Friday, October 17, 2008

အိမ္တြင္းခင္းက်င္းမႈအႏုပညာ

အိမ္တြင္းခင္းက်င္းမႈအႏုပညာ

ခရီးသြားရာကေန ျပန္ေရာက္ၿပီး ကတည္းက ကြန္နက္ရွင္းက ေကာင္းခဏ မရတာကခပ္ၾကာၾကာ မို႔လုိ႔ စိတ္ေလစရာ ဝယ္ယူဒုကၡလုိပါပဲ။ ရတဲ့အခ်ိန္ အခုိက္အတန္႔ေလးမွာ လည္ျဖစ္တဲ့ မိတ္ေဆြ သူငယ္ခ်င္း ဘေလာဂ့္ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားမွာ ဟင္းေလးေတြခ်က္ၿပီး ဖြယ္ဖြယ္ရာရာ ျပင္ဆင္ထားပံုကုိ ႐ႈမၿငီးစြာနဲ႔ စားခ်င့္စဖြယ္ အမယ္စံုစံုကုိ ေတြ႕ခဲ့ ပါတယ္။ ျဖစ္သလုိ စားေသာက္တတ္တဲ့ သူေတြဆုိေပမယ့္လည္း တစ္ကယ့္ကုိ အဟာရျပည့္ေအာင္နဲ႔ အခ်ိန္ယူ ခ်က္ျပဳတ္ခဲ့ၾကတာကိုလည္း စိတ္၀င္စားစြာနဲ႔ ေလ့လာခဲ့ရ ပါတယ္။ တစ္ေယာက္ကုိ တစ္ေယာက္က အေၾကာင္းအရာတစ္ခုကုိ အေျခခံၿပီး Tag ၾကတဲ့အတြက္ ေအးစက္စက္ျဖစ္ေနတဲ့ ဘေလာဂ့္ရပ္ဝန္းေလးဟာ ၿမိဳင္ၿမိဳင္ဆုိင္ဆုိင္နဲ႔ ခ်စ္ၾကည္မႈကုိ ေဖာ္ေဆာင္ေနသလုိ ေဘးကၾကည့္ရင္းနဲ႔တင္ အေပ်ာ္ေတြ ကူးစက္ခဲ့ရပါတယ္။

ငယ္ငယ္က အေမခ်က္ေကၽြးတဲ့ ဟင္းမ်ားႀကိဳက္လုိ႔ကေတာ့ ခူးခပ္တာေတာင္ မေစာင့္ႏုိင္ေတာ့ဘဲ လက္နဲ႔ ႏႈိက္စားတတ္ခဲ့တာမုိ႔ လူႀကီးေတြမာန္မဲ ခဲ့တာေတြကုိ မေမ့ခဲ့ပါဘူး။ ကၽြန္ေတာ္တင္ျပခ်င္တာက ဒီေခတ္မွာ ခ်က္ၿပီး၊ ျပဳတ္ၿပီးသား ဟင္းလ်ာေတြကုိ လွပေအာင္ ျပင္ဆင္ ခင္းက်င္းတာေတြရွိလာေတာ့ အႏုပညာသေဘာ ဆန္လာတယ္လုိ႔ ေျပာခ်င္တာပါ။ ခင္းက်င္းထားတဲ့ စားပဲြေပၚမွာ ၾကည့္ရ ျမင္ရတာေတြကုိ ႐ႈခ်င္စဖြယ္၊ စားခ်င့္စဖြယ္ ျဖစ္ေအာင္ စီမံလာၾကတယ္။ အျမင္ဆန္းဆန္း လည္းျဖစ္၊ အရသာလည္း ထူးကဲေစတာမ်ိဳးနဲ႔ တည္ခင္းလာၾကတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ဧည့္ခံပဲြႀကီးေတြ၊ အခမ္းအနားႀကီးေတြနဲ႔ ဟုိတယ္စားေသာက္ဆုိင္ေတြမွာ ျဖစ္ေပမယ့္ သည္လုိ တည္ခင္းတဲ့ ယဥ္ေက်းမႈဟာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ရဲ႕ အိမ္တြင္း ထမင္းစားခန္းကုိ ေရာက္လုိ႔လာပါၿပီလုိ႔ ဆုိခ်င္ပါတယ္။

ကုိယ့္မိသားစုေလး အားရ၀မ္းသာ စားၾက၊ ေသာက္ၾကဖုိ႔နဲ႔ အဟာရျဖစ္ေစဖို႔အတြက္ စီမံၾကမယ့္ အိမ္တြင္း စားဖုိမွဴးရဲ႕ ေအာင္ျမင္တဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္ပဲြ စားပဲြေပၚတင္ေပးႏုိင္ဖုိ႔ ဟင္းလ်ာရဲ႕အေရာင္၊ ဟင္းလ်ာရဲ႕ အေပ်ာ့အမာ၊ အရြယ္အစား၊ ပံုသ႑ာန္၊ အနံ႔အရသာနဲ႔ အပူခ်ိန္တုိ႔ကုိ အထူးအေလးထား စဥ္းစား ျပင္ဆင္လာၾကပါတယ္။ မ်က္ေစ့ထဲ ျမင္ေအာင္ေျပာရရင္ ကင္ထားတဲ့ ငါးကညိဳညိဳ၊ အားလူး ျပဳတ္ေထာင္းေလးက မျဖဴမ၀ါ၊ ႏုိ႔ရည္ဆမ္းထားတဲ့ ေျပာင္းဖူေၾကာ္ေလးက အျဖဴေရာင္နဲ႔ ပယင္းေရာင္။ နံနံပင္ေလးေတြ၊ ဂ်ဴးျမစ္ေခ်ာင္းေလးေတြ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ကေလးေတြနဲ႔ ျဖဴးထားတာမုိ႔ ျဖဴ၊ ၀ါ၊ စိမ္းနဲ႔ မ်က္စိပသာဒ က်စရာ။ င႐ုတ္သီးေတာင့္ ရဲရဲကေလးေတြက တစ္ေတာင့္ႏွစ္ေတာင့္ ဒီလုိနဲ႔ပဲ စားေသာက္သူေတြရဲ႕စိတ္ကုိ ညႊတ္ႏူးေစတာ အမွန္ပါပဲ။ အံမခန္းလက္ရာနဲ႔ ဂုဏ္ယူစရာ စိတ္ကူးစိတ္သန္းေလးေတြပါ။

Texture လုိ႔ေခၚတဲ့ လွ်ာေပၚထိေတြ႕ခံစားမယ့္ အရသာကုိလည္း စီမံတတ္ရပါတယ္။ ရွမ္းဆန္ ဒါမွမဟုတ္ ေပၚဆန္းနဲ႔ ခ်က္ထားတဲ့ ထမင္းက ရနံ႔ႀကိဳင္ႀကိဳင္နဲ႔ ႏူးႏူးညံ့ညံ့၊ ကိုက္လန္ရြက္ ေၾကာ္ကေလးက ဂ်ိဳးဂ်ိဳးဂၽြမ္းဂၽြမ္း၊ ဟင္းခ်ိဳကေလးက ေလွ်ာခနဲ ေလွ်ာခနဲ၊ တညင္းသီး အတို႔ကေလးက ဖန္႔ဖန္႔မာမာ ဆုိတာမ်ိဳးက texture ကစားထားတဲ့ အစားအစာ ျပင္ဆင္မႈပါ။ အရြယ္အစားနဲ႔ ပံုပန္းသြင္ျပင္ကုိ လွပေအာင္၊ စားခ်င့္စဖြယ္ျဖစ္ေအာင္ ျပင္ဆင္တာကုိလည္း ၾကည့္ပါ ငါးကင္က ရွည္ရွည္ေမ်ာေမ်ာ၊ အာလူးေခ်ာင္း ေၾကာ္က တစ္ညိႇဳတစ္ဆစ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးလံုး ကေလးေတြက စီစီပံု႔ပံု႔၊ မုန္လာဥနီ၊ မုန္လာဥျဖဴေခ်ာင္း ကေလးေတြက တုိတစ္ေခ်ာင္း ရွည္တစ္ေခ်ာင္း။ အနံ႔အရသာဆုိလည္း အသားဟင္းကုိ မဆလာ ႏုိင္ႏုိင္နဲ႔ ႏွပ္ထားတဲ့ဟင္းလ်ာ၊ မွ်စ္နဲ႔ ပဲျပဳတ္ေက်ာ္၊ ေရႊပဲသီးအစိမ္း မက်က္တက်က္ေၾကာ္၊ ကန္စြန္းရြက္ ေကာ္ရည္ေက်ာ္၊ ပဲပင္ေပါက္နဲ႔ ပဲျပားေက်ာ္သုပ္၊ ငပိရည္က်ိဳင႐ုတ္သီး ေလွာ္မႈန္႔ခပ္၊ ဘူးရြက္ဟင္းခ်ိဳ အေငြ႕တေထာင္းေထာင္းနဲ႔ ၿငဳတ္ေကာင္းမႈန္႔ခပ္လုိ႔ ျပင္ဆင္ထားလုိက္မယ္ဆုိရင္ အနံ႔အမ်ိဳးမ်ိဳး အရသာအေထြေထြနဲ႔ စားခ်င့္စဖြယ္ျဖစ္ေအာင္ ျပင္ဆင္ တည္ခင္းတဲ့ သေဘာေဆာင္ၿပီေပါ့။ အပူခ်ိန္ကလည္း အေရးပါပါတယ္။ ဟင္းခ်ိဳရည္ ပူပူေလးနဲ႔ ေရခဲေသတၱာထဲက ထုတ္ယူခါစ တုိ႔စရာ ေရွာက္ရြက္ကုိပဲ စဥ္းစားၾကည့္ပါ။ ေအးျခင္းေရာ ပူျခင္းပါ ထမင္းစားပဲြေပၚ အတူယွဥ္တဲြရွိေနတာ မတူဘူးလား။ ထမင္းစားပဲြေလးမွာ မိသားစု စံုစံုလင္လင္ ရွိတယ္၊ ဟင္းအမယ္စံုစံုေတြက အေရာင္လည္း ရွိတယ္။ ေပ်ာ့ျခင္း မာျခင္းလည္းရွိတယ္။ အရြယ္အစား အတုိ အရွည္၊ အႀကီး အေသး လည္းရွိတယ္။ ပံုသ႑ာန္ကလည္း အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ အနံ႕ေတြကလည္း စံုလုိ႔၊ အရသာကလည္း စံုလုိ႔ပါ။ ဒါဟာ ကၽြန္ေတာ္တင္ျပခ်င္တဲ့ ထမင္းစားပဲြေလးဟာ အႏုပညာဆန္တဲ့ ခင္းက်င္းမႈ လုိ႔ ေျပာခ်င္ပါတယ္။

လူတုိင္းက်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္လို႔ အဟာရျပည့္ဝတဲ့ အစားအေသာက္ကုိ အိမ္တြင္း ခင္းက်င္းမႈအႏုပညာဖန္တီးရင္း ႏွစ္လုိဖြယ္ မိသားစုဘဝကုိ ပုိင္ဆုိင္ႏုိင္ၾကပါေစလုိ႔ စိတ္ရင္းမွန္နဲ႔ ဆႏၵျပဳလုိက္ပါတယ္။ အမွားမကင္းခဲ့ရင္ ခြင့္လႊတ္ႏုိင္ပါေစလုိ႔ ေမွ်ာ္လင့္ရင္း အားလံုးကုိ ေလးစားလ်က္ပါ။

5 comments:

မသက္ဇင္ said...

လူတုိင္းက်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္လို႔ အဟာရျပည့္ဝတဲ့ အစားအေသာက္ကုိ အိမ္တြင္း ခင္းက်င္းမႈအႏုပညာဖန္တီးရင္း

ကိုဝင္းေဇာ္ေရ---
ေရးထားတာေလးသေဘာက်လို႔ပါ--
က်မကေတာ႔ေလ---စာဖတ္တာ ထမင္းေမ႔
ဟင္းေမ႔ေပါ႔---
ဟင္းကို အလွျပင္စားတာလည္းတခါမွမရွိဘူး--
ဟင္းဆိုၿပီးေရာ ဗိုက္ျပည္႔ရင္ၿပီးျပီ---
စာေတြနဲ႔ လံုးျခာလိုက္ေနတာေလ---
ခင္မင္လ်က္

သက္တန္႔ said...

အကိုတည္ခင္းထားတဲ႔ ထမင္း၀ိုင္းကို မ်က္စိထဲမွာ ပံုေဖာ္ၾကည့္လိုက္တာ..........
ဂလု ဂလု ျဖစ္သြားတာပဲ... :D
ဖြဲ႔ႏြဲ႔တင္ျပပံုေတြက ပီျပင္ပါတယ္ အကိုေရ...

ပန္းခရမ္းျပာ said...

စားစရာေတြ... ဖတ္ရငး္နဲ႔ သြားရည္က်လာၿပီ။ ဒီမွာေတာ့ ဟင္းနဲ႔ ထမင္းကို ပန္းကန္ထဲပံု ဇြန္းတပ္။ ေရခြက္ တစ္ခြက္နဲ႔ TV ေရွ့မွာ ထိုင္လိုက္တာပဲ။

tututha said...

အမွားကေတာ့ ေတာ္ေတာ္မကင္းတာ။ ဒီပို႔စ္ကိုဖတ္ၿပီး သြားေရေတြ တျမားျမားျဖစ္လာျပီဗ်ိဳး ...။

mgngal said...

ထမင္းက ရနံ႔ႀကိဳင္ႀကိဳင္နဲ႔ ႏူးႏူးညံ့ညံ့၊ ကိုက္လန္ရြက္ ေၾကာ္ကေလးက ဂ်ိဳးဂ်ိဳးဂၽြမ္းဂၽြမ္း၊ ဟင္းခ်ိဳကေလးက ေလွ်ာခနဲ ေလွ်ာခနဲ၊ တညင္းသီး အတို႔ကေလးက ဖန္႔ဖန္႔မာမာ
ဘယ္လိုေရးလိုက္တာလဲဗ်ာ ထမင္းစားျပီးသားေတာင္
ထပ္စားခ်င္လာတယ္ ။ အေရးအသားကေတာ့ ေကာင္းတယ္ဗ်ာ။ အားေပးေနပါတယ္ ။ :)