Thursday, June 20, 2019

အ၀လြန္ျခင္းကုိ ထိန္းေပးေသာ အစားအစာမ်ား


အ၀လြန္ျခင္းကုိ ထိန္းေပးေသာ အစားအစာမ်ား

လူသားတုိ႔ စားသံုးေနက် အစာအာဟာရ ၃ မ်ိဳးရွိသည္။ ခႏၶာကုိယ္ ႀကီးထြား ဖံြ႕ၿဖိဳးေစေသာ အုပ္စုမွ အသား ၊ ငါး ၊ ပုစြန္၊ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္း ႏွင့္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး ပါ၀င္သည္။ ခႏၶာကုိယ္အတြက္ အင္အားျဖစ္ေစေသာ အုပ္စုမွာ ဆန္ ၊ ဂ်ဳံ ၊ ေျပာင္း ၊ ကန္စြန္းဥ ၊ ပိန္းဥ ၊ သၾကား ပါ၀င္သည္။ ခႏၶာကုိယ္ အတြင္းအျပင္ ေရာဂါ ေဘးအႏၱရာယ္ အေပါင္းမွ ကာကြယ္ေပးေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား ၊ အသီးအႏွံမ်ား ၊ သစ္သီး၀လံမ်ား ပါ၀င္ေသာ အုပ္စုတုိ႔ ျဖစ္သည္။

အ၀လြန္ျခင္းကုိ ထိန္းေပးေသာ အစာအခ်ိဳ႕မွာ အသီးအႏွံမ်ား ၊ သစ္သီး၀လံမ်ား ပါ၀င္ေသာ အုပ္စုျဖစ္သည္။ အ၀လြန္ျခင္းကုိ ထိန္းေပးေသာ အစာအခ်ိဳ႕မွာ -

ခရမ္းခ်ဥ္သီး ။ ။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထဲတြင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသည္ အာဟာရ ၾကြယ္၀ၿပီး ေဆးဖက္၀င္ေသာ အစားအစာျဖစ္သည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ မခ်က္မျပဳတ္ ၊ အစိမ္းလုိက္ ၊ အတုိ႔အျမွဳပ္ လုပ္စားလွ်င္ ဗီတာမင္စီဓာတ္ ကုိ မပ်က္မစီး ရရွိႏုိင္သည့္အျပင္ အျခား အေရးပါေသာ သက္ေစာင့္ဓာတ္ကုိ ရရွိေစသည္။


ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ ဘယ္လုိပဲ စားသံုးပါေစ အက်ိဳးရွိသည္။ လုိင္ကုိပင္းဓာတ္ သည္ အာနိသင္ ၂ ဆ ရရွိေစႏုိင္သည္။ ကင္ဆာေရာဂါ တုိက္ဖ်က္ရာတြင္ ပါ၀င္ေသာ အားျပင္း ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္း ျဖစ္သည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သ၊ီး အၿမဲပါေအာင္ စားသံုးလွ်င္ အ၀လြန္ေရာဂါ ၊ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ၊ ပန္ကရိယကင္ဆာ ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ ၊ ခံတြင္းကင္ဆာ ၊ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာ ၊ အေရျပားကင္ဆာ တုိ႔ျဖစ္ျခင္းမွ ကင္းေ၀းေစႏုိင္သည္။

လုိင္ကုိပင္းဓာတ္ သည္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကုိ အနီေရာင္ျဖစ္ေစေသာ ဓာတ္ျဖစ္သျဖင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အနီေရာင္စားေပးပါက ခႏၶာကုိယ္တြင္ ဆဲလ္မ်ားကုိ ကင္ဆာ မကူးစက္ေစရန္ ႏွင့္ မပ်ံ႔ႏွံ႔ေစရန္ ကာကြယ္ေပးသည္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၊ မုန္လာဥနီ ၊ မုန္ညင္းရြက္ ၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္ တုိ႔မွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါၿပီး စားသံုးပါက ဆာေလာင္မႈ ေပ်ာက္ေစကာ အ၀လြန္ျခင္းကုိ ထိန္းေပးသည္။

ပင္လယ္ငါး ။ ပင္လယ္ငါးမွ ရေသာအဆီသည္ ကယ္လုိရီ နည္းပါးသျဖင့္ အ၀လြန္ျခင္း ကုိ ကာကြယ္ေပးသည္။ ပင္လယ္ငါးရွိ အဆီမ်ားတြင္ အုိမီဂါ(၃) ၊ ဖက္တီးအက္စစ္ ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးထူးမ်ား ရႏုိင္သည္။ အဆီမ်ားေသာ ပင္လယ္ငါးကုိ စားပါက အ၀လြန္ေရာဂါ ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါ ၊ အ႐ုိးအဆစ္ေရာင္ရမ္းနာ ၊ ဆီးခ်ိဳ ၊ နာတာရွည္ အေရျပား ေရာဂါႏွင့္ ႐ုတ္တရက္ ႏွလံုး တုိက္ခုိက္မႈေၾကာင့္ အသက္ဆံုး႐ႈံး ႏုိင္ေသာ ျပႆနာမ်ား ေလ်ာ့နည္း သက္သာ ေစႏုိင္သည္။

ပင္လယ္ငါးတြင္ ေ၀လငါး ၊ ပင္လယ္ဖ်ံ ၊ ေဆာ္လမြန္ငါး ၊ မက္ကာရင္းငါး ၊ တူနာ ႏွင့္ အျခားငါးမ်ား ပါ၀င္သည္။ ပင္လယ္ငါး လုံး၀မစားသူမ်ားထက္ ပင္လယ္ငါး တစ္ပတ္တစ္ႀကိမ္ စားသူမ်ားက ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ၂ ေပါင္ ေလ်ာ့နည္းေစသည္။ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္း မမွန္ျခင္းသည္ အုိမီဂါ(၃) အဆီ ၊ အက္စစ္ ႏွင့္ ဟင္းခ်က္ဆီ ထုတ္ုပ္သည့္ အေစ့အဆန္မ်ားမွ ရရွိႏုိင္ေသ အုိမီဂါ(၆) အဆီအက္စစ္တုိ႔ ပါ၀င္မႈ ဟန္ခ်က္ညီမွ်ျခင္း မရွိေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။

ၾကက္ဥ း ၾကက္ဥစားျခင္းက က်န္းမာေရးကုိ ဥပဒ္ျဖစ္ေစသျဖင့္ မေကာင္းဟု ဆုိၾကေသာ္လည္း ၾကက္ဥတြင္ ပါ၀င္ေသ အမွ်င္ဓာတ္ ႏွင့္ ပ႐ုိတိန္းဓာတ္ သည္ ဆာေလာင္မႈ ေျပေပ်ာက္ေစသည့္ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ၀ိတ္ေလွ်ာ့အစာမ်ား ကဲ့သုိ႔ ထိေရာက္ေစသည္။

ခ်င္း ။ ခ်င္းသည္ အလြန္အစြမ္းထက္ေသာ ဓာတ္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္သည္။ ခ်င္းတက္ သုိ႔မဟုတ္ ခ်င္းထြက္ပစၥည္း အစားအေသာက္ မ်ားကုိ ပံုမွန္ စားသံုးေပးပါက ခႏၶာတကုိယ္ အေလးခ်ိန္ကုိ က်ေစႏုိင္သည္။ အ၀လြန္ျခင္းကုိ ထိန္းေပးသည္။

သရက္သီး း သရက္သီးတစ္စိတ္က ေန႔စဥ္ဗီတာမင္ေအ လုိအပ္မႈ၏ ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္းကုိ ျဖည့္ဆည္းေပးသည္။ မ်က္စိ အျမင္ေကာင္း ေစသည္။ မ်က္စိႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ အတြင္းအျပင္ ေရာဂါ ေကာင္းေစသည္။ သရက္သီးတြင္ အစာေျခအင္ဇုိင္းမ်ား ပါ၀င္ေသာေၾကာင့္ အစာေခ်ဖ်က္ရာတြင္ အစြမ္းထက္သည္။ အစာအိမ္ထဲတြင္ အက္စစ္ဓာတ္ လြန္ကဲမႈကုိ ကာကြယ္ေပးကာ အမွ်င္ဓာတ္ အမ်ားအျပား ပါ၀င္သျဖင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္း ကင္းၿပီး ဓာတ္ေလးပါးကုိ မွန္ေစသည္။

သရက္သီးတြင္ ပါ၀င္သည့္ ဂလူတာမိတ္ အက္စစ္သည္ ဦးေႏွာက္ ဖံြ႕ၿဖိဳးမႈကုိ ေကာင္းေစသည္။ ကေလးငယ္မ်ား ဦးေႏွာက္ တည္ေဆာက္မႈကုိ အက်ိဳးျဖစ္ေစၿပီ ကေလးမ်ား၏ မွတ္ဥာဏ္ ပုိေကာင္းေစသည္။ လူႀကီးမ်ား သတိေမ့ျခင္းကုိ ကာကြယ္ေပးသည္။ သရက္သီးစိတ္ လႊာၿပီး မ်က္ႏွာေပၚ ၁၀ မိနစ္ ကပ္ထားပါက ေခၽြးေပါက္မ်ား ပြင့္ေစသည္။

ဗာဒံေစ့ ။ ဗာဒံေစ့ သည္ လူႀကီးလူငယ္မ်ား အဆာေျပစားေသာ သေရစာျဖစ္သည္။ ဗာဒံေစ့ကုိ တစ္ေန႔ လက္တစ္ဆုပ္ခန္႔ စားသံုးျခင္းက အ၀လြန္ျခင္းကုိ ကာကြယ္ေပး ႏုိင္သည္။ မေကာင္းေသာ အဆီဓာတ္မ်ား က်ေစၿပီး ေကာင္းေသာ ကုိလက္စထေရာ HDL  ျမင့္ေစသည္။ ႏွလံုးအဆီဖံုးေရာဂါ ၊ ေလျဖတ္ေရာဂါ စေသာ ေရာဂါမ်ား သက္သာေစသည္။ ဗာဒံေစ့ကုိ ေန႔စဥ္ သုိ႔မဟုတ္ တစ္ပတ္ အနည္းဆံုး ၃ ႀကိမ္အထိ စားသံုးေပးသင့္သည္။

ဗာဒံေစ့ တစ္ေအာင္စလွ်င္ ကယ္လုိရီ ၁၆၇ ဂရမ္ ၊ ပ႐ုိတိန္း ၆ ဂရမ္ ၊ ဖုိက္ဘအမွ်င္ဓာတ္ ၃ ဂရမ္ ပါ၀င္ေနသျဖင့္ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္ျပည့္၀၀ ရရွိေစၿပီး ဆာေလာင္မြတ္သိပ္ မႈကုိ ေျပေပ်ာက္ေစႏိုင္ ေသာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္ အဆီတက္ျခင္း ၊ အ၀လြန္ျခင္း ကုိ ကာကြယ္ေပးသည္။ အစာ အာဟာရကုိ မထိခိုက္ေစဘဲ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ က်ေစႏုိင္သည္။

ပန္းသီး ။ ပန္းသီးတြင္ အမွ်င္ဓာတ္ ေပါၾကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ေနသျဖင့္ စားရန္ အလြန္သင့္ေလ်ာ္ေသာ ဓာတ္စာအသီး ျဖစ္သည္။ ဖုိက္ဘာအမွ်င္ဓာတ္ သည္ အစာေခ်ဖ်က္ေပးေသာ လုပ္ငန္းကုိ ေကာင္းေစသည္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ ၊ ဓာတ္ခ်ဳပ္ ကာကြယ္ေပးၿပီး ၀မ္းကုိ မွန္ေစေသာေၾကာင့္ အစာိမ္ေရာဂါ ၊ လိပ္ေခ်ာင္းေရာဂါ မ်ားမွ ကင္းေ၀းေစသည္။ မေကာင္းေသာ ကုိလက္စထေရာ LDL အဆီဓာတ္ မ်ားကုိ ေလ်ာ့နည္းေစၿပီး ေကာင္းေသာ ကုိလက္စထေရာ HDL အဆီပမာဏကုိ ျမင့္မားေစႏုိင္ ေသာေၾကာင့္ ေရာဂါဘယ အမ်ိဳးမ်ိဳးတုိ႔မွ ကင္းေ၀းေစႏုိင္သည္။

ပန္းသီးကုိ ေန႔စဥ္စားသံုး ေပးျခင္းျဖင့္ ကယ္လုိရီ မတက္ေစဘဲ ဆာေလာင္ မြတ္သိပ္မႈကုိ ေျပေပ်ာက္ အဆာခံႏုိင္ ေစေသာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္ အေလးခ်ိန္ တက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးသည္။ အ၀လြန္ျခင္းကုိ ေလ်ာ့က် ေစႏုိင္သည္။ အဆီတုိး ၊ အဆီတက္ျခင္း တုိ႔မွ ကင္းေ၀းေစသည္။ ေရာဂါဘယ အမ်ိဳးမ်ိးတို႔မွလည္း ခ်မ္းသာရာ ရေစႏုိင္သည္။ ခႏၶာကုိယ္ အ၀လြန္ျခင္းေဘးမွ ကင္းေ၀းေစႏုိင္ၿပီး အစာအာဟာရဓာတ္မ်ား မေလ်ာ့မပ်က္ေစဘဲ ေဘးထြက္ဆုိးက်ိဳး အႏၱရာယ္ ကင္းကင္းျဖင့္ က်န္းမာ အသက္ရွည္ေစရန္ အဆီတုိး၀ေစျခင္း ကုိ ေလ်ာ့နည္းေစနုိင္ေသာ အစားအစာ မ်ားကုိ ေရြးခ်ယ္ စားသံုးသင့္သည္။

အစာလည္းေဆး ၊ ေဆးလည္းအစာ ဆုိထားသျဖင့္ ေအာ္ဂဲနစ္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္ သစ္သီးမ်ား ၊ ငါးမ်ားကုိ မ်ားမ်ား စားသံုးေပးသင့္သည္။ လမ္းေဘး အသင့္အျမန္စား အစားအစာမ်ားကုိ ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ သည္။ အသင့္ အျမန္စား အစားအစာမ်ားမွာ ျပည့္၀ဆီ ႏွင့္ ျပဳျပင္ထားသည့္ အတြက္ မေကာင္းေသာအဆီ LDL ျမင့္တက္လာၿပီး ေကာင္းမြန္ေသာ အဆီ HDL နည္းလာကာ အ၀လြန္လာျခင္း ျဖစ္သည္။ အ၀လြန္ျခင္း ႏွင့္အတူ ေသြးတုိးေရာဂါ ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ ၊ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ၊ ႏွလံုး အတုိက္ခုိက္ခံရ ေရာဂါ ၊ ဦးေႏွာက္ အတုိက္ခိုက္ခံရ ေရာဂါ ျဖစ္ေပၚ လာႏုိင္ေသာေၾကာင့္ သက္တမ္းတုိမည္ ျဖစ္သည္။ မည္သူမဆုိ အိမ္မွာ ခ်က္ျပဳတ္ေသာ အစားအေသာက္ကုိသာ က်န္းမာေရးႏွင့္အညီ စားသံုးသင့္သည္။

ေန႔စဥ္က်န္းမာေရး ေလ့က်င့္ခန္း နာရီ၀က္မွ တစ္နာရီကုိ အေျပး ၊ လမ္းေလွ်ာက္ ၊ ရြရြေျပး ၊ စက္ဘီးစီး ၊ ေရကူး လုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ ပုိလွ်ံေသာ အဆီမ်ားကုိ ေခၽြးအျဖစ္ စြန္႔ပစ္ႏုိင္လုိ႔ အ၀လြန္ျခင္းမွ ကင္းေ၀းေစသည္။ က်န္းမာေရး ႏွင့္လည္း ညီညြတ္ေစသည္။ လူမႈပံုစံစနစ္ ေျပာင္းလဲလာေသာအခါ အထုိင္အလုပ္မ်ားလာၿပီး လႈပ္ွားမႈ နည္းလာေသာေၾကာင့္ ေသြးတုိး ဆီးခ်ဳိ စသည့္ လူကုိ မကူးစက္ႏုိင္ေသာ ေရာဂါမ်ားျဖစ္ပြားႏႈန္း ျမင့္တက္လာျခင္းမွာ နည္းပညာတုိးတက္မႈ၏ ဆုိးက်ိဳးျဖစ္သည္။ လူသားမွန္လွ်င္ အစားအေသာက္ ဆင္ျခင္သင့္သလုိ အေနအထိုင္ အျပဳအမူလည္း မွန္ကန္သင့္သည္။ သင့္တင့္ေလွ်ာက္ပတ္ေသာ စားေသာက္ေနထုိင္မႈ စနစ္ကသာ အသက္ရွည္ အနာမဲ့စြာ သက္တမ္းေစ့ ေနထုိင္ႏုိင္မွာ ျဖစ္ပါေၾကာင္း ေရးသားလုိက္ရပါသည္။

ေဒါက္တာ လြင္သန္႔
ဓာတ္ပံု - အင္တာနက္

No comments: