Monday, October 12, 2020

ဗိုင္းရပ္စ္ေရာဂါ ကာကြယ္ေရး လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္သံုးေပး

 

ဗိုင္းရပ္စ္ေရာဂါ ကာကြယ္ေရး လက္ဖက္ရည္ၾကမ္းသာက္သံုးေပး 

 


က်န္းမာေရး ေကာင္းျခင္းသည္ လူသားတိုင္း အတြက္ မရိွမျဖစ္ လိုအပ္သည့္ အရာျဖစ္သည္။ က်န္းမာျခင္း၏ အေျခခံ အေၾကာင္းတရား လးပါး ျဖစ္ေသာ ကံ၊ စိတ္၊ ဥတု၊ အာဟာရ တို့တြင္ အာဟာရသည္   က်န္းမာျခင္း၏ အဓိက အေၾကာင္းရင္း လည္းျဖစ္ ေပသည္။ 

ထိုအာဟာရမ်ား ထဲတြင္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း (Green Tea) သည္လည္း တစ္ခု အပါအ၀င္ ဖစ္သည္။ အစာလည္းေဆး၊ဆးလည္းအစာ ဆိုသကဲ့သို့ပင္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း သည္ဆးတစ္ပါး ျဖစ္သည္။ အမွန္စင္စစ္ လက္ဖက္ ရည္ၾကမ္း သည္  သဘာ၀မွ ေပးေသာဆးလက္ေဆာင္ တစ္ခုျဖစ္သည္။ Green Teaသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေရး အတြက္ အက်ိဳးေက်းဇူး မ်ားစြာ ရိွသည့္အျပင္ အထူးသျဖင့္ အဆုတ္ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းကို အတိုင္းအတာ တစ္ခု အထိ ကာကြယ္ နိုငေၾကာင္း သုေတသန ေတြ့ရိွခ်က္ အသစ္တစ္ရပ္တြင္  ဖာ္ျပထားသည္။ Green Tea ကို ေသာက္သံုး ျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာရာဂါ ကိုတားဆီး နိုင္ေၾကာင္း  ယခင္ သုေတသန ခ်က္မ်ားတြင္လည္း ေဖာ္ျပခဲ့ျပီး ျဖစ္သည္။

 

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း တစ္ခြက္သည္ စိတ္တည္ျငိမ္ ေစ၍   အင္အားကို ျဖစ္ေစသည္။ အာရံုစိုက္နိုင္မႈ စြမ္းအားကို  တိုးပြားေစသည္။ လက္ဖက္ရည္ ေသာက္၍ မိနစ္ ၃၀ ၾကာျပီး နာက္ ငါးနာရီ သို့မဟုတ္ ေျခာက္နာရ အလုပ္လုပ္ နိုင္စြမ္းရိွသည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ နည္း။ သဘာ၀ လာကတြင္ရိွေသာ ဗီတာမင္ အားလံုးနီးပါးမွ် လက္ဖက္ရည္တြင္ ပါ၀င္ေသာ ၾကာင့္ျဖစ္သည္။ ထို့ျပင္ လက္ဖက္ရည္တြင္ ခနၶာကိုယ္ ဖဲြ့စည္းမႈ အတြက္ လိုအပ္ေသာသံဓာတ္ေပါင္း၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ မဂၢနိ၊ ဆိုဒီယမ္၊ ဆီလီကြန္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ကယ္ဆီယမ္၊ ဖလူအာ၊  အိုင္အိုဒင္း၊  ၾကးနီ၊ရႊနွင့္ မီးစုန္းဓာတ္ မ်ား ပါ၀င္သည္။ 

