Friday, October 2, 2020

အသားစားသံုးမႈ ႏွင့္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း

 အသားစားသံုးမႈ ႏွင့္ အစာအဆိပ္သင့္ျခင္း



လူတုိ႔သည္ သက္ရွည္ က်န္းမာေစဖုိ႔ အစာ အာဟာရမ်ား မွီ၀ဲ သံုးေဆာင္ ၾကရသည္။ အစာ အာဟာရမ်ား မွီ၀ဲ သံုးေဆာင္ျခင္း ဆုိရာတြင္ အသား ၊ ငါး ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ား ၊ အေစ့အဆန္ မ်ား ၊ မုန္႔ပဲသေရစာမ်ားကုိ မွ်တစြာ သံုးေဆာင္ ၾကရသည္။ ယခုႏွစ္မ်ား အတြင္းတြင္ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ အသားစားသံုးမႈႏႈန္း ျမင့္တက္လ်က္ ရွိသည္ကုိ ေလ့လာမႈမ်ား အရ သိရသည္။


အသားစားျခင္းသည္ လူတုိ႔၏ ခႏၶာကုိယ္ အတြက္ အေရးႀကီးေသာ ပရုိတိန္းဓာတ္ ရရွိရန္ အတြက္ အေရးႀကီးေသာ အရင္းအျမစ္ တစ္ခုျဖစ္သည္။ ထုိ႔အတူ ဗီတာမင္ဘီ 12 ႏွင့္ သံဓာတ္လုိမ်ိဳး မရွိမျဖစ္ လုိအပ္ေသာ ဓာတ္မ်ား ကုိလည္း ရရွိႏုိင္ ပါေသးသည္။ သုိ႔ေသာ္ တန္ေဆးလြန္ေဘး ဆုိသည့္အတုိင္း အနီေရာင္ ရွိေသာ အသားမ်ားကိုမူ အလြန္အကၽြံ မစားသံုးသင့္ပါ။


အနီေရာင္ ရွိေသာ အသားမ်ား ဆုိရာတြင္ အမဲသား ၊ ၀က္သား ၊ ဆိတ္သားတုိ႔ အပါအ၀င္ ျဖစ္သည္။ ယေန႔ေခတ္ ေရစီးေၾကာင္း အရ အသင့္ စားသံုးႏုိင္ေသာ အသားကင္ ၊ အသားျပားမ်ား ေရာင္းခ်ေနေသာ ေဟာ့ေပါ့ဆုိင္ မ်ားသည္လည္း ေပါမ်ား ေနၿပီ ျဖစ္သည္။ လူတစ္ေယာက္ သည္ တစ္ေန႔လွ်င္ အသား ၇၅ ဂရမ္သာ စားသံုးသင့္ သည္ကုိ အသားစားမ်ား သူမ်ား အေနျဖင့္ အထူး သတိခ်ပ္ ေစလုိသည္။


အနီေရာင္ရွိေသာ အသား ဆုိသည္ထက္ အသားမ်ားကုိ ခ်က္ျပဳတ္၍ ျဖစ္ေစ ၊ ကင္၍ျဖစ္ေစ စားသံုးရာတြင္ ပထမဦးစြာ မိမိတုိ႔ စားသံုးမည့္ အသားသည္ လတ္ဆတ္မႈ ရွိ-မရွိကုိ ဦးစြာ စစ္ေဆးရန္ လုိသည္။ လတ္ဆတ္သည္ရွိေသာ အသားမ်ားကုိ ေရစင္ေအာင္ ေဆးေၾကာၿပီးမွ က်က္ေအာင္ ခ်က္ျပဳျခင္း ၊ ကင္ျခင္းမ်ား ျပဳလုပ္ၿပီး စားေသာက္ဖုိ႔ လုိသည္။ အသားမ်ားကုိ ၁၄၅ ဒီဂရီဖာရင္ဟုိက္ အပူခ်ိန္ ႏွင့္ က်က္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ရန္ လုိေၾကာင္း ကုိလည္း သတိခ်ပ္ ေစလုိသည္။ ထုိသုိ႔ မျပဳလုပ္ဘဲ မက်က္ေသာ အသား သုိ႔မဟုတ္ အသားစိမ္း မ်ားကုိ စားသံုးမိမည္ ဆုိလွ်င္ ေနာက္ဆက္တဲြ အေနျဖင့္ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း ျဖစ္ပြားႏုိင္သည္။


အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း ဆုိသည္မွာ မသန္႔ရွင္းေသာ ၊ မလတ္ဆတ္ေသာ ၊ မက်က္ေသာ အစားအစာ မ်ားကုိ စားသံုး မိသည့္အခါ ၀မ္းေလွ်ာျခင္း ၊ ေအာ့အန္ျခင္း ေ၀ဒနာမ်ား ခံစားရျခင္း ျဖစ္ႏုိင္သည္။ သုိ႔ေသာ္ တစေယာက္ ႏွင့္ တစ္ေယာက္ ျဖစ္ပံုခ်င္းမွာ မတူညီႏုိင္ေပ။ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း ျဖစ္ပြားေစေသာ အေၾကာင္းမ်ားမွာ အသားစိမ္း ၊ ငါးစိမ္းမ်ား ၊ ပုိးသတ္ထားျခင္း မရွိေသာ ႏုိ႔ ႏွင့္ ႏုိ႔ထြက္ ပစၥည္းမ်ား ၊ ကာလၾကာရွည္စြာ သိမ္းထားေသာ လက္လုပ္ခ်ဥ္မ်ား ၊ ၀မ္းႏူးေစေသာ အစားအစာမ်ား ၊ သက္တန္းလြန္ အစားအစာမ်ား ျဖစ္သည္။


အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း ၏ လကၡဏာ မ်ားကုိ နာရီပုိင္း အတြင္း ေတြ႕ရတတ္သည္။ လကၡဏာမ်ားမွာ ေခါင္းမူးျခင္း ၊ ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း ၊ ၀မ္းေလွ်ာျခင္း ၊ ဗုိက္ေအာင့္ျခင္း ၊ အဖ်ားတက္ျခင္း ၊ ခံတြင္းပ်က္ျခင္း တုိ႔ျဖစ္သည္။ အခ်ိဳ႕ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္းမွာ ျပင္းထန္ျခင္း မရွိေသာေၾကာင့္ ေဆး၀ါး ကုသမႈခံယူရန္ မလုိအပ္ ေသာ္လည္း ကုိယ္ခံအား နည္းသူ ၊ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္မ်ားႏွင့္ သက္ႀကီးရြယ္အုိ မ်ားတြင္မူ ေအာင္ေဖာ္ျပပါ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း လကၡဏာမ်ား ေတြ႕သည္ ဆုိပါက နီးစပ္ရာ  ေဆးရံု ၊ ေဆးခန္းသုိ႔ အလ်င္ အျမန္ သြားသင့္သည္။


  • အဆက္မျပတ္ ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း၊ အရည္ဓာတ္မ်ား ခန္းေျခာက္လာျခင္း။
  • သံုးရက္ထက္ပုိ၍ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာျဖစ္ျခင္း။
  • ေသြးအန္္ျခင္းႏွင့္ ေသြး၀မ္းသြားျခင္း
  • မခံမရပ္ႏုိင္ေအာင္ ဗုိက္ေအာင့္ျခင္း
  • အလြန္အမင္းေရဆာျခင္း ၊ ဆီးနည္းျခင္း (ေရဓာတ္ခန္းျခင္း၏ လကၡဏာမ်ား)
  • အျမင္အာ႐ံုမၾကည္လင္ျခင္း ၊ ၾကြက္သားမ်ား အားနည္းျခင္း ၊ လက္ေမာင္းမ်ား ကိုက္ခဲျခင္း ကဲ့သုိ႔ေသာ အာ႐ံုေၾကာ ဆုိရာ လကၡဏာ တုိ႔ ျဖစ္သည္။


အစာ အဆိပ္သင့္ ျခင္းသည္ ကုသျခင္းထက္ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္လွ်င္ ပုိ၍ ထိေရာက္မည္ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ရမည့္ အခ်က္မ်ားကုိ တင္ျပေပး လုိသည္။ အသားမ်ားကုိ မခ်က္ျပဳတ္မီ မိမတို႔၏ လက္မ်ား ၊ အုိးခြက္ ပန္းကန္မ်ား ၊ စဥ္းတီတံုး မ်ားကုိ ေရေႏႊးျဖင့္ လည္းေကာင္း ၊ ဆပ္ျပာျဖင့္ လည္းေကာင္း စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာထား ရမည္။ အသားမ်ားကုိ အျခား စားေသာက္ကုန္ မ်ားႏွင့္ ေရာေႏွာ သိမ္းဆည္းျခင္းကုိ ေရွာင္ၾကဥ္ ရမည္။


အသားမ်ားကုိ သိမ္းဆည္းရာတြင္ သတ္မွတ္ထားေသာ အခန္းအပူခ်ိန္တြင္ သိမ္းဆည္း သင့္သည္။ အသားမ်ား ခ်က္ျပဳတ္ ရာတြင္လည္း သတ္မွတ္ ထားေသာ အပူခ်ိန္ထိ ခ်က္ျပဳတ္ စားဖို႔ လုိအပ္သည္။ မိမိတို႔ စားသံုးမည့္ အသားမ်ားကုိ လတ္ဆတ္မႈ ရွိ-မရွိ လည္း စစ္ေဆးၿပီးမွသာ စားသံုးသင့္သည္။ ပုပ္သုိးေသာ အသားမ်ားကုိမူ လႊင့္မပစ္ဘဲ စားသံုးျခင္းမွ လံုး၀ ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္သည္။ အထက္ပါ အခ်က္မ်ားသည္ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္းမွ ကင္းေ၀း ေစရန္အတြက္ ေဆာင္ရန္ ၊ ေရွာင္ရန္ အခ်က္မ်ားပင္ ျဖစ္သည္။


အစာ အဆိပ္သင့္သူကုိ အေရးေပၚ ျပဳစုႏုိင္သည့္ နည္းမွာ ေရဓာတ္ကုိ ထိန္းသိမ္းရမည့္ နည္းလမ္းပင္ ျဖစ္သည္။ ေရသည္ ကာဗုိဟုိက္ဒရိတ္ ႏွင့္ ပင္ပန္း ႏြမ္းနယ္မႈ မ်ားကုိ ထိန္းသိမ္း ေစႏုိင္ျခင္း ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ ေရ ဆုိသည္တြင္ က်ဳိခ်က္ထားေသာ ေရကုိ ေသာက္ေပး သင့္သည္။ ေရေသာက္သည့္ အခါ နည္းနည္းစီ ေသာက္ေပး သင့္သည္။ အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္း ျဖစ္ေနခ်ိန္တြင္ လံုေလာက္စြာ အနားယူဖုိ႔ လုိအပ္လွသည္။ အစာ အဆိပ္သင့္ခ်ိန္ တြင္ အရက္ ၊ ေကာ္ဖီ ၊ အငန္ ၊ အစပ္မ်ား လြန္ကဲစြာ စားသံုးျခင္းကုိ ေရွာင္ၾကဥ္ ရမည္။


အစာ အဆိပ္သင့္ျခင္းကုိ သက္သာေစေသာ အိမ္တြင္းကုထံုး အခ်ိဳ႕ကုိလည္း တင္ျပေပး  လုိသည္။ အစာဆိပ္သင့္ျခင္း ျ ဖစ္သည့္အခါ ပန္းသီးရွလကာရည္ ကုိ ေသာက္ေပး ျခင္းျဖင့္ သက္သာေစမည္ ျဖစ္သည္။ အေၾကာင္းမွာ ပန္းသီး ရွာလကာရည္ သည္ အစာအိမ္ အတြင္းရွိ ေကာင္းမြန္ေသာ ဘက္တီးရီးယား မ်ားကုိ ရွင္သန္ႏိုင္ေအာင္ ျပဳလုပ္ေပး ႏုိင္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ အိမ္တြင္းတြင္ ရွိႏုိင္ေသာ ငွက္ေပ်ာသီး စားေပးျခင္း သည္လည္း အစာ အဆိပ္သင့္ ျခင္းကုိ သက္သာေစမည္ ျဖစ္သည္။ ထုိနည္းတူ သံပ႐ုိသီး တြင္ ပါ၀င္ေသာ အက္စစ္ဓာတ္ သည္ ဘက္တီးရီးယား မ်ားကုိ ေခ်မႈန္း ေပးႏုိင္ၿပီး အစာ အဆိပ္သင့္မႈ ကုိ အျမန္ သက္သာ ေစမည္ ျဖစ္သည္။ သုိ႔ျဖစ္ ပါေသာေၾကာင့္ သံပ႐ုိသီး ကုိ ေရေႏြးၾကမ္းထဲ ထည့္ကာ ေသာက္ေပးႏုိင္သည္။ အထက္ပါ အခ်က္မ်ားသည္ အစာ အဆိပ္သင့္ ျခင္းႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ အိမ္တြင္း ကုထံုးမ်ား ျဖစ္သည္။ သုိ႔ေသာ အထက္တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ အဆက္မျပတ္ ပ်ိဳ႕အန္ျခင္း စေသာ အခ်က္ ၆ ခ်က္အနက္ တစ္ခ်က္ခ်က္ ႏွင့္ ေသာ္လည္းေကာင္း ျဖစ္ပြားလာၿပီ ဆုိပါက အခ်ိန္မဆုိင္းဘဲ နီးစပ္ရာ ေဆး႐ံု ေဆးခန္းသုိ႔ ျပသသင့္ ေပသည္။


သုိ႔ျဖစ္ပါေသာ ေၾကာင့္ ကၽြႏု္ပ္တုိ႔သည္ အသားမ်ားကုိ စားသံုးရာတြင္ လတ္ဆတ္ေသာ အသားမ်ားကုိသာ ေရြးခ်ယ္ စားသံုးသင့္ သကဲ့သုိ႔ က်က္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ စားသံုးသင့္သည္။ အထူးအားျဖင့္ ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ လက္ကုိ ေျပာင္စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာရမည္ ျဖစ္သကဲ့သုိ႔ အုိးခြက္ပန္းကန္ မ်ားႏွင့္ စဥ္းတီးတံုး မ်ားကုိလည္း ေျပာင္စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာ ၾကပါစုိ႔ ဟု တုိက္တြန္း လုိက္ရပါသည္။


မုဒိတာ (ေတာင္သာ)

ဓာတ္ပံု - အင္တာနက္








No comments: