Monday, September 22, 2008

ပဲပင္ေပါက္

ပဲပင္ေပါက္

ပင္ေလာင္းေစ်းေန႔မုိ႔ မနက္ ကတည္းက ေစ်းတစ္ခုလံုး လႈပ္လႈပ္ရြရြနဲ႔ တစ္ျခားၿမိဳ႕က ေစ်းကားေတြ၊ ေစ်းသည္ေတြ ေရာက္ႏွင့္ၿပီး ေစ်းခင္းဖုိ႔ ျပင္ဆင္ေနၾကပါၿပီ။ ေဆာင္းဦးေပါက္ လာၿပီမုိ႔ အေအးဓာတ္က အျခားေဒသ ေတြထက္ ပုိကဲတယ္လုိ႔ ထင္မိပါတယ္။ ေထြေထြထူးထူး စားတတ္တာ မဟုတ္ေတာ့ လဘက္ရည္ဆုိင္ထဲ၀င္ လဘက္ရည္နဲ႔ အီၾကာေကြးပဲ ေန႔တုိင္းအားေပး ေနမိပါတယ္။ အီၾကာေကြး စားရင္း စာတန္းေလးတစ္ခုကုိ ဖ်က္ကနဲ သတိရမိၿပီး တစ္ကုိယ္တည္း ၿပံဳးမိပါေသးတယ္။ ဘာတ့ဲ (လုိရင္းေျပာပါ အီၾကာမ႐ုိက္ပါနဲ႔၊ ခ်စ္သူမွလဲြရင္ စိတ္မရွည္ပါ) ဆုိလားပဲ။ ဂ်ီေတာ့ရဲ႕ ေပၚေစခ်င္တဲ့ စာသားေလးကုိ မွတ္မွတ္ရရေလး ထည့္ထားတာကုိ ေျပးျမင္မိတာပါ။ အလုပ္နဲ႔မုိ႔ အင္တာနက္နဲ႔ ေ၀းေနရေပမယ့္ အြန္လုိင္းေပၚက သူငယ္ခ်င္းေတြ မိတ္ေဆြေတြကုိ အထူးပဲ အမွတ္ရမိ ပါတယ္။ အလုပ္႐ံုအျပန္မွာ သုတ္စားဖုိ႔ အသီးအရြက္ေတြ ၀ယ္ျဖစ္တယ္။ ဒီမွာက ၿခံထြက္ေတြ သိပ္လတ္ဆတ္တာမုိ႔ အရသာပုိထူးကဲ တယ္လုိ႔ ခံစားရပါတယ္။ အသားငါးထက္ အသီးအႏွံေတြ စားျဖစ္တာ အက်င့္တစ္ခုလုိ ျဖစ္ေနပါၿပီ။ အိမ္ေထာင္က်ရင္ အသားငါးႏွစ္သက္တဲ့ အိမ္ရွင္မနဲ႔ဆုိ မနည္းညႇိယူ ရမယ့္ပံုပါပဲ။ ဘာပဲျဖစ္ျဖစ္ ကေန႔ေတာ့ ပဲပင္ေပါက္ တုိတုိတုတ္တုတ္ ေလးကုိ ျပဳတ္သုပ္ စားဖုိ႔ ၀ယ္လာျဖစ္တယ္။

ပဲပင္ေပါက္ဆုိလုိ႔ အထင္မေသး ေစခ်င္ပါဘူး။ တစ္ခ်ိန္မွာ အေစ့ျဖစ္တဲ့ ပဲ ဟာ အစို႔၊ အေညႇာင့္ ထြက္လာၿပီဆုိတာနဲ႔ (ပဲပင္ေပါက္ ျဖစ္လာၿပီ ဆုိတာနဲ႔)သူတုိ႔ရဲ႕ အဟာရတန္ဖုိးေတြကုိ ထုတ္လႊတ္ လုိက္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ ပဲပင္ေပါက္မွာ ဗီတာမင္ B အေျခခံ ၃၀% ပါ၀င္ၿပီး ဗီတာမင္ C ကေတာ့ ၆၀% အထိ ပါ၀င္တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ ခ်က္လုိက္ရင္ အရသာလည္း ရွိတဲ့အျပင္ အစာလည္း ေၾကလြယ္ပါတယ္။ စားရတာ အဆင္ေျပတယ္။ ခ်ိဳတယ္၊ ႏူးညံ့တယ္၊ အစိမ္းစားလည္း အရသာရွိတယ္၊ ခႏၶာကုိယ္သန္႔စင္ေရး စနစ္ေတြအတြက္ ေကာင္းတယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ ေရေႏြးေလးေဖ်ာ၊ ေျမပဲဆံေထာင္းနဲ႔ သုပ္စားလုိက္ရင္ လွ်ာလည္သြားႏုိင္ ပါတယ္။ ပဲပင္ေပါက္ကုိေတာ့ ျမန္မာျပည္ ေစ်းတုိင္းရဲ႕ ကုန္စိမ္းတန္းမွာ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူႏုိင္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္မႈကိုေတာ့ သတိျပဳ ေရြးခ်ယ္ ၀ယ္ရပါမယ္။ ဆရာမလုပ္ေတာ့ပါဘူး။

ပဲေတြကုိ ကုိယ္တုိင္ အပင္ေဖာက္ခ်င္တယ္ ဆုိရင္ေတာ့ သူ႔ေလာက္ လြယ္ကူ ႐ုိးရွင္းတာ မရွိပါဘူး။ အဓိကက်တာ တစ္ခ်က္ ႏွစ္ခ်က္ သိထားရင္ လုပ္စားလုိ႔ ရပါၿပီ။ (ကၽြန္ေတာ္လည္း ပဲပင္ေပါက္ ေရာင္းတဲ့ ပေလာင္မေလး ကုိ ဆရာတင္ခဲ့တာပါ) ပထမေတာ့ လူပ်ိဳက အပ်ိဳလွည့္တယ္အထင္နဲ႔ ဘာမွ ျပန္မေျပာဘဲ ရီပဲရီေနတာမုိ႔ ပဲေဖာက္တဲ့ နည္းကုိ မနည္းေတာင္းခဲ့ရပါတယ္။ ဒါနဲ႔ ျပန္ေဖာက္သည္ ခ်လိုက္ပါတယ္။

(၁)
ပဲေစ့ကုိ ကုန္ႏုိင္၊ စားႏုိင္သေလာက္ ယူပါ။ ဇလံု ဒါမွဟုတ္ ေရပံုးနဲ႔ ျဖစ္ျဖစ္ထည့္ပါ။ ေရကုိ ၾကက္သိမ္းေႏြးေလာက္နဲ႔ ျမႇဳပ္ေအာင္ ျဖည့္ေပးပါ။ ၿပီးရင္ အ၀တ္နဲ႔ပိတ္ၿပီး ေသခ်ာ စည္းထားရပါမယ္။ အေႏြးဓာတ္ ရွိတဲ့ေနရာမွာ တစ္ညသိပ္ထားရပါမယ္။
(၂)
ပိတ္ထားတဲ့ အ၀တ္စပါးကုိမဖယ္ဘဲ ေရကုိသြန္ထုတ္ရပါမယ္။ ေရအသစ္ ထပ္ျဖည့္ပါ။ အသာအယာ ပံုးကုိလႈပ္ေပးၿပီး နဂုိအတုိင္း ျပန္သိမ္းထားပါ။ ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ တုိက္႐ုိက္ ထိေတြ႕မႈ မရွိတဲ့ ေနရာမွာဆုိ ပုိေကာင္းပါမယ္။
(၃)
ေရနဲ႔ ေသေသခ်ာခ်ာ တစ္ေန႔ ၃ ႀကိမ္ ေဆးလုိက္ သြန္လိုက္ လုပ္ၿပီး ကုိယ္လုိခ်င္တဲ့ အေနအထားထိ အပင္ေပါက္လာတဲ့ အထိေစာင့္ပါ။ ေက်နပ္တဲ့ အပင္ေပါက္ရရင္ ေသခ်ာေအာင္ ေဆးေၾကာ သန္႔စင္ၿပီး အပင္မေပါက္တဲ့ ပဲေစ့အခ်ိဳ႕ကုိ ဖယ္ရွားလုိက္ရင္ စားလုိ႔ရတဲ့ ပဲပင္ေပါက္ကုိ ရပါမယ္။

3 comments:

ကုိတုိး said...

အစ္ကုိေရ ပင္ေလာင္းေစ်းဆုိလုိ႕အမွတ္ရသြားျပန္ျပီ အမ်ားဆုံးျဖစ္တဲ့ ရွမ္းျပည္ဘက္ကေစ်းက ၅ ရက္တစ္ေစ်းလားလို႕ပဲ ကြ်န္ေတာ္သိသေလာက္ေျပာတာေနာ္ ပုံမွန္ေစ်းေတာ့ရွိတယ္ ၅ ရက္ေစ်းေန႕က်ရင္ပုိစီတယ္ ဆုိပဲ ဟုတ္လား အစ္ကုိ...။ ကြ်န္ေတာ္လည္း ေအာင္ပန္းျမဳိ႕မွာ ေဆာင္းတြင္းႏွစ္လေလာက္ေနဖူးပါတယ္။ ဟုိအရင္ကေပါ့ေနာ္ အခုေတာ့ မဟုတ္ဘူးအစ္ကုိေရ......... ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစဗ်ာ။

လင်းဦး(စိတ်ပညာ) said...

နည္းကို မွတ္သြားၿပီဗ်ိဳ႕။ လုပ္ၾကည့္ဦးမယ္

မသက္ဇင္ said...

ပဲပင္ေပါက္လုပ္နည္းလည္းတတ္တယ္ေနာ္-----
မသက္ဇင္က ကခ်င္ျပည္နယ္က ရွမ္းနီ စပ္ေလ-- ပဲပင္ေပါက္ ဟင္းမပါတဲ႔ေန ႔ မရွိသေလာက္ကို အိမ္မွာ စားၾကတာစြန္ထန္ခ်က္လည္း ပဲပင္ေပါက္ပါတယ္--- အသားနဲ႔ ပဲပင္ေပါက္ေက်ာ္တယ္-- ပဲတီခ်ဥ္လုပ္တယ္--ပဲပင္ေပါက္ေရေႏြးေဖ်ာသုတ္တယ္--ပဲျပားနဲ႔ပဲပင္ေပါက္ေက်ာ္စားတယ္----စားခ်င္လိုက္တာ---ပဲပင္ေပါက္--
ခင္မင္လ်က္
မသက္ဇင္