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ျဖစ္ေစ၊ လက္ဖက္ရည္ခ်ိဳ ျဖစ္ေစ လက္ဖက္ရည္ သည္ လူၾကီးနွင့္ ကေလးအတြက္ပါ သင့္ေလ်ာ္ ေကာင္းမြန္သည္။ ကေလး တစ္ေယာက္ ဗီတာမင္မ်ား ်ိဳ႕တဲ့ေသာ အခါ မိဘမ်ားက ဗီတာမင္ အမ်ိဳးမ်ိဳး ပါေသာဆး၀ါးမ်ားကို တိုက္ေကြ်းတတ္ ၾကသည္။ ဤေနရာတြင္ အစြမ္းထက္ေသာ လက္ဖက္ရည္ သည္ အခန့္သင့္ ျဖစ္ေပလိမ့္မည္။ တစ္ေနလက္ဖက္ရည္ သံုးခြက္ သို့မဟုတ္လးခြက္ တိုက္ျခင္းျဖင့္ ဗီတာမင္ဘီ ဓာတ္ကို လိုအပ္ေသာ အတိုင္းအဆ အထိ ရရိွေပသည္။ သို့ေသာ္ဖ်ာ္ေနက် အခ်ိဳးအစား 'အက်ရည္' တစ္၀က္ သာ ပါေသာ လက္ဖက္ရည္ ကိုသာ ကေလးမ်ားကို တိုက္သင့္သည္။ 

အေနာက္တိုင္း   ဆးပညာ အျမင္ျဖင့္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္ျခင္းကိုလ့လာ ၾကည့္ပါက ကဖင္းဓာတ္သည္  အစင္းပါ ၾကြက္သားတို့ကိုျခယ္လွယ္ နိုင္စြမ္းရိွသည္။ ကဖင္းဓာတ္သည္    ဗဟိုအာရံုေၾကာ မ်ားကိုလည္း လံႈေဆာ္တက္ၾကြ ေစသည္။ အေမာပန္း ကိုလည္း ခံနိုင္စြမ္းရိွသည္။ ၎အျပင္ နွလံုး၊ ၾကြက္သားေၾကာ နွင့္ ဆီးရႊင္မႈတို့ကို အားေပးသည္။ လက္ဖက္ရည္ ၾကမ္းတြင္ ပါေသာ ကဖင္းဓာတ္သည္က်ာက္ကပ္ အတြင္း  သြးလွည့္ပတ္မႈကို တိုးတက္ ျဖစ္ထြန္း စသည္။ ထို့ေၾကာင့္ ဆီးရႊင္မႈကို ျဖစ္ေစသည္။ ထိုသိုဆီးရႊင္မႈေၾကာင့္သြးတိုးျခင္း ကိုက်ဆင္း စျပီးက်ာက္ကပ္ အားေကာင္း လာသည္။ 

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ကို ေသာက္ျခင္းျဖင့္ လူ၏ ကိုယ္တြင္း လွည့္ပတ္လ်က္ ရိွေသာသြးထဲရိွ  ကိုလက္စထေရာ အဆီဓာတ္ ပမာဏကို လွ်ာ့ခ်ေပး နိုင္သည့္ သတိၱရိွေၾကာင္းကို သုေတသီ တို့ကတြ့ရိွထားျပီး ျဖစ္သည္။သြးထဲ၌ ကိုလက္စထေရာ မ်ားျခင္းသည္ နွလံုးေရာဂါနွင့္ သြးေၾကာပိတ္ ေရာဂါတို့ ျဖစ္ပြားရန္ အေၾကာင္းရင္း တစ္ရပ္ ျဖစ္သည္။ 

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္သံုး ေပးျခင္းျဖင့္ သြးတြင္းရိွ မေကာင္းသည့္ ကိုလက္စထေရာ မ်ားကို ပ်မ္းမွ် ၁၀ ရာခိုင္နႈန္းခန္ေလွ်ာ့ခ်ေပး နိုင္သည္ဟု ဆိုထားသည္။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း သာက္ျခင္းသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ကိုပါ ကာကြယ္ နိုင္သည္ဟု ဆိုထားသည္။ ၁၉၉၉ ခုနွစ္က ဂ်ပန္ နိုင္ငံတြင္ ေလ့လာမႈအရ တစ္ေနလက္ဖက္ရည္ ၾကမ္း ၁၀ ခြက္ထက္ မနည္း ေသာက္ျခင္းသည္ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ဟန့္တားနိုင္သည္ ဟု ဆိုသည္။ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္မႈဓေလ့ ၾကာင့္ နွလံုး က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္သည္။ ထို့ျပင္ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈလ်ာ့က် သြားနိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ျပည္ယးတကၠသိုလ္ မွ သုေတသီ မ်ားကဆးဘက္ဆိုင္ရာ ဂ်ာနယ္တြင္ ရးသားထား ၾကသည္။ 

