ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ဆီမွာ ျပႆနာ တစ္ခုခုျဖစ္ရင္ ငယ္သည္ျဖစ္ေစ ႀကီးသည္ျဖစ္ေစ ျပႆနာရဲ႕ ရင္းျမစ္ကုိ မရွာဘဲ တစ္ပါးသူကိုပဲ လက္ညိဳးထုိးတတ္တဲ့ ဥာဥ္ဆုိးေလး ရွိတယ္။ သူ႔လက္ညိဳး ကုိယ့္ထုိး။ ကုိယ့္လက္ညိဳး သူ႔ထုိးနဲ႔ တခါမွ တရားခံ မမိတတ္ပါဘူး။ လူတစ္ဦးခ်င္းဆီနဲ႔ အဖဲြ႕အစည္းလိုက္ အားနည္းခ်က္ ေတြျဖစ္ပါတယ္။ ဒီလုိမွ မဟုတ္ရင္လဲ ဂုဏ္သိကၡာအတြက္ အပံုႀကီးႀကီး ပံုေပးလုိက္လို႔ ျပႆနာေအးေအာင္ ေျဖရွင္းလုိက္တာလဲ ျဖစ္ႏုိင္ပါတယ္။ တရားသျဖင့္ ဆုိတာထက္ ေငြမ်က္ႏွာက ပုိႀကီး ေနတတ္ပါတယ္။ အရွိန္အ၀ါႀကီးသူ ျဖစ္ရင္ စည္းကမ္း သတ္မွတ္ခ်က္ေတြကုိ အလြယ္တကူ ေသြဖယ္ႏိုင္စြမ္း ပါတယ္။ တေလာက ဓာတုခ်ည္ထည္ ဆုိးေဆးေၾကာင့္ နာမည္ရွိတဲ့ လက္ဖက္ထြက္ ေရာင္းကုန္တံဆိပ္ (၄၃)မ်ိဳးကို စားေသာက္ကုန္ စာရင္းကေန ပယ္ဖ်က္လုိက္တာ ၾကားသိရပါတယ္။ ကုမၸဏီ တာ၀န္ရွိသူေတြ ေျပာစကားအရေတာ့ သူတို႔မွာ တာ၀န္မရွိဘဲ သူတို႔ကုိယ္စား ေစလြတ္ထားတဲ့ ကုန္သည္၊ ပဲြစားနဲ႔ လဖက္ထြက္ရာ ေတာင္ေပၚကုိပဲ လက္ညိဳးထုိးေနၾက တာကုိ တရားက်စြာ ဖတ္လုိက္ရတယ္။
ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေန႔စဥ္စားေသာက္ေနတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဓာတုပစၥည္းနဲ႔ ရွင္းရွင္း လြတ္ကင္းတာ ရယ္လုိ႔ ခပ္ရွားရွားပါ။ အသီးအႏွံ၊ သားငါး၊ ေခါက္ဆဲြေျခာက္၊ ႏုိ႔မႈန္႔၊ ငါးေသတၱာ၊ ထုိးမုန္႔လမုန္႔၊ ေဖ်ာ္ရည္မ်ိဳးစံု၊ ငါးပိငါးေျခာက္၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ လက္ဖက္ ေတြနဲ႔ အသင့္စား အစားအေသာက္ေတြကုိ မူရင္း အရည္အေသြးထက္ ေရရွည္အထား ခံေအာင္နဲ႔ ပုိေကာင္းမြန္ေအာင္ ဆုိၿပီး ဓာတုေဆး၀ါး အကူအညီနဲ႔ အဆင့္ျမွင့္တင္ေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ ဒါကို စားသံုးသူေတြက သိေနေပမယ့္ ေပါေခ်ာင္ေကာင္း ေနာက္ လုိက္ေနတာရယ္၊ ၀င္ေငြနဲ႔ ေလာက္ငေအာင္ ခ်င့္ခ်ိန္သံုးစဲြရတာရယ္ ေၾကာင့္ မေကာင္းမွန္းသိေပမဲ့ မ်က္စိစံုမွိတ္ ၀ယ္ယူစားသံုး ေနရတာလဲ ပါပါမယ္။ စားသံုးသူရဲ႕ အားနည္းခ်က္ကုိ သိတဲ့ထုတ္လုပ္သူ ေတြအေနနဲ႔လည္း လုပ္ရဲေနတဲ့ သေဘာမွာ ရွိပါတယ္။ လူကုိ အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတုေဗဒ ပစၥည္းေတြ ပါ၀င္တဲ့ အစားအစာေတြကို