ပန္းေပါင္းတစ္ေထာင္ သို႔မဟုတ္ ေဆးဖက္၀င္ပ်ားရည္
ေရွးလူၾကီးမ်ားက ပ်ားရည္ကို “ပန္းေပါင္းတစ္ေထာင္” ဟုေခၚသည္။ ပ်ားေကာင္၏ ေျခေခ်ာင္းကေလး
မ်ားျဖင့္ ပန္း၀တ္မႈန္မ်ားကို ယူငင္သယ္ေဆာင္ လာကာ ပန္းတစ္ပြင့္မွ တစ္ပြင့္ဆီသို႔ ကူးလူးပ်ံသန္း၍ ၀တ္မႈန္ခ်ေပးေလ့ ရွိ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကမၻာေပၚမွာ ပ်ားသတၱ၀ါမရွိလွ်င္ ပန္းမ်ိဳးေပါင္း တစ္ေထာင္ခန္႔ ေပ်ာက္ကြယ္သြားနိုင္ သကဲ့သို႔
ပန္းမ်ိဳးစိပ္ေတြ ပ်က္သုဥ္းသြား
ခဲ့လွ်င္လည္း ပန္း၀တ္ရည္ မရရွိနိုင္ေတာ့၍ ပ်ားသတၱ၀ါေတြ မ်ိဳးတံုးသြားနိုင္
ပါသည္။
ပ်ားရည္ရာဇ၀င္
ပ်ားရည္ကို လူတိုင္းလိုလိုျမင္ဖူး၊ စားဖူးၾကမည္ဟု ယံုၾကည္ေမွ်ာ္လင့္မိ ပါသည္။ ပ်ားရည္က အမွန္တကယ္ ေဆးဖက္၀င္ေၾကာင္း ၾကားဖူးနား၀
သိထားၾက ေသာ္လည္း၊ ပ်ားရည္၏ သမိုင္းေၾကာင္းႏွင့္
အက်ိဳးအာနိသင္ အစံုအလင္ကိုမူ သိသူနည္း
ပါးလိမ့္မည္။ သမိုင္းရာဇ၀င္ကို ေလ့လာၾကည့္ရာ ေရွးႏွစ္၁၀၀၀၀ခန္႔က စပိန္နိုင္ငံ ေရွးေဟာင္း ေက်ာက္ဂူတစ္ခု၏ နံရံေပၚမွာ ေက်ာက္ေခတ္ လူသားတစ္ဦးက ပ်ားအံုမွပ်ားရည္ကို
အာသာငမ္းငမ္း စုပ္ယူေသာက္ေနပံု ေရးဆြဲေဖာ္ျပ ထားသည္ကို ေလ့လာေတြ႔ရွိ ရသည္။ အဆိုပါ အေထာက္အထား အရပ်ားရည္ကို လြန္ခဲ့ေသာ
ႏွစ္၁၀၀၀၀မတိုင္မီ ကတည္းက လူသားတို႔ စားသံုး လာခဲ့ၾကေၾကာင္း မွတ္သားရပါသည္။
ျမန္မာ့ပ်ားေမြးနည္းအေၾကာင္းတေစ့တေစာင္း
ပ်ားေမြးရာတြင္ ဖရိန္ဟုေခၚသည့္ ပ်ားသလက္
ရွစ္ခ်ပ္ပါဝင္ၿပီး ပ်ားပုံးတစ္ပုံးလၽွင္ ပ်ားေကာင္ ပ်ားဥ ပ်ားအေကာင္ေရ သိန္းခ်ီ၍
ပ်ားထီး၊ ပ်ားဘုရင္မ၊ ပ်ားလုပ္သား၊ သက္ႀကီးပ်ားတို႔ ပါဝင္ အလုပ္လုပ္ၾကသည္။
၄င္းပ်ားေသတၱာ တြင္ ပ်ားဘုရင္မသည္ အဓိကျဖစ္ၿပီး သက္တမ္း (၄)ႏွစ္အထိ အသက္ရွင္သန္သည္။ ပ်ားထီးတို႔သည္ မိတ္လိုက္ၿပီး ေသၾကကာ၊ ပ်ားလုပ္သားတို႔က
တစ္လဝန္းက်င္ အလုပ္လုပ္၍ ရွင္သန္ၾကသည္။ ေရွးယခင္က ျပည္တြင္း ထုတ္လုပ္ေသာ ပ်ားရည္
ထက္၀က္ခန္႔ကို ဆီးပင္ (Jujube trees) မွ ထုတ္လုပ္ရရွိျပီး ယခုအခါ ေနၾကာပင္မွ အမ်ားဆံုး
ထုတ္ယူရရွိသည္။ အျခားပ်ားရည္ ထုတ္လုပ္ေသာ အပင္မ်ားမွာ ႏွမ္းပင္၊ သံုးဆင့္ပန္းပင္၊ ၀ါျဖဴပင္၊
ပဲစင္းငံုပင္၊ ေတာပန္းမ်ားႏွင့္ လိုက္ခ်ီးပင္တို႔မွ ျဖစ္ၾကသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ပ်ားေမြးျမဴေရး လုပ္ကိုင္သူမ်ားသည္
ေတာပန္း၊ ေတာင္ပန္းမ်ား ရွိသည့္ေဒသတြင္း ေနၾကာစိုက္ခင္း ေပါမ်ားသည့္ ခ်င္းေတာင္ေျခ၊
ျမစ္သာျမစ္ရိုး တစ္ေလွ်ာက္သို႔ ပ်ားေသတၱာ၊ ပ်ားပံုးမ်ား သိန္းခ်ီ ေျပာင္းေရႊ႕မႈမ်ား
ျပဳလုပ္ကာ ေမြးျမဴၾကသည္။ အထူးသျဖင့္ မိုးမ်ားသည့္ အရပ္ႏွင့္ ရာသီဥတု အလြန္ပူျပင္းေသာ
အရပ္တို႔ကို ေရွာင္ၾကဥ္ၾကသည္။ ေတာပန္း၊ ေတာင္ပန္းမရွိ စိုက္ပ်ိဳးေရးပန္းလည္း နည္းပါးေသာ
အရပ္ေဒသမ်ားတြင္ ဥပမာမတ္လ၊ ဧျပီလ၊ ေမလ ကဲ့သို႔ အလြန္ပူျပင္းျပီး ပန္းပြင့္နည္းေသာ ကာလမ်ားတြင္
ပ်ားမ်ားကို သၾကားေကြ်း၍ ေမြးျမဴၾကရသည္။
ႏိုင္ငံျခား၀င္ေငြရေသာ ျမန္မာ့ပ်ားရည္
ေမြးျမဴေရးႏွင့္ ကုသေရးဦးစီးဌာန (ပ်ားလုပ္ငန္းဌာန)၊ ပ်ားေမြးျမဴမႈ
ဖြံ႔ျဖိဳးေရးဌာနခြဲ၏ သတင္း အခ်က္အလက္ မ်ားအရ ပ်ားရည္ထုတ္လုပ္မႈ အေနျဖင့္ ႏွမ္းပ်ားရည္၊
ဆီးပ်ားရည္၊ ပန္းႏွမ္းပ်ားရည္၊ ေနၾကာပ်ားရည္၊ လိုက္ခ်ီးပ်ားရည္ ဟူ၍ ထုတ္လုပ္ လ်က္ရွိေၾကာင္း၊
ျမန္မာ့ပ်ားရည္ကို ျပည္ပႏိုင္ငံမ်ား ျဖစ္ၾကသည့္ ေတာင္ကိုရီးယား၊ ဂ်ပန္၊ အေမရိကန္၊ တ႐ုတ္(တိုင္ေပ)
ႏွင့္ စင္ကာပူႏိုင္ငံ တို႔သို႔ တင္ပို႔လ်က္ရွိၿပီး ဂ်ပန္ႏိုင္သို႔ အမ်ားဆံုး တင္ပို႔လ်က္
ရွိေၾကာင္း၊ ယခု ဘ႑ာႏွစ္၏ ေလးလတာ ကာလအတြင္း (ဧၿပီမွ ဇူလိုင္လအထိ) ျပည္ပသို႔ ပ်ားရည္တင္ပို႔မႈ
အေနျဖင့္ ပံုမွန္ ကုန္သြယ္ေရး လမ္းေၾကာင္းမွ မက္ထရစ္တန္ ၆၃၇ ဒသမ၈၂ တန္ ႏွင့္ နယ္စပ္
ကုန္သြယ္ေရး လမ္းေၾကာင္းမွ ၂၇ တန္ စုစုေပါင္း မက္ထရစ္တန္ခ်ိန္ ၆၆၄ ဒသမ ၈၃ တန္ တင္ပို႔မႈမွ
အေမရိကန္ေဒၚလာ သုညဒသမ ၉၉၇ သန္း ရရွိထားေၾကာင္း သိရသည္။
ပ်ားရည္အသစ္ႏွင့္အေဟာင္း
ပ်ားအံုဖြပ္ျပီး တစ္ႏွစ္အတြင္း သက္တမ္းရွိေသာ ပ်ားရည္ အမ်ိဳးအစားကို “ပ်ားရည္အသစ္”ဟု ေခၚျပီးထိုပ်ားရည္က လူကို၀ၿဖိဳးေစ၍ အသံၾကည္လင္ ေကာင္းမြန္ေစ ပါသည္။ ပ်ားအံုဖြပ္ျပီး ေနာက္တစ္ႏွစ္ ေက်ာ္ၾကာ သက္တမ္းရွိေသာ
ပ်ားရည္ အမ်ိဳးအစားကို “ပ်ားရည္အေဟာင္း”ဟု ေခၚျပီးထိုပ်ားရည္က လူကို အဆီက် အသားက်စ္ပိန္ ေစပါသည္။ ၀မ္းခ်ဳပ္ေစသည္။ ေသြးတိုးေလငန္း သမားမ်ားအတြက္ ေဆးေကာင္းတစ္ခြက္
ျဖစ္သည္။
ပ်ားရည္၏အာနိသင္မ်ား
ေက်ာက္ေခတ္မွသည္ အင္တာနက္ေခတ္ ေရာက္သည့္တိုင္ လူသားတို႔ အစြမ္းျဖင့္ ပ်ားရည္ကဲ့သို႔ သက္ရွည္က်န္းမာ ေစမည့္ အစားအစာမ်ိဳးကို မတီထြင္ၾကေသးေပ။ ပ်ားရည္ကို တစ္ၾကိမ္ေသာက္လွ်င္ လၻက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္း သို႔မဟုတ္ ႏွစ္ဇြန္းထက္
ပိုမေသာက္သင့္ေပ။ ထူးျခား
ေကာင္းမြန္လွေသာ ပ်ားရည္၏ ေဆးဖက္၀င္ အာနိသင္မ်ားမွာ ေအာက္ပါအတိုင္း ျဖစ္ပါသည္။
·
အမ်ိဳးသမီးမ်ား ဓမၼတာရာသီလာခ်ိန္၊ မီးဖြားျပီးစႏွင့္ နို႔ခ်ိဳတိုက္ခ်ိန္ မ်ားမွာလည္း ပ်ားရည္ စားသင့္ပါသည္။
အထူးသျဖင့္ မီးဖြားျပီးစ ေသြးသားႏုခ်ိန္မွာ ပ်ားရည္ကို အရက္ႏွင့္ေရာ၍
ေသာက္ပါ။
·
အမ်ိဳးသမီးမ်ား သားအိမ္လည္တိုင္ အနာျဖစ္ျပီး
မီးယပ္ျဖဴဆင္းပါက ၀ါဂြမ္းသန္႔သန္႔ကို ပ်ားရည္ဆြတ္၍ ေယာနိအတြင္း ထည့္သြင္း အသံုးျပဳနိုင္ ပါသည္။
·
ပ်ားရည္က ကေလးမ်ားကို အစာေၾကေစနိုင္ သကဲ့သို႔၊
လူၾကီးမ်ား အတြက္လည္း အစာအိမ္ကို အားေကာင္းေစ ပါသည္။
·
အိပ္ယာထဲ ႏွစ္ရွည္လမ်ား လဲေလ်ာင္း ေနရသျဖင့္ အိပ္ယာခင္း
အပူေလာင္နာျခင္း ကို ပ်ားရည္ လိမ္းေပးပါ။
·
မတ္ပဲကို ေထာပတ္ျဖင့္ေၾကာ္၍ ပ်ားရည္ျဖင့္ စားေပးပါက သုက္ကိုပြားေစသည္။ အသားအေရ တြန္႔ျခင္း၊ ဆံပင္ျဖဴျခင္းမွလည္း
ကာကြယ္ေပးသည္။
·
ကာမအား ကုန္ခန္းသူမ်ား ပ်ားရည္ကို ေန႔စဥ္နံနက္ တစ္ၾကိမ္၊ ညတစ္ၾကိမ္ စားေပးပါ။
·
အားကစားသမားမ်ား သက္လံု ေကာင္းေစရန္ ပ်ားရည္ေသာက္ပါ သို႔မဟုတ္ ပ်ားရည္ကို သံပုရာရည္ႏွင့္ ေသာက္ပါ။
·
အိပ္မေပ်ာ္သူမ်ား ညအိပ္ယာ၀င္ခ်ိန္ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ႏွစ္ျခိဳက္စြာ
အိပ္ေပ်ာ္ေစ ပါသည္။
·
ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုးျခင္း အတြက္ပ်ားရည္ကို ေရွာက္ရည္ သို႔မဟုတ္ သံပုရာရည္တို႔ျဖင့္ ဆတူေရာ ေသာက္ပါ။
·
ကေလးငယ္မ်ား ခြ်ဲက်ပ္၊
ရင္က်ပ္ျဖစ္လွ်င္ ပ်ားရည္ကို သံပုရာရည္ျဖင့္ ဆတူေရာ၍ တိုက္ပါ။
·
မီးေလာင္ဒဏ္ရာ၊ အနာေဆြး အနာေဟာင္း၊ ထိခိုက္ရွနာ၊ အနာၾကီး(ႏူနာ) မ်ားေပၚ ပ်ားရည္လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္
အနာျမန္ျမန္ က်က္ေစပါသည္။
·
ႏွလံုးေရာဂါရွိသူ၊ ႏွလံုးအားနည္း၍ ေမာပမ္းသူမ်ား ပ်ားရည္စားေပးပါ။
·
အရိုးက်ိဳးအက္ျခင္း အတြက္ ပ်ားရည္ စားေပးျခင္းျဖင့္ အရိုးျမန္ျမန္
ျပန္လည္ဆက္ ေစသည္။
·
ဦးေခါင္းထက္တြင္ အနာေပါက္ျခင္း သို႔မဟုတ္ ဒဏ္ရာရ၍ ဆံပင္ကြ်တ္ျပီး ျပန္မေပါက္ခဲ့ေသာ္ ပ်ားရည္လိမ္းေပးပါ။
·
ပ်ားရည္ႏွင့္ အလွဆီေရာ၍ လိမ္းေပးပါက အသားအေရ စိုျပည္လွပ ေစပါသည္။
·
အစာအိမ္နာျဖစ္၍ ဗိုက္နာေအာ့အန္ပါက ပ်ားရည္ကို အုန္းနို႔ႏွင့္ေရာ၍ ေသာက္ပါ သို႔မဟုတ္ ဒိန္ခ်ဥ္ကို ေရခဲမထည့္ဘဲ ပ်ားရည္ႏွင့္
ေရာေသာက္ပါ။
·
ကေလးငယ္မ်ား ၀မ္းပ်က္၊ ၀မ္းေလ်ာျခင္း အတြက္ပ်ားရည္ အနည္းငယ္ေကြ်းပါ။
·
ပ်ားရည္က စိတ္ကိုထိန္းေပး နိုင္ေသာ အစြမ္းသတၱိရွိ၍ အိပ္ယာထဲ
အေပါ့စြန္႔တတ္ေသာ ကေလးမ်ားကို ညအိပ္ယာ၀င္ခါနီး ပ်ားရည္ေကြ်း
ေပးျခင္းျဖင့္ အေပါ့အပါး မသြားေအာင္ ဟန္႔တားနိုင္ ပါသည္။
·
ကေလးငယ္မ်ား သူငယ္နာ အေၾကာဆြဲ၍ ေသလုေမ်ာပါး ျဖစ္ေနလွ်င္၊ ပ်ားရည္ေကြ်း ေပးျခင္းျဖင့္ အသက္ ခ်မ္းသာရာ ရနိုင္ပါသည္။
·
ခႏၶာကိုယ္၀ျပီး ေသြးတိုးသူမ်ားက နႏြင္းခါးကို
အမႈန္႔ၾကိတ္၍ ပ်ားရည္ႏွင့္စားပါ (ပိန္ျပီးေသြးတိုးသူမ်ား
မစားရ)။
·
အစာမေၾက ေအာ့အန္သူမ်ားက ပ်ားရည္ကို ၾသဇာသီးျဖင့္စားပါ။
·
တုတ္ေကာင္၊ သန္ေကာင္ရွိေသာ ကေလးငယ္မ်ားအတြက္ နာနတ္သီးကို ပ်ားရည္ျဖင့္နယ္၍ ေကြ်းပါ သို႔မဟုတ္ ပ်ားရည္ႏွင့္အုန္းနို႔ ေရာစပ္၍ တိုက္ေကြ်းပါ။
·
ေသြး၀မ္းက်ျခင္း၊ ၀မ္းပ်က္ျခင္း တို႔အတြက္ ပ်ားရည္ကို
သီးသီးအမွည့္ျဖင့္
ေရာေခါက္၍စားပါ။
·
ပ်ားရည္ေန႔စဥ္ စားျခင္းျဖင့္ မ်က္စိေကာင္း ေစပါသည္။
·
အရြယ္တင္ ႏုပ်ိဳေစပါသည္။
ပ်ားရည္ႏွင့္တြဲဖက္မစားသင့္ေသာအစားအစာမ်ား
ၾကာေစ့၊ မုန္လာဥအျဖဴ၊ ၀က္သား၊ ငါး၊ ခိုသား၊
ပဒုမၼာၾကာရြက္၊ ပိတ္ခ်င္းရြက္၊ ပိႏၷဲသီး၊ ဥသွွ်စ္သီး၊ အုန္းရည္၊
ရွားေစာင္းၾကီး တ္ို့ျဖစ္ၾကသည္။
ပ်ားရည္အတုႏွင့္အစစ္ခြဲျခားနည္း
ပ်ားရည္သည္ ရွားပါး၍ တန္ဖိုးၾကီးမားသျဖင့္
ပ်ားရည္ေစ်းကြက္တြင္ အတုေရာင္းခ်လ်က္ ရွိေနသည္။ ပ်ားရည္ အတုသည္ အေရာင္၊ အနံ႔၊ အရသာအာနိသင္ အားလံုး အစစ္ႏွင့္ကြာျခားသည္။ ပ်ားရည္စစ္စစ္၏
ဂုဏ္သတၱိမွာ ႏွစ္ေပါင္း မည္မွ်ၾကာေအာင္ ထားေသာ္လည္း အေရာင္(colour)
ေျပာင္းရံုမွအပ ၊မပုပ္မသိုး သဘာ၀ဓာတ္ မပ်က္ျပယ္ဘဲ
မူလအရသာ အာနိသင္အတိုင္း ရွိေနျမဲျဖစ္သည္။ ပ်ားရည္ စစ္၊ မစစ္ သိလိုပါလွ်င္ (က) ပ်ားရည္ကို ေခြးေကြ်းၾကည့္ပါ၊
ေခြးမစားလွ်င္ ပ်ားရည္အစစ္ ျဖစ္သည္။ (ခ) ၀ါဂြမ္းကို ပ်ားရည္ႏွစ္၍
မီးရိႈ႕ၾကည့္ပါ၊ မီးေလာင္လွ်င္ ပ်ားရည္စစ္သည္။ (ဂ) ပ်ားေကာင္ကို
ဖမ္း၍ပ်ားရည္ထဲ ႏွွစ္ၾကည့္ပါ၊ အေပၚသို႔ကူးျပီး ပ်ံထြက္သြားလွ်င္
ပ်ားရည္စစ္သည္။ (ဃ) ယမ္းမီးျခစ္ဆံေခါင္းကို
ပ်ားရည္မွာစိမ္၍ မီးျခစ္ၾကည့္ပါ၊ မီးေလာင္လွ်င္ ပ်ားရည္စစ္သည္။ (င) ပ်ားရည္တစ္စက္
ႏွစ္စက္ကို ဌက္ေပ်ာဖက္ေပၚ တင္ၾကည့္ပါ၊ ေအာက္သို႔ ေလ်ာမက်ဘဲ လံုး၍တင္ေနလွ်င္ ပ်ားရည္စစ္သည္။ (စ) ပ်ားရည္တစ္ဇြန္းႏွင့္
ႏွမ္းဆီတစ္ဇြန္း ေရာစပ္ျပီးေနာက္ တစ္ဇြန္းသာ ရလွွ်င္ ပ်ားရည္စစ္ပါသည္
(သို႔ေသာ္ ထိုအေရာအေႏွာကို
မစားရ)
ေစတနာမ်ားစြာ
ေဆာင္းပါးရွင္ ေပါက္ေပါက္ ေရးသားသည္။
No comments:
Post a Comment