Tuesday, December 15, 2020

အနီေရာင္အသားမ်ားမွ ေပးေသာ နာမက်န္းမႈ

 

အနီေရာင္အသားမ်ားမွ ေပးေသာ နာမက်န္းမႈ

 


ကြ်န္ေတာ္တို့သည္ သက္ရွည္ က်န္းမာဖို့ အစာ အာဟာရမ်ား မီွ၀ဲသံုးေဆာင္ ၾကရသည္။ အစာ အာဟာရမ်ား မီွ၀ဲသံုးေဆာင္ျခင္း ဆိုရာတြင္ အသားငါး၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား၊ အေစ့အဆန္မ်ား၊ မုန့္ပဲသေရစာ မ်ားကို မွ်တစြာ သံုးေဆာင္ၾက ရသည္။ ယခုနွစ္မ်ား အတြင္းတြင္မူ ျမန္မာနိုင္ငံတြင္ အသားစားသံုးမႈ နႈန္းသည္ ျမင့္တက္လ်က္ ရိွသည္ကို ေလ့လာမႈမ်ား အရ သိရသည္။

အသားစားျခင္း သည္ ကြ်န္မတို့ ခနၶာကိုယ္ အတြက္ အေရးၾကီးေသာ ပရိုတိန္းဓာတ္ ရရိွရန္အတြက္ အေရးပါေသာ အရင္းအျမစ္ တစ္ခုျဖစ္သည္။ ထို့အတူ ဗီတာမင္ဘီတဲြ နွင့္သံဓာတ္ လိုမို်း မရိွမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ ဓာတ္မ်ားကိုလည္း ရရိွနိုင္ ပါေသးသည္။ သို့ေသာ္ တန္ေဆးလြန္ေဘး ဆိုသည့္အတိုင္း အနီေရာင္ ရိွေသာ အသားမ်ားကိုမူ အလြန္အကံြ် မစားသံုးသင့္ပါ။ အနီေရာင္ရိွေသာ အသားမ်ား ဆိုရာတြင္ အမဲသား၊ ၀က္သား၊ ဆိတ္သားတို့ အပါအ၀င္ ျဖစ္သည္။



ယေန့ ေခတ္ေရစီးေၾကာင္း အရ အသင့္စားသံုး နိုင္ေသာ အသားကင္၊ အသားျပားမ်ား  ေရာင္းခ်ေနေသာ ေဟာ့ေပါ့ဆိုင္ မ်ားသည္လည္း ေပါမ်ားေနျပီ ျဖစ္သည္။ လူတစ္ေယာက္ သည္ တစ္ေန့လွ်င္ အသား ၇၅ ဂရမ္သာ စားသံုးသင့္သည္။ အသားစားမ်ား သူမ်ား အေနျဖင့္  အထူးသတိခ်ပ္ ေစလိုသည္။

ကြ်န္ေတာ္တို့ သက္ရွည္က်န္းမာ ေစဖို့ အနီေရာင္ အသားမ်ား စားျခင္းထက္ အျဖေရာင္ အသားမ်ားကို ေရြးခ်ယ္ စားသံုးသင့္သည္။ သို့ေသာ္ အမ်ားစုက အျဖေရာင္ အသားမ်ားကို အေရာင္က ေဖ်ာ့ေတာ့ၾကီး ဆိုေသာ အေၾကာင္း ျပခ်က္ျဖင့္ စားသံုးမႈ နည္းပါးလ်က္ ရိွသည္။

စင္စစ္အားျဖင့္ ကြ်န္ေတာ္တို့ ခ်က္လိုက္ေသာ အသားသည္ အျဖေရာင္ ျဖစ္မည္ဆိုလွ်င္  က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုမို အက်ိဳးျပနိုင္မည္ ျဖစ္သည္။ အနီေရာင္ရိွေသာ အသား ဆိုသည္ထက္ အသားမ်ားကို ခ်က္ျပတ္၍ ျဖစ္ေစ၊ ကင္၍ျဖစ္ေစ စားသံုးရာတြင္  ပထမဦးစြာ  မိမိတို့ စားသံုးမည့္ အသားသည္ လတ္ဆတ္မႈ ရိွ၊မရိွ ဦးစြာ စစ္ေဆးရန္ လိုသည္။ လတ္ဆတ္သည္ ရိွေသာ္ အသားမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ ေဆးေၾကာျပီးမွ က်က္ေအာင္ ခ်က္ျပတ္ျခင္း၊ ကင္ျခင္းမ်ား ျပလုပ္ျပီးမွ စားေသာက္ဖို့ လိုအပ္လွသည္။ အသားမ်ားကို  ၁၄၅ ဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္ အပူခိ်န္နွင့္ က်က္ေအာင္ ခ်က္ျပတ္ရန္ လိုေၾကာင္းကိုလည္း သတိခ်ပ္ ေစလိုသည္။

ထိုသို့မျပလုပ္ဘဲ မက်က္ေသာအသား သို့မဟုတ္ အသားစိမ္းမ်ားကို စားသံုးမိမည္ ဆိုလွ်င္ ေနာက္ဆက္တဲြ အေနျဖင့္ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း၊ အစာမေၾကျခင္း၊ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာ ျဖစ္ျခင္းတို့ ခံစားရ နိုင္သည္။

အနီေရာင္ အသားမ်ား သည္လည္း   ခနၶာကိုယ္ အတြက္ အာဟာရ ျဖည့္တင္းေပး နိုင္ေသာ အရာျဖစ္ သည့္အတြက္ အနည္းငယ္ေတာ့ စားေပးသင့္သည္။ အနီေရာင္ အသားမ်ားသည္ သံဓာတ္ ၾကြယ္၀သည္။ ေသြးအားလည္း ေကာင္းေစသည္။ အေမရိကန္ ကင္ဆာ သုေတသနအဖဲြ့ ကလည္း  တစ္လလွ်င္ အနီေရာင္ အသားမ်ား ၁၈ ေအာင္စ ထက္ ပိုမစားသင့္ဟု ညႊန္ၾကား ထားသည္။ အနီေရာင္ အသားမ်ား အလြန္အကံြ် စားျခင္းျဖင့္ နွလံုးေသြးေၾကာ ဆိုင္ရာ ေရာဂါမ်ား၊ ကင္ဆာ ေရာဂါမ်ား၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ မ်ားျဖစ္ပြား နိုင္သည္ ကို ေတြ့ရသည္။

အနီေရာင္ အသားမ်ားမွ တစ္ဆင့္ တာရွည္ခံ အသားေျခာက္မ်ား အျဖစ္ အသြင္ေျပာင္း ျပလုပ္လာ ၾကျပီျဖစ္သည္။ တာရွည္ခံ အသားမ်ားသည္ လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ အနီေရာင္ အသားမ်ားထက္ အူမၾကီးကင္ဆာ ပိုမိုျဖစ္ေစ နိုင္သည္ဟု ေလ့လာခ်က္မ်ား အရ သိရသည္။

ျပျပင္ဖန္တီး ထားေသာ တာရွည္ခံ အသားမ်ား လြန္စြာ စားသံုးမိလွ်င္ အဆစ္ေရာင္ျခင္း ဆိုေသာ ေ၀ဒနာလည္း  ခံစားရနိုင္သည္။  အဆစ္ေရာင္ ေ၀ဒနာသည္မ်ား အေနျဖင့္   အနီေရာင္ အသားမ်ား၊    တာရွည္ခံ အသားမ်ား စားသံုးျခင္းထက္ ငါးနွင့္ၾကက္သား၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္တို့ကိုသာ ဦးစားေပး စားသံုးသင့္သည္။

အသားမ်ား ထားသို ရာတြင္လည္း စနစ္တက် ထားသိုတတ္ဖို့ လိုအပ္သည္။ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားသည္ ဆိုျပီး အသားေတြ မပုပ္ဘူး ဆိုေသာ အယူအဆ သည္ကား မွန္ကန္ျခင္း မရိွသည္ကို သတိခ်ပ္ ေစလိုသည္။ တစ္ဆက္တည္း  အသားမစားသူမ်ား အေနျဖင့္ စားသံုးေပးသင့္ေသာ   အစာအာဟာရ အေၾကာင္း ေ၀မွ်ေပးလိုသည္။

အသားမစားသူ မ်ားသည္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးးကို စားသံုးသင့္သည္။ ပဲနွင့္ ပတ္သက္၍ ပဲျပား၊ တိုဟူး၊ ပဲနီေလး၊ ပဲ၀ါေလး တို့ကို စားေပးနိုင္သည္။ အမွ်င္ဓာတ္ ပါေသာ ကုလားပဲ၊ ေျမပဲ တို့ကိုလည္း စားသံုးေပး ရမည္။ ဗီတာမင္ ဘီတဲြ၊ သံဓာတ္ တို့ပါေသာ  ေကာက္နံွမ်ား ကိုလည္း စားသံုးေပးရမည္။ ဇင့္ဓာတ္၊ အိုမီဂါတို့ပါေသာ အခံြမာသီးမ်ား ျဖစ္သည့္ ေျမပဲ၊ ဗာဒံေစ့ တို့ကို စားသံုးေပး သင့္သည္။ အသားမစား သူမ်ားသည္ အသားမစား သည့္အတြက္ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားကို ဦးစားေပး စားသံုးရမည္။ အသီးအရြက္ မ်ားတြင္ ကင္ဆာ ကာကြယ္ေပး နိုင္သည့္ ဓာတ္တိုး ဆန့္က်င္ပစၥည္းတို့ မ်ားစြာ ပါ၀င္သည္။ သို့ျဖစ္ပါ၍ ကြ်န္ေတာ္တို့သည္  သက္ရွည္က်န္းမာ ေစဖို့ အနီေရာင္ အသားမ်ားကို စားသံုးေပးသင့္ သကဲ့သို့ အလြန္အမင္း စားသံုးျခင္း မျဖစ္ရန္လည္း ဂရုျပေပးဖို့ လိုအပ္လွသည္။  

 

မုဒိတာ (ေတာင္သာ)

ဓာတ္ပံု - အင္တာနက္

ခရက္ဒစ္ - mwddaily


No comments: