Monday, September 9, 2019

အေထြေထြက်န္းမာေ ရးအတြက္ ပူဒီနာရြက္


အေထြေထြက်န္းမာေ ရးအတြက္ ပူဒီနာရြက္

ပူဒီနာရြက္ကုိ ေရွးက်ေသာ ေဆးဖက္၀င္ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ အျဖစ္ လူသိမ်ားလ်က္ ရွိသည္။ ကမၻာေပၚတြင္ ပူဒီနာပင္ အမ်ိဳးအစားေပါင္း ၃၀ ခန္႔ရွိၿပီး အပူအေအး မွ်တေသာ ဥေရာပ ႏွင့္ အာရွတုိက္ ေဒသမ်ားတြင္ ေကာင္းစြာ ျဖစ္ထြန္းၾကသည္။ အာရွတုိက္ရွိ ပူဒီနာ သည္ ဥေရာပတုိက္ရွိ ပူဒီနာထက္ အရသာမွာ အနည္းငယ္ ပုိ၍စူးရွ သည္။ ပူဒီနာပင္ သည္ ခရမ္းေရာင္ သုိ႔မဟုတ္ မရမ္းႏုေရာင္ ပန္းပြင့္ကေလးမ်ား ေ၀ေ၀ဆာဆာ ဖူးပြင့္ကာ သဲဆန္ေသာ ေျမတြင္ ပုိမုိျဖစ္ထြန္း ၾကသည္။ ေရအလြန္ ႀကိဳက္ေသာ အပင္ျဖစ္ၿပီး ေျမျပင္ ေပၚတြင္ လ်င္လ်င္ျမန္ျမန္ အျမစ္တြယ္ ျဖန္႔ၾကက္၍ ေပါက္ေရာက္ေလ့ ရွိၾကသည္။

          ပူဒီနာရြက္ ကုိ မိမိႏွစ္သက္ရာ ငါး ၊ ပုစြန္ ႏွင့္ အသား အမ်ိဳးမ်ိဳး တုိ႔တြင္ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ အျဖစ္ေသာ္ လည္းေကာင္း ၊ ျမန္မာ့႐ုိးရာ အစားအစာ မုန္႔ဟင္းခါးျဖင့္ တဲြဖက္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း ၊ အသုပ္ ၊ ခ်က္တနီး ႏွင့္ ငါးပိရည္ အတုိ႔အၿမဳပ္ အျဖစ္ လည္းေကာင္း ၿမိန္ရွက္စြာ စားေသာက္ေလ့ ရွိၾကသည္။ ထုိ႔ျပင္ ေရေႏြးဆူဆူတြင္ ပူဒီနာရြက္ ကုိ အစိမ္းလိုက္ ခတ္ထည့္၍ ေသာ္လည္းေကာင္း သုိ႔မဟုတ္ အေျခာက္ခံ၍ ေသာ္လည္းေကာင္း သုိ႔မဟုတ္ အရြက္ေျခာက္ ကုိ အမႈန္႔ႀကိတ္ေျခ၍ ေသာ္လည္းေကာင္း လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း အျဖစ္ ေသာက္သံုး ၾကသည္။

          ၄င္း၏ သန္႔ရွင္း လတ္ဆတ္ေသာ ရနံ႔တစ္မ်ိဳးေၾကာင့္ ေရွးအီဂ်စ္ ႏွင့္ ေရာမလူမ်ိဳး မ်ားက ေနအိမ္ႏွင့္ ဘုရားေက်ာင္း မ်ားတြင္ ပူဒီနာပင္ကုိ အထူးတလည္ စိုက္ပ်ိဳးခဲ့ ၾကသည္။ ထုိမွ်မက ပူဒီနာရြက္ သည္ ေရကုိသန္႔ေစေသာ အစြမ္းသတၱိ ရွိသျဖင့္ ေသာက္ေရသန္႔ လုပ္ရာတြင္လည္း အသံုးျပဳေလ့ ရွိၾကသည္။ ထူးျခား ေကာင္းမြန္ေသာ ရနံ႔ ႏွင့္ အရသာ တုိ႔ေၾကာင့္ အခ်ိဳ႕ႏုိင္ငံ မ်ားတြင္ ပူဒီနာရြက္ ႀကိတ္ရည္ ကုိ အသံုးျပဳ၍ ပ်ားရည္ ၊ သၾကားလံုး ၊ ဂ်ယ္လီ ၊ ပီေက ၊ အခ်ိဳရည္ ႏွင့္ ေရခဲမုန္႔ စသည္တုိ႔ ျပဳလုပ္လ်က္ ရွိၾကသည္။

ပူဒီနာရြက္ ႏွင့္ က်န္းမာေရး
          ကမၻာေပၚတြင္ ေဆးဖက္၀င္ အပင္ အမ်ိဳးအစားေပါင္း ေျမာက္ျမားစြာ ရွိသည့္အနက္ ပူဒီနာရြက္ သည္လည္း တစ္ခု အပါအ၀င္ ျဖစ္ကာ အနာေရာဂါ မ်ားကုိ သူမတူေအာင္ ကုသ ႏုိင္စြမ္းရွိသည္။ ဓာတ္ခဲြ စမ္းသပ္ခ်က္မ်ား အရ ၁၀၀ ဂရမ္ရွိေသာ ပူဒီနာရြက္ လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ ထဲတြင္ လူသားတုိ႔ က်န္းမာေရးကုိ အေထာက္အကူ ျပဳေစေသာ ကယ္လုိရီ ၇၀ ၊ အဆီဓာတ္ သုည ဒသမ ၉၄ ဂရမ္ ၊ ေခ်ဖ်က္လြယ္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ ၈ ဂရမ္ ၊ ဗီတာမင္ေအ ၁၄၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ၊ ဗီတာမင္စီ ၅၃ ရာခိုင္ႏႈန္း ၊ ေကာ့ပါး ၃၆ ရာခိုင္ႏႈန္း ၊ သံဓာတ္ ၆၃ ဒသမ ၅ ရာခုိင္ႏႈန္း ၊ မဂၢနီစီယမ္ ၂၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ၊ မဂၢနီးစ္ ၅၁ ရာခိုင္ႏႈန္း ၊ ဇင့္ ၁၀ ရာခိုင္ႏႈန္း တုိ႔ အသီးသီး ပါရွိေနေၾကာင္း ေလ့လာ ေတြ႕ရွိၾကသည္။ ထုိ႔ျပင္ အရြယ္ေရာက္ ၿပီးသူ လူတစ္ေယာက္ အတြက္ တစ္ေန႔တာ လိုအပ္ေသာ ေဖာလစ္အက္စစ္ ၂၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ႏွင့္ ကယ္လ္စီယမ္ ၂၄ ရာခုိင္ႏႈန္း တုိ႔ကုိ ပူဒီနာရြက္ ၁၀၀ ဂရမ္ ထဲမွ အျပည့္အ၀ ရရွိႏုိင္မည္ ျဖစ္သည္။

          ပူဒီနာရြက္ ထဲတြင္ ပါရွိေသာ ဗီတာမင္စီ ႏွင့္ ဗီတာမင္ေအ တုိ႔က ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းမ်ား အျဖစ္ စြမ္းေဆာင္ ေပးသည္။ ထုိ႔ျပင္ မဂၢနီးစ္ဓာတ္ သည္ ခႏၶာကုိယ္၏ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ ကုိ တုိးတက္ ေကာင္းမြန္ ေစ႐ံုသာမက ပူဒီနာရြက္ သည္ Omega 3 ဖက္တီးအက္စစ္ တုိ႔ စုေ၀းရာ အရင္းအျမစ္ ျဖစ္၍ ကင္ဆာေရာဂါ မ်ားကုိ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ေပး ႏုိင္သည္။ ပူဒီနာရြက္ ထဲတြင္ Phytonutrient ေခၚ perillyl alcohol ပါရွိ၍ ကင္ဆာ အဖုအက်ိတ္ ႀကီးထြား လာမႈကုိ ေႏွးေကြးေစကာ အထူးသျဖင့့္ အဆုတ္ ၊ အူမႀကီး ႏွင့္ အေရျပား ကင္ဆာ တုိ႔ကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္ေၾကာင္း ေဆးသုေတသီ မ်ားက ေတြ႕ရွိထားသည္။

          ပူဒီနာရြက္ သည္ ခႏၶာကုိယ္မွ အဆိပ္အေတာက္ မ်ားကုိ ဆီးအျဖစ္ ဖယ္ရွား သုတ္သင္ ေပးသျဖင့္ ဆီးရႊင္ေဆး အျဖစ္ အသံုးျပဳ ႏုိင္သည္။ အသည္း ႏွင့္ သည္းေျခအိတ္ တုိ႔ကုိလည္း လြန္စြာ ေကာင္းက်ိဳး ျပဳသည္။ ပူဒီနာရြက္ ထဲတြင္ anti-spasmodic, anti- fungal ႏွင့္ rosmarimic acid ေခၚ anti- inflammatory အစြမ္းသတၱိမ်ား ပါရွိေနၾက သျဖင့္ သဘာ၀ ပုိးသတ္ေဆး အျဖစ္ မႈိပုိးမ်ားကုိ ေသေစႏုိင္ေသာ အစြမ္းရွိသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ပန္းနာရင္က်ပ္ ေရာဂါ ၊ အေအးမိ ၊ တုပ္ေကြး ႏွင့္ ေခ်ာင္းဆုိးခၽြဲက်ပ္ ေရာဂါမ်ားကုိ သက္သာ လာေစႏုိင္ေၾကာင္း ၊ နားအံုအတြင္း ေရာင္ရမ္းျခင္း ႏွင့္ ႏွားအတြင္း အနာမ်ားကုိ က်က္ေစ ႏုိင္ေၾကာင္း အိႏၵိယေဆးပညာရွင္ မ်ားက ဆုိထားသည္။ ထုိအဆုိျပဳခ်က္ကုိ WHFoods ႏွင့္ အေနာက္ ဗာဂ်ီးနီးယား တကၠသုိလ္ တုိ႔မွလည္း အတည္ျပဳ ေထာက္ခံ ထားသည္။

          ပူဒီနာရြက္ထဲရွိ သဘာ၀ ဓာတု ဓာတ္ေပါင္းစု မ်ားက ခံတြင္းထဲရွိ ဗက္တီးရီးယားပုိး မ်ားကုိ ေသေစၿပီး ခံတြင္းေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳး ႏွင့္ ခံတြင္း ရနံ႔ဆုိးမ်ားကုိ ေပ်ာက္ကင္း ေစသည္။ တစ္ပတ္လွ်င္ အနည္းဆံုး တစ္ႀကိမ္ သုိ႔မဟုတ္ ႏွစ္ႀကိမ္ ခန္႔ ပူဒီနာရြက္ကုိ မွန္မွန္ ၀ါးေပး႐ံုျဖင့္ သြားမ်ားကုိ ျဖဴေဖြး ေစ႐ံုသာမက အသက္ရွဴ လမ္းေၾကာင္းကုိ ပြင့္ေစႏုိင္သည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ သံုးစဲြဖူး သူတုိင္းက ပူဒီနာရြက္ ျဖင့္ ေဖာ္စပ္ထားေသာ သြားတုိက္ေဆး ႏွင့္ ခံတြင္းသန္႔စင္ ေဆးရည္ မ်ားကုိ လူႀကိဳက္မ်ား ေရပန္းစားလ်က္ ရွိသည္။

          ပူဒီနာရြက္ ၂၀၀ ဂရမ္ကုိ ေရ ၃ လီတာျဖင့္ ေရာစပ္၍ အပူခ်ိန္ ၃၇ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ တြင္ ျပဳတ္ပါ။ ထုိျပဳတ္ရည္ကုိ ခပ္ေႏြးေႏြး အေနအထားတြင္ ေရခ်ိဳးေပး ျခင္းျဖင့္ အေၾကာဆဲြ ျခင္းႏွင့္ ဒူလာပါဒရက္ ေရာဂါ ေ၀ဒနာ မ်ားကုိ သက္သာလာ ေစႏုိင္သည္။

          ပူဒီနာရြက္ ထဲတြင္ အမွ်င္ဓာတ္ အေျမာက္အျမား ပါရွိသျဖင့္ မေကာင္းေသာ LDL ကုိလက္စထေရာ ကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ေကာင္းေသာ HDL ကုိလက္စထေရာ ကုိ ျမႇင့္တင္ေပး ႏုိင္သည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ မျဖစ္ေစ ႏုိင္ပါ။ ထုိ႔ျပင္ မဂၢနီစီယမ္ဓာတ္ ပါရွိ၍ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္း ကုိ ပံုမွန္ ထိန္းသိမ္းေပး ႏုိင္သည္။ ေသြးသန္႔ေစၿပီး ကာမအားကုိ တုိးပြားလာ ေစသည္။

          ပူဒီနာရြက္ ထဲတြင္ ကယ္လ္စီယမ္ ႏွင့္ မဂၢနီစီယမ္ တို႔ အလံုအေလာက္ ပါရွိသျဖင့္ ကုိယ္ခံ စြမ္းအားကုိ တုိးတက္ ျမင့္မားေစကာ အ႐ုိးကုိ သန္စြမ္းေစသည္။ မဂၢနီစီယမ္ အစြမ္းေၾကာင့္ ေသြးထဲရွိ သၾကား ပမာဏကုိ ထိန္းညႇိေပးျခင္း ၊ ေသြးခုန္ႏႈန္း ကုိ ပံုမွန္ ျဖစ္ေစျခင္း ၊ ခႏၶာကုိယ္ တစ္သွ်ဴး မ်ားကုိ ျပန္လည္ အားျဖည့္ေပးျခင္း ၊ ၾကြက္သား ႏွင့္ အာ႐ံုခံ အဂၤါ အဖဲြ႕အစည္းကုိ ေကာင္းစြာ အလုပ္လုပ္ ေစျခင္း စသည္ျဖင့္ ေကာင္းက်ိဳး ျပဳသည္။

          ေလခ်ဳပ္ျခင္း ႏွင့္ အစာမေၾက ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ ျဖစ္ျခင္း ၊ ၀မ္းေဖာ ၀မ္းေရာင္ျခင္း ၊ ၀မ္းသြားျခင္း ၊ ေလထုိး ေလေအာင့္ျခင္း ႏွင့္ အစာအဆိပ္သင့္ ျခင္းတုိ႔မွ ေပ်ာက္ကင္းေစၿပီး အစာအိမ္ ၊ အူသိမ္ ၊ အူမ ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း ဆုိင္ရာ ေရာဂါေ၀ဒနာ မ်ားကုိ ေကာင္းစြာ ကုသေပးႏုိင္သည္။ ပူဒီနာရြက္ အေျခာက္ကုိ လက္ဖက္ရည္ ၾကမ္းခတ္၍ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ အစာေျခ စနစ္ကုိ တုိးတက္ ေကာင္းမြန္ ေစကာ အစာအိမ္နာ အမ်ိဳးမ်ိဳးမွ ကာကြယ္ေပး ႏုိင္သည္။

ပူဒီနာရြက္အဆီ ႏွင့္ က်န္းမာေရး
          ပူဒီနာရြက္ မွရရွိေသာ အဆီသည္ လူကုိ လန္းဆန္း တက္ၾကြေစကာ ခြန္အား ျဖစ္ေစသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ စိတ္ပင္ပန္း ႏြမ္းလ်ျခင္း ၊ စိတ္ဖိစီးမႈ မ်ားျခင္း ၊ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း ၊ ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္ျခင္း ႏွင့္ ေခါင္းကိုက္ ေ၀ဒနာ အမ်ိဳးမ်ိဳး တုိ႔အတြက္ ပူဒီနာရြက္ အဆီကုိ နားထင္ ႏွင့္ ဇက္ပုိးမ်ားတြင္ ပြတ္လိမ္း ေပးျခင္းျဖင့္ ေ၀ဒနာမ်ား သက္သာ ေကာင္းမြန္လာ ေစႏုိင္သည္။ လည္ေခ်ာင္းနာ ေရာဂါမ်ားႏွင့္ အသံ၀င္ ၊ အသံကဲြ ၊ အသံျပာ ျခင္းတုိ႔ အတြက္ ပူဒီနာရြက္ အဆီ အနည္းငယ္ကုိ ေရေႏြးျဖင့္ ေရာစပ္၍ ပလုတ္ (အာလုတ္) က်င္းေပး ႏုိင္သည္။

          ပူဒီနာရြက္ အဆီ ၅ ဂရမ္ကုိ အရက္ ၉၅ ဂရမ္ျဖင့္ ေရာစပ္၍ လိမ္းက်ံ ေပးျခင္းျဖင့္ ဒူလာေရာဂါ ေၾကာင့္ အဆစ္အမ်က္ ေရာင္ရမ္း ကိုက္ခဲျခင္း ႏွင့္ ကိုယ္လက္ ယားယံျခင္း တုိ႔ကုိ သက္သာလာ ေစႏုိင္သည္။ ပူဒီနာရြက္ အဆီကုိ အေရျပားေပၚ လိမ္းက်ံ၍ အသာအယာ ႏွိပ္ေပး႐ံုမွ်ျဖင့္ ေအးျမေစကာ ေခၽြးထြက္ လြန္ျခင္းကုိ သက္သာလာ ေစႏုိင္သည္။ အင္းဆက္ ပုိးမႊားမ်ား အကိုက္ခံရ ပါက ပူဒီနာရြက္ အဆီကုိ လိမ္းေပးႏုိင္သည္။ ၾကြက္တက္ျခင္း ၊ အဆစ္လြဲျခင္း တုိ႔ကုိလည္း သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏုိင္သည္။

ပူဒီနာရြက္ ႏွင့္ အသားအေရထိန္းသိမ္းနည္း
          ၄င္း၏ ထူးျခားေသာ ရနံ႔ႏွင့္ ေကာင္းမြန္ေသာ အစြမ္းသတၱိ မ်ားေၾကာင့္ ကရင္မ္ ၊ လုိးရွင္း ၊ ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ ၊ မ်က္ႏွာသန္႔စင္ ေဆးရည္ ၊ အလွဆီ ၊ ဆပ္ျပာ စသည့္ အလွကုန္ ပစၥည္းအမ်ိဳးမ်ိဳး ႏွင့္ ေရေမႊးမ်ား ထုတ္လုပ္ ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိၾကသည္။ ပူဒီနာရြက္တြင္ Anti- bacterial အစြမ္းသတၱိမ်ား ပါရွိေနသျဖင့္ မ်က္ႏွာေပၚရွိ ၀က္ၿခံ ၊ တင္းတိတ္ ႏွင့္ အမည္းစက္ မ်ားကုိ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း သြားေစႏုိင္သည္။ ပူဒီနာရြက္ျဖင့္ ေငြကုန္ေၾကးက် မမ်ားဘဲ အလြယ္တကူ မိမိအိမ္မွာပင္ ေအာက္ပါ နည္းလမ္းတုိ႔ျဖင့္ အသားအေရ ကုိ ထိန္းသိမ္းႏုိင္သည္။

          သဘာ၀ အသားအေရ ပုိင္ရွင္မ်ား အတြက္ ႀကိတ္ေျခထားေသာ ပူဒီနာရြက္ ခြက္၏ သံုးပံုတစ္ပံု ၊ သဘာ၀ဆား စားပဲြတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္း တုိ႔ကုိ မိမိသံုးေနက် မ်က္ႏွာသစ္ ဆပ္ျပာရည္ ထဲ ေရာေမႊကာ မ်က္ႏွာအႏွံ႔ စက္၀ုိင္း ပံုသ႑ာန္ လိမ္းက်ံေပး ၿပီးေနာက္ ေရေႏြးေႏြးျဖင့္ မ်က္ႏွာသစ္ေပးပါ။

          မၾကာခဏ ၀က္ၿခံေပါက္ေသာ အသားအေရ ပိုင္ရွင္မ်ားသည္ ႀကိတ္ေျခ ထားေသာ ပူဒီနာရြက္ကုိ ဂ်ဳံမႈန္႔ျဖင့္ ေရာနယ္ လိမ္းေပးၿပီး ေနာက္ မိနစ္ ၂၀ အၾကာတြင္ ေရေႏြးေႏြးျဖင့္ သန္႔စင္ ေဆးေၾကာေပးပါ။

          မ်က္ႏွာေပၚတြင္ အမည္း အစက္အေျပာက္ ရွိသူမ်ားအတြက္ ပူဒီနာရြက္ေျခာက္ ကုိ မန္က်ည္းသီး အႏွစ္ ၊ ေရအနည္းငယ္ တုိ႔ျဖင့္ ခပ္ပ်စ္ပ်စ္ ေဖ်ာ္ကာ အမည္းအစက္ အေျပာက္မ်ား ေပၚသုိ႔ လိမ္းက်ံေပး ႏုိင္သည္။

          ခႏၶာကုိယ္ အသားအေရ ညက္ေညာလုိ သူမ်ားသည္ ပူဒီနာရြက္ ႏွင့ ္ဗာဒံေစ့ တို႔ကုိ ႀကိတ္ေျခကာ ေရေႏြးအနည္းငယ္ ေရာ၍ ရရွိလာေသာ အႏွစ္ျဖင့္ တစ္ကုိယ္လံုးကုိ လိမ္းက်ံၿပီး ေျခာက္သြားေသာ အခါ ေရေႏြးျဖင့္ ေရခ်ိဳးသန္႔စင္ ေပးပါ။

          ပူဒီနာရြက္ျပဳတ္ ျဖင့္ ေရခ်ိဳး ေပးျခင္းျဖင့္ အသားအေရ ေျခာက္ေသြ႕ျခင္း မွ ကင္းေ၀းကာ စုိျပည္လွပ လာပါလိမ့္မည္။

အထူးသတိျပဳရန္
          ပူဒီနာရြက္ အဆီသည္ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္မ်ား ၊ ႏုိ႔တုိက္မိခင္ မ်ားႏွင့္ ရင္ခြင္ပုိက္ ကေလးငယ္မ်ား အတြက္ မသင့္ေလ်ာ္ပါ။ အဆီကုိ ေသာက္သံုး၍ မရပါ။ ( External use အတြက္သာ ျဖစ္သည္။) အသားလွဆီ အျဖစ္ အေရျပားကုိ လိမ္းက်ံရာတြင္ အစက္ ၃၀ ထက္ ပုိ၍ မသံုးသင့္ပါ။

          အခ်ဳပ္အားျဖင့္ ဆုိေသာ ပူဒီနာရြက္ သည္ သဘာ၀ ေဆးစြမ္း သတၱိမ်ာစြာ စုေ၀းရာ အရင္းအျမစ္ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ လူသားတုိ႔ က်န္းမာေရးကုိ မ်ားစြာ အေထာက္အကူျပဳ ေစႏုိင္သည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ဘက္ေပါင္းစံုမွ ေကာင္းမြန္ေသာ သဘာ၀ ေဆးဖက္၀င္ ပူဒီနာရြက္ ကုိ လက္လြတ္မခံဘဲ အေလ့အက်င့္ ေကာင္းတစ္ခု အျဖစ္ လုပ္ယူကာ စားသံုးေပးၾက ပါရန္ တုိက္တြန္း ေရးသား လုိက္ရပါသည္။

ေပါက္ေပါက္
ဓာတ္ပံု = အင္တာနက္

No comments: