ေဆာင္းရာသီအတြက္ ေဆာင္ရန္ေရွာင္ရန္
အစားအစာေလးမ်ား
ေရွးျမန္မာၾကီး မ်ားက ေဆာင္းတြင္း တစ္တြင္းလံုး က်န္းမာေစဖို့ အတြက္ လက္စဲြေတာ္ ေဆးနည္းတို ေလးကို မီွ၀ဲေလ့ ရိွၾကပါတယ္။ ၎ေဆးနည္းမွာ ငရုတ္ေကာင္းစိမ္း၊ ပိတ္ခ်င္းသီး နွင့္ ခ်င္းစိမ္းေျခာက္ ၎ သံုးမ်ိဳးတို့အား ၉ မူးသားစီ ဆတူေရာ၍ ထိုအေရာ အေနွာထဲသို့ ထန္းလ်က္ရည္ နွင့္ ပ်ားရည္ တစ္ဆယ္ က်ပ္သားစီ ေရာစပ္ျပီး ေဆးရည္တည္ ပါတယ္။
ထိုေဆးနွစ္ရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္၀က္စာ ပမာဏ
ခန့္ကို ေဆာင္း၀င္သည့္ ေန့ကစျပီး တစ္ေန့တစ္ၾကိမ္ မွ်သာ စားေပးရံုျဖင့္
ေဆာင္းဥတုမွာ မည္သည့္ ေရာဂါမွ် မရိွနိုင္ေတာ့ဘူးလို့ ဆိုပါတယ္။ ထိုနည္းတူစြာပင္ ေနြရာသီ၊ မိုးရာသီ အတြက္ပါ ေဆးနည္းတို ေလးမ်ား
ေဖာ္စပ္ေသာက္သည့္ ဓေလ့ကို ေလ့လာၾကည့္ျခင္း အားျဖင့္ ေရွးျမန္မာၾကီး မ်ားဟာ
က်န္းမာေရး အသိအျမင္နွင့္ ပတ္သက္၍ ေခတ္ေနာက္ မက်ဘူး လို့ ဆိုနိုင္ပါတယ္။
ယေန့ကမၻာမွာ တစ္ေန့တျခား တိုးတက္ေခတ္မီ လာတဲ့အေလ်ာက္ ရုပ္၀တၳဳ ေတြေနာက္ အမီလိုက္ရင္း ေနထိုင္စားေသာက္မႈ ပံုစံေတြလည္း ေျပာင္းလဲ လာၾကရာ
လြယ္ကူ ျမန္ဆန္ေသာ အစား အေသာက္ေတြကို အာသီသ ရိွလာၾကျပီး က်န္းမာေရး အတြက္ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳမ်ားစြာ ခံစားေနၾကရ ပါတယ္။ ဒီတစ္နွစ္ ေဆာင္းဥတုမွာ ေတာ့ျဖင့္ ရာသီဥတု နွင့္ေလ်ာ္ညီစြာ
စားေသာက္ေနထိုင္ တတ္ဖို့အတြက္ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ ေဆာင္ရန္/ ေရွာင္ရန္ အစားအစာ ေလးမ်ားျဖင့္
မွ်ေ၀ လိုက္ရပါတယ္။
ေဆာင္းရာသီအတြက္ ေဆာင္ရန္အစားအစာမ်ား
အခ်ဥ္သီးမ်ား
ဗီတာမင္စီ ျမင့္မားစြာ ပါရိွေသာ
လိေမၼာ္၊ သံပရာ၊ ေရွာက္၊ ဂရိတ္ဖရု စတဲ့ အသီးေတြကို စားေပးသင့္ ပါတယ္။ ၎အသီး ေတြထဲတြင္
ေဖာလစ္အက္စစ္ အျပင္ ေခ်ဖ်က္နိုင္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ အလံုအေလာက္ ပါရိွေန၍ အစာကို
ေၾကညက္ေစ ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ခနၶာကိုယ္ အက်ိဳးျပဳ ဓာတ္တိုးဆန့္က်င္ ပစၥည္းမ်ားလည္း ၾကြယ္၀စြာ ပါရိွေနတာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံ စြမ္းအားကို တိုးတက္ျမင့္မား လာေစျပီး အေအးမိ၊
နွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုး စတဲ့ျပင္ပ ကူးစက္ ေရာဂါေတြ အလြယ္တကူ မ၀င္ေရာက္ နိုင္ေတာ့ေပ။ ေဆာင္းဥတုမွာ အစာမေၾက ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ ျဖစ္ေလ့ရိွသူမ်ား
နံနက္စာ စားျပီးတိုင္း သံပရာရည္ တစ္ခြက္ ေသာက္ေပးသင့္ ပါတယ္။
ေျမေအာက္ျမစ္ေလွ်ာက္အပင္မ်ား
မုန္လာဥနီ၊ မုန္လာဥျဖဴ ၊ ေရႊဖရံုသီး၊ ကန္စြန္းဥ၊ စိမ္းစားဥ၊
အာဒါလြတ္ဥ၊ ၾကက္သြန္နီ စေသာ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြဟာ
ေျမေအာက္ ျမစ္ေလွ်ာက္ အမ်ိဳးအစား ျဖစ္တာေၾကာင့္ ေျမဆီလႊာထဲမွ
သတၱဳဓာတ္နဲ့ အာဟာရတို့ကို
အျပည့္အ၀ စုပ္ယူထားၾက ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေျမျပင္ေပၚ ထိုးထိုး ေထာင္ေထာင္ ျဖစ္ေနေသာ
ေရႊဖရံုရြက္ညြန့္၊ မုန္လာရြက္ ေတြကလည္း ေနေရာင္ျခည္ျဖင့္ အစာခ်က္လုပ္ ထားၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္
ကစီဓာတ္ ၾကြယ္၀ကာ လူကို အာဟာရ ျဖစ္ေစေသာ ၎ ေျမေပၚေျမေအာက္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားကို ေဆာင္းရာသီ ဓာတ္စာအျဖစ္ စားေပးသင့္ ပါတယ္။ (အာလူးကလည္း ေဆာင္းရာသီ
ဓာတ္စာ ျဖစ္ပါတယ္။ သို့ေသာ္ အာလူးကို အခံြနႊာ၍ တစ္ညသိပ္ ေရစိမ္ျပီးမွ
စားေပးသင့္သလို အခံြ အစိမ္းေရာင္ရိွ ေသာ အာလူးမ်ိဳးကို လံုး၀ မစားသင့္ပါဘူး)
ဆန္လံုးညိဳ
ေန့စဥ္ စားေသာက္ေနသည့္ ဆန္ထက္စာရင္
ဆန္လံုးညိုက လူကို အာဟာရ ပိုေစပါတယ္။ ဆန္လံုးညိုမွာ လူသားတို့အတြက္ သက္ေစာင့္ေဆး အာနိသင္မ်ား
ျဖစ္ၾကေသာ မဂၢနီစီယမ္၊ မဂၢနီးစ္၊ ဇင့္၊ ဓာတ္တိုး ဆန့္က်င္ ပစၥည္းနဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြ
ၾကြယ္၀စြာ ပါရိွ ေနပါတယ္။ (၎မ်ိဳးနြယ္၀င္ ေကြကာအုတ္ အၾကမ္းမ်ား ဟာလည္း ဆန္လံုးညို နီးပါးခန့္ လူကို
အာဟာရျဖစ္ ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဆာင္းရာသီမွာ
တစ္ေန့တာလံုး အာဟာရ ျပည့္ေနေစဖို့ အတြက္ ဆန္လံုးညို ဆန္ျပဳတ္ သို့မဟုတ္ ေကြကာအုတ္ အၾကမ္းတို့ကို ျပဳတ္၍
နံနက္စာ အာဟာရအျဖစ္ ေသာက္ေပးသင့္ ပါတယ္)
လက္ဖက္ေျခာက္ ေရေနြးၾကမ္းနွင့္ ေသာက္ေရသန့္
ေဆာင္းရာသီ ေရာက္တဲ့အခါ သဘာ၀အေလ်ာက္ ခနၶာကိုယ္တြင္း
ထဲမွာ အပူခဲေနျပီး ခနၶာကိုယ္ျပင္ပ၏ အသားအေရမွာ ေအးစက္ေနတတ္ ၾကပါတယ္။ အပူအေအး မွ်တစြာ
ေနထိုင္ဖို့အတြက္ လက္ဖက္ေျခာက္ ေရေနြးၾကမ္း ေသာက္ေပးသင့္ ပါတယ္။ ေရေနြးၾကမ္း က
ကိုယ္ခံအား ေကာင္းမြန္ေစျပီး နွလံုး က်န္းမာေရး သာမက အစာမေၾကျခင္းနဲ့ အစာအိမ္ကို
ေကာင္းက်ိဳး ျပဳပါတယ္။ ေဆာင္းဥတုတြင္ အသားအေရ ေျခာက္ေသြ့တတ္ တာေၾကာင့္လည္း
ခနၶာကိုယ္တြင္း ေရဓာတ္ မခန္းေျခာက္ ေစဖို့အတြက္ တစ္ေန့ကို ေသာက္ေရ ရွစ္ဖန္ခြက္ထက္ မနည္း
ေသာက္ေပး သင့္ပါတယ္။ (ေရခဲေရ လံုး၀မေသာက္ပါနွင့္)
ဟင္းလ်ာမ်ား
ၾကက္သားထဲတြင္ ပါရိွေသာ ကယ္စီယမ္၊
မဂၢနီစီယမ္၊ ေဖာ့စဖရက္၊ စီလီကြန္၊ ဆာလ္ဖာ စသည့္ သက္ေစာင့္ဓာတ္ မ်ားက လူကို
ခြန္အားျဖစ္ေစတဲ့ အျပင္ ေဆာင္းရာသီ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ၾကေသာ အစာမေၾကျခင္း၊ အေအးမိ တုပ္ေကြးနွင့္ အပူကန္ လည္ေခ်ာင္းနာ ေရာဂါေတြအတြက္ ၾကက္သားက လြန္စြာေကာင္းက်ိဳး ျပဳပါတယ္။ ငါးနဲ့ အမဲသားတို့
ကလည္း ေဆာင္းရာသီအတြက္ ဓာတ္စာေလးမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္နွင့္သစ္သီး၀လံမ်ား
ပင္ကို ခနၶာကိုယ္တြင္း အပူမ်ားသူေတြမွာ ေဆာင္းဦးေပါက္ ရာသီဥတု အေျပာင္းအလဲ ကာလမ်ား အပူကန္ထြက္ လာတာေၾကာင့္ ကီ်းကန္းပါးစပ္၊ နႈတ္ခမ္းကဲြ၊ လည္ေခ်ာင္းနာ၊ မ်က္စိနာ၊
အပူေခ်ာင္း၊ လွ်ာကဲြ၊ အပူဖ်ားေတြ ျဖစ္လာတတ္ပါတယ္။ ထိုသူမ်ား အတြက္ အပူျငိမ္း၍
၀မ္းမွန္ေစဖို့ မန္က်ည္းမွည့္ ေဖ်ာ္ရည္ထဲကို ဆားထည့္၍ ေသာက္ပါ။ တလည္းသီး ကလည္း ကိုယ္တြင္း အပူအပုပ္မ်ားကို
ေလွ်ာ့ခ်ေပး နိုင္ပါတယ္။ မွ်စ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၊ အစိမ္းေရာင္ ပန္းငရုတ္ခ်ိဳပြ၊ ေက်ာက္ဖရံုသီး၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီး၊
ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေစာင္းလ်ားသီး၊ ခ်ဥ္ေစာ္ခါးသီး၊ ျပည္ပန္းညိုရြက္၊ ဒန့္သလြန္ရြက္နဲ့
မဲဇလီဖူး မဲဇလီရြက္ တို့ဟာလည္း ေဆာင္းတြင္း ဓာတ္စာမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။ မီတာမင္စီ ၾကြယ္၀ျပီး အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားေသာ ေဂၚဖီထုပ္ကို ေဆာင္းရာသီ ဓာတ္စာ
ဟင္းခါးပူပူေလး အျဖစ္ မၾကာခဏ ေသာက္ေပးသင့္ ပါတယ္။
ေဆာင္းရာသီအတြက္ ေရွာင္ရန္အစားအစာမ်ား
Ä ေအးျမသည့္ ေဆာင္းရာသီမွာ အစာေၾကညက္ခဲ တာေၾကာင့္ ဆီနွင့္ အဆီအအိမ့္ေတြ
ေလွ်ာ့စား ေပးသင့္ပါတယ္။
Ä အာလူးေၾကာ္၊ ၾကက္ေၾကာ္၊ ဒိုးနက္ စတဲ့ဆီေၾကာ္ မုန့္မ်ား၊
ေျမပဲ၊ ဗာဒံေစ့၊ သီဟိုဠ္ေစ့ စေသာ အေစ့အဆန္မ်ား၊ ၾကက္အူေခ်ာင္းနွင့္ ၀က္အူေခ်ာင္း မ်ားကို
ေရွာင္နိုင္လွ်င္ ေကာင္းပါတယ္။
Ä အဆီအနွစ္နွင့္ ငရုတ္သီးမ်ားေသာ ဟင္းလ်ာ အစပ္္ေတြက
ရင္ပူေစပါတယ္။
Ä ေဆာင္းရာသီမွာ ခရမ္းသီးက လူကို ေကာင္းက်ိဳး မျပဳနိုင္ေပ။
Ä ေကာ္ဖီနွင့္ ေခ်ာကလက္ ေဖ်ာ္ရည္မ်ား ကလည္း ရင္ပူေစနိုင္ ပါတယ္။
ခနၶာကိုယ္တြင္း ေရဓာတ္ခန္း ေျခာက္မႈ မျဖစ္ရေအာင္ ကဖိန္းဓာတ္ ပမာဏကို နည္းနိုင္သမွ်
ေလွ်ာ့ေသာက္ပါ။
Ä ေဆာင္းရာသီမွာ အေၾကာ္အေလွာ္ ဟင္းလ်ာမ်ားက ရင္ပူေစနိုင္ တာေၾကာင့္
အသားငါးေတြကို ဆီျဖင့္ ေၾကာ္စားျခင္းထက္
ခ်က္ျပဳတ္၍ စားျခင္းသာ
ပိုသင့္ေလ်ာ္ ပါတယ္။
Ä အဆီမ်ားေသာ နို့နွင့္ နို့ထြက္ပစၥည္း မ်ားျဖစ္ေသာ ခိ်စ္၊
မလိုင္၊ ခရင္မ်ား၊ ၎ခရင္ဓာတ္ ကဲထားေသာ ကြတ္ကီးမုန့္မ်ားက နွာေခါင္း၊ လည္ေခ်ာင္း၊
ရင္ေခါင္းတို့ကို ပိတ္ဆို့ ေစတဲ့အျပင္ အစာမေၾကျခင္း ကိုပါ ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။
Ä ဂ်ံဳျဖင့္လုပ္ထားေသာ
အစားအစာ ေတြကလည္း ေဆာင္းရာသီမွာ အစာမေၾက ျခင္းကို ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။
Ä ဓာတုေဆး၀ါး သံုး၍ ျဖဴဆြတ္ေအာင္ ျပဳျပင္ထားေသာ သၾကားမ်ားက ေသြးဆဲလ္မ်ားကို
ထိခိုက္ ေစနိုင္ျပီး ကိုယ္ခံစြမ္းအား ယုတ္ေလ်ာ့ေစတာ ေၾကာင့္ အေအးမိ၊ ဖ်ားနာနွင့္
ေခ်ာင္းဆိုးကူးစက္ ပိုးေတြကို ခံနိုင္ရည္ မရိွေတာ့ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ အျဖဴေရာင္ သၾကားမ်ားနွင့္ ၎ျဖင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာ အခ်ိဳရည္ေတြကို ေ၀းေ၀းက ေရွာင္နိုင္ေလ ေကာင္းေလပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ။
ေပါက္ေပါက္
ဓာတ္ပံု - အင္တာနက္
ခရက္ဒစ္ - mwddaily
No comments:
Post a Comment