ေရရွည္စားသံုးမိရင္ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ အူကင္ဆာ တုိ႔လုိ ကင္ဆာေရာဂါကုိ ေနာင္ႏွစ္ေပါင္း ၂၀-၃၀ ၾကာေလာက္မွ ေရာဂါျဖစ္ေစ တတ္ပါတယ္။ ေနာက္ မ်ိဳးရုိးဗီဇကုိ ထိခုိက္ေစတဲ့ ဥာဏ္ရည္မမီတာ၊ ကိုယ္လက္အဂၤါ မျပည့္စံုတာေတြ ႀကံဳေတြ႕ ေစႏုိင္ပါတယ္။ လတ္တေလာ အေနနဲ႔ အစားအေသာက္ မသန္႔ရွင္းတာ စားမိရင္ အသည္းေရာင္ အသား၀ါေရာဂါ၊ ၀မ္းပ်က္ ၀မ္းေလ်ာေရာဂါ ေတြ ခ်က္ခ်င္း ခံစားရႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စားသံုးသူေတြ အေနနဲ႔ ခ်ဳိတာ၊ ေမြးတာ၊ လွတာကို မမက္ဘဲ သဘာ၀ကေပးတဲ့ အစားအေသာက္ကုိ ပုိမုိေရြးခ်ယ္ စားသံုးသင့္ပါတယ္။ မျဖစ္မေန စားသံုးရမယ္ ဆုိရင္ေတာင္ ဓာတုေဆးအာနိသင္ ကင္းစင္ႏုိင္သမွ် ကင္းစင္ေအာင္ သန္႔စင္ပစ္ဖို႔ လုိေၾကာင္း အႀကံျပဳခ်င္ပါတယ္။
ခုခ်ိန္မွာ ေခတ္မီသူတုိင္း အငန္ေလ်ာ့စား ၾကတယ္။ အဆီေလ်ာ့စား ၾကတယ္။ သၾကား ေရွာင္ၾကတယ္။ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ ေရွာင္ၾကတယ္။ အေရာင္ပါတဲ့ အစားအစာ ေရွာင္ၾကတယ္။ သားႀကီးငါးႀကီး ေရွာင္ၾကတယ္။ အဲဒါေတြ အစား ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ပုိစားလာၾကတယ္။ က်န္းမာေရး လုိက္စားလာၾကတယ္။ လူႀကီးေတြသာ ဆားအငန္ ေလ်ာ့စားရတာ မဟုတ္ပါဘူး။ အိမ္သံုးဆားဟာ ကေလးေတြကုိလည္း ဆုိးက်ိဳး ျဖစ္ေပၚ ေစပါတယ္။ ကေလးေတြကို ဆားေပါ့ေပါ့ ေကၽြးေမြးျခင္းအားျဖင့္ အသက္ၾကီးလာတဲ့ အခါ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ အႏၱရာယ္ကုိ က်ဆင္းေစႏုိင္ ပါတယ္။ ၆ႏွစ္ အရြယ္ကေလး တစ္ေယာက္ရဲ႕ ဆားလုိအပ္ခ်က္က တစ္ေန႔ ၃ ဂရမ္ထက္ မပုိသင့္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ကေလးေတြအတြက္ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ ရာမွာလည္း လုိတာထက္ ပုိၿပီး ဆားကုိ အသံုးမျပဳမိေစဖုိ႔ အေရးႀကီးပါတယ္။ ကေလးေတြအတြက္ အသင့္လုပ္ မုန္႔ထုတ္အခ်ိဳ႕မွာ ဆားနဲ႔ အခ်ိဳမႈန္႔ ပါ၀င္ႏႈန္းမ်ားတာကို စားၾကည့္တာနဲ႔ သိႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အလြယ္တကူ ရႏုိင္တဲ့ မုန္႔ထုတ္ေတြကို ခ်င့္ခ်ိန္ၿပီး ကေလးေတြကုိ ေကၽြးသင့္ပါတယ္။ အစေကာင္းမွ အေႏွာင္းေသခ်ာ ဆုိသလုိ ငယ္စဥ္ကေလး ဘ၀ကတည္းက အငန္ေလ်ာ့စား မွ အသက္ႀကီးလာတဲ့အခါ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းတုိ႔မွ ေရွာင္က်ဥ္ႏုိင္မွာ ျဖစ္တဲ့အေၾကာင္း တင္ျပလုိက္ရ ပါတယ္။
ကၽြန္ေတာ္တို႔ ေန႔စဥ္စားေသာက္ေနတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ဓာတုပစၥည္းနဲ႔ ရွင္းရွင္း လြတ္ကင္းတာ ရယ္လုိ႔ ခပ္ရွားရွားပါ။ အသီးအႏွံ၊ သားငါး၊ ေခါက္ဆဲြေျခာက္၊ ႏုိ႔မႈန္႔၊ ငါးေသတၱာ၊ ထုိးမုန္႔လမုန္႔၊ ေဖ်ာ္ရည္မ်ိဳးစံု၊ ငါးပိငါးေျခာက္၊ ပုဇြန္ေျခာက္၊ လက္ဖက္ ေတြနဲ႔ အသင့္စား အစားအေသာက္ေတြကုိ မူရင္း အရည္အေသြးထက္ ေရရွည္အထား ခံေအာင္နဲ႔ ပုိေကာင္းမြန္ေအာင္ ဆုိၿပီး ဓာတုေဆး၀ါး အကူအညီနဲ႔ အဆင့္ျမွင့္တင္ေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ ဒါကို စားသံုးသူေတြက သိေနေပမယ့္ ေပါေခ်ာင္ေကာင္း ေနာက္ လုိက္ေနတာရယ္၊ ၀င္ေငြနဲ႔ ေလာက္ငေအာင္ ခ်င့္ခ်ိန္သံုးစဲြရတာရယ္ ေၾကာင့္ မေကာင္းမွန္းသိေပမဲ့ မ်က္စိစံုမွိတ္ ၀ယ္ယူစားသံုး ေနရတာလဲ ပါပါမယ္။ စားသံုးသူရဲ႕ အားနည္းခ်က္ကုိ သိတဲ့ထုတ္လုပ္သူ ေတြအေနနဲ႔လည္း လုပ္ရဲေနတဲ့ သေဘာမွာ ရွိပါတယ္။ လူကုိ အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ ဓာတုေဗဒ ပစၥည္းေတြ ပါ၀င္တဲ့ အစားအစာေတြကို ေရရွည္စားသံုးမိရင္ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ အူကင္ဆာ တုိ႔လုိ ကင္ဆာေရာဂါကုိ ေနာင္ႏွစ္ေပါင္း ၂၀-၃၀ ၾကာေလာက္မွ ေရာဂါျဖစ္ေစ တတ္ပါတယ္။ ေနာက္ မ်ိဳးရုိးဗီဇကုိ ထိခုိက္ေစတဲ့ ဥာဏ္ရည္မမီတာ၊ ကိုယ္လက္အဂၤါ မျပည့္စံုတာေတြ ႀကံဳေတြ႕ ေစႏုိင္ပါတယ္။ လတ္တေလာ အေနနဲ႔ အစားအေသာက္ မသန္႔ရွင္းတာ စားမိရင္ အသည္းေရာင္ အသား၀ါေရာဂါ၊ ၀မ္းပ်က္ ၀မ္းေလ်ာေရာဂါ ေတြ ခ်က္ခ်င္း ခံစားရႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ စားသံုးသူေတြ အေနနဲ႔ ခ်ဳိတာ၊ ေမြးတာ၊ လွတာကို မမက္ဘဲ သဘာ၀ကေပးတဲ့ အစားအေသာက္ကုိ ပုိမုိေရြးခ်ယ္ စားသံုးသင့္ပါတယ္။ မျဖစ္မေန စားသံုးရမယ္ ဆုိရင္ေတာင္ ဓာတုေဆးအာနိသင္ ကင္းစင္ႏုိင္သမွ် ကင္းစင္ေအာင္ သန္႔စင္ပစ္ဖို႔ လုိေၾကာင္း အႀကံျပဳခ်င္ပါတယ္။
ခုခ်ိန္မွာ ေခတ္မီသူတုိင္း အငန္ေလ်ာ့စား ၾကတယ္။ အဆီေလ်ာ့စား ၾကတယ္။ သၾကား ေရွာင္ၾကတယ္။ ဟင္းခ်ိဳမႈန္႔ ေရွာင္ၾကတယ္။ အေရာင္ပါတဲ့ အစားအစာ ေရွာင္ၾကတယ္။ သားႀကီးငါးႀကီး ေရွာင္ၾကတယ္။ အဲဒါေတြ အစား ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ပုိစားလာၾကတယ္။ က်န္းမာေရး လုိက္စားလာၾကတယ္။ လူႀကီးေတြသာ ဆားအငန္ ေလ်ာ့စားရတာ မဟုတ္ပါဘူး။ အိမ္သံုးဆားဟာ ကေလးေတြကုိလည္း ဆုိးက်ိဳး ျဖစ္ေပၚ ေစပါတယ္။ ကေလးေတြကို ဆားေပါ့ေပါ့ ေကၽြးေမြးျခင္းအားျဖင့္ အသက္ၾကီးလာတဲ့ အခါ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ အႏၱရာယ္ကုိ က်ဆင္းေစႏုိင္ ပါတယ္။ ၆ႏွစ္ အရြယ္ကေလး တစ္ေယာက္ရဲ႕ ဆားလုိအပ္ခ်က္က တစ္ေန႔ ၃ ဂရမ္ထက္ မပုိသင့္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ကေလးေတြအတြက္ ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ ရာမွာလည္း လုိတာထက္ ပုိၿပီး ဆားကုိ အသံုးမျပဳမိေစဖုိ႔ အေရးႀကီးပါတယ္။ ကေလးေတြအတြက္ အသင့္လုပ္ မုန္႔ထုတ္အခ်ိဳ႕မွာ ဆားနဲ႔ အခ်ိဳမႈန္႔ ပါ၀င္ႏႈန္းမ်ားတာကို စားၾကည့္တာနဲ႔ သိႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အလြယ္တကူ ရႏုိင္တဲ့ မုန္႔ထုတ္ေတြကို ခ်င့္ခ်ိန္ၿပီး ကေလးေတြကုိ ေကၽြးသင့္ပါတယ္။ အစေကာင္းမွ အေႏွာင္းေသခ်ာ ဆုိသလုိ ငယ္စဥ္ကေလး ဘ၀ကတည္းက အငန္ေလ်ာ့စား မွ အသက္ႀကီးလာတဲ့အခါ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းတုိ႔မွ ေရွာင္က်ဥ္ႏုိင္မွာ ျဖစ္တဲ့အေၾကာင္း တင္ျပလုိက္ရ ပါတယ္။
( မွီျငမ္းတာက )
ေမာ္ဒန္သတင္းဂ်ာနယ္ (၂၀-၃-၂၀၀၉)။
Reader's Digest (2008, Feb) "Salt can be bad for kids too"။
41 comments:
အသိပညာေပးစာေလး ဖတ္သြားတယ္။
ေနာက္လည္းေဖာ္ျပႏုိင္ပါေစ။
ခင္မင္လ်က္
ဟုတ္ရယ္၊ လက္ဖက္ထုတ္ေတြ ေစ်းကြက္မွာ မေတြ႕ေတာ့ဘူး။ ၀ိသမေလာဘသား ေတြေပါ့ေနာ္။ လဖက္သုတ္ထက္ ဂ်င္းသုတ္ကုိ ပုိႀကိဳက္တယ္။
အကိုေျပာမွပဲ ဘာကို ခ်င့္ခ်ိန္ရမွန္း သိသြားျပီ။ ေလွ်ာင့္သင့္တာေတြ ေလွ်ာ့ရေတာ့မယ္... း)
ေကာင္းတယ္အကို..
အသိပညာေပးပိုစ့္ေလးတစ္ခုပါ
အစားမေတာ္တစ္လုပ္တဲ့ .....
ေခါက္ဆဲြေျခာက္မ်ားမ်ားစားရင္ ဘာျဖစ္မလဲ ။ အေျဖရွိရင္ ႀကိဳေျပာထားအုန္း၊ ဒီမွာေတာ့ ညမနက္ တီးေနတာ.. လဖက္သုပ္ေတာ့ စားခ်င္တယ္။ ၀ယ္မရလုိ႔ ..။
0က္သားစားဘူး
အေကာင္လုိက္ပဲ ေမာင္းသြင္းတာ။
အမဲသားစားဘူး
ေကာင္လံုးျပဳတ္ပဲ ေမာ့ေသာက္တာ။
အဲလုိ အဲလို
အစားေရွာင္တာ .. ။
ကိုဝင္းေဇာ္ေရ----
အသိပညာေပးေလးကို ေဖၚေပးသည္႔အတြက္--
ေက်းဇူးတင္ပါတယ္---
အစစအရာရာအဆင္ေျပပါေစ---
ေဧုသု တ ပို႕စ္ေလး ပါပဲ
အဲ.. စာလုံးေပါင္းကလဲ မွားတာ လြန္တယ္
း)
ဗဟုသုတ ရေစတဲ့ ပို႕စ္ေလးပါ..
အသိပညာ ပို႔စ္ေလးပါ ကိုဝင္းေဇာ္ေရ၊ မိန္းကေလး ပီသစြာ လက္ဖက္ မၾကိဳက္တဲ့ အတြက္ ေတာ္ေသး၏၊ ေသခ်ာမွတ္သြားတယ္ေနာ္
ဟိုက္ .... မျဖစ္ဘူး သိရက္နဲ႕ မိုက္ေနတာ ၾကာၿပီ အငံေလးေတာ့ ေလ်ာ့စားမွ ... ေခတ္မွီမွ ျဖစ္ေတာ့မယ္ .... :D ေက်းဇူး Bro ...
အခုလုိ အသိေပးတာေက်းဇူးတင္ပါတယ္..။
ေနာက္ေနာင္ဆင္ျခင္နုိင္တာေပါ႔.....။
ဟုတ္ပါတယ္ကို၀င္းေဇာ္ေရ..ေရရွည္ျဖစ္လာမွာထက္ ေလာေလာဆယ္ ဘာမွမျဖစ္ေလာက္ေသးပါဘူးဆုိၿပီးေတာ႔ စားေန ေနေနၾကတာ..။ အိမ္က ကေလးေတြေတာင္ ready-made snack ထုပ္ေလးေတြ စားလြန္းလုိ႔ ျပန္ထိန္းေနရတယ္..အရသာလည္း မေကာင္း အာဟာရမျဖစ္တဲ႔ အျပင္ ကေလးေတြ စားသင္႔တဲ႔ အစာမ်ိဳးေတြမွ မဟုတ္တာ..။ သူတုိ႔ကေတာ႔ အရုပ္ေလးေတြတုိ႔ ကေလးၾကိဳက္ေတြ မက္လံုးေပးၿပီး ဆြယ္ၾကတာကိုး။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကလည္း ကို၀င္းေဇာ္ရယ္..ေဆးန႔႔ံေတြကို ေထာင္းေနတာပဲ။ ..ဘယ္လုိလုပ္ရမယ္မွန္းေတာင္ မသိေတာ႔ပါဘူး။ စိုက္ပ်ိဳးတဲ႔သူေတြကိုေရာ..စီးပြားေရးသမားေတြတင္မကဘူး. စားသံုးသူေတြ..အားလံုးမွာ အသိကိုယ္စီရွိေနမွပဲ..
အစားအေသာက္အတြက္ သတိထားျပဳျပင္ရမဲ့ အခ်က္ေတြ မွတ္သားပါတယ္။ အရင္က ၀က္သားတုတ္ထုိး ဆုိရင္ ေတြ႕မေရွာင္ စားခဲ့တာ ခုမွ သူ႔ ဆုိးက်ိဳးေတြ ခံစားေနရတယ္။ အစာအိမ္ လမ္းေၾကာင္းမွာ အနာျဖစ္ၿပီး စ၀္စံထြန္းေရာက္ ခဲ့ရ ေသးတယ္။ ခုေတာ့ အစားအေသာက္ေတြ မသရမ္း ေတာ့ဘူး။ ေဖာ္ျပေပးလို႔ ၀မ္းသာတယ္။
ေရွးလူႀကီးစကားေတြထဲက
စားသတိ၊ သြားသတိ ဆုိတာ မွန္တယ္
စာဖတ္သူအတြက္ အက်ိဳးရွိေစတဲ့စာေတြ
အၿမဲေရးသားႏုိင္ပါေစ။
ကေလးေတြအတြက္ ေရာင္းတဲ့မုန္႔ေတြ ကို၀င္းေဇာ္ ေျပာသလုိပဲ တခါတေလ စားၾကည့္မိတယ္။ ပြေယာင္းေယာင္း၊ အစပ္ကဲကဲ၊ ငန္ရွရွ နဲ႔အရသာ ခံစားