘး အစားအစာမ်ားႏွင့္ ယင္နားစာမ်ားက ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေစနိုင္သည့္ အျပင္ အစာအဆိပ္သင့္ ျခင္းပါ ျဖစ္လာနို္င္၍ ၄င္းအစားအစာ မ်ားကို ေရွာင္ပါ။

·         ၀မ္းေလ်ာ၀မ္းပ်က္ အႏၱရာယ္ ၾကိဳတင္ကာကြယ္ သည့္အေနျဖင့္ အမွည့္လြန္ သစ္သီးမ်ားကို ေရွာင္ပါ။

·         ယင္အႏၱရာယ္ မျဖစ္ေစရန္အတြက္ သစ္သီးမွည့္ အခြံမ်ား (ဥပမာမိုးရာသီ သီးႏွံမ်ား ျဖစ္ၾကသည့္ သရက္သီး၊ ဒူးရင္းသီး၊ နာနတ္သီးအခြံမ်ား) ကိုအမိႈက္ပံုးထဲ စနစ္တက် စြန္႔ပစ္ပါ။

·         လြန္စြာခ်ဥ္ေသာ အစားအစာမ်ားက ခႏၶာကိုယ္တြင္း အရည္ဓာတ္ႏွင့္ ဆီးတို့ကို ခ်ဳပ္ေစတတ္သည္။

·         ဖရဲသီး ကဲ့သို႕ေသာ အရည္ရႊမ္းေသာ အသီးမ်ားကို မိုးရာသီမွာ မစားသင့္ေပ။ အစာမေက် ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ ျဖစ္ေစတတ္သည္။

·         မုန္ညင္းဆီ၊ ပဲဆီ၊ ႏွမ္းဆီေတြက ခ်မ္းေအးေသာ ရာသီမွာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ကို ကေမာက္ကမ ျဖစ္ေစနိုင္၍ ၄င္းဆီမ်ားကို မုတ္သံုရာသီတြင္ ေရွာင္ရွားသင့္သည္။

·         မုတ္သုန္ရာသီမွာ အဆီဓာတ္ပါ၀င္မႈ မ်ားေသာ ႏို႔ ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း မ်ားကို မစားသင့္ေပ။ ၄င္းတ္ိုက အစာေခ်စံနစ္ကို ခက္ခဲေစကာ အစာေခ်လမ္းေၾကာင္း အတြင္း ေရာဂါပိုးမႊားမ်ား ေပါက္ပြားလာေစ တတ္သည္။

·         ေအးခဲထားေသာ အစားအစာမ်ား ထဲတြင္ ဘက္တီးရီးယားမ်ား တိုးပြားလာ ေစနို္င္သျဖင့္ ေရခဲေသတၱာ ထဲမွာ ျပန္လည္ေအးခဲ၍ မစားသင့္ေပ။ အခန္႔မသင့္ပါက အစာအဆိပ္ ျဖစ္ေစနိုင္သည္။

·         မိုးရာသီတြင္ မခ်က္ျပဳတ္ဘဲ အစိမ္းစားရေသာ ဟင္းရြက္စိမ္း အသုပ္မ်ားကို အတတ္နိုင္ဆံုး ေရွာင္ပါ။ သို႔မဟုတ္ ပါက ေသေသခ်ာခ်ာ ေဆးေၾကာသန္စင္ပါ။

အခ်ဳပ္ဆိုေသာ္ မုတ္သံုရာသီဥတု ကူးေျပာင္းခါစမွာ အေအးမိႏွာေစးေခ်ာင္းဆိုး စသည့္ကူးစက္ ရာသီဖ်ားမ်ား ျဖစ္ေလ့ရွိသျဖင့္ မိမိတို႔အိမ္မွာ ဖ်ားနာကိုက္ခဲ ေပ်ာက္ေဆးျပားေလး အရံသင့္ ေဆာင္ထားသင့္ ပါသည္။ မိုးေရစက္တြင္ ပါလာေလ့ရွိေသာ သဘာ၀အက္ဆစ္ေပ်ာ့ မ်ားႏွင့္ စိုထိုင္းထိုင္း ထိေတြ႕မႈကလည္း အသားအေရႏွင့္ ဆံသားေတြကို ပ်က္စီးေစတတ္ ည္။ ထို႔ေၾကာင့္ မိုးမိလာေသာ အခါ ေရခပ္ေႏြးေႏြးျဖင့္ ေရခ်ိဳးပါ။ မႈိပိုးမႊား အႏၱရာယ္မွ ကားကြယ္ေပးနိုင္သည့္ ကာေဘာ္လိပ္ သိုမဟုတ္ ဒတ္ေတာလ္ ေခၚ ပိုးေသေစနိုင္ေသာ ကိုယ္တိုက္ ဆပ္ျပာမ်ိဳး ေတြသံုးပါ။ အနံအသက္ ေကာင္းျပီး သန္႔ရွင္း ေျခာက္ေသြသည့္ မ်က္ႏွာသုပ္ပု၀ါ သံုးပါ။ ေရခ်ိဳးျပီးေသာ အခါတြင္လည္း လိုအပ္ပါက ယားနာေပ်ာက္ ကိုယ္လိမ္းေပါင္ဒါ သို႔မဟုတ္ ကရင္မ္လိမ္းေပးပါ။ မိုးေရထဲမွာ ေပ်ာ္၀င္ေနေသာ အက္ဆစ္ေပ်ာ့က အသားအေရကို ေျခာက္ေသြ ့ယားယံေစသျဖင့္ ညအိပ္ယာ၀င္ခါနီး အသားလွဆီ သို႔မဟုတ္ ေရဓာတ္မ်ားေသာ ညလိမ္း မ်က္ႏွာလိမ္းကရင္မ္ ကို လိမ္းအိပ္သင့္ ပါသည္

မိုးရာသီ ေလထုစိုထိုင္းမႈ ေတြေၾကာင့္ ၀က္ျခံပိုမို ပြားလာေစတတ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ဗီတာမင္စီကို အေျခခံ၍ ေဖာ္စပ္ ထုတ္လုပ္ထားေသာ မ်က္ႏွာသစ္ ဆပ္ျပာကို ေရြးခ်ယ္သံုးသင့္သည္။ မိုးေရထဲရွိ သဘာ၀ အက္ဆစ္ေပ်ာ့ ဓာတုပစၥည္းက ဆံသားေတြကို ေျခာက္ေသြ႔ပ်က္စီး ေစနိုင္၍၊ အိမ္ျပန္ ေရာက္ေရာက္ခ်င္း ေရစိုေနေသာ ဆံပင္ကို သံုးေနက် ရွမ္ပူ(shampoo) ျဖင့္ ေခါင္းေလွ်ာ္ပါ သိုမဟုတ္ မ်က္ႏွာသုပ္ပု၀ါ သန္႔သန္႔ျင့္ မိုးေရေတြ ကုန္စင္ေျခာက္ေသြ႕ ေအာင္သုပ္ပါ။ အမ်ိဳးသမီးမ်ား အေနျဖင့္ မိုးေရ ေၾကာင့္ အလွမျပယ္ ရေလေအာင္ ေရစိုခံမိတ္ကပ္၊ ေရစိုခံေပါင္ဒါ သို႔မဟုတ္ ကရင္မ္ပပ္ဖ္၊ ေရစိုခံႏႈတ္ခမ္း ဆိုးေဆး၊ ေရစိုခံအိုင္းလိုင္နာ ေလးေတြေရြးသံုး ေပးျခင္းျဖင့္လည္း မိုးရာသီအတြင္း က်န္းမာလွပစြာ ေနထိုင္နိုင္ၾက ပါေစေၾကာင္း အၾကံျပဳလိုက္ရ ပါသည္။

ေစတနာမ်ားစြာ

ေဆာင္းပါးရွင္ေပါက္ေပါက္ေရးသားသည္


No comments: