အ႐ုိးသန္မာေအာင္ စားေသာက္နည္း
(၁) ဟင္းသီးဟင္းရြက္စားပါ ။ ကုိက္လန္ ၊ မုန္ညင္းစိမ္း ၊ ကန္စြန္းရြက္ ၊ မုန္လာရြက္ ၊ တေစာင္းခ်ဥ္ ၊ ဘ႐ုိကုိလီ (ေခၚ) ပန္းေဂၚဖီစိမ္း ၊ ေဂၚဖီထုပ္ ၊ တ႐ုတ္နံနံပင္ စတဲ့ အစိမ္းေရာင္ ရင့္ရင့္ အရြက္ေတြက အ႐ုိးအား ေကာင္းေစပါတယ္။ မုန္လာဥနီ ၊ ပဲေထာပတ္ ၊ ဖုခ်ိဳင္ တုိ႔ကလည္း ႏြားႏုိ႔ကဲ့သုိ႔ ကယ္စီယမ္ဓာတ္ ၾကြယ္၀တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြပါပဲ။ သေဘၤာရြက္ျပဳတ္ကုိ အတုိ႔အျမႇဳပ္ လုပ္စားျခင္းက အ႐ုိးေပ်ာ့ေရာဂါ ေပ်ာက္ေစႏုိင္ သလုိ ၊ သေဘၤာရြက္ကုိ အေျခာက္လွမ္း၍ အမႈန္႔ျပဳ ေထာင္းထားၿပီး ေရေႏြးပူပူမွာ လက္ဖက္ေျခာက္လုိ ခတ္ကာ ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ အ႐ုိးကုိ သန္မာေစပါတယ္။
(၂) သက္သတ္လြတ္ (အၿမဲ) မစားသင့္ပါဘူး ။ အခ်ိဳ႕သူေတြက တိရစၦာန္မွရတဲ့ ပ႐ုိတင္းဓာတ္ မ်ားဟာ အ႐ုိးၾကြပ္ဆတ္ ေစတယ္လုိ႔ ထင္မွတ္မွား ေနၾကၿပီး ေျခေလးေခ်ာင္းသား ကုိ ေရွာင္ၾကပါတယ္။ သက္သတ္လြတ္ ရက္ရွည္စားျခင္း ၊ အသားတစ္မ်ိဳးတည္း ကုိသာ စဲြစဲြၿမဲၿမဲ စားျခင္း စတဲ့ ဓေလ့စ႐ုိက္ကုိ ပယ္ကာ ၊ သန္႔ရွင္းလတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား နဲ႔ သားငါးအစံု တုိ႔ကုိ မွ်တစြာ စားသံုးတဲ့ အက်င့္ေကာင္းကုိ ေမြးျမဴမွသာ က်န္းမာေရး အတြက္ ဘက္စံုေကာင္းမြန္ ေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ( သက္သတ္လြတ္ မၾကာခဏ စားသူမ်ားအတြက္ အ႐ုိးအား ေကာင္းေစဖုိ႔ ကယ္စီယမ္ဓာတ္ ျဖည့္စြက္စာ အျဖစ္ ႏြားႏုိ႔တစ္ခြက္ ေန႔စဥ္ ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။)
(၃) အ႐ုိးေရာျပြမ္းတဲ့ ဟင္းလ်ာမ်ား ခ်က္စားပါ ။ အမွတ္စဥ္(၁)မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေတြကုိ ၾကက္ ၊ ၀က္ ၊ ဆိတ္ ၊ အမဲ႐ုိး တုိ႔ျဖင့္ စြပ္ျပဳတ္ခ်က္စားပါ။ ေျခေလးေခ်ာင္းသား ( ၀က္ ၊ ဆိတ္ ၊ အမဲ ) အ႐ုိးထဲရွိ ျခင္ဆီႏွစ္ ေတြက လူသားေတြရဲ႕ အ႐ုိးအဆစ္မ်ားကုိ ေကာင္းစြာ အေထာက္အပံ့ ေပးတာေၾကာင့္ ထုိ အ႐ုိးမ်ားထဲမွ ျခင္ဆီေတြ ထြက္လာေအာင္ မီးေအးေအးျဖင့္ အခ်ိန္ၾကာၾကာ အပူေပး ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး အနည္းဆံုး ရက္သတၱပတ္ မွာ တစ္ႀကိမ္ေလာက္ စြပ္ျပဳတ္လုပ္ ေသာက္ေပးသင့္ ပါတယ္။
(၄) ေကာက္ႏွံမ်ား စားေပးပါ ။ ေကာက္ႏွံမ်ိဳး၀င္မ်ား ျဖစ္ၾကတဲ့ ဆန္လံုးညိဳ ၊ ဂ်ဳံ ၊ ဘာလီေစ့ ၊ ေကြကာအုပ္ ၊ ႐ုိင္းစပါး ၊ လူးစပါး ၊ ေျပာင္း ၊ ေကာက္စပါး ေတြမွာ အမွ်င္ဓာတ္ ၊ ကစီဓာတ္ မ်ားနဲ႔ ဗီတာမင္ဘီဓာတ္ ေပါင္းစုေတြ ပါ၀င္တာေၾကာင့္ ကုိယ္ခံစြမ္းအားကုိ တုိးတက္ ျမင့္မားေစ ပါတယ္။ ၄င္းတုိ႔အထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ ပ႐ုိတင္းဓာတ္ မ်ားက ၾကြက္သားတစ္႐ွဴး ေတြကုိ ေကာင္းစြာ တည္ေဆာက္ ေစတာေၾကာင့္လည္း အ႐ုိးကုိ က်န္းမာသန္စြမ္း ေစပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေကာက္ႏွံေတြက အဂၢနီစီယမ္ဓာတ္ ရရွိရာ အရင္းအျမစ္ျဖစ္လုိ႔ ၄င္းတုိ႔ကုိ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ေသြးထဲရွိ ကယ္စီယမ္ဓာတ္ ေတြကုိ စုပ္ယူေပးကာ အ႐ုိးသုိ႔ ပုိ႔ေဆာင္ေပး တာေၾကာင့္ အ႐ုိးအား ေကာင္းေစပါတယ္။
(၅) သတၳဳဓာတ္ျဖည့္စြက္စာ စားေပးပါ ။ ဂ်ပန္႐ုိးရာ အစားအစာတစ္ခု ျဖစ္တဲ့ ပင္လယ္ေရေမွာ္ ထဲမွာ သတၳဳဓာတ္ေတြ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိေနလုိ႔ အ႐ုိးကုိ ေကာင္းစြာ တည္ေဆာက္ေစ ပါတယ္။ ၁၉၉၃ ခုႏွစ္က ထုိင္၀မ္ႏုိင္ငံမွ ပင္လယ္ေရေမွာ္ ကုိ ဓာတ္ခဲြစမ္းသပ္ ၾကည့္ရာမွာ အ႐ုိးၾကြပ္ဆတ္ ေရာဂါကုိ ကာကြယ္ေပး ႏုိင္ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိ ခဲ့ရတာေၾကာင့္ ထုိင္၀မ္ ေဆးသုေတသီ မ်ားက ပင္လယ္ေရေမွာ္ ကုိ ရက္သတၱပတ္ မွာ အနည္းဆံုး ၂ ႀကိမ္ စားေပးသင့္ တယ္လုိ႔ အႀကံျပဳ တုိက္တြန္းထား ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အဲဒီေရေမွာ္က သုိင္းရြက္ဂလင္း ေတြကုိလည္း က်န္းမာေစပါတယ္။
(၆) အ႐ုိးစားပါး ။ အ႐ုိးေကာင္းေစဖုိ႔ အ႐ုိးမ်ားမ်ား စားေပးရပါမယ္ ။ သဘာ၀ ကယ္စီယမ္ သတၳဳဓာတ္မ်ား ျဖစ္တဲ့ အ႐ုိးပါ ၀ါးစားလုိ႔ရတဲ့ ငါးသလဲထုိး ၊ ငါးသစ္တံုး ၊ ငါးျပက္ ၊ ငါးဘဲျဖဴ ၊ ငါးသံခ်ိတ္ (ေသးေသး) ၊ အခြံပါ ၀ါးစားလုိ႔ရတဲ့ ပုစြန္ဆိတ္ ၊ ငါးနီတူေျခာက္ ၊ ငါးေသတၱာ ၊ ငါးသေလာက္ေပါင္း တုိ႔ စားေပးပါ။ ၾကက္ ၊ ၀က္ ၊ ဆိတ္ ၊ အမဲ႐ုိး ေတြကုိ အ႐ုိးပါ စားလုိ႔ရသည္အထိ Pressure Cooker ျဖင့္ အ႐ုိးႏူးသည္အထိ ေပါင္းစားေပးပါ။
(၇) အဆီစားပါ ။ အ႐ုိးက်န္းမာေရး နဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး အဆီစားသံုးရမယ့္ ၀ိေသသ သံုးမ်ိဳး ရွိပါတယ္။ (က) အဆီေတြ အမ်ားႀကီးစားတာ မေကာင္းပါ။ (ခ) အဆီနည္းနည္းေလး မစားပါႏွင့္ (ဂ) အာဟာရ ျပည့္၀တဲ့ ဆီသန္႔ကုိ အလံုအေလာက္ စားေပးပါ။ ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ိဳးသမီးမ်ား အတြက္ ေန႔စဥ္ ၆၀ ဂရမ္ ပမာဏရွိတဲ့ အဆီဓာတ္ လုိအပ္ပါတယ္။ ဆုိလုိတာက တစ္ေန႔တာ စားသံုးတဲ့ အစားအစာ ေတြထဲမွာ သဘာ၀ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ၊ အေစ့အဆန္ ေတြကရတဲ့ ဖက္တီးအက္စစ္ အဆီမ်ိဳးကုိ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းေလာက္ စားေပးရမွာ ျဖစ္ၿပီး အုိမီဂါ-၃ နဲ႔ အုိမီဂါ-၆ ဖက္တီးအက္စစ္ တုိ႔လုိ တိရစၦာန္ ကရတဲ့ အဆီမ်ိဳးကုိေတာ့ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဇြန္းေလာက္ စားေပးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ (ေပါက္ေပါက္)
No comments:
Post a Comment