ေဆာင္းရာသီ ေရခ်ိဳး မေၾကာက္သင့္
ေရွးလူၾကီးမ်ားက ေရခ်ိဳးခိ်န္ကို ေနြ ကိုး၊ မိုး တစ္ဆယ္၊ ေဆာင္း ဆယ့္တစ္ လို့ ဆိုၾကတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဆာင္းရာသီမွာ နံနက္ ၁၁ နာရီတြင္ ေရခ်ိဳးျခင္းက သင့္ေလ်ာ္ပါတယ္။ ခ်မ္းေအး၍ ေရခ်ိဳးရ ခက္ေနပါက ဦးစြာ သြားတိုက္ပါ၊ ျပီးမွ ေရခို်းပါ။ သြားတိုက္ေနစဥ္ လည္ကုပ္ေနြး၊ ခ်ိဳင္းပူ သြားသျဖင့္ ေရခ်ိဳးရတာ မခ်မ္းေတာ့ပါ။ အေအးေၾကာက္ သူမ်ားက ေရေနြးစပ္၍ ခ်ိဳးေပးနိုင္ပါတယ္။ သို့ေသာ္ ရာသီဥတု မည္မွ်ေအးပါေစ ေရေနြးနဲ့ ေခါင္းမေလွ်ာ္ သင့္ေပ။ မိမိ ခနၶာကိုယ္တြင္း အပူခိ်န္ထက္ ပို၍ ပူေသာေရေနြးျဖင့္ ေခါင္းေလွ်ာ္ျခင္းက ဆံသားကို ကာကြယ္ေပးေသာ သဘာ၀ အဆီဓာတ္ကို ဆံုးရံႈးသြားကာ ဆံသားမ်ား ေျခာက္ေသြ့မာဆတ္ လာေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေရေနြးျဖင့္ ေခါင္းေလွ်ာ္ျခင္းက မ်က္စိကို ထိခိုက္ေစပါတယ္။
ေဆာင္းရာသီ ေရခ်ိဳး မေၾကာက္သင့္ေသာ
အေၾကာင္းရင္း
ေဆာင္းရာသီ အေအးဓာတ္ေၾကာင့္ ခနၶာကိုယ္ ျပင္ပမွ အသားအေရက ေအးေနေသာ္လည္း
ခနၶာကိုယ္တြင္း အပူကေတာ့ ရာသီဥတု မေရြး ကိုယ္တြင္း အပူဓာတ္ ရိွျမဲလ်က္သာ ျဖစ္ပါတယ္။
ေဆာင္းရာသီတြင္ အေအးဒဏ္ေၾကာင့္ ေရခ်ိဳးေၾကာက္ သူမ်ားဟာ
ေန့စဥ္ပံုမွန္ ေရခ်ိဳးသူမ်ားထက္ ေလးလံထိုင္းမိႈင္း ေနတတ္ျပီး
က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစနိုင္ ပါတယ္။ ေရခ်ိဳးျခင္းက ခနၶာကိုယ္ အတြင္းရိွ အပူအခိုးမ်ားကို ဖယ္ရွားလိုက္ျပီး
စိတ္ကိုၾကည္လင္ လန္းဆန္းေစပါတယ္။ ခ်မ္းမွာေၾကာက္၍ ေရမခ်ိဳးသူမ်ားဟာ ခနၶာကိုယ္တြင္း အခိုးငုပ္ျခင္း၊
မသန့္ရွင္းျခင္း၊ ေလခ်ဳပ္ျခင္း၊ သြားနာျခင္း၊ မ်က္စိေ၀ျခင္း၊
ဆံပင္ကြ်တ္ျခင္း၊ ေခါင္းမူး ေခါင္းကိုက္ျခင္း ေတြျဖစ္ေစနိုင္ ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္
ဖ်တ္လတ္ သြက္လက္ျခင္း မရိွေတာ့ဘဲ ထိုင္းမိႈင္းမႈကို ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။
ဒါေၾကာင့္ ေဆာင္းရာသီတြင္ အသက္အရြယ္ မေရြး ေရခ်ိဳးသင့္ျပီး
ပံုမွန္ေရခ်ိဳး ျခင္းေၾကာင့္ အဆစ္အမ်က္ ကိုက္ခဲျခင္းနွင့္ ဇက္ေၾကာတက္ျခင္း ေ၀ဒနာမ်ားမွလည္း ကာကြယ္ရာ ေရာက္ပါတယ္။
အကယ္၍ အလြန္ ခ်မ္းေအးေသာ ေဒသတြင္ ေနထိုင္သူ ျဖစ္ပါက မိမိ ေနထိုင္ရာ ပတ္၀န္းက်င္၊ ရာသီဥတု အေအးဓာတ္ပိုေသာ
ေန့ရက္ေပၚ မူတည္၍ တစ္ရက္ျခား တစ္ၾကိမ္ေလာက္
ေရေနြးစပ္၍ ေရခ်ိဳးသင့္သလို ေရေနြးျဖင့္ ေရခ်ိဳးျခင္းကလည္း
အေၾကာအျခင္ မ်ားကို ေျပေစကာ ေညာင္းညာ ကိုက္ခဲမႈ ေ၀ဒနာမ်ားကို အမွန္တကယ္ပင္
သက္သာေျပေလ်ာ့ ေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အထူး သတိျပဳရန္မွာ ေရခ်ိဳးျပီးေသာ အခါ ေမာ္ေတာ္ကား ျပတင္းေပါက္ တံခါးကို ပိတ္၍စီးပါ။ အစားအစာကို ပူပူေနြးေနြး စားသင့္ပါတယ္။
အေအးမိ၊ နွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္းအတြက္
à ေဆာင္းရာသီမွာ အမ်ိဳးသား၊ အမ်ိဳးသမီး အရြယ္ သံုးပါးမေရြး အေအးမိ၊ နွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း ေ၀ဒနာ ေတြကို ၾကံဳရတတ္ပါတယ္။ သို့ေသာ္ ကိုယ္ခံအား ေကာင္းေနပါက ထိုေ၀ဒနာေတြကို မၾကံဳေတြ့နိုင္ေပ။ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္ခံအား ေတာင့္တင္းၾကံ့ခိုင္ ေစဖို့အတြက္ ဗီတာမင္စီ ျမင့္မားစြာပါရိွတဲ့ မခ်ိဳေသာ လိေမၼာ္သီး၊ သံပရာ၊ ေရွာက္၊ ဂရိတ္ဖရု စသည့္ အသီးမ်ားကို စားေပးပါ။ မုန္လာဥနီ၊ မုန္လာဥျဖဴ ၊ ေရႊဖရံုသီး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ရြက္စားမုန္လာ၊ စိမ္းစားဥ၊ အာတာလြတ္ဥ၊ ၾကက္သြန္နီ စသည့္ ေျမေအာက္ ျမစ္ေလွ်ာက္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား စားပါ။ ငါး၊ အမဲသား၊ ေရႊဖရံုရြက္ညြန့္၊ မုန္လာရြက္၊ ဆန္လံုးညို၊ ေရေနြးၾကမ္း လက္ဖက္ေျခာက္၊ တလည္းသီး၊ မွ်စ္၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္၊ အစိမ္းေရာင္ ပန္းငရုတ္ခ်ိဳပြ၊ ေက်ာက္ဖရံုသီး၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေစာင္းလ်ားသီး၊ ခ်ဥ္ေစာ္ကားသီး၊ ျပည္ပန္း ညိုရြက္၊ ဒန့္သလြန္ရြက္ နွင့္ မဲဇလီဖူး၊ မဲဇလီရြက္ တို့ဟာလည္း ေဆာင္းတြင္း ဓာတ္စာမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။
အပူျငိမ္း၀မ္းမွန္ ေစဖို့အတြက္ သေဘၤာသီးမွည့္၊
ဖီးၾကမ္း ငွက္ေပ်ာသီးမွည့္ စားပါ။ မန္က်ည္းမွည့္ ေဖ်ာ္ရည္ထဲကို ဆားထည့္၍ ေသာက္ပါ။
ဗီတာမင္စီ ၾကြယ္၀ျပီး အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားေသာ
ေဂၚဖီထုပ္ကို ေဆာင္းရာသီ ဓာတ္စာ ဟင္းခါးပူပူေလး အျဖစ္ မၾကာခဏ ခ်က္ေသာက္ေပးပါ။
အဆုတ္ပြေရာဂါအတြက္
à ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ပါ။ ငွက္ေပ်ာဖူးဟာ ခဲြ်သလိပ္ ေပ်ာ္က်ေစျပီး အသက္ရွဴ လမ္းေၾကာင္း ပြင့္ေစပါတယ္။ ပူပူစပ္စပ္စားပါ။ ငရုတ္သီး၊ ငရုတ္ေကာင္း တို့၏ သဘာ၀ အပူဓာတ္က ေသြးလည္ပတ္ စီးဆင္းမႈကို အားေကာင္းေစျပီး ေရာဂါပိုးမ်ား ၀င္ေရာက္ျခင္းကို တိုက္ထုတ္ေပး ပါတယ္။ တရုတ္နံနံပင္၊ ဟင္းနုနယ္ရြက္၊ မုန္လာဥနီ၊ ေရႊဖရံုသီး၊ ပန္းငရုတ္ပြသီး ေခၚ ငရုတ္ခ်ိဳ ၊ ဘယ္ရီသီး အမ်ိဳးမ်ိဳး ၊ လိေမၼာ္၊ နာနတ္၊ ဂရိတ္ဖရုသီး၊ အစိမ္းေရာင္ ပဲသီးအမ်ိဳးမ်ိဳး ၊ ပဲေစ့မ်ား၊ အခံြမာသီး၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ပန္းေဂၚဖီအျဖူ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း ေခၚ ဘရိုကိုလီ၊ ကိုက္လန္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ၾကက္သြန္နီမ်ား က အဆုတ္ကို အားေကာင္းေစ ပါတယ္။
ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါအတြက္
à ပန္းနာရင္က်ပ္ ျဖစ္ပါက မုန္ညင္းဆီကို ပရုတ္ဆီနွင့္ ေရာ၍
ေက်ာနွင့္ ရင္ဘတ္အနံွ့ စိမ့္၀င္သြားေအာင္ ပြတ္နယ္ လိမ္းေပးပါ။ ပ်ားရည္က
ခဲြ်မ်ားကို ေပ်ာ္က်ေစျပီး အသက္ရွဴ လမ္းေၾကာင္းကို ပြင့္ေစနိုင္သျဖင့္ ပ်ားရည္ရနံ့ကို ရွဴရိႈက္ေပးပါ။
ေရေနြးပူပူ တစ္ခြက္ထဲ တြင္ ပ်ားရည္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း ေရာေဖ်ာ္၍
တစ္ေန့သံုးၾကိမ္ ေသာက္ပါ။ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၁၀ ျမႊာကို
နြားနို့ ၃၀ မီလီလီတာ ျဖင့္ျပဳတ္၍ တစ္ေန့တစ္ၾကိမ္ ေသာက္ပါ သို့မဟုတ္
ေရေနြးဆူဆူတြင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေလးျမႊာခတ္၍ အခိ်န္ငါးမိနစ္ခန့္ အေအးခံပါ။
နံနက္ တစ္ၾကိမ္၊ ညေနတစ္ၾကိမ္ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ပန္းနာ ရင္က်ပ္ေရာဂါ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေစ
ပါတယ္။
ရာသီတုပ္ေကြးဖ်ားနာျခင္းအတြက္
à ၾကက္သားနွင့္ ၾကက္ရိုးစြပ္ျပဳတ္ ရည္က ကိုယ္ခံအား ေကာင္းေစရံုသာမက တုပ္ေကြးေၾကာင့္ အေအးမိ၊ နွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုးနွင့္ ဖ်ားနာျခင္း
အမ်ိဳးမ်ိဳး တို့အတြက္ အေကာင္းဆံုး အိမ္တြင္း သမားေတာ္ ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴ
ထဲတြင္ Antiviral ေခၚ အေအးမိျခင္းကို ျဖစ္ေစေသာ
ဗိုင္းရပ္ပိုးမ်ားကို တားဆီး ကာကြယ္နိုင္သည့္ ဂုဏ္သတၱိနွင့္ Antibacterial ေခၚ ဗက္တီးရီးယား ပိုးမႊားမ်ား အနၱရာယ္မွ ကာကြယ္နိုင္ေသာ သဘာ၀စြမ္းအင္ ေတြပါရိွေနၾက
ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားတိုင္း
ၾကက္သြန္ျဖဴကို အနည္းဆံုး တစ္ျမႊာ ထည့္စားေပးသင့္ ပါတယ္။
ဒိန္ခ်ဥ္ထဲရိွ Probiotics ေခၚ ခနၶာကိုယ္ အကို်းျပဳ ဗက္တီးရီးယားမ်ားက
ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို တိုးတက္ျမင့္မား လာေစပါတယ္။
ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို ျမွင့္တင္ေပး နိုင္ေသာ
ဟင္းနုနယ္ရြက္၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း (ဘရိုကိုလီ)၊ ဖရဲသီး၊ ဂရိတ္ဖရုသီး
စားပါ။
ေဆာင္းရာသီ အပူကန္လည္ေခ်ာင္းနာအတြက္
à ခ်င္းပါးပါး ခုနစ္လႊာကို သဘာ၀ ထန္းလ်က္ခဲအညို သံုးလံုးထည့္ကာ ေရသံုးခြက္ တစ္ခြက္တင္ က်ိဳ၍ ေသာက္ပါ။ ဟင္းလ်ာမ်ားတြင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားမ်ား ထည့္ခ်က္ပါ သို့မဟုတ္ ၾကက္သြန္ျဖဴ မ်ားမ်ားထည့္၍
ဆန္ျပုတ္ က်ိဳေသာက္ပါ။ ကင္ပြန္းခ်ဥ္ရြက္ကို ဟင္းခ်ိဳ ၊ ခ်ဥ္ဟင္း ခ်က္၍စားပါ။ ၾကက္ဟင္းခါးသီး အေျခာက္ကို ေက်ာက္ပ်ဥ္ေပၚ ေသြး၍
နာက်င္ေနေသာ လည္ေခ်ာင္း တစ္ျပင္လံုးကို လိမ္းကံ်ေပးပါ။ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ျပဴတ္ရည္ေသာက္ပါ။ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ လက္တစ္ဆုပ္စာ ခန့္ကို ေရစင္စင္ေဆးျပီး
အိုးသန့္သန့္မွာ သံုးခြက္ တစ္ခြက္ တင္ျပဳတ္ပါ။ ၎ ေရခပ္ေနြးေနြးျဖင့္
ပလုတ္ (အာလုတ္) က်င္းပါ။ ခ်က္ခ်င္း ေထြးမပစ္ဘဲ ငံုနိုင္သမွ်
ငံုထားပါ (သို့ေသာ္ မ်ိဳခ်ရန္မလို)။ ၎ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္
ျပုတ္ရည္က အာသီးေရာင္ျခင္း အတြက္ကိုလည္း ေကာင္းက်ိဳးျပဳ ေပးပါတယ္။
သံပရာသီး တစ္လံုးကို အေစ့ဖယ္ အရည္မညွစ္ဘဲ ခပ္ပါးပါး အခ်ပ္ေလးေတြ လီွးထားပါ။
ခ်င္းလက္နွစ္ဆစ္ ခန့္ကို အခံြနႊာျပီး ေနာက္ ခပ္ပါးပါး အေခ်ာင္းမွ်င္မွ်င္ ေလးေတြရေအာင္
လီွးျဖတ္ပါ။ ေစာေစာက လီွးျဖတ္ထားေသာ သံပရာသီး အလႊာခ်ပ္ ေလးမ်ားနွင့္ ခ်င္းအေခ်ာင္း
ေလးေတြကို ေျခာက္ေသြ့ သန့္ရွင္းသည့္
ဖန္ပုလင္းလြတ္ တစ္လံုးထဲ ထည့္ျပီး ၎တို့ျမုပ္ရံု
ပ်ားရည္စစ္စစ္ ကို အေပၚက ေလာင္းခ်ေပးပါ။ ျပီးေနာက္ ဖန္ပုလင္း ေလလံုေအာင္ အဖံုးကို က်ပ္က်ပ္ပိတ္၍
ထိုအေရာအေနွာ သံုးမို်း ဂ်ယ္လီပံုစံ ေျပာင္းသြားသည္ အထိ ေရခဲေသတၱာ ထဲမွာ သိမ္းထားရ
ပါမယ္။ ဂ်ယ္လီျဖစ္လာ ေသာအခါ ၎ကို ဇြန္းနဲ့ခပ္ကာ မတ္ခြက္တစ္ခြက္ ထဲေျပာင္းထည့္ျပီး ေရေနြးဆူဆူ ေလာင္းခ်၍ ခပ္ေနြးေနြး အေနအထားမွာ
စားလို့ရပါျပီ။ ပ်ားရည္ျဖင့္ ဓာတ္ျပဳထား တာေၾကာင့္ သံပရာခံြကို ၀ါးစား၍ ရပါတယ္။ ၎ အခ်ိဳးအစား အတိုင္း တစ္ေန့ တစ္ၾကိမ္က် ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ သံုးရက္မွ် ၾကာသည့္အခါ
အပူကန္ လည္ေခ်ာင္းနာမ်ား ေပ်ာက္ကင္းသြား ပါလိမ့္မယ္။ (ပုလင္းဖံုး လံုလံုပိတ္ျပီး
ေရခဲေသတၱာထဲမွာ နွစ္လ၊ သံုးလၾကာတဲ့ အထိ သိမ္းထားလည္း ေဆးဓာတ္ မျပယ္နိုင္ပါဘူး) မန္က်ည္းသီး
မွည့္ကို ဆား၊ အညိုေရာင္ ထန္းလ်က္တို့ျဖင့္
ေဖ်ာ္ရည္ လုပ္ေသာက္ျပီး ၎ မန္က်ည္းသီး
အဖတ္ေတြကို ၀ါးစားပါ။ (ေရခဲမထည့္ရ)
သံပရာရည္ကို အပူေပး၍ ပ်ားရည္ျဖင့္ ေရာ၍လ်က္ေပးပါ။ ဒန့္သလြန္ပင္ ျမစ္ကို ထုေထာင္း ၾကိတ္ေျခ၍ အရည္ကို ညွစ္ယူကာ စားပဲြတင္ဇြန္း တစ္ဇြန္းခန့္ ေန့စဥ္ေသာက္ပါ။
လည္ေခ်ာင္းနာ သာမက အသံ၀င္၊ အသံပ်က္ျခင္း ကိုလည္း ေပ်ာက္ကင္း ေစနိုင္ပါတယ္။
ေဆာင္းတြင္းေရွာင္ရွား အစားအစာမ်ား
à ေအးျမေသာ ရာသီမွာ အစာေၾကညက္ခဲ ေစတတ္ေသာ ဆီနွင့္
အဆီအအိမ့္ေတြ ေလွ်ာ့စားပါ။ အာလူးေၾကာ္၊ ၾကက္ေၾကာ္၊ ဒိုးနတ္ စတဲ့ ဆီေၾကာ္မုန့္မ်ား၊
ေျမပဲ၊ ဗာဒံေစ့၊ သီဟိုဠ္ေစ့ စတဲ့ အဆန္မ်ား၊ ၾကက္အူေခ်ာင္း၊ ၀က္အူေခ်ာင္း မ်ားကို
ေရွာင္နိုင္ရင္ ေကာင္းပါတယ္။ အဆီအနွစ္နွင့္ ငရုတ္သီးမ်ားတဲ့ ဟင္းလ်ာ အစပ္ေတြက
ရင္ပူေစပါတယ္။ ေဆာင္းရာသီမွာ ခရမ္းသီးက
လူကို ေကာင္းက်ိဳး မျပဳေပ။
ေကာ္ဖီနွင့္ ေခ်ာကလက္ ေဖ်ာ္ရည္ မ်ားကလည္း ရင္ပူေစပါတယ္။ ခနၶာကိုယ္တြင္း ေရဓာတ္ ခန္းေျခာက္မႈ
မျဖစ္ရေအာင္ ကဖိန္းဓာတ္ ပမာဏကို နည္းနိုင္သမွ် ေလွ်ာ့ေသာက္ပါ။ ေဆာင္းရာသီမွာ အေၾကာ္အေလွာ္ ဟင္းလ်ာမ်ားက ရင္ပူေစနိုင္၍ အသားငါးေတြကို ဆီျဖင့္ေၾကာ္ စားျခင္းထက္ ခ်က္ျပဳတ္၍ သာစားျခင္းက ပိုသင့္ေလ်ာ္ပါတယ္။ အဆီမ်ားေသာ နို့နွင့္နို့ထြက္ပစၥည္း မ်ားျဖစ္ၾကသည့္
ခိ်စ္၊ မလိုင္၊ ကရင္မ္မ်ား၊ ၎ကရင္မ္ဓာတ္ ကဲထားေသာ ကြတ္ကီးစ္မုန့္မ်ား က နွာေခါင္း၊
လည္ေခ်ာင္း၊ ရင္ေခါင္းတို့ကို ပိတ္ဆို့ေစ သည့္အျပင္ အစာမေၾကျခင္း ကိုပါ ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။
ဂ်ံဳျဖင့္ လုပ္ထားေသာ အစားအစာေတြ ကလည္း ေဆာင္းရာသီမွာ
အစာမေၾကျခင္းကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဓာတုေဆး၀ါးသံုး၍ ျဖဴဆြတ္ေအာင္ ျပဳျပင္ထားေသာ သၾကားမ်ားက
ေသြးဆဲလ္မ်ားကို ထိခိုက္ေစနိုင္ျပီး ကိုယ္ခံစြမ္းအား ယုတ္ေလ်ာ့ ေစသျဖင့္ အေအးမိ၊ ဖ်ားနာ၊ ေခ်ာင္းဆိုး၊
ကူးစက္ပိုးေတြကို ခံနိုင္ရည္မရိွ ေတာ့ေပ။
ဒါေၾကာင့္ အျဖဴေရာင္ သၾကားမ်ားနွင့္ ၎ျဖင့္ျပဳလုပ္ ထားေသာ အခ်ိဳရည္ေတြကို ေ၀းေ၀းက ေရွာင္ရွားပါ။
အခု်ပ္အားျဖင့္ ဆိုေသာ္ ေဆာင္းေလေဆာ့ေသြး က်န္းမာေရး
အတြက္ ေျခေထာက္ကို ေနြးေနြးထားျပီး ခ်င္းစိမ္း၊ ခ်င္းယို၊ ခ်င္းေျခာက္မႈန့္ စားေပးပါ။
ေဆာင္းညေတြမွာ လက္ေမာင္းနွင့္ ေျခေထာက္ ေအာက္ပိုင္းတို့ကို ေနြးေနြးေထြးေထြး ထားပါက
နွစ္ျခိဳက္စြာ အိပ္ေပ်ာ္ေစျပီး အေအးမိ ကိုယ္လက္ကိုက္ခဲျခင္း
ေတြ မျဖစ္ေစနိုင္ ေတာ့ေပ။ ဒါ့အျပင္ ရာသီဥတု ဘယ္ေလာက္ ေအးေအး ဦးထုပ္ေဆာင္း မအိပ္ပါနွင့္။
မ်က္စိနွင့္ ဦးေနွာက္ကို ထိခိုက္ေစျပီး ဆံပင္ကြ်တ္ေစပ ါတယ္။ အေရးၾကီးဆံုး အသိေပးခ်င္
တာက ေဆာင္းရာသီ ေရခ်ိဳးမေၾကာက္ သင့္ေၾကာင္း ေရးသားလုိက္ရ
ပါတယ္။
ေပါက္ေပါက္
ဓာတ္ပံု - အင္တာနက္
ခရက္ဒစ္ - mwddaily
No comments:
Post a Comment