Tuesday, September 10, 2019

အသည္းေျခာက္ျခင္းေဝဒနာမွ ကင္းေဝးေစဖုိ႔


အသည္းေျခာက္ျခင္းေဝဒနာမွ ကင္းေဝးေစဖုိ႔

အသည္းႏွင့္ ပတ္သက္၍ အသည္းေျခာက္ျခင္း ၊ အသည္းေရာင္ အသား၀ါဘီပုိး ၊ အသည္းေရာင္ အသား၀ါစီပုိး ၊ အသည္းေရာင္ျခင္း မ်ား ျဖစ္ပြားေနသည္ကုိ မၾကာခဏ ေတြ႕ေနရသည္။ အသည္းသည္ လူ႔ခႏၶာကုိယ္တြင္ ၀င္ေရာက္လာသည့္ အညစ္အေၾကးမ်ား ႏွင့္ အဆိပ္အေတာက္မ်ား ၊ ပုိးမႊားမ်ားအား ခႏၶာကုိယ္ အတြင္းသုိ႔ ပ်ံ႕ႏွံ႔မႈ မရွိေစရန္ ထိန္းသိမ္း ကာကြယ္ေပးႏုိင္ေသာ အေရးပါသည့္ ကုိယ္တြင္းအဂၤါရပ္ တစ္ခုျဖစ္သည္။ ထုိနည္းတူ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္ ေဆာင္ရြက္ေနေသာ လုပ္ငန္းေပါင္း ၅၀၀ ေက်ာ္ကုိလည္း လုပ္ေဆာင္လ်က္ ရွိသည္။

          ယေန႔ေခတ္တြင္ ျဖစ္ပြားမႈ မ်ားေသာ ေရာဂါမ်ားထဲမွ အသည္းေျခာက္ ေရာဂါ အေၾကာင္း တင္ျပေပး လုိသည္။ အသည္းေျခာက္ ေရာဂါကုိ Cirrhosis ဟုေခၚသည္။ အသည္းေျခာက္ျခင္း ဆုိသည္မွာ အသည္းတြင္ အမာရြက္မ်ား ထင္ကာ အသည္း၏ ဖဲြ႕စည္းပံု ပ်က္ျပားျခင္း ျဖစ္သည္။ အသည္းေျခာက္ ျခင္းကုိ ျဖစ္ေပၚ ေစႏုိင္သည့္ အခ်က္မ်ားမွာ အသား၀ါဘီပုိး ၊ စီပုိး တုိ႔ေၾကာင့္ လည္းေကာင္း ၊ အသည္း အဆီဖံုးျခင္း ေၾကာင့္လည္းေကာင္း ၊ နာတာရွည္ ေရာဂါေၾကာင့္ အသည္းေျခာက္ျခင္း ၊ အျပဳအမူမ်ား အေနျဖင့္ အရက္ေသာက္ ျခင္း ၊ မႈိတက္ေနေသာ င႐ုပ္သီးေျခာက္ ၊ အျခား အေျခာက္တုိ႔ကုိ စားသံုးမိျခင္းတုိ႔ ျဖစ္သည္။ အသည္းေျခာက္ျခင္း ျဖစ္ေပၚေစသည့္ အေၾကာင္းမ်ားစြာ ရွိေသးသည္။ အသည္းေရာင္ အသား၀ါဘီ ၊ စီ ႏွင့္ အရက္ေသာက္ျခင္း တုိ႔ေၾကာင့္ အသည္းေျခာက္ျခင္း မွာ အျဖစ္မ်ားလ်က္ ရွိသည္။ ထုိအထဲမွ အရက္ႏွင့္ အသည္းေျခာက္ျခင္း အေၾကာင္းကုိ တင္ျပေပး လုိသည္။

          အရက္ေသာက္ျခင္းမွ အသည္းေျခာက္ျခင္း ကုိျဖစ္ေစဖုိ႔ ရာခုိင္ႏႈန္း ေတာ္ေတာ္မ်ားသည္။ အရက္သည္ လူကုိ မူးယစ္ထံုထိုင္း ေစျခင္း ၊ စိတ္ဂနာ မၿငိမ္ျဖစ္ျခင္း ၊ ေဒသပြားမ်ား ေစျခင္း ၊ စိတ္တက္ၾကြ ေစမႈျဖစ္ျခင္း စသည့္ ဆုိးက်ိဳးမ်ားကုိ ျဖစ္ေစသည္။ အရက္သည္ တုိင္းရင္းေဆး ပညာအရ ဥဏွ၀ါေယာဓာတ္ ၊ အပူဥဏွေတေဇာဓာတ္ ၊ ဥဏွ အာကာသဓာတ္ မ်ား လႊမ္းမုိးပါ၀င္ ေနသည္ကုိ ေတြ႕ရသည္။ ဥဏွေတေဇာဓာတ္ သည္ အသည္းကုိ ေလာင္ၿမိဳက္ျခင္း ၊ ပူေလာင္ျခင္း ၊ ေျခာက္ကပ္ျခင္း ၊ မာတင္းျခင္း ၊ ၾကြပ္ဆတ္ျခင္း ၊ မည္းေျခာက္ျခင္း တုိ႔ကုိ ျဖစ္ေစသည္။ ထုိ႔အတူ ဥဏွအာကာသ ဓာတ္သည္လည္း ေခၽြးထြက္ျခင္း ၊ ေရေငြ႕ဓာတ္မ်ား ခန္းေျခာက္ျခင္း ၊ အသစ္တစ္ဖန္ ေပၚလာေသာ ဓာတ္တုိ႔ကုိ ထိန္းခ်ဳပ္စုဖဲြ႕ မေပးႏုိင္ျခင္း ၊ ဥဏွ၀ါေယာဓာတ္ သည္ ဓာတ္မ်ားကုိ ခန္းေျခာက္ေစျခင္း ၊ ကလာပ္စည္း မ်ားကုိ ေျခာက္ေသြ႕ေစျခင္း ၊ ေလာင္ကၽြမ္းမႈမ်ား ျဖစ္ေပၚ ေစျခင္းႏွင့္အတူ ၀ါေယာဓာတ္ ျဖစ္ေပၚလာကာ ပံုမွန္စိတ္မွ ေသြဖည္ကာ ေဒါသစိတ္ ၊ ေမာဟစိတ္ ၊ စိတ္ဂနာမၿငိမ္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ေပၚလာကာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေပၚေစျခင္း ျဖစ္သည္။

          အရက္တြင္ အထက္ပါ ဓာတ္မ်ားပါရွိ ေနသည္ကုိပင္ အခ်ိဳ႕ မသမာသူ မ်ားက အရက္ထဲသုိ႔ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစေသာ ေဆး၀ါးႏွင့္ ပစၥည္း အခ်ိဳဳ႕ကုိ ထည့္သြင္း ၾကျပန္သည္။ ဘူးေလးရာ ဖ႐ံုဆင့္ ဆုိသကဲ့သုိ႔ ထုိ အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစေသာ ေဆး၀ါး မ်ားေၾကာင့္ အသည္းေျခာက္ျခင္း ကုိ ပုိမုိျဖစ္လာ ေစသည္။ အရက္ေသာက္တုိင္း အသည္းေျခာက္ ျခင္း ျဖစ္သည္ဟုလည္း မဆုိႏုိင္ပါ။ အရက္ကုိ တစ္ေန႔လွ်င္ တစ္ပက္ခန္႔သာ ေသာက္သံုး သင့္သည္။

          တန္ေဆးလြန္ေဘး ဆုိသည့္အတုိင္း သက္မွတ္ထားေသာ ပမာဏထက္ ပုိေသာက္သည့္ အတြက္ အသည္းေျခာက္ျခင္း ကုိ ခံစားရျခင္း ျဖစ္သည္။ ေန႔စဥ္ရက္ဆက္ ေသာက္သံုးေနေသာ အရက္သံုးစဲြသူမ်ား အတြက္ အရက္တြင္ ပါ၀င္ေသာ အဆိပ္အေတာက္ မ်ားသည္ လူ၏ခႏၶာကုိယ္ အတြက္ အသည္း၏ လုပ္ငန္းေဆာင္တာမ်ား ကေမာက္ကမ ျဖစ္ေစကာ အသည္းေျခာက္ လာေတာ့သည္။

          အသည္းေျခာက္ ျခင္း၏ လကၡဏာမ်ားမွာ စိတ္ပုိင္းဆုိင္ရာ ကေယာင္ေခ်ာက္ခ်ား ျဖစ္ျခင္း ၊ ေသြးမတိတ္ျခင္း ၊ ေသြးအန္ျခင္း ၊ အေရျပား လက္သည္းမ်ား ပံုပ်က္ပန္းပ်က္ ျဖစ္ျခင္း ၊ အသား၀ါ လာျခင္း ၊ ေျခေထာက္မ်ား ေရာင္လာျခင္း ၊ ေရဖ်ဥ္းစဲြျခင္း တုိ႔ျဖစ္သည္။ အသည္း၏ လုပ္ေဆာင္တာမ်ား မလုပ္ႏုိင္ ေတာ့သျဖင့္ မၾကာခဏ ဖ်ားနာျခင္း ၊က်န္းမာေရး ခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္းမ်ား မၾကာခဏ ျဖစ္ပြားတတ္သည္။

          အသည္းေျခာက္ ေရာဂါတြင္ သံုးစဲြႏုိင္ေသာ ေဆးဖက္၀င္အပင္ မ်ားမွာ ရွားေစာင္း လက္ပပ္ ၊ ဆီးျဖဴသီး ၊ သခြတ္ပင္ ၊ မက္လင္ခ်ဥ္ ၊ ေတာင္ဆီးျဖဴ ၊ ဆူးေလ ၊ ေဆာင္းေမးခါး ၊ ဒန္႔ကၽြဲ တုိ႔ျဖစ္သည္။ အထူး စားေပးသင့္ေသာ အသီးတစ္မ်ိဳး ျဖစ္သည့္ ဖရဲသီး ကုိ အစာမစားမီ မ်ားမ်ား စားေပးရမည္။ ထုိ႔ျပင္ ဖရဲသီး ၏ အခြံႏွင့္ အတြင္းမွ မွည့္ေနေသာ အႏွစ္မ်ားကို ဖယ္ၿပီး အေခါက္ကုိ ယူပါ။ ယင္းအေခါက္ကုိ သံုးခြက္တစ္ခြက္ တင္က်ိဳ၍ ေရငတ္တုိင္း ေသာက္ေပးသင့္သည္။ ၾကက္သဟင္းရြက္ ကုိလည္း မၾကာခဏ ဟင္းခ်ိဳလုပ္ ေသာက္ေပး ရမည္။

အသည္းေျခာက္သူ မ်ားသည္ ႏူးညံ့ေပ်ာ့ေပ်ာင္းေသာ အစားအစာမ်ားကုိ စားေပးရမည္။ အရက္ ေသာက္ျခင္းကုိ လံုး၀ေရွာင္ၾကဥ္ သင့္သည္။ အေၾကာ္အေလွာ္မ်ား ၊ အကင္မ်ား ၊ အစပ္မ်ားကုိ ေရွာင္ၾကဥ္ ရမည္။ ပူလြန္း ၊ ေအးလြန္းေသာ အစားအစာမ်ား စားေသာက္ျခင္း မွ ေရွာင္ၾကဥ္ ရမည္။ အုန္းသီး ၊ အုန္ုးႏုိ႔ ေျမပဲ စေသာ ေၾကက်က္ခဲေသာ အစာမ်ားကုိလည္း ေရွာင္ၾကဥ္ ရမည္။

          ဤသုိ႔ျဖင့္ အရက္ေသာက္တုိင္း အသည္းေျခာက္ျခင္း မျဖစ္ႏုိင္ ေသာ္လည္း ေန႔စဥ္ရက္ဆက္ ေသာက္သံုးသည့္ အခါ ျဖစ္ႏုိင္သည့္ အသည္းေျခာက္ျခင္း ဒဏ္မွ ကင္းေ၀း ႏုိင္ေစရန္ အရက္ေသာက္ျခင္း ဆုိေသာ အာဟာရ ႏွင့္ ကမၼ ကုိဆင္ျခင္ႏုိင္ ပါရန္ တုိက္တြန္း ေရးသားလုိက္ရ ပါသည္။

မုဒိတာ (ေတာင္သာ)
ဓာတ္ပံု = အင္တာနက္

No comments: