ေအးေသာရာသီတြင္ ေရေနြးခ်ိဳးျခင္း အက်ိဳးအျပစ္
ေရခ်ိဳးျခင္းသည္ စင္ၾကယ္၏။ အသက္ကို ရွည္ေစတတ္၏။ ပင္ပန္းျခင္း၊ ေခြ်း၊ အညစ္အေၾကး တို့ကို ပယ္နိုင္၏။ အားကို ျဖစ္ေစတတ္၏။ ၾသဇာကို လြန္စြာ ျဖစ္ေစတတ္၏။ ေရေနြးျဖင့္ ဦးေခါင္းကို ေဆးေလွ်ာ္ျခင္းသည္ အားကို ျဖစ္ေစတတ္၏။ ဆံပင္၊ မ်က္စိနွင့္ မသင့္။ (ေရေနြးျဖင့္ ေရခ်ိဳးျခင္း၊ ေခါင္းေလွ်ာ္ျခင္း သည္ ကိုယ္စင္ၾကယ္ျခင္း မွ်သာျဖစ္သည္။ ဆိုခဲ့ျပီးေသာ ေရခ်ိဳးျခင္း၏ အက်ိဳးအျပစ္ မရိွျပီ။)
ဦးေခါင္း ေဆးေလွ်ာ္၍ ေရခ်ိဳးျခင္းသည္ ေရငတ္ျခင္း၊ အာေစာက္၊ ပါးစပ္ေျခာက္ျခင္း တို့ကိုနိုင္၏။ အညစ္အေၾကးကို စင္ၾကယ္ေစ တတ္၏။ ကိုယ္၏ ပူအိုက္ျခင္း၊ ၀က္ျခံ၊ ယားနာ၊ သည္းေျခေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ဦးေခါင္းနာ တို့ကိုနိုင္၏။ ေလ၊ သလိပ္နာ ရိွေသာသူသည္ ေရေအး မခ်ိဳးေကာင္း၊ စဥ္းငယ္ ေနြးေသာ ေရေနြးကိုသာ ခ်ိဳးရမည္။ ေသြးနာ၊ သည္းေျခနာ ရိွေသာ သူသည္လည္း ေရေနြး မခ်ိဳးေကာင္း၊ ေရေအးကိုသာ ခ်ိဳးရမည္။ ( ေယာအတြင္း၀န္ ဦးဖိုးလိႈင္ ဥတုေဘာဇန သဂၤဟက်မ္း ေရတို့၏ ဂုဏ္ကို ျပျခင္းမွ) ထို့ျပင္ မ်က္နွာ၊ ပါးစပ္ရဲြ့ေသာသူ၊ ေလနာ ရိွေသာသူ၊ မ်က္စိနာ ရိွေသာသူ၊ ခံတြင္းနာ ရိွေသာသူ၊ ၀မ္းေရာင္ ေသာသူ၊ နွာေစးေသာသူ၊ အစာမေၾက ေသာသူ၊ အစာစား ျပီးေနာက္ စားေသာ အစာမေၾက ေသာသူ တို့သည္ ေရမခ်ိဳးအပ္ကုန္ ဟုလည္း ေနာက္ဆက္တဲြ ေဖာ္ျပထား သည္ကို ေလ့လာေတြ့ရိွ ရသည္။
ေရေနြးခ်ိဳးျခင္း၏အျပစ္
လက္ေတြ့တြင္ စာေရးသူ ကိုယ္တိုင္ ေအးေသာ ေဆာင္းတြင္းတြင္ နံနက္ေစာေစာ လမ္းေလွ်ာက္ ေလ့က်င့္ခန္း လုပ္ျပီး ေရေအးမခ်ိဳးနိုင္ပါ။ ေရေနြးစပ္ ေပးသည့္ Heater တပ္ဆင္ထားျပီး ေရေအးပိုက္နွင့္ ေပါင္းစပ္၍ အေတာ္အသင့္ ေနြးေအာင္ စပ္ျပီးခ်ိဳးသည္။ တစ္ခါတစ္ရံ ေရေနြးအစပ္မ်ားသြားလွ်င္ ခနၶာကိုယ္ထဲမွ အပူမထြက္သည့္အျပင္ တစ္ေနကုန္ ေညာင္းညာျပီး ေနမေကာင္း ျဖစ္သည္။ မ်က္စိလည္း ၾကည့္မေကာင္း မ်က္မွန္တြင္ အခိုးမ်ား ရိုက္ေန သကဲ့သို့ ခံစားရသည္။
ထို့ေၾကာင့္ ေရေနြးကိုေလွ်ာ့ျပီး ေရေအးကို ပို၍ ခ်ိဳးေသာအခါ အဆင္ေျပသည္။ ေရေနြးမ်ားလွ်င္ ဆံပင္ေျခာက္ျခင္း၊ ၾကမ္းျခင္း၊ ငယ္ထိပ္မွ ဆံပင္မ်ား ကြ်တ္ျခင္းကို လက္ေတြ့ခံစား ရသျဖင့္ ေရေနြးမ်ားမ်ား စပ္၍ ခ်ိဳးျခင္းမွာ မေကာင္းပါ။
ေနာက္တစ္နည္းမွာ မိတ္ေဆြတစ္ဦးက အၾကံေပး သျဖင့္ စမ္းသပ္ၾကည့္ သာအခါ ပို၍အဆင္ေျပ သည္။ အေညာင္းအညာ င္းသည္ကို ေတြ့ရသည္။ ေရေနြးစပ္ေသာ ေရကို အရင္ခ်ိဳးသည္။ ဆပ္ျပာတိုက္၊ ေၾကးတြန္း၊ ရွန္ပူျဖင့္ ေခါင္းေလွ်ာ္ျပီးလွ်င္ ေရေနြးခ်ိဳးျခင္း ကိုရပ္ျပီး ပံုးျဖင့္ ထည့္ထားေသာ ေရေအးကို ဒူးမွ ေအာက္ပိုင္း သံုးခြက္ခန့္ ေလာင္းခ်သည္။ ထို့ေနာက္ ေပါင္လယ္ခန့္မွ ေအာက္သို့ သံုးခြက္ခန့္ ေလာင္းခ် သည္။ တျဖည္းျဖည္း အေပၚသို့ တက္ေလာင္းျပီး ေရေအး သံုးခြက္ခန့္ ေခါင္းမွ ေလာင္းခ်ေသ ာအခါ ရိွန္းခနဲ ျဖစ္ျပီး အခိုးအေငြ့မ်ား ထြက္လာသည္။ ေရေအးေၾကာင့္ အခိုးအေငြ့မ်ား ထြက္သြားျပီး ေသာအခါ မခ်မ္းေတာ့ဘဲ တစ္ကိုယ္လံုး ပူေနြးလာသည္ကို ထူးဆန္းစြာ ေတြ့ရိွ ခံစားရသည္။
ထို့ေၾကာင့္ မိုးတြင္း၊ ေဆာင္းတြင္း ေအးခ်မ္းေသာ အခါတြင္ လူလတ္၊ လူၾကီးမ်ား ေရေနြးစပ္ျပီး ေရခ်ိဳးျခင္းမွာ မမွားပါ။ သို့ေသာ္ ေရေနြးခ်ိဳးျပီး အပူမငုပ္ ေစရန္၊ ငုပ္သြားေသာ အပူမ်ား ျပန္ထြက္ေစရန္ အတြက္ ဒူးေအာက္မွ စျပီး အထက္သို့ ေရေအး ခ်ိဳးျခင္းကို တစ္ဆင့္ျပီး တစ္ဆင့္ တျဖည္းျဖည္း ေရေအးခ်ိဳး၍ အဆံုးသတ္ျခင္းက ပို၍ ေကာင္းမြန္ျပီး က်န္းမာေရး နွင့္လည္း ညီညြတ္ ေစနိုင္ေၾကာင္း တင္ျပလိုသည္။
မိတ္ေဆြတစ္ဦး၏ ေရေနြးခ်ိဳးနည္း
ေရေနြး၊ ေရေအးခ်ိဳးျခင္း နွင့္ပတ္သက္၍ စကားစပ္မိ ၾကရာ စာေရးသူက ေရေနြးခ်ိဳးျပီးမွ ေနာက္ဆံုးတြင္ ေရေအးကို ၃-၄ ခြက္ခ်ိဳးလိုက္ရာ အခိုးမ်ားပြင့္သြား သည္ဟု မိမိလုပ္ေနက် နည္းကိုေျပာသည္။ က်န္းမာေရး စကား၀ိုင္းတြင္ ပါ၀င္သူမ်ား ကလည္း သူတို့ ကိုယ္ေတြ့မ်ား ေျပာၾကရာ မိမိနွင့္တူသူမ်ား လည္းရိွသည္။
ထိုအထဲတြင္ ထူးျခားသည္မွာ စာေရးသူ၏ မိတ္ေဆြ စာေရးဆရာ တစ္ဦးက ေျပာျပသည့္ သူ့အၾကိဳက္ ကိုယ္ေတြ့ ေရခ်ိဳးနည္းမွာ ''ကြ်န္ေတာ္ကေတာ့ ဆရာတို့နဲ့ မတူဘူး။ ေရေနြးစပ္ ထားတဲ့ေရကို အရင္ခ်ိဳးတယ္ ဆိုရင္ အခိုးငုပ္သြားမွာပဲ လို့ယူဆတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရကန္နား သြားျပီး ဒူးကစ ေအာက္ပိုင္း ေရေလာင္းတယ္။ ခါးေအာက္ပိုင္း ေလာင္းျပီးမွ တျဖည္းျဖည္း အေပၚတက္ ေလာင္းခ်ိဳးတယ္။ ေရေအးပဲ ခ်ိဳးတယ္။ ျပီးေတာ့မွ ေနာက္ဆံုးမွာ ေရေနြးစပ္ ထားတဲ့ေရကို ခ်ိဳးတယ္။ အဲဒီအခါ အခိုးလည္း ထြက္ျပီးျပီ ဆိုေတာ့ ေရေနြးစပ္ ထားတဲ့ ေရခ်ိဳးလိုက္ရတာ ၀မ္းထဲ ေနြးသြားသလို ခံစားရတယ္။ ကြ်န္ေတာ့္နည္းက ေရေအးခ်ိဳး ျပီးမွ ေရေနြးခ်ိဳးတယ္'' ဟု ေျပာပါသည္။ သူ့နည္းနွင့္သူ ေကာင္းသည္ဟု ပင္ဆိုခ်င္ ပါသည္။
နွာေစးေရာဂါ သတိျပဳစရာ
နွာေစးျခင္းသည္ ကိုယ္တြင္းအပူ ငုပ္သည့္ လကၡဏာ ျဖစ္သည္။ ေရွးဆရာၾကီး မ်ားက အျပင္မွ အေအးတို့ တပ္ဖဲြ့ျပီး ပိတ္ဆို့ထား သျဖင့္ ထြက္ေပါက္ မရိွဘဲ အပူအက်ဥ္းက် ေရာဂါ ျဖစ္ရသည္ဟု ဆိုသည္။ ေမြးညင္းေပါက္ တို့မွ အခိုးအကင္း တို့သည္ ေခြ်းအျဖစ္ ထြက္မက် ရေသာအခါ နွာရည္ယို က်ျခင္းျဖင့္ ထြက္ေပါက္ ရွာရသည္ဟု အဆိုရိွသည္။ နွာရည္က်ျခင္းသည္ ကိုယ္တြင္း အပူမ်ားျခင္း ေၾကာင့္ျဖစ္သည္။
ညေနေစာင္း အလုပ္မွ အျပန္တြင္ ေရခ်ိဳးေလ့ရိွသူ မ်ားသည္ ေဆာင္းဥတုတြင္ နွာေစးျပီး ေခါင္းကိုက္ ေရာဂါရေလ့ ရိွသည္ကို ေတြ့ရသည္။ နွာေစး၊ နွာရည္ယိုျခင္း ရုတ္တရက္ ရပ္သြားျပီး နွာေခါင္းပိတ္သြား လွ်င္ ထိပ္ကပ္နာ ျဖစ္တတ္သည္။ ထိပ္ကပ္နာသည္ နွာေခါင္းအတြင္း နွာရိုးမွ အရြတ္တံုးေလး ေရာင္ေသာ ေၾကာင့္ ျဖစ္ေလ့ရိွသည္။ ထို့ေၾကာင့္ အလြန္ေအးေသာ အရပ္ေဒသ မ်ားတြင္ ေရေနြးျဖင့္ ေရကိုစပ္၍ ခ်ိဳးရသည္။
ေရခ်ိဳးျပီး အေအးမိသည္ ထင္လွ်င္ ပရုတ္ဆီကို ေၾကြပန္းကန္လံုးတြင္ သုတ္လိမ္းျပီး ေရေနြးအျဖဴ ေလာင္းထည့္ကာ ထြက္လာေသာ ေရေနြးေငြ့ကို ရွဴေပးျခင္းျဖင့္ ထိပ္ကပ္နာ ျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္နိုင္သည္။
ခနၶာကိုယ္အတြင္း အပူအက်ဥ္းက် ေသာအခါ နွာေခါင္းမွ နွာရည္ယိုသည့္ အျပင္ ငယ္ထိပ္ ထြက္ေပါက္ မွလည္း အပူေငြ့မ်ား ထြက္တတ္သည္။ အခ်ိဳ႕ လူၾကီးမ်ားတြင္ ေဆာင္းတြင္းေရာက္မွ ေခါင္းေခြ်းမ်ား ျပန္ျပီး အျမဲတဘက္၊ ပ၀ါျဖင့္သုတ္ ေနရသည္ကို ေတြ့ရသည္။ ေခါင္းေခြ်းျပန္ ရပ္သြားလွ်င္ နွာေစး၊ နွာရည္ယို ျဖစ္ျပီး ေခါင္းကိုက္ လာတတ္သည္။ ထိုေရာဂါ အတြက္ ညအိပ္ရာ ၀င္ခိ်န္တိုင္းတြင္ ဦးေခါင္း ငယ္ထိပ္ကို အုန္းဆီစစ္စစ္ လိမ္းျပီး အိပ္ျခင္းျဖင့္ ကာကြယ္နိုင္သည္။ အုန္းဆီသည္ ငယ္ထိပ္မွ ထြက္လာေသာ အခိုးကို ဖမ္းယူနိုင္ျပီး ဆံပင္ကြ်တ္ျခင္း၊ ထိပ္ေျပာင္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပး နိုင္သည္။
အေအးမိကာကြယ္ေသာ ေဆးနည္း
ခ်င္းတက္ကို ပါးပါးလီွးပါ။ မတ္ခြက္တစ္လံုးတြင္ ထည့္ပါ။ ေရေနြးဆူဆူေလာင္းထည့္ျပီး အုပ္ထားပါ။ ခဏၾကာလွ်င္ မ်က္နွာနွင့္ ေရေနြးေငြ့ကို ငံု့ျပီးရွဴပါ။ ထိုေရေနြးကို အၾကမ္းပန္းကန္ တစ္လံုးျဖင့္ငဲွ့ျပီး ေသာက္လည္း ေသာက္ပါ။ ခ်င္းျပဳတ္ရည္ ေသာက္သည့္ သေဘာျဖစ္သည္။ အလြယ္ကူဆံုး နည္းျဖစ္ျပီး ခနၶာကိုယ္ပူေနြး လာေစသည္။ လတ္တေလာ အေအးမိ ျခင္းကို ကာကြယ္နိုင္သည္။
ၾကက္သြန္ျဖဴ သည္ အေအးပတ္ျခင္း အတြက္ အလြန္ ေဆးစြမ္းထက္ သည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို ေန့စဥ္ တစ္ဥ အခံြနႊာျပီး လတ္လတ္ ဆတ္ဆတ္ စားသံုးေပး ျခင္းျဖင့္ အေအးပတ္ျခင္း၊ အဖ်ားပိုး ကူးစက္ျခင္း တို့ကိုကာကြယ္ နိုင္သည္။ အခ်ိဳ႕မွာ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို အစိမ္းမစားနိုင္ သျဖင့္ မီးဖုတ္ျပီး စားၾကသည္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ မီးဖုတ္စား ျခင္းေၾကာင့္ ခံတြင္းအနံ့ ဆိုးမည္ကို ေၾကာက္သူမ်ား ပါ စားနိုင္လာသည္။ အေနာက္တိုင္းတြင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ကို အဆီထုတ္၍ အေအးမိ ကာကြယ္ေဆး အျဖစ္ သံုးစဲြလာ ၾကသည္။ မေကာင္းေသာ အဆီ ( LDL Cholesterol)
က်သျဖင့္ အဆီက်ေဆး အျဖစ္ သံုးစဲြသူမ်ားလည္း ရိွၾကသည္။ ေလသက္၍ အဆီက်သျဖင့္ ၾကက္သြန္ျဖူ ပံုမွန္စားသံုး ေပးလွ်င္ ၀မ္းဗိုက္ အေခါက္ထူေသာ အဆီကို က်ေစနိုင္သည္။ ေလသက္၍လည္း ဗိုက္ခ်ပ္ေစ နိုင္သည္။
တစ္နည္း။ ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီ ကိုဓားျပား ရိုက္ျပီး ခ်င္းအနည္းငယ္ နွင့္ေရာ ဟင္းေသာက္ ပန္းကန္လံုး တစ္ခုတြင္ထည့္၊ ေရွာက္ရြက္ အနည္းငယ္ ထည့္ျပီးလွ်င္ ေရေနြးဆူဆူထည့္၊ ဆားအနည္းငယ္နွင့္ ငါးငံျပာရည္ အခ်ိဳ အနည္းငယ္ထည့္ အုပ္ထားပါ။ ေရွာက္ရြက္ဟင္းခ်ိဳ ျဖစ္သည္။ ေရွာက္ရြက္သည္ ေသြးတိုးကို က်ေစသည္။ ေရွာက္ရြက္ ဟင္းခို်သည္ အိမ္ရွင္မမ်ား အတြက္ အခိ်န္ မကုန္ဘဲ လြယ္ကူစြာ ျပဳလုပ္နိုင္ေသာ ဟင္းခ်ိဳ ျဖစ္သည္။
ေရေနြးခ်ိဳး၍ မ်က္စိအခိုး ထြက္လွ်င္
အခ်ိဳ႕သူမ်ား ေရေနြးကို ေရေအးျဖင့္ စပ္ျပီး ေန့စဥ္ ခ်ိဳးျခင္းေၾကာင့္ မ်က္စိသို့ အခိုးတက္ျပီး ၾကည့္မေကာင္း ျဖစ္တတ္ၾကသည္။ မ်က္၀တ္ ထြက္ျခင္း၊ မ်က္စိ ေထာင့္ နီရဲျခင္း ၊ အျမင္ေ၀၀ါးျခင္း၊ မၾကည္လင္ျခင္း ျဖစ္တတ္သည္။ ထိုသို့ျဖစ္လွ်င္ စိတ္ပူပန္ရန္ မလိုပါ။ ေျဖရွင္းနိုင္သည့္ နည္းလမ္းမ်ား ရိွသည္။
ညအိပ္ရာမ၀င္မီ ေျခဖ၀ါးကို ဆားပြတ္ပါ။ ထို့ေနာက္ ဒူးအထက္ ေပါင္လယ္မွစျပီး ေအာက္သို့ ေရေအးေလာင္းျပီး ေျခေဆးပါ။ ထိုသို့ညစဥ္ ျပဳလုပ္လွ်င္ မ်က္စိၾကည္ သည့္အျပင္ ေခါင္းကိုက္ျခင္း ေ၀ဒနာ မ်ားပါ သက္သာနိုင္သည္။
ဆားရည္ကို အၾကည္ေရ ယူျပီး မ်က္စိအတြင္းသို့ မ်က္စဥ္းခတ္ ေပးနိုင္သည္။
က်ားမနိုင္ နြယ္ျမစ္ကို ေက်ာက္ပ်ဥ္တြင္ ေသြးျပီး မ်က္စိကြင္း ေပးျခင္းအားျဖင့္ မ်က္စိအခိုး ရိုက္ျခင္း သက္သာ ေစနိုင္သည္။
မန္က်ည္းပနီေခါက္ ကိုေသြးျပီး မ်က္စိကြင္း ေပးလွ်င္ မ်က္စိနီ၊ မ်က္စိနာ သက္သာ ေစနိုင္သည္။
စံပယ္ပြင့္ကို ေရတစ္ဖန္ခြက္တြင္ တစ္ညသိပ္ စိမ္ထားျပီး နံနက္အိပ္ရာ ထတြင္ ထိုေရျဖင့္ မ်က္စဥ္း ခတ္ေပးလွ်င္ မ်က္၀တ္ထြက္ျခင္း၊ မ်က္စိအခိုး တက္ျခင္း သက္သာ ေစနိုင္သည္။
ေရေနြးခ်ိဳးျခင္း သည္ က်န္းမာေရး အတြက္ အေထာက္အကူ လည္းျဖစ္ ၊ အက်ိဳးအျပင္ အျပစ္လည္း ရိွပါသည္။ သို့ေသာ္ ေအးခ်မ္းေသာ ေဆာင္းရာသီတြင္ လူၾကီးမ်ား အဖို့ ေရေအးခ်ိဳး ျခင္းသည္ မျဖစ္နိုင္သျဖင့္ ေရေနြးစပ္ ခ်ိဳးျပီး ျဖစ္လာမည့္ မ်က္စိေ၀ျခင္း ၊ အသားပပ္ျခင္း၊ ေခါင္းအံုျခင္း အျပစ္မ်ား အတြက္လည္း ကာကြယ္နိုင္သည့္ နည္းလမ္းမ်ားကို တင္ျပလိုက္ပါသည္။ ။
ၾကည္လြင္ျမင့္ (မုျဒာ)
ဓာတ္ပံု - အင္တာနက္
ခရက္ဒစ္ - mwddaily
No comments:
Post a Comment