အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းေရာဂါမ်ား(Malnutrition)
ေဒါက္တာလြင္သန္႔
ေန႔စဉ္လူတို႔ စားသုံးေနေသာ အစားအစာထဲတြင္ (၁) ကာဟိုက္ၿဒိတ္
ကစီဓာတ္၊ (၂) အဆီဓာတ္(Fat)၊ (၃) အသားဓာတ္ (protein)ဓာတ္၊ သတၱဳဓာတ္၊ ဗီတာမင္မ်ိဳးစုံ၊
သက္ေစာင့္ဓာတ္၊ ေရဓာတ္တို႔ လိုအပ္ပါသည္။ ကစီ(Carbohydrate)ဓာတ္ သည္လူတို႔၏ ခႏၶာကိုယ္လႈပ္ရွား
သြားလာႏိုင္ေရး အတြက္ ေဘးအကင္းဆုံးကို အမ်ားဆုံး ေပးႏိုင္ေသာ ဓာတ္ျဖစ္သည္။
အဆီ(Fat)ဓာတ္ ကိုခႏၶာကိုယ္တြင္း လိုအပ္ေသာ အားအင္ျဖစ္ေစသည့္ျပင္၊
အေရျပားေအာက္၌ တည္ရွိၿပီး အေအးဒဏ္ ကာကြယ္ေပးျခင္း စသည့္လုပ္ငန္းမ်ား အတြက္ အေရးႀကီးသည္။
အသား(protein) သည္ ခႏၶာကိုယ္ တည္ေဆာက္မႈ အတြက္ ခႏၶာကိုယ္ ႀကီးထြားျခင္း၊ ပ်က္စီးေသာ
အသားအမွ်င္တို႔ကို ျပန္လည္ အစားထိုး ျဖည့္တင္းျခင္း စသည္တို႔အတြက္ မရွိလွ်င္မျဖစ္ေသာ
ပစၥည္းျဖစ္တယ္။ သတၱဳဓာတ္တြင္ ထုံး၊ မီးစုံး၊ သံ၊ ကန္႔၊ ဆိုဒီယံကလို႐ိုဒ္၊ မဂၢနီစီယမ္၊
မင္းဂနိစ္၊ ေကာ့ပါး၊ အိုင္အိုဒင္းဓာတ္ တို႔ျဖစ္တယ္။ လူ၏ ခႏၶာကိုယ္ ၇၂ ရာခိုင္ႏႈန္း
သည္ေရႏွင့္ ဖြဲ႕စည္းထားသျဖင့္ ေရဓာတ္ လိုအပ္သည္။
လူသားတို႔ ခ်ိဳတဲ့ေနေသာ အာဟာရဓာတ္ အေပၚမႈတည္ကာ
ေရာဂါလကၡဏာမ်ား ျဖစ္ေပၚေစပါသည္။ (၁) ပ႐ိုတင္း အသားဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း၊ ပ႐ိုတင္းကယ္လိုရီ
(Calories) ခ်ိဳတဲ့ေနမႈေၾကာင့္ ေဖာေရာင္ျခင္း၊ ဆံပင္ အေရာင္ေျပာင္းျခင္း၊ ဆံပင္ကြၽတ္ျခင္း၊
ႂကြက္သားမ်ားက ေသးသိမ္လာျခင္း အေရျပားကြဲအက္ျခင္း မ်ားႏွင့္ မ်က္ႏွာျပင္ ေျခာက္ျခင္းျဖစ္သည္။
ငယ္စဉ္က အသားဓာတ္ (protein)ခ်ိဳတဲ့ေသာ ကေလးမ်ားသည္
ကိုယ္ကာယ ေသးငယ္ႀကဳံလွီျခင္း၊ အရပ္မတက္ျခင္း၊ ဉာဏ္ထုံးထိုင္းျခင္း၊ ေတြေဝအားငယ္ျခင္း
တို႔ပါပူးတြဲ ျဖစ္တတ္ၾကတယ္။ အဆိုပါေဝဒနာ ကာကြယ္ရန္ ကေလးသူငယ္မ်ား ႏို႔ညႇာကေလးမ်ားတြင္
ႏြားႏို႔၊ၾကက္ဥ၊ ပူတင္း၊ ႏို႔မႈန္႔၊ သားငါး တို႔ျဖည့္စြက္ ေကြၽးေမြးရန္ လိုသည္။ အသားဓာတ္
အမ်ားဆုံးပါရွိသည့္ အစာအစာတို႔မွာ ႏြားႏို႔၊ ႏို႔မႈန္႔၊ ႏို႔ႏွင့္ျပဳလုပ္ေသာ အစာမ်ား၊
အသား၊ ငါး၊ ဘဲဥ၊ ၾကက္ဥ၊ ေျမပဲႏွင့္ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး ျဖစ္ၾကသည္။ အသား(၁) ဂရမ္မွ(၄) ကယ္လိုရီရရွိသည္။
အဆီ(Fat)ကို အသီးအရြက္ဆိုလွ်င္ ေျမပဲ၊ ႏွမ္း၊ ေနၾကာ၊
ဝါေစ့၊ မုန္ညႇင္း၊ သံလြင္ဆီ တို႔မွရရွိၿပီး တိရစၧာန္မ်ားတြင္ ဝက္ဆီ၊ အမဲဆီ၊ ေထာပတ္၊
ငါးႀကီးဆီ တို႔ျဖစ္တယ္။ အဆီဓာတ္ (၁)ဂရမ္မွ (၉)ကယ္လိုရီ ရရွိပါသည္။
ကစီ(Carbohydrate) သည္ အင္အားျဖည့္စြမ္းမႈ အတြက္
အဆီဓာတ္ကဲ့သို႔ပင္ ခႏၶာကိုယ္ အက်ိဳးျပဳေသာ ဓာတ္ျဖစ္တယ္။ ဆန္၊ ဂ်ဳံ၊ ေျပာင္း၊ အာလူး၊
ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ပိန္းဥ တို႔တြင္ ကစီဓာတ္ ပါဝင္သည္။ ကစီ(၁)ဂရမ္မွ (၄)ကယ္လိုရီ
ရရွိသည္။
ဗီတာမင္ေအ ခ်ိဳ႔တဲ့ျခင္း။ ။ ဗီတာမင္ေအ ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္
ဘစ္ေတာ့စေပါ႔ (Bitots's spotted) မ်က္သားအျဖဴ ေပၚတြင္ ဆပ္ျပာမႈန္႔ကဲ့သို႔ မ်က္သားတက္ျခင္း၊
မ်က္ခမ္း အတြင္းသား ေျခာက္ေသြ႕ျခင္း၊ အေရျပားေပၚတြင္ ၾကာစူးမ်ား ေပါက္ျခင္း၊ ၾကက္မ်က္သင့္ျခင္း၊
ညဖက္မ်က္စိ မျမင္ျခင္း စသည့္လကၡဏာ မ်ားျဖစ္ေပၚေစသည္။ ဗီတာမင္ေအ ပါသည့္ အစာစားသင့္သည္။
အသည္း၊ ေထာပတ္၊ ဒိန္ခဲ၊ ႏြားႏို႔၊ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ၊ ခရမ္းခ်ဉ္သီး၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္၊
ဒန္႔သလြန္ရြက္၊ သေဘာ္သီး စားသင့္သည္။
သိုင္ဟာမင္း (Thiamine) ဘီဝမ္းခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း၊ ဗီတာမင္ဘီဝမ္း
ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ေဖာေရာင္ျခင္း အာ႐ုံေၾကာမ်ား၊ လႈံေဆာ္မႈ အားနည္းျခင္း၊ ဒူးေအာက္
အေနာက္ဘက္ရွိ ႂကြက္သားမ်ား ထိမိလွ်င္ အလြန္နာက်င္ျခင္း၊ ထုံျခင္း၊ ႏွလုံးအိမ္ႀကီျခင္း၊
ႏွလုံးခုန္ႏူန္းျမန္ျခင္း၊ ရင္တုံျခင္း စသည့္လကၡဏာမ်ား ေတြ႕ရတတ္သည္။ ဗီတာမင္ဘီဝမ္း
ခ်ိဳ႕တဲ့မႈသည္။ အလုပ္ၾကမ္း သမားမ်ား၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မ်ား ႏွင့္ႏို႔တိုက္သားသည္ မိခင္မ်ားတြင္
အမ်ားဆုံးႀကဳံေတြ႕ ရတတ္သည္။
ဘီဝမ္း ခ်ိဳ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ဘယ္ရီဘယ္ရီ (Beri
Beri) ထုံနာက်င္နာ အစိုအေျခာက္ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြါးသည္။ ဘီတာမင္ဘီဝမ္း ဓာတ္ခ်ိဳတဲ့ေသာ
မိခင္၏ႏို႔ရည္သာ မွီဝဲရေသာကေလးတြင္ ဘယ္ရီဘယ္ရီေရာဂါ ရတတ္သည္။ ကေလးတြင္ မည္သည့္ေရာဂါ
လကၡဏာမွ်မျပဘဲ ႐ုတ္တရက္ ေသဆုံးတတ္သည္။ အနည္းငယ္မွ် ဖ်ား႐ုံႏွင့္တက္ၿပီး ေသဆုံးတတ္ပါသည္။
ေျမပဲ၊ ဝက္သား၊ အသည္း၊ ပဲမ်ိဳးစုံ (peas)ဆန္လုံးညိဳ၊ ဂ်ဳံၾကမ္းတို႔တြင္ ဘီဝမ္းဓာတ္
ပါဝင္သည္။
ဗီတာမင္ဘီတူး(Vit B2) (Riboflavin)က ဗီတာမင္ဘီတူး
ခ်ိဳတဲ့ျခင္းေၾကာင့္ က်ီးကန္းပါးစပ္နာ ျဖစ္ျခင္း၊ ႏႈတ္ခမ္းေထာင့္မ်ား၌ ဖူးေရာင္အေရျပား၊
အနာျဖစ္ျခင္း၊ အစားေသာက္ပ်က္ၿပီး၊ အေရျပား ခမ္းေျခာက္ျခင္း စသည့္လကၡဏာမ်ား ျဖစ္တတ္သည္။
ဗီတာမင္ဘီတူး ေပါမ်ားေသာ အစာမွာ ဖြဲႏုႏွင့္ျပဳလုပ္ေသာ မုန္႔အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အသည္း၊ ၾကက္ဥ၊
ဘဲဥ၊ ဝက္သားႏြားႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း၊ ပဲပင္ေပါက္ တို႔ျဖစ္သည္။
ႏိုင္ယာစင္ (Niacin)(Vit B3) ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း။ ။
ႏိုင္ယာစင္ဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ အေရျပားအေပၚ၌ တင္းမာကြဲအက္နာမ်ား ေပၚလာျခင္း၊
လွ်ာမ်ားနီညိဳ ထြက္ၿပီးၾကမ္းလာျခင္း၊ ကြဲတတ္ျခင္း၊ ႐ူးသြပ္ျခင္းႏွင့္ ဝမ္းေလွ်ာျခင္းတို႔
ျဖစ္တတ္သည္။ ေမာင္းေထာင္းဆန္၊ ဆန္လုံးညိဳ၊ အသည္း၊ အသား၊ ငါးႏွင့္ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး တို႔တြင္
ဗီတာမင္ဘီသရီး (Vit B3) ပါဝင္သည္။
ဗိုက္တာမင္ဝီ (Vit C) ခ်ိဳတဲ့ျခင္းေၾကာင့္ သြားဖုံးမ်ား
ေရႀကီးကမ္းၿပိဳ ျဖစ္ျခင္း၊ အေရျပားေအာက္၌ ေသြးေျခဉ၍ အနာကြက္ေလးမ်ား ျဖစ္ေပၚျခင္း၊ အ႐ိုးအဆစ္မ်ား
နာက်င္စြာ ႀကီးထြားျခင္း၊ အသားအရည္ ခမ္းေျခာက္ျခင္း၊ ေသြးအားနည္းျခင္း စသည့္လကၡဏာ မ်ားျဖစ္ေပၚ
တတ္သည္။ ဗီတာမင္စီ ႂကြယ္ဝသည့္ အစာမ်ားမွာ အရည္ရႊမ္း သစ္သီးမ်ား၊ သံပုရာသီး၊ ေရွာက္သီး၊
ဆီးျဖဴသီး၊ မာလကာသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ပဲပင္ေပါက္ တို႔ျဖစ္သည္။
ဗီတာမင္ဒီ (Vit D) ဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း။ ။ ဗီတာမင္ဒီ
ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ အ႐ိုးေပ်ာ့ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္း၊ ေျခေထာက္ခြင္ျခင္း၊ ကေလးငယ္ထိပ္ လြယ္လြယ္ႏွင့္
မပိတ္ျခင္း၊ ႂကြက္သားမ်ား လႈပ္ရွားမႈ အားနည္းျခင္း၊ ဦးေခါင္ခြံအေရွ႕ပိုင္း မို႔ေမာက္လာျခင္း၊
ၾကက္၊ ငွက္မ်ားကဲ့သို႔ ရပ္အုပ္ေရွ႕သို႔ ခြၽန္ထြက္ျခင္း (Rickets)တို႔ ျဖစ္ေစသည္။ ဗီတာမင္ဒီဓာတ္
ကိုေနေရာင္ျခည္မွ ရရွိသကဲ့သို႔၊ ငါးႀကီးဆီ(Fish oil) ဘဲဥ၊ ၾကက္ဥ၊ ငန္းဥ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္
မ်ားမွာလည္း ရရွိသည္။
သံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း။
။ သံဓာတ္ခ်ိဳတဲ့ျခင္း ေၾကာင့္ေသြးအားနည္း ေရာဂါျဖစ္ၿပီး အားအင္ကုန္ခမ္းကာ ျဖဴဖက္ျဖဴေရာ္
ျဖစ္ေစသည္။ သံဓာတ္ေပါႂကြယ္ေသာ အစာတို႔မွာ အသည္း၊ အမဲသား၊ ဆိတ္သား၊ ဘဲဥ၊ ၾကက္ဥ၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးႏွင့္
စိမ္းလန္းေသာ သစ္သီးသစ္ရြက္ မ်ားတြင္ သံဓာတ္ အမ်ားဆုံး ရရွိႏိုင္သည္။ သံဓာတ္က ေအာက္စီဂ်င္
သယ္ေဆာင္ေပးျခင္း ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ ေသြးလွည့္ပတ္မႈ ကင္းေစသည္။
ေဖာလစ္အက္ဆစ္ (Folic acid) ႏွင့္ဘီတြဲ (Vit
B12) ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း။ ။ ယင္းတို႔ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း ေၾကာင့္ ေသြးအားနည္း ေရာဂါ ျဖစ္ေစသည္။
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ႏွင့္ ႏို႔တိုက္မိခင္တို႔တြင္ ျဖစ္တတ္သည္။ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ သည္လတ္ဆက္ေသာ
ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ အသည္း၊ ေျမပဲတို႔တြင္ ပါဝင္သည္။
ထုံးဓာတ္သည္ ႂကြက္သားမ်ား လႈပ္ရွားမႈ၊ ႏွလုံးႂကြက္သားမ်ား
မွန္ကန္စြာ လႈပ္ရွားမႈ အာ႐ုံေၾကာ လႈပ္ရွားမႈမ်ားႏွင့္ ေသြးေႏြးတက္ ေစရန္ ကူညီသည္။ အ႐ိုးႏွင့္သြားမ်ား
တည္ေဆာက္ ခိုင္မာမႈအတြက္ အထူးလိုအပ္ေသာ ဓာတ္ျဖစ္တယ္။ ထုံးဓာတ္ ခ်ိဳ႕တဲ့လွ်င္ ႏွလုံးခုန္မမွန္ျခင္း၊
ႂကြက္တတ္ျခင္း၊ ေသြးတိတ္ရန္ ႀကံ့ၾကာျခင္း၊ အ႐ိုးေပ်ာ့ေရာဂါမ်ား ျဖစ္တတ္သည္။ ကယ္လဆီယမ္
(Calcium) ထုံးဓာတ္ႂကြယ္ဝေသာ အစာမ်ားမွာ ႏို႔၊ ငါးကေလးမ်ား၊ ငါးေျခာက္၊ ပုစြန္ေျခာက္
ငါးပိငါးကေလးဟင္း တို႔ျဖစ္သည္။
အိုင္အိုဒင္း (Iodine) ခ်ိဳတဲ့လွ်င္ လည္ပင္းႀကီးေရာဂါ၊
မ်က္လုံးမ်ား ျပဴးလာျခင္း၊ ႐ူသြပ္ၿပီး၊ စိတ္ေဖာက္ျပန္ျခင္း တို႔ျဖစ္သည္။ အိုင္အိုဒင္း
ႂကြယ္ဝေသာ အထူးဆားမ်ား၊ ပင္လယ္ငါး အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ပင္လယ္ေရေမွာ္၊ ေက်ာက္ပြင့္၊ ပင္လယ္စာ(sea
Food) တို႔ျဖစ္သည္။
ေရဓာတ္။ ။ ေရဓာတ္သည္ ခႏၶာကိုယ္၏ အစိတ္အပိုင္း အားလုံးလိုလို
ေရပါဝင္ေနပါသည္။ ေရတို႔ ခႏၶာကိုယ္က အၿမဲလိုအပ္ ေနသည္။ ခႏၶာကိုယ္မွ ထြက္ေသာ ဆီးႏွင့္ေခြၽးမ်ား
အျဖစ္ လည္းေကာင္း၊ ႐ွဴထုတ္လိုက္ေသာ ေလမ်ားမွ ေရေငြ႕အျဖစ္ လည္းေကာင္း ေရကို ဆုံး႐ူံးေန၏။
ေန႔စဉ္ ေရ (၆-၈)ဖန္ခြက္ (သို႔မဟုတ္) ေရသန္႔(၂_၃) လီတာ လိုအပ္ပါသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့မႈမွာ အထူးသျဖင့္
သံဓာတ္ခ်ိဳ႕တဲ့မႈ ျပႆနာကို (၅)ႏွစ္ေအာက္ ကေလးမ်ားတြင္ အမ်ားဆုံးႏွင့္ ကိုယ္ဝန္သည္ႏွင့္
ႏို႔တိုက္မိခင္တို႔ပါ ေတြ႕ရတတ္သည္။ ျမန္မာတို႔ ေန႔စဉ္စားသုံးသည့္ အစာမွာ ဆန္အဓိကျဖစ္သည္။
ျမန္မာ အစားအစာတြင္ သာမန္အားျဖင့္ ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ ျပည့္ဝသည္။ ကေလးငယ္မ်ားတြင္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္၊
ႏို႔တိုက္မိခင္မ်ားတြင္ မလုံေလာက္ေခ်။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ ပဲမွရေသာ အသားဓာတ္ႏွင့္ ႏိုင္ယာစင္(Vit
D3) တို႔ လုံေလာက္သည္။
အဆီဓာတ္ လုံေလာက္မႈ ရွိသည္။ တိရစၧာန္မွရေသာ အသားဓာတ္၊
သိုင္ယာမင္း (Thiamine)ဓာတ္၊ သံဓာတ္ အားနည္းသည္။ ထုံးဓာတ္ႏွင့္ ႐ိုင္ဗိုဖေလဗင္း (Riboflavin
_B2) ဓာတ္ခ်ိဳတဲ့မႈ ေတြရတတ္သည္။ ျမန္မာလူမ်ိဳးမ်ား ေအာက္ပါေရာဂါ ျဖစ္ပြါးသည္။
(၁) ပ႐ိုတင္း(protein) အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း ။
။ ဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲႏိုင္ငံမ်ားတြင္ အမ်ားဆုံး ျဖစ္ပြါးေသာ ေရာဂါျဖစ္၏။ ျမန္မာႏိုင္ငံရွိ
ငါးႏွစ္ေအာက္ ကေလးဦးေရ၏ ထက္ဝက္ခန္႔မွာ အသားဓာတ္ (protein) ခ်ိဳ႕တဲ့သည္။ အသားျဖည့္စြက္
စားသုံးသင့္သည္။
(၂) သံဓာတ္ခ်ိဳတဲ့ရာမွ ေသြးအားနည္း ေရာဂါသည္
ေတာင္တန္းေဒသ၊ ျမစ္ဝကြၽန္းေပၚေဒသ လိုေနရာအႏွံ႔ ေတြ႕ရႏိုင္သည္။ ေသြးအားနည္း ေရာဂါကို
လူႀကီး(ေယာက္်ား) (၃၀.၃၉%) လူႀကီး(မိန္းမ) (၂၀.၄၈%) ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ (၄၂.၇၁%) ငါးႏွစ္ေအာက္
ကေလး(၂၀.၃၇%) ငါးႏွစ္ အထက္ကေလး (၆.၁၄%)တို႔တြင္ ေသြးအားနည္း ေရာဂါရွိ ေနၾကသည္။
(၃) လည္ပင္ႀကီးေရာဂါ။ ။ ျမန္မာႏိုင္ငံ ေတာင္တန္းေဒသႏွင့္
ျမစ္၀ကြၽန္းေပၚတြင္ အိုင္အိုဒင္းခ်ိဳတဲ့ လည္ပင္းႀကီးေရာဂါ ျဖစ္ေနသည္။ ၁၉၇၀ ျပည့္ႏွစ္မွစ၍
ခ်င္းျပည္နယ္၊ ရွမ္းျပည္နယ္ ေတာင္တန္းတို႔ အိုင္အိုဒင္း ပါေသာ အိမ္သုံးဆားျဖင့္ ျဖန္႔ခဲ့ၿပီး
လည္ပင္ႀကီးေရာဂါ က်ဆင္းတာမ်ိဳး ရွိခဲ့သည္။
(၄) ဘယ္ရီဘယ္ရီ (Beri Beri)။ ။ ဗီတာမင္ဘီဝမ္း
ခ်ိဳ႕တဲ့ရာက ရေသာ အဆိုပါေရာဂါမွာ ျမန္မာႏိုင္ငံ ေနရာအႏွံ႔ ေတြ႕ရသည္။
(၅) ဘီတူးခ်ိဳတဲ့ (Vit B2) ေရာဂါျဖစ္ေသာ က်ီးကန္းပါးစပ္နာ
ကိုမူလတန္း ေလ့လာထားခ်က္ အရ(၃၀%) အထက္ရွိသည္ ဆိုသည္။ ဗီတာမင္ဘီဝမ္း၊ ဘီတူးဓာတ္မ်ား
ျဖည့္စြက္ေကြၽးေမြး ပါက ဘယ္ရီဘယ္ရီႏွင့္ က်ီးကန္းပါးစပ္တို႔ ေပ်ာက္ကင္း သြားႏိုင္သည္။
(၆) ဗီတာမင္ခ်ိဳတဲ့ျခင္း။ ။ ျမန္မာတစ္ဦး တစ္ေန႔လိုအပ္ေသာ
ဗီတာမင္ေအ ဓာတ္၏(၆၁%) သာရရွိသည္ ဆိုသည္။ ဗီတာမင္ေအ ခ်ိဳတဲ့မႈေၾကာင့္ အေရျပားတြင္ ၾကာစူးလကၡဏာ
ရွိသူ(၁၄%) မ်က္စိသူငယ္အိမ္ ေထာင့္အဖုမ်ား ရွိသူ(၀.၅%) အေရျပား ေျခာက္ေသြ႕သူ (၃.၅%)
ရွိသည္။ မ်က္စိ ၾကည္လင္ျခင္း၊ အေရျပား အဆုတ္အေျမႇးပါး ႏွင့္ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ အေျမႇးမ်ား
သန္စြမ္းျခင္းကို အားေပးသည္။ ေက်ာင္းက်န္းမာေရး ဝင္စစ္လွ်င္ ဗီတာမင္ အားျဖည့္ေဆးႏွင့္
သန္ေဆး တိုက္ေလ့ရွိသည္။
(၇) ဗီတာမင္ဒီႏွင့္ ထုံးဓာတ္(Calcium) ခ်ိဳတဲ့ျခင္းေၾကာင့္
ျဖစ္ပြါးရေသာ အ႐ိုးေပ်ာ့ေရာဂါ သည္လည္း အေတာ္သင့္ မ်ားသည္။ ေနပူဆာလႈံ႕ျခင္း။ ဗီတာမင္ဒီ၊
ကယ္လဆီယမ္ ႂကြယ္ဝေသာ ပင္လယ္ငါး၊ ပင္လယ္စာ (sea food) ဘဲဥ၊ ၾကက္ဥ၊ ပိန္းဥ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
ေကြၽးေမြးသင့္သည္။ ဆရာဝန္၏ ၫႊန္႔ၾကားခ်က္အရ ဗီတာမင္ဒီႏွင့္ ကယ္လဆီယမ္ ဓာတ္ပါ အားေဆးမ်ား
ေသာက္သုံးႏိုင္ ပါသည္။ အာဟာရခ်ိဳတဲ့မႈကို ႀကိဳတင္ ကာကြယ္သင့္ ပါသည္။။
No comments:
Post a Comment