Sunday, November 12, 2017

ဖန္ထည္မ်ားႏွင့္ ဆုိင္သည့္ က်န္းမာေရး


သတိျပဳဖြယ္ ဖန္ခြက္လွလွေလးမ်ား

ကၽြန္မရဲ႕အက်င့္က နည္းနည္းေလး အခ်ိန္ရရင္ ေရွာ့ပင္းစင္တာထဲမွာ လမ္းေလွ်ာက္ၿပီး ပစၥည္းေတြကုိ လွည့္ပတ္ၾကည့္တာေလ။ ပစၥည္း အထူးအဆန္းေလး ေတြကုိ ျမင္ေတြ႕ဖူးေတာ့ လုိအပ္တဲ့အခါ လာ၀ယ္လုိ႔ ရတာေပ့ါ။ ဟုိေန႔က ေဆး႐ံုနဲ႔နီးတဲ့ ေရွာ့ပင္းစင္တာထဲမွာ ဖန္ထည္ပစၥည္းေတြကုိ သြားၾကည့္ျဖစ္တယ္။ ဖန္ခြက္ပံုစံ အမ်ိဳးမ်ိဳး ၊ ဖန္ထည္ ေရတေကာင္း ၊ ဖန္ထည္နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ခ်ိဳခ်ဥ္ထည့္တဲ့ဘူး စသည္ျဖင့္ ပံုစံအစံုကုိ ၾကည့္ရတာ ႏွစ္လုိဖြယ္ ေကာင္းပါတယ္။


ကၽြန္မတို႔ငယ္ငယ္တုန္းက ကမာရြတ္က " အိမ " ေက်ာက္ေက်ာဆုိရင္ ေက်ာက္ေက်ာတစ္ခြက္ကုိ ငါးမူး ၊ တစ္မတ္ေပါ့။ ငါးအေၾကးခြံပံုစံ လုိမ်ိဳး ဖန္ခြက္ႀကီးနဲ႔ အျပည့္ထည့္ထားတဲ့ ေက်ာက္ေက်ာေလး တစ္ခြက္ ေသာက္လုိက္ရင္ ေရငတ္ေျပ ၊ အေမာေျပ ၊ ဗုိက္ဆာတာလည္း ေျပၿပီး လန္းဆန္းသြားတာေလ။ အခုေခတ္ေတာ့ ေရႊပုစြန္က ဖာလူဒါ ၊ ဒုိမီနုိ ၊ ကူဖီး ထည့္တဲ့ ဖန္ခြက္လွလွႀကီး ေတြလည္း တစ္ခြက္ေသာက္ၿပီး ဗုိက္ျပည့္သြား တာပဲေလ။ အဲဒီေတာ့ ဖန္ခြက္လုိ႔ ေျပာရင္ ေရေႏြးၾကမ္း ထည့္ဖုိ႔ အပူခံခြက္လား ၊ အေအးထည့္ဖုိ႔ အေအးပဲ ထည့္ရမယ့္ ဖန္ခြက္လား ဆုိတာေလာက္ပဲ ကၽြန္မတုိ႔ သိပါတယ္။ ဖန္ခြက္က လွသလား ၊ အၾကမ္းခံလား ၊ ကြဲလြယ္လား ၊ ေစ်းႀကီးသလား စသည္ျဖင့္ပဲ ကၽြန္မတုိ႔ ေခါင္းထဲမွာ ရွိပါတယ္။

ကၽြန္မတုိ႔တုိင္းျပည္က ထုတ္တဲ့ ဖန္ထည္ေတြက ထူထူႀကီးေတြေလ။ အလင္းမေပါက္ဘူး။ ေလးေလးႀကီးေတြ။ ပံုစံေတြကလည္း သိပ္ၿပီး ဆဲြေဆာင္မႈ မရွိဘူးလုိ႔ ထင္ရပါတယ္။ ႏုိင္ငံျခားကလာတဲ့ ဖန္ထည္ေတြက ေပါ့ေပါ့ပါးပါး အၾကည္ေလးေတြ ဆုိေတာ့ အထဲက ေဖ်ာ္ရည္ အေရာင္လည္း ျမင္ရတယ္ေလ။ ပံုစံေလးေတြ ကလည္း ခ်စ္စရာေပါ့။ အဲဒီအခ်က္ေတြက ဖန္ခ်က္စက္႐ံုက အသံုးျပဳတဲ့ ကုန္ၾကမ္းပစၥည္း ၊ စက္ပစၥည္း ေတြေပၚမွာ မူတည္မွာေပါ့။

အင္တာနက္ထဲမွာ ေတြ႕တာကေတာ့ ဖန္ခြက္တစ္ခုကုိ လုပ္ၿပီးၿပီဆုိရင္ အရည္အေသြး စံႏႈန္း ျပည့္၀မႈ တုိင္းတာရပါတယ္တဲ့။ ဖန္ခြက္ဟာ အက္စစ္နဲ႔ထိရင္ ဓာတ္ျပဳမႈ ျဖစ္သလား ၊ ထည့္တဲ့အရည္ရဲ႕ အပူခ်ိန္ အေျပာင္းအလဲ ကုိ ခံႏုိင္ရည္ ရွိသလား ၊ ဖန္ခြက္ကုိ တစ္စံုတစ္ခုေသာ လႈံ႔ေဆာ္မႈ ေပးလိုက္ရင္ အက္ကဲြသလား အစရွိသျဖင့္ အရည္အေသြးကုိ တုိင္းတာၿပီးမွ ေစ်းကြက္ကုိ ေရာင္းခ်ခြင့္ ရွိပါတယ္တဲ့။

အရည္အေသြးကုိ တုိင္းတာတဲ့ထဲမွာ ဒီဖန္ခြက္မွာ ဓာတုပစၥည္းဆုိင္ရာ စမ္းသပ္မႈ ၊ ဇီ၀ပတ္၀န္းက်င္ ဆုိင္ရာ စမ္းသပ္မႈ ၊ အစားအေသာက္ဆုိင္ရာ စမ္းသပ္မႈ စသည္တုိ႔ ပါ၀င္ပါတယ္တဲ့။ ဒါ့အျပင္ ဖန္ခြက္မွ ဟဲဗီးမက္တယ္ ေခၚ သတၱဳဓာတ္ ထြက္လာမႈကုိ လင္းေရာင္ျခည္ မီတာျဖင့္ တုိင္းတာရပါတယ္တဲ့။

အရည္အေသြးတုိင္းတာ ေအာင္ျမင္မွ ေစ်းကြက္ကို ေရာက္လာတာေလ။ ဖန္ခြက္ကဲြရင္ ႏွေျမာတာ။ ဖန္ခြက္အကဲြရွရင္ ေသြးထြက္တာ ၊ အနာျဖစ္တာ ေလာက္ပဲ က်န္းမာေရး အသိရွိပါတယ္။ ဒီတစ္ပတ္ သတင္းမွာပါတဲ့ သုေတသန ေတြ႕ရွိခ်က္ တစ္ခုက ကၽြန္မတို႔ အားလံုးကုိ ဖန္ထည္မ်ားႏွင့္ ဆုိင္သည့္ က်န္းမာေရး သတိရွိဖုိ႔ ျဖစ္လာပါတယ္။ အဂၤလန္ႏုိင္ငံ ၊ လန္ဒန္ၿမိဳ႕မွ သုေတသီမ်ားက လက္ရွိ အသံုးျပဳေနသည့္ အေဖာ္ယမကာ ၊ အခ်ိဳရည္ထည့္သည့္ ဖန္ခြက္ အမ်ိဳးမ်ိဳး၏ ႏႈတ္ခမ္းသား ႏွင့္ အရည္မ်က္ႏွာျပင္ ျဖင့္ ထိေတြ႕သည့္ အပုိင္းမ်ားမွ သတၱဳဓာတ္ စိမ့္ထြက္လာမႈကုိ ေလ့လာခဲ့ပါတယ္။ သူတုိ႔ေတြက ဒင္နာ စားပဲြေပၚမွာ တင္ထားတဲ့ ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳး ဖန္ခြက္မ်ား ၊ ယမကာဆုိင္တြင္ ေသာက္သံုးေနသည့္ ဖန္ခြက္မ်ား ၊ ဖန္ခ်ိဳင့္မ်ား ၊ ဖန္ပုလင္းမ်ား စုစုေပါင္း အမ်ိဳးအစား ၂၀၀ ခန္႔ကုိ စမ္းသပ္ၾကည့့္ တဲ့အခါ စမ္းသပ္ဖန္ထည္ မ်ားရဲ႕ ေလးပံုသံုးပံုမွာ သတၱဳဓာတ္မ်ား စိမ့္ထြက္ေနေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ အဲဒီ သတၱဳဓာတ္ ပမာဏမွာ ခြင့္ျပဳသည့္ ပမာဏ (အႏၱရာယ္မရွိသည့္ ပမာဏ) ထက္ အဆ ေထာင္ခ်ီမ်ားေနေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။

ထုိ႔ျပင္ ဖန္ခြက္ ၊ ဖန္ခ်ိဳင့္ ၊ ဖန္ပုလင္း ၏ ျပင္ပမ်က္ႏွာျပင္ တြင္လည္း သတၱဳဓာတ္မ်ား မ်ားျပားေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ အေရာင္အားျဖင့္ အနီေရာင္သန္းတဲ့ ဖန္ထည္မ်ားမွာ သတၱဳဓာတ္ ယုိစိမ့္မႈပမာဏ ပုိမုိမ်ားျပားေၾကာင္း ေတြ႕ရပါတယ္။

တုိင္းတာေတြ႕ရွိ ရတဲ့ ခဲဓာတ္ပမာဏ မွာ ၄၀ မွာ ေလးသိန္းယူနစ္ ၊ ကက္တမီယမ္ ပမာဏ မွာ ၃၀၀ မွ ၇၀၀၀၀ ယူနစ္ ျဖစ္သည္ဟု ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ကမၻာ့ပတ္၀န္းက်င္ အစားအစာ ထိန္းခ်ဳပ္ေရး အဖဲြ႕က ဖန္ခြက္ ႏႈတ္ခမ္းသားမွာ ခဲဓာတ္ပမာဏ ကုိ ယူနစ္ ၂၀၀ အထိ ၊ ကတ္တမီယမ္ ပမာဏကုိ ယူနစ္ ၈၀၀ အထိသာ အႏၱရာယ္မေပးႏုိင္သည့္ အတုိင္းအတာ အျဖစ္ ခြင့္ျပဳထားပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ယင္း သုေတသန မွ တုိင္းတာရရွိတဲ့ ခဲဓာတ္ ႏွင့္ ကက္တမီယမ္ဓာတ္ သည္ ခြင့္ျပဳတဲ့ အႏၱရာယ္ အလြန္ႀကီးေၾကာင္း ေဖာ္ျပထား ပါတယ္။

ေန႔စဥ္ ဒီဖန္ခြက္ေတြကုိ သံုးေနရင္ ေရရွည္မွာ ခဲဆိပ္သင့္ျခင္း ၊ ကက္တမီယမ္ အဆိပ္သင့္ျခင္းမ်ား ျဖစ္လာဖြယ္ ရွိပါတယ္။ ခႏၶာကုိယ္တြင္ ခဲဆိပ္သင့္ပါက ေသြးအားနည္းျခင္း ၊ ဗုိက္နာျခင္း ၊ ဦးေႏွာက္ အာ႐ံုေၾကာမ်ား ထိခုိက္ျခင္း ၊ အတက္ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းတုိ႔ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။ ကက္တမီယမ္ဓာတ္ ေသြးအတြင္း မ်ားလာပါက အဆုတ္ အလုပ္လုပ္မႈ နည္းလာျခင္း ၊ ေသြးတုိးျခင္း ၊ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးျခင္း ၊ အသည္း အားနည္းျခင္း မ်ား ျဖစ္လာပါတယ္။ ကင္ဆာေရာဂါ လည္း ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။

ဒီလုိဆုိရင္ ကၽြန္မတုိ႔အားလံုး ဖန္ခြက္လွလွေလး မ်ားရဲ႕ အလွမွာ ယစ္မူးမေနသင့္ပါ။ ခဲဆိပ္သင့္ျခင္း ၊ ကက္တမီယမ္ အဆိပ္သင့္ျခင္းမ်ား မျဖစ္ေအာင္ ဖန္ထည္ပစၥည္းမ်ား အသံုးျပဳမႈကုိ ဆင္ျခင္ၾကပါစုိ႔။ ။ 

ပါေမာကၡ ေဒါက္တာ ခင္ျဖဴျပာ

No comments: