ဆံပင္ျဖဴျခင္းမွ ကာကြယ္ႏုိင္ေစဖုိ႔
ဆံပင္ျဖဴျခင္း ဆုိသည္မွာ သဘာ၀အားျဖင့္ ဆံပင္ျဖဴျခင္း ႏွင့္အရြယ္မတိုင္မီ ဆံပင္ျဖဴျခင္းဆိုၿပီး ႏွစ္မ်ဳိးရွိသည္။ သဘာ၀အားျဖင့္ ဆံပင္ျဖဴျခင္းသည္ အသက္ အရြယ္ႀကီးျခင္း၏ လက္ၡဏာတစ္ရပ္ ျဖစ္သည္။သုိ႔ေသာ္ ယေန႔ေခတ္တြင္ အရြယ္မတိုင္မီဆံပင္ျဖဴျခင္းသည္ အေတြ႕ရမ်ားေန၏။ အထူးသျဖင့္ စီးပြားေရး လုပ္ငန္းႀကီးမ်ားကုိ လုပ္ကုိင္ၾကသူမ်ား၊ ရာထူးႀကီးႀကီးကုိ လုပ္ကုိင္ၾကသူမ်ား၊မ်ဳိး႐ုိးလုိက္သူမ်ားအေနျဖင့္ ဆံပင္ျဖဴၾကသူမ်ားသည္ နာမက်န္းျဖစ္ျခင္း၊ အပူဓာတ္ပါေသာ အစားအစာမ်ား အစားမ်ားျခင္း၊ ေဆး၀ါးမ်ားသုံးစြဲျခင္းတုိ႔ ေၾကာင့္လည္း ဆံပင္ျဖဴတတ္သည္။
ဆံပင္ျဖဴျခင္းဆုိသည္မွာ အျခားေသာဇရာမ်ားထက္ ပုိ၍ေစာကာျဖစ္တတ္ ေသာ လဏၡာတစ္ရပ္ျဖစ္သည္ ။ဆံပင္ျဖဴျခင္း အေၾကာင္းရင္းမ်ားမွာ မ်ဳိး႐ုိးလုိက္ျခင္း၊ စိတ္ဖိစီးမႈ ေဒါသ၊ ေသာကမ်ားျခင္း၊ ဆံပင္၏က်န္းမာ ေရးကုိဂ႐ုမစုိက္ ျခင္း၊ အႏ္ၲရာယ္ကင္ းေသာေခါင္းလိမ္းဆီ မ်ားမလိမ္းမိျခင္း၊ ဥတုသုံးပါးတြင္ ဦးေခါင္းကုိလုံး၀အကာအကြယ္မျပဳျခင္း၊ ေရာဂါႀကီးတစ္ခု ျဖစ္ေနခ်ိန္တြင္ ေသြးႏွင့္မသင့္ ေသာဓာ တုေဆး၀ါးတစ္ခုခု စားမိျခင္းတုိ႔ေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။
အလုပ္အလြန္အကၽြံ လုပ္ျခင္းႏွင့္ ထိတ္လန္႔တုန္လႈပ္ျခင္း မ်ားေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္ ၏ဇီ၀ကမၼျပာင္းလဲၿပီး ဆံပင္အကာသား (Ctotex) အရြယ္ကုိႀကီးေစကာ ေရာင္ျခည္ပစၥည္းမ်ားကုိ နည္းပါးေစ၍ ဆံပင္အေရာင္ကုိ ျဖဴေစျခင္းျဖစ္သည္။ ထုိ႔အတူျပင္ပေလ၊ ေနေရာင္ျခ ည္ႏွင့္ေလပူမႈတ္စက္၊ ေရေႏြးျဖင့္ေရခ်ဳိးျခင္း၊ ဦးေရျပားႏွိပ္နယ္ျခင္းေတြက ဆံပင္အျပင္ (Cuticle) ကုိကာကြယ္ေပးသည့္ အဆီဓာတ္ကုိ ထိခုိက္လာၿပီး ဆံပင္ျဖဴလာျခင္းျဖစ္သည္။
ဆံပင္အေရာင္ေပၚ သက္ေရာက္ေသာ မယ္လနင္ဆံပင္ ေတြ၏အျမစ္ အိတ္သည္ ဦးေရျပား ၏ေအာက္တြင္ရွိသည္ ။အျမစ္အိတ္ထဲက ဆဲလ္မ်ားထုတ္ လုပ္ေပးသည့္ မယ္လနင္ဓာတ္အ နည္းအမ်ားေပၚ မူတည္ၿပီး ဆံပင္အေရာင္မ်ား ေျပာင္းလဲသြားျခင္းျဖစ္သည္။ မယ္လနင္ဓာတ္ပုံမွန္ထုတ္ေပးႏုိင္လွ်င္ ဆံပင္ အေရာင္သည္ မည္းနက္ေန မည္ျဖစ္သည္ ။ မယ္လနင္ဓာတ္ထုတ္လုပ္မႈ က်ဆင္းသြားလွ်င္ ဆံပင္အေရာင္ ျဖဴသြားမည္ျဖစ္သည္။ မယ္လနင္ဓာတ္က်ဆင္းျခင္း သည္ လူတစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး မတူညီႏုိင္ပါ။
မယ္လနင္ဓာတ္န ည္းသြားျခင္းသည္ အမ်ားအားျဖင့္ အသက္အရြယ္ရလာ ျခင္းႏွင့္မ်ဳိး ႐ုိးဗီဇေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ ထုိ႔အတူ ေဆးလိပ္ေသာက္ျခင္း၊ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း တုိ႔ေၾကာင့္လည္း ဆံပင္ျဖဴတတ္သည္။ ဗီတာမင္ဘီတြဲ ခ်ဳိ႕တဲ့လုိ ့ ျဖစ္ေသာေသြးအား နည္းေရာဂါမ်ားတြင္လည္း မယ္လနင္ဓာတ္န ည္းသြားသည့္ အတြက္ဆံ ပင္ျဖဴႏုိင္သည္ ။ သုိင္း႐ြိဳက္ေဟာ္မုန္း မ်ားျခင္းေၾကာင့္ လည္ပင္း ႀကီးေရာဂါရခဲ့လွ်င္လည္း မယ္လနင္ဓာတ္က် ဆင္းသြားၿပီး ဆံပင္ျဖဴသြားႏုိင္သည္။
ဗတီလီဂိုဆုိေသာ အေရျပား တစ္ေလွ်ာက္က မယ္လနင္ဓာတ္ထုတ္လုပ္ေပး ေသာဆဲလ္ေတြ ကုိဖ်က္ဆီးပစ္ေသာ ေရာဂါတြင္လည္း ဆံပင္ျဖဴတတ္သည္။ အမ်ဳိးသားမ်ားသည္ အမ်ဳိးသမီးမ်ားထက္ ဆံပင္ျဖဴေသာအရြယ္ေစာေလ့ရွိ သည္။အမ်ဳိးသားမ်ားသည္ အသက္ ၃၀ အရြယ္တြင္ ဆံပင္ျဖဴေလ့ရွိၿပီး အမ်ဳိးသမီးမ်ားသည္ ၃၅ႏွစ္အရြယ္တြင္ ဆံပင္ျဖဴေလ့ရွိၾကသည္။
ဆံပင္၏ က်န္းမာေရးဆုိသည္မွာ ထုိဆံပင္ ၏မူမွန္၊ ပုံမွန္၊ ႀကီးထြားသန္မာမႈ၊ အေရာင္အဆင္း ေျပာင္လက္မႈ၊ ထိုဆံပင္တုိ႔ ၏ သက္တမ္း ၾကာရွည္မႈတုိ႔ျဖစ္သည္။ ဆံပင္က်န္းမာ ေရးေကာင္းမြန္ေစရန္ ေခါင္းေလွ်ာ္ရန္လုိအပ္လွ်င္ ေခါင္းေလွ်ာ္ေပးျခင္း၊ ဆီထည့္ရန္ လုိအပ္သည့္ အခ်ိန္တြင္ ဆီထည့္ေပးျခင္း ၊ ေခါင္းၿဖီးရန္ လုိအပ္သည့္အခ်ိန္တြင္ ေခါင္းၿဖီးျခင္း တုိ႔ ျပဳလုပ္ေပး ရမည္။ လုိအပ္သည့္ အခ်ိန္တြင္ လုိအပ္ခ်က္မ်ားကုိ မျပဳလုပ္ပါက အားနည္း အားေလ်ာ့ေသာ ဆံပင္ ျဖစ္သြားမည္ ျဖစ္သည္။
အားနည္း အားေလ်ာ့လာေသာ ဆံပင္မ်ားသည္ မက်န္းမာႏုိင္ဘဲ ေဆာလ်င္စြာ ျဖဴၾကရသည္။ ထုိ႔အတူ သဘာဝ၏ ေနပူ ၊ ေရပူ တုိ႔သည္ ဦးေခါင္းကုိ ဒုကၡေပးႏုိင္သည္။ ယင္းဒဏ္တုိ႔၏ ပထမဆံုး ရလဒ္ အေနျဖင့္ အရြယ္မတုိင္မီ ဆံပင္ျဖဴျခင္းလည္း ျဖစ္တတ္သည္။ နာတာရွည္ ေရာဂါမ်ားတြင္ ၾကာရွည္စြာ ေဆးဝါးမ်ား စားသံုးရျခင္းေၾကာင့္ လည္း ဆံပင္ကုိ ျဖဴေစသည္။
တုိင္းရင္းေဆး၀ါး မ်ားေသာက္သုံး မည္ဆုိလွ်င္ ဆီးျဖဴသီး ၅ က်ပ္သား၊ သစ္ဆိမ့္သီး ၅ က်ပ္သား ၊ ၾကစုသီး ၅ က်ပ္သား ၊ သိေႏၶာ ၃ က်ပ္သား ၊ ပ်ားရည္ ၃၀ က်ပ္သား တုိ႔ကုိ ေရာစပ္၍ လက္ဖက္စားဇြန္း တစ္ဇြန္း နံနက္၊ ေန႔လယ္၊ ညေန သံုးႀကိမ္သုံးစြဲႏိုင္သည္။ ညအိပ္ရာ၀င္ခ်ိန္တြင္ တုိင္းရင္း ေဆးခန္းသံုး အမွတ္(၁၁) ၄ က်ပ္သားကုိ ေရေအးျဖင့္ သံုးစဲြႏုိင္သည္။ ေခါင္းမေလွ်ာ္မီ ေခါင္းကုိ အုန္းဆီစစ္စစ္ ၊ ေထာလပတ္ရြက္ဆီ မ်ားလိမ္းၿပီးမွ ေခါင္းေလွ်ာ္ျခင္းကုိ ျပဳလုပ္ရမည္။ သဘာဝ ေခါင္းလိမ္းဆီ အျဖစ္ ၿဗံဳးေမြး အေျခာက္မႈန္႔ ၊ ဆီးျဖဴသီးအမႈန္႔ ၊ ႏွမ္းဆီ ႏွင့္အုန္းဆီတုိ႔ကုိ ေရာစပ္ကာ ျပဳလုပ္၍လည္း ရသည္။
အာယုေဗဒ ေဆးပညာတြင္ သိေရာဓာရ (Shirodhara) ဦးေခါင္းဆီေလာင္းျခင္း ကုထံုး ႏွင့္ နႆ (Nasya) ႏွာေခါင္းတြင္ ေဆးစက္ခ်ေသာ ကုထံုးတို႔သည္ အရြယ္မတုိင္မီ ဆံပင္ျဖဴျခင္းကုိ သက္သာေစသည္။ သိေရဓာရ ဆုိသည္မွာ ေဆးအဆီ တစ္မ်ိဳးမ်ိဳးကုိ သင့္ေလ်ာေသာ အပူခ်ိန္ေပးကာ သိရာဓာရတြင္ အသံုးျပဳေသာ ကိရိယာအတြင္း ထည့္ၿပီး နဖူးေပၚသုိ႔ ညင္သာစြာ သြန္းေလာင္းေသာ ကုထံုးျဖစ္သည္။ နႆကမၼ ဆုိသည္မွာ ႏွာေခါင္းေပါက္အတြင္း သုိ႔ ေဆးျပဳတ္ရည္ သုိ႔မဟုတ္ ေဆးအဆီကုိ ျဖည္းညင္းစြာ ထည့္ေပးသည့္ ကုထံုးျဖစ္သည္။
အနားယူျခင္း သည္လည္း ဦးေရျပား က်န္းမာေရးကုိ အေထာက္အကူ ျပဳေစသည္။ ေခါင္းေလွ်ာ္သည့္အခါ ဓာတုပစၥည္း မ်ားစြာပါ၀င္ေသာ ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ မ်ားကုိ မသံုးဘဲ သဘာ၀ ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ ျဖစ္သည့္ တေရာ္ကင္ပြန္း ေခါင္းေလွ်ာ္ရည္ ကုိသာ သံုးသင့္သည္။ တေရာ္ကင္ပြန္းသည္ ဦးေရျပားကုိ ေအးျပေစသည္။ ဆံပင္ကုိ နက္ေမွာင္ေစၿပီး သန္စြမ္းေစေသာ တန္ခုိးထူးလည္း ရွိသည္။ ဆံပင္ျဖဴျခင္း မွလည္း ကာကြယ္ေပးသည္။ ေခါင္းေလွ်ာ္ရာတြင္ ဆံပင္ကုိ ေရေႏြးျဖင့္ေလွ်ာ္ၿပီး ေရေအးျခင့္ ေဆးေၾကာျခင္းသည္ ဆံပင္ကုိ သန္စြန္းေစေသာ တန္ခုိးထူး ရွိသည္။
အခ်ိဳ႕ဆံပင္ျဖဲသူမ်ား အေနျဖင့္လည္း ဓာတုေဆး၀ါးမ်ား ပါေသာ ဆံပင္နက္ေဆး မ်ားကုိ အသံုးမျပဳၾကဘဲ ဒန္းရြက္ကုိ အေျခခံၿပီး ျပဳလုပ္ထားေသာ ဆံပင္ဆုိးေဆး မ်ားျဖင့္သာ ဆုိးသင့္သည္။ ယေန႔ေခတ္တြင္ ဆံပင္အလွအတြက္ ဆံပင္ေျဖာင့္ျခင္း ၊ ဆံပင္ေကာက္ျခင္း မ်ား အသံုးျပဳေနေသာ ဆုိးေဆး ၊ ေျဖာင့္ေဆး ၊ ေကာက္ေဆး မ်ားသည္ ဆံပင္ ဦးေရျပားကုိ ေျခာက္ေသြ႕ ေစပါသည္။ ျပင္းထန္ေသာ ဆံပင္ဆုိးေဆး မ်ားေၾကာင့္ ဦးေရျပားတြင္ အနာမ်ားျဖစ္ၿပီး ထုိအနာမ်ားသည္ ယားနာ္အသြင္ ေျပာင္းကာ တစ္ကုိယ္လံုးသုိ႔ ပ်ံ႕ႏွံ႔သြားေသာ အဖြားတစ္ဦး ကုိလည္း ျမင္ဖူးသည္။
ဆံပင္ျဖဴျခင္းကုိ ကုသျခင္းထက္ ကာကြယ္ျခင္းက ပုိ၍ ထိေရာက္မႈ ရွိသည္။ ႀကိဳတင္ ကာကြယ္ရာတြင္ ဓာတ္စာသည္လည္း အေရးပါေသာ အခ်က္တစ္ခ်က္ ျဖစ္သည္။ ေန႔စဥ္ စားေသာက္ေသာ အစားအစာ မ်ားတြင္ သံဓာတ္ ၊ ေၾကးနီဓာတ္ ၾကြယ္၀သည့္ အစားအစာ မ်ားကုိ စားေပးရမည္။ ကန္စြန္းရြက္ ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ မုန္လာရြက္၊ ရင္းတုိက္ရြက္၊ သီဟုိဠ္ရြက္၊ ကနေဖာ့၊ ထိက႐ုံး၊ ၾကာ႐ုိး ၊ ၾကာစြယ္ ၊ ၾကက္ဟင္းခါးသီး ၊ ကင္းပံုရြက္ တုိ႔ ျဖစ္သည္။
ေရွာင္ရန္ အစားအစာမ်ားမွာ လက္လုပ္ခ်ဥ္မ်ား ၊ ပူလြန္း စပ္လြန္းေသာ အစားအစာတုိ႔ ျဖစ္သည္။ ေနပူထဲသြားလွ်င္ ဦးေခါင္းကုိ ကာလအားေလ်ာ္စြာ ကာကြယ္မႈ ျပဳလုပ္သည့္သည္။ ဤသုိ႔ျဖင့္ ဇရာ၏ လကၡဏာျဖစ္ေသာ ဆံပင္ျဖဴျခင္း ကုိ ကာကြယ္ႏုိင္ ပါေၾကာင္း ေရးသားလုိက္ရ ပါသည္။
မုဒိတာ (ေတာင္သာ)
ဓာတ္ပံု = အင္တာနက္
No comments:
Post a Comment