ယေနကမၻာေပၚတြင္ ကူးစက္ေရာဂါမ်ား မဟုတ္သည့္ ေရာဂါမ်ား (ဥပမာ-ေသြးတိုး၊လငန္း၊ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳ ၊ နွလံုးေသြး ေၾကာက်ဥ္း) စသည့္ေရာဂါ မ်ားေၾကာင့္သဆံုးမႈ ျမင့္တက္ နသည္။ ကမၻာ့ လူဦးေရတြင္ လူေပါင္း ၉၄ သန္း သည္သြးေပါင္တက္ျခင္း၊ အစာအစားမ်ား ခင္းတို့ေၾကာင့္ မေသသင့္ဘဲ ေသဆံုးခဲ့ ရေၾကာင္း သိရိွရသည္။ ဆီးခ်ိဳ အမ်ိဳးအစား ()သည္ ကမၻာပၚတြင္ အျဖစ္ အမ်ားဆံုး ျဖစ္ျပီး  နွစ္စဥ္လူ သံုးသန္းေလာက္၏ အသက္ဇီ၀န္ မ်ားကို ေျခြတ္ ေနသည္။ 

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း တြင္ ဦးေနွာက္ က်န္းမာရးကို အေထာက္အကူ ျပသည့္ Polyphenol ဓာတုပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္ျပီး ဓာတ္တိုးျခင္းကို ဆန့္က်င္ေသာ အစြမ္းသတိၱ ရိွသျဖင့္ ခနၶာကိုယ္ တြင္းရိွဆဲလ္ မ်ားကို ပ်က္စီး ေစတတ္ေသာ Free Radicals မ်ားကုိ Polyphenol (EGCG) က ဖ်က္ဆီး နိုင္ျခင္းေၾကာင့္ လူတို့၏ က်န္းမာေရး ကိုမ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျပေစပါသည္။ ထို့ျပင္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ဦးေနွာက္ မွလည္း ဥာဏ္ခို့်ယြင္းမႈ ကာကြယ္နိုင္ျပီး အယ္ဇိုင္းမား ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ကာကြယ္နိုင္ သည္ဟု အေမရိကန္ သုေတသန ပညာရွင္မ်ားက ဆိုထားၾကသည္။ 

ဂ်ာမန္ သုေတသန ပညာရွင္မ်ား ကလည္း လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း သည္ စိတ္လန္းဆန္း မႈကိုဖစ္ေစျပီးသြးေပါင္ခိ်န္ တက္ျခင္း ကိုလည္း ထိန္းနိုင္ေၾကာင္း၊ နွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ကိုလည္း အကာအကြယ္ ေပးနိုင္ေၾကာင္း ေျပာထားျပီး တစ္ဆက္တည္း လက္ဖက္ရည္ကို နြားနို့နွင့္ ေရာစပ္ ေသာက္သံုးပါက က်န္းမာေရး အက်ိဳး အာနိသင္ မ်ားကို အဟန့္အတား ျဖစ္ေစနိုင္ေၾကာင္း သတိေပး ေျပာၾကားထား ပါသည္။ 

ဂ်ပန္နိုင္ငံမွ သုေတသန ပညာရွင္မ်ား ကလည္း လူေပါင္း ၄၇၂၉ ဦးတို့ကို စစ္တမ္း ထုတ္ၾကည့္ ရာတြင္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း အၾကမ္းပန္းကန္ ၁၀ လံုးေလာက္ ေသာက္လွ်င္ ဗီတာမင္စီ (၄၀  မွ ၅၀ မီလီဂရမ္) ရရိွသည့္အျပင္ အစာအိမ္ ကင္ဆာကို တိုက္ခိုက္ နိုင္သည့္ အျခားဓာတ္ မ်ားလည္း ရရိွေသာေၾကာင့္ အစာအိမ္ ကင္ဆာ ဖစ္ပြားမႈနႈန္း က်ဆင္း သြားသည္ဟု ဆိုထားသည္။ 

၎တြင္မက လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း တြင္ ဖလူအိုရိုက္ ပါ၀င္သျဖင့္ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း ျဖင့္ ပလုတ္က်င္း ေပးက သြားပိုးစား၊ သြားေရာဂါ မ်ားကို  ကာကြယ္ေပး နိုင္ေၾကာင္း ဆိုထားသည္။ အေမရိကန္ နိုင္ငံ ဟားဗတ္ တကၠသိုလ္၏ လ့လာမႈမ်ား အရ တစ္ေန့လွ်င္ လက္ဖက္ရည္ ၾကမ္းနွင့္ လက္ဖက္စိမ္းရည္ ငါးခြက္နႈန္းျဖင့္ ရက္သတၱ နွစ္ပတ္ခန့္ ေသာက္ေပး ပါက မေသာက္သည့္ သူမ်ားထက္ ဗိုင္းရပ္ပိုး မ်ားကို ခုခံတိုက္ခိုက္ နိုင္စြမ္း ၁၀ ဆခန့္ ပိုမိုသည္။ ဤသည္မွာ လက္ဖက္ ရည္ၾကမ္းနွင့္ လက္ဖက္စိမ္း ရည္မ်ားထဲမွ လူ၏ ခုခံအား စနစ္ကို ျမွင့္တင္ေပး နိုင္သည့္ အမိုင္နို အက္စစ္မ်ားကို ရရိွနိုင္ျခင္း ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။

လက္ဖက္စိမ္း ရည္တြင္ ဓာတ္တိုး ဆန့္က်င္ ပစၥည္းတစ္မ်ိဳး ျဖစ္သည့္ ဖေလဗိုႏြိဳက္ မ်ားစြာ ပါ၀င္သျဖင့္ ကိုယ္အေလးခိ်န္ ကဆင္းျခင္း အပါအ၀င္ က်န္းမာေရး အတြက္မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျဖစ္ပါသည္။ ထို့ျပင္ ၎တြင္ ပါ၀င္ေနသည့္ပၚလီဖီေနာ္ မ်ားက အူလမ္းေၾကာင္း က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းမြန္ျပီး ဇီ၀ရုပ္ျဖစ္စဥ္ မ်ားကိုျမွင့္တင္ ေပးနိုင္သည္။ အဆုတ္ကို သန့္စင္ ပးနိုင္ေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ လက္ဖက္ ရည္ၾကမ္းလည္း ပါ၀င္သည္။ ယေန့ေခတ္ လူသား တို့သည္ အဆုတ္ က်န္းမာျပီး ခဲြ်သလိပ္မ်ား ကင္းစင္ရန္ အတြက္ လက္ဖက္ရည္ ၾကမ္းကို ပိုမို သာက္သံုးရန္ လိုအပ္သည္။  မရီလင္း တကၠသိုလ္၏ ေလ့လာမႈ မ်ားအရ လက္ဖက္ ရည္ၾကမ္း၊  လက္ဖက္စိမ္းရည္ တြင္ပါ၀င္သည့္ အစြမ္းထက္ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ ပစၥည္းမ်ားသည္  ဗီတာမင္စီ ထက္ ပိုမိုအစြမ္းထက္ ေၾကာင္းသိရသည္။

လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း သည္ နွလံုးေသြးေၾကာ ဆိုင္ရာ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစျပီး ကင္ဆာရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳး ကိုလည္း ကာကြယ္ ေပးသည္။ ထိုျပင္ ၎သည္ေရာဂါ ပိုးမႊားမ်ားကို တြန္းလွန္ ပးနိုင္ေသာ သတိၱရိွေလသည္။ တရုတ္နိုင္ငံ သုေတသီမ်ား၏ အဆိုအရ လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း သည္ ပ်က္စီးေနသည့္ အဆုတ္ကို ျပန္လည္ ကာင္းမြန္ ေစနိုင္ျပီး အဆုတ္ကင္ဆာ မျဖစ္ရန္လည္း ကာကြယ္ေပး နိုင္ေၾကာင္း ေရးသား လိုက္ရေပသည္။  

 

ရႊဒါးေမာင္ျမင့္ထြန္း

ဓာတ္ပံု - အင္တာနက္


No comments: