ပဲပုပ္ေစ့၊ ပဲပုပ္ဆီႏွင့္ က်န္းမာေရး
ပဲပုပ္သည္
ႏိုင္ငံတကာသံုး အစားအစာျဖစ္၍ ပဲပုပ္ကို Soybean, Soja Bean, Soya Bean ဟု
အမ်ိဳးမ်ိဳးေခၚၾကသည္။ Fabaceae မ်ိဳးရင္း၀င္ျဖစ္ၿပီး ပဲပုပ္၏ သိပၸံအမည္မွာ Glycine
max ျဖစ္ပါသည္။ ပဲပုပ္သည္ အရသာေကာင္းၿပီး စားသံုးမႈမ်ားျပားေသာ သီးႏွံတစ္မ်ိဳး
ျဖစ္ပါသည္။ ေလ့လာမႈမွတ္တမ္းမ်ားအရ ပဲပုပ္သည္ ကမ႓ာ့အေရးႀကီးဆံုး သီးႏွံ (၁၀) မ်ိဳးအနက္၊အမွတ္စဥ္
(၆) တြင္ ခ်ိတ္ေသာ သီးႏွံျဖစ္ေၾကာင္း ႏွင့္ ကမ႓ာ့အေရးႀကီးဆံုး သီးႏွံ (၁၀)
မ်ိဳးမွာေျပာင္း၊ ဂ်ံဳ၊ ဆန္၊ အာလူး၊ ပီေလာပီနမ္၊ ပဲပုပ္၊ ကန္စြန္းဥ၊ ႏွံစားေျပာင္း၊
၀ဥႏွင့္ Plantains (ေခၚ) ခ်က္စားရေသာ
ငွက္ေပ်ာသီး တစ္မ်ိဳးတို႔ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ျမန္မာျပည္တြင္
ပဲပုပ္ကိုမည္သည့္ သကၠရာဇ္တြင္ စတင္စိုက္ပ်ိဳးခဲ့ သည္ကို သီးႏွံသမိုင္းတြင္ မေတြ႔ရေသာ္လည္း၊
ဂႏၶာလရာဇ္ျပည္ (ေခၚ) စိနတိုင္း ျပည္ (ေခၚ) တ႐ုတ္ျပည္၏ ေရွးေဟာင္းစာေပ
မ်ားတြင္ ထိုတိုင္းျပည္၌ ပဲပုပ္ပင္ အေျမာက္အမ်ား စိုက္ပ်ိဳး၍ အလြန္ အဖိုးထိုက္တန္ေသာ
အစားအစာ တစ္ခုအျဖစ္ လူတို႔စားသံုးခဲ့ ေၾကာင္းေရးသား ေဖာ္ျပထားသည္ကို
ေလ့လာမွတ္သား ရပါသည္။ ပဲပုပ္တြင္ အေရာင္အေသြး အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိရာ အ၀ါေရာင္၊
အညိဳေရာင္၊ အနက္ေရာင္ႏွင့္ အစိမ္းေရာင္ ရွိေသာပဲမ်ိဳးမွာ လူသိအမ်ားဆံုး ျဖစ္ျပီးအထူးသျဖင့္
အ၀ါေရာင္ႏွင့္ အစိမ္းေရာင္ပဲမ်ိဳးကို စားသံုးမႈ ပိုပါသည္။ ပဲပုပ္ဆိုသည့္ အတိုင္း သူ႔အမည္ႏွင့္
လိုက္ဖက္ေအာင္
(မၾကိဳက္တတ္သူ မ်ားအတြက္)
ပုပ္အဲ့အဲ့အနံ႔ ရွိေသာ္လည္း ၾကိဳက္တတ္သူမ်ား အတြက္မူ ထိုအနံ႔ကပင္ ပဲပုပ္၏ အရည္အေသြး
တစ္ရပ္ ျဖစ္ပါသည္။
ပဲပုပ္ကို
ျပည္ေထာင္စုဖြား ရွမ္းတိုင္းရင္းသားမ်ား အလြန္ၾကိဳက္ႏွစ္သက္စြာ စားေလ့ရွိေသာ အစားအစာတစ္မ်ိဳး
ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ “ရွမ္းရိုးရာအစားအစာ (ရွမ္းပဲပုပ္)” ဟူ၍ လူသိမ်ားခဲ့
ေသာ္လည္း ယေန႔ေခတ္မွာ ရွမ္းတိုင္းရင္းသားမ်ား သာမက တိုင္းရင္းသား လူမ်ိဳးစံုႏွစ္ျခိဳက္စြာ
စားသံုးလာၾကေသာ အစားအစာ ျဖစ္ေနပါသည္။ ပဲပုပ္အမ်ိဳးမ်ိဳး ရွိသည့္အနက္ “ေရႊ၀ါ” ပဲပုပ္မ်ိဳးသည္
ပိုေမႊးပိုဆိမ့္ေသာ အရသာထူးသျဖင့္ ရွမ္းျပည္နယ္တြင္ ၁၉၅၅ ခုႏွစ္မွာ အထူးတလည္ တိုးခ်ဲ႕စိုက္ပ်ိဳး ခဲ့ေၾကာင္း
ေလ့လာမွတ္သား ရပါသည္။ ပဲပုပ္ကို အခ်ပ္လိုက္ အေျခာက္လွန္း ထားေသာ ပဲပုပ္ခ်ပ္အခ်ိဳ (သို႔မဟုတ္)
ပဲပုပ္ခ်ပ္အစပ္ အျဖစ္လည္းေကာင္း ခ်ပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့ ပဲငပိအျဖစ္ တစ္ဖံု၀ယ္ယူ
ရရွိနိုင္ပါသည္။
ပဲပုပ္ႏွင့္နိုင္ငံတကာစားသံုးမႈ
ပဲပုပ္၏ဇာတိမွာ
တရုတ္၊ မန္ခ်ဴးရီးယားႏွင့္ ဂ်ပန္တို႔ျဖစ္ၾကျပီး ထိုနိုင္ငံမ်ားတြင္ ရာဇ၀င္မေပၚခင္ ေခတ္ကာလ
ကတည္းကပင္ ပဲပုပ္ကိုစိုက္ပ်ိဳး စားသံုးခဲ့ၾကၿပီး ယေန႔ကာလ ပဲပုပ္ဆီ ထုတ္လုပ္ေသာ
ႏိုင္ငံအလိုက္ ေလ့လာၾကည့္ရာတြင္ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံက ထိပ္ဆံုးတြင္ ရွိေနေၾကာင္း
ေတြ႕ရသည္။ ပဲပုပ္၏ အာဟာရဓာတ္ ေပါၾကြယ္၀ပံုကို တစ္စထက္တစ္စ သိရွိလာၾကရာ အေမရိကန္၊ ဥေရာပ၊
အာဖရိက၊ အီဂ်စ္၊ ရုရွား၊ ျမန္မာႏွင့္ နီေပါစသည့္ နိုင္ငံမ်ားတြင္ပါ တြင္က်ယ္စြာ စိုက္ပ်ိဳးလွ်က္
ရွိေနၾကပါသည္။
ပဲပုပ္ကို
နိုင္ငံတကာ စားသံုးမႈႏွင့္ ပတ္သက္၍ ဗဟုသုတတစ္ရပ္ အေနျဖင့္ေ၀မွ်ရပါလွ်င္-
·
တရုတ္ျပည္ၾကီး၏ ယဥ္ေက်းမႈႏွင့္ ဆက္စပ္လ်က္ရွိေသာ မြန္ျမတ္သည့္
သီးႏွံငါးမ်ိဳးတြင ္ပဲပုပ္သည္ တစ္မ်ိဳးအပါအ၀င္ဟု ဆိုထားပါသည္။
·
ဒုတိယကမၻာစစ္ၾကီး အတြင္းက ဂ်ာမနီတြင္ပဲပုပ္မွ အာဟာရျဖစ္ေစ တတ္သည့္ဓာတ္မ်ားကို
သိပၸံနည္းျဖင့္ ထုတ္ယူျပီး ေဆးလံုးကေလး မ်ားကဲ့သို႔ ကယ္လိုရီ ၁၅၀၀ ခန္႔ပါရွိေသာ ရိကၡာလံုးကေလးမ်ား
ျပဳလုပ္ကာ “နာဇီရိကၡာလံုးကေလး” ဟု အမည္ေပး၍ ဂ်ာမန္စစ္တပ္
အ တြက္ ထုတ္ေ၀ေပးခဲ့ေၾကာင္း၊ စစ္သားတစ္ေယာက္ အတြက္ ၄င္းရိကၡာလံုး ကေလး၂လံုး (သို႔မဟုတ္) ၃ လံုးစားထားလွ်င္
တစ္ေန႔တာလံုး အင္အား မဆုတ္ယုတ္ဘဲ က်န္းမာစြာ
ေနႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
·
ရုရွား-ဂ်ပန္
စစ္ပြဲၾကီးတြင္လည္း ဂ်ပန္စစ္သားမ်ား စစ္ေျမျပင္တြင္ ခံနိုင္ရည္ရွိေရး အတြက္ ဂ်ပန္အစိုးရက
ပဲပုပ္ပင္ကို အမ်ားဆံုးအားထား ခဲ့ေၾကာင္း သိရပါသည္။
·
ပဲပုပ္ကို လူသားတို႔
အာဟာရသီးႏွံ အျဖစ္စားသံုးရံုမွ် မက အေမရိကန္ျပည္ တြင္ပဲပုပ္မွ ေဆာ့စ္၊ နို့၊ ဒိန္ခဲ၊
ေကာ္ဖီ၊ ကိတ္၊ စည္သြတ္ဗူး မ်ားအျပင္ တိရိစၦာန္ အစားအစာမ်ား သာမက ပဲပုပ္ဆီျဖင့္ စာေရးမင္၊
ပံုႏွိပ္မင္၊ ဆပ္ျပာ၊ ေရာ္ဘာတု၊ ဓာတ္ဆီ၊ ပလပ္စတစ္၊ ခဲတံ၊ အေရာင္တင္ ဆီ၊ အလွကုန္ပစၥည္း
အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ပိုးမႊားသတ္ေဆး၊ ေၾကြေဆး၊ ဆီစိမ္စကၠဴ၊ သားေရတု၊ ဖေယာင္းတိုင္၊ သိုးေမႊးတု၊
သုတ္ေဆး၊ သၾကားလံုး စသည္ျဖင့္ လူ႔အသံုးအေဆာင္ ပစၥည္း အမ်ိဳးေပါင္း ၂၀၀၀ တို႔ကိုလည္း
ထုတ္လုပ္နိုင္ ပါသည္။ တရုတ္၊ မန္ခ်ဴးရီးယားႏွင့္ ကိုရီးယားနိုင္ငံ တို႔တြင္ ပဲပုပ္ပင္၏ အျမစ္ႏွင့္ အရိုးမ်ားကို
ထင္းအျဖစ္ လည္းေကာင္း၊ အရြက္ကို အေျခာက္လွန္း၍ ေဆးလိပ္အျဖစ္ ေသာက္ၾကသည္။ အင္ဒိုနီးရွားႏိုင္ငံ
တြင္ ၾကံခင္းမ်ားတြင္ ပဲပုပ္ျဖင့္ ေျမၾသဇာ ေကာင္းေအာင္ ျပဳျပင္စိုက္ပ်ိဳး ၾကသည္။
ပဲပုပ္ႏွင့္က်န္းမာေရး
ပဲပုပ္တြင္
အဓိကပါ၀င္ေသာ အာဟာရဓာတ္မွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ျဖစ္သည္။ အျခားေသာ ေကာင္းမြန္သည့္ ဆီႏွင့္
carbs တို႔လည္းပါရွိသည္။ ျပဳတ္ထား ေသာ ပဲပုပ္ ၁၀၀ ဂရမ္ (၃ ဒသမ ၅ ေအာင္စ)တြင္
ပါရွိသည့္ အာဟာရဓာတ္ မ်ားမွာ ကယ္လိုရီ ၁၇၃၊ ေရဓာတ္ ၆၃ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ပ႐ိုတင္း ၁၆
ဒသမ ၆ ဂရမ္၊ Carbs ၉ ဒသမ ၉ ဂရမ္၊ သၾကားဓာတ္ ၃ ဂရမ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ ၆ ဂရမ္၊ အဆီဓာတ္ ၉
ဂရမ္၊ Saturated ၁ ဒသမ ၃ ဂရမ္၊ Monounsaturated ၁ ဒသမ ၉၈ ဂရမ္၊ Polyunsatursted ၅
ဒသမ သုည ၆ ဂရမ္၊ အိုမီဂါ-၃ ဓာတ္ သုည ဒသမ ၆ ဂရမ္၊ အိုမီဂါ-၆ ဓာတ္ ၄ ဒသမ ၄၇ ဂရမ္
စသည္တို႔ အသီးသီး ပါရွိေနၾကသည္။
·
ပဲပုပ္တြင္ ခြန္အားႏွင့္ ေသြးနီအား တိုးတက္ေစေသာ သံဓာတ္မ်ား
အလံုအေလာက္ ပါရွိေနေသာေၾကာင့္ သားသတ္လြတ္ စားသူမ်ားအတြက္ သံဓာတ္ျဖည့္စြက္စာ အျဖစ္ အားကိုးထိုက္ ပါသည္။
·
ပဲပုပ္တြင္ပါရွိေသာ အသားဓာတ္ (ေခၚ)
ပရိုတင္းဓာတ္က အျခားေသာ သီးႏွံပင္မ်ားထဲရွိ ပရိုတင္းဓာတ္မ်ိဳးႏွင့္ မတူဘဲ သာလြန္
ေကာင္းျမတ္ေသ ာပထမတန္းစား ပရိုတင္းဓာတ္ ျဖစ္ပါသည္။
·
ပဲပုပ္တြင္ပါ ရွိေသာ ပရိုတင္းဓာတ္သည္ အမဲသား၊ ၾကက္ဥႏွင့္ ႏြားႏို႔တို႔တြင္
ပါရွိေသာ ပရိုတင္းဓာတ္ႏွင့္ အမ်ိဳးအစား တူညီရံုမွ်မက၊ ပဲပုပ္ တြင္ ပရိုတင္းဓာတ္ ပါ၀င္မႈပိုမ်ားသည္။
ထူးျခားခ်က္မွာ ပဲပုပ္တြင္ ပါရွိေသာ ပရိုတင္းပမာဏသည္ အမဲသားထက္ ႏွစ္ဆ၊ ၾကက္ဥထက္ သံုးဆ၊
ႏြားနို႔ထက္ ၁၁ ဆပိုမို ပါ၀င္သည္။
·
ပဲပုပ္တြင္ ကစီဓာတ္ ပါ၀င္မႈလြန္စြာ နည္းသျဖင့္ အ၀လြန္သူမ်ားႏွင့္
ဆီးလြန္ေရာဂါ ရွိသူေတြအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳသည္။
·
ပဲပုပ္က ပိန္ေသာသူကို ၀ျဖိဳးေစျခင္း၊ အသားအေရကို အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳ
စိုေျပေစျခင္း၊ ၀မ္းခ်ဳပ္ေရာဂါကို ကုသနိုင္ျခင္း၊ ၾကြက္သား၊ အေရ ျပားႏွင့္ အေၾကာမ်ားကို
အားေကာင္းေစျခင္း၊ ခႏၶာကိုယ္တြင္း အပူဓာတ္ျဖည့္ေပး၍ အားျပည့္ေစျခင္း၊ အသည္း၊ ေက်ာက္ကပ္၊ အဆုတ္ႏွင့္ အစာအိမ္တို႔ကို က်န္းမာေစျခင္း၊ ဗီတာမင္ေအဓာတ္
ၾကြယ္၀၍မ်က္စိကို အားေကာင္းေစျခင္း၊ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာရံုေၾကာမ်ားကို အားေပးျခင္း စသည္ျဖင့္
ေကာင္းက်ိဳးျပဳ ပါသည္။
·
ပဲပုပ္က အရိုးႏွင့္သြားမ်ားကို ခိုင္မာေစျခင္း၊ အရိုးၾကီးထြားမႈကို
အားေပးျခင္း၊ ကိုယ္ခႏၶာထြားက်ိဳင္း ေစျခင္း စသည္တို႔ေၾကာင့္
ကေလးငယ္မ်ားႏွင့္ သက္ၾကီးရြယ္အိုမ်ား အေနျဖင့္ မျဖစ္မေန ပဲပုပ္စားေပး သင့္ပါသည္။
·
ပဲပုပ္ကို အပူေပး၍ ခ်က္ျပဳတ္ထုတ္လုပ္ ထားေသာ ပဲႏို႔ဒိန္ခဲကို
ႏြားႏို႔ဒိန္ခဲႏွင့္ ႏိႈင္းယွဥ္ၾကည့္ပါက ပဲနို႔ဒိန္ခဲ၏ အနံ႔အရသာက သာလြန္
ေကာင္းမြန္သည္။ ပဲနို႔ဒိန္ခဲကလည္း ႏြားနို႔ဒိန္ခဲနည္းတူ လူသားတို႔၏ အစာအိမ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းကို
အက်ိဳးျပဳေပးေသာ ပိုးမႊားေလး မ်ား ပါရွိေနျပီး ထူးျခားခ်က္မွာ ပဲနို႔ဒိန္ခဲထဲရွိ ၄င္းအက်ိဳးျပဳ
ပိုးမႊားေလးမ်ားက အရြယ္အစား ပိုၾကီးကာပို၍လည္း ေဆးစြမ္းထက္ျမက္ ေၾကာင္းေလ့လာ သိရွိရပါသည္။
သားသတ္လြတ္သမားမ်ားအားထားရာပဲပုပ္ဟင္းလ်ာမ်ား
ပဲပုပ္ေစ့ကို
သြားရည္စာအျဖစ္ အစိမ္းလိုက္ေၾကာ္၍ စားနိုင္သလို၊ ျပဳတ္၍သုပ္စား၊ ခ်က္စားႏိုင္ပါသည္။
သားသတ္လြတ္ ဟင္လ်ားအျဖစ္ ပဲပုပ္ေထာင္းေၾကာ္၊ ပဲပုပ္ၾကက္သြန္ေၾကာ္၊ ပဲပုပ္ေျမပဲေၾကာ္၊
ပဲပုပ္ဂ်ဴးျမစ္ေၾကာ္၊ ပဲပုပ္ေၾကာ္ခ်က္၊ ပဲပုပ္ေျမပဲခ်က္၊ ပဲပုပ္ေစ့ဟင္းခ်ိဳ၊ ပဲပုပ္မီးကင္၊
ပဲပုပ္ခ်ဥ္ စသည္ ျဖင့္ မိမိႏွစ္သက္ရာ ပံုစံအမ်ိဳးမ်ိဳး တို႔ျဖင့္ ဖန္တီးစားေသာက္ ႏိုင္ပါသည္။
ကခ်င္ျပည္နယ္တြင္ ပဲပုပ္ကို အမဲသားႏွင့္ေရာ၍ အစပ္ခ်က္စားေလ့ ရွိၾကသည္။ ပဲပုပ္ ၾကိဳက္တတ္လြန္း
သူမ်ားက ပဲပုပ္ေျခာက္ ၁၀ ခ်ပ္ခန္႔ကို မီးေအးေအးတြင္ ၀င္း၀ါလာေအာင္ ကင္၍ အေအးခံကာ ညက္ညက္ေထာင္း
ျပီးေနာက္ တာရွည္ခံေအာင္ ဖန္ပုလင္းဘူးထဲ ထည့္ကာ စားသံုးၾကသည္။
မုန္ညင္းရြက္ႏွင့္
ပဲပုပ္သည္ လြန္စြာလိုက္ဖက္ ေသာေၾကာင့္ မုန္ညင္းဟင္းခ်ိဳထဲမွာ ပဲပုပ္ေထာင္းမႈန္႔ ထည့္ခပ္၍
ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ အရသာထူးလွ ပါသည္။ ထို႔ျပင္ ခရမ္းသီး မီးဖုတ္သုပ္(သို႔မဟုတ္) ခရမ္းခ်ဥ္သီး
မီးဖုတ္သုပ္ ထဲမွာလည္း ပဲပုပ္ေထာင္းမႈန္႔ ကိုထည့္၍ သားသတ္လြတ္ သုပ္စားျခင္းျဖင့္ ထမင္းျမိန္
ေစပါသည္။ (သားသတ္လြတ္ မဟုတ္ေသာ ဟင္းလ်ာမ်ားအတြက္ ပဲပုပ္သံုးလွ်င္ ငပိသံုးရန္ မလိုပါ။
ဤအရသာ ႏွစ္မ်ိဳးေပါင္းစပ္မိ ပါက ရသာဓာတ္ ပ်က္ျပယ္သြားတတ္သည္)
အထက္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည့္
အတိုင္း ပဲပုပ္သားသတ္လြတ္ ဟင္းလ်ာမ်ားစြာ ထဲမွ ပဲ၏ အာဟာရဓာတ္ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးကို ဟင္းလ်ာ
တစ္မ်ိဳးတည္းမွာ တျပိဳင္တည္း ရရွိနိုင္သည့္“ပဲပုပ္ေျမပဲေၾကာ္” ျပဳလုပ္နည္းကို
ေအာက္ပါအတိုင္း အၾကံျပဳလိုပါသည္။ ပဲပုပ္ေျမပဲေၾကာ္ ျပဳလုပ္ရန္အတြက္-
·
မညက္တညက္ ေထာင္းထားေသာ ပဲပုပ္ ၅ ခ်ပ္၊
·
မီးကင္ျပီး မႈန္႔ညက္ေအာင္ ေထာင္းထားေသာ ငရုတ္သီးေျခာက္ ၅ ေတာင့္၊
·
အခြံခြ်တ္ျပီးသား ေျမပဲဆန္(အစိမ္း) လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း တစ္ပန္းကန္၊
·
ဆားေတာ္သင့္ရံု၊
·
ဆီ ငါးက်ပ္သားခန္ ့ စသည္တို႔လ ိုအပ္သည္။
·
ပထမဦးစြာ ေျမပဲဆန္(အစိမ္း) ကိုမကြဲတကြဲ ေထာင္း၍ ဆီပူပူတြင္
ၾကြပ္သည္အထိ ေၾကာ္ပါ။
·
ေျမပဲဆန္ က်က္သြားပါက မညက္တညက္ ေထာင္းထားေသာ ပဲပုပ္ကိုေၾကာ္ပါ။
·
ငရုတ္သီးေျခာက္မႈန္ ့ ႏွင့္ ဆားတို႔ကို ထည့္၍ ပဲပုပ္ၾကြတ္ လာသည္
အထိေၾကာ္ပါ။
·
ပဲပုပ္ၾကြတ္လာပါက မီးဖိုေပၚမွ ခ်၍ အေအးခံျပီး စားသံုးနိုင္ပါျပီ။
(မွတ္ခ်က္) အခ်ိဳအရသာ ၾကိဳက္သူမ်ားက
ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ (သို႔မဟုတ္) သားသတ္လြတ္ dashi ဟင္းခတ္မႈန္႔ အနည္းငယ္ကိုထည့္၍ အသံုးျပဳနိုင္ပါသည္။
ဗဟုသုတ တစ္ရပ္ေအနျဖင့္ ေဖာ္ျပရလွ်င္
ပဲပုပ္သည္ ပဲပိစပ္ လံုး၀ မဟုတ္ပါ။ အထက္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည့္ အတိုင္း ပဲပုပ္က
Soybean, Soja Bean, Soya Bean ျဖစ္ၿပီး၊ ပဲပိစပ္က Horse Gram (ေခၚ) ျမင္းစားပဲ
ျဖစ္ပါသည္ (စကားခ်ပ္ - ပဲပိစပ္တြင္ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ႂကြယ္၀သျဖင့္ ၿပိဳင္ျမင္းမ်ားကို
ေကြ်းေမြးရာမွ ေစ်းကြက္တြင္ ျမင္းစားပဲ ဟု အမည္တြင္ျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ပဲပိစပ္ကို
လူတို႔ စားသံုးျခင္းျဖင့္လည္း အာဟာရမ်ား ရရွိေစေၾကာင္း ေလ့လာမွတ္သား ရပါ၏)
ပဲပုပ္ေစ့က အဆီထြက္ရွိၿပီး ပဲပိစပ္က အဆီ လံုး၀ မထြက္ပါ။ ယေန႔ ျမန္မာႏိုင္ငံ အပါအ၀င္
ႏိုင္ငံတကာ စားသံုးဆီ ေစ်းကြက္တြင္ ေတြ႔ရေသာ Soyabean Oil သည္ ပဲပုပ္ဆီသာ
ျဖစ္ပါသည္။ သို႔ေသာ္ လူအမ်ားစုက Soyabean Oil ကို ပဲပိစပ္ဆီဟု ထင္မွတ္မွား ေနၾကပါသည္။
အခ်ဳပ္အားျဖင့္ ဆိုေသာ္
ကမ႓ာ့အေရးႀကီးဆံုး သီးႏွံစာရင္း၀င္ ပဲပုပ္ကို “အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာ” အျဖစ္
သားသတ္လြတ္ သမားမ်ား လည္း အာဟာရရွိရွိ စားသံုးသင့္ ပါေၾကာင္း ႏွင့္ ပဲပုပ္ဆီ (ေခၚ)
Soyabean Oil ကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ လည္း အလားတူ က်န္းမာေရး အာနိသင္မ်ား
ရရွိႏိုင္ပါ ေၾကာင္း အၾကံျပဳ ေရးသားလိုက္ရပါသည္။
ေစတနာမ်ားစြာ
ေဆာင္းပါးရွင္… ေပါက္ေပါက္…ေရးသားသည္။
ဓာတ္ပံု - အင္တာနက္
No comments:
Post a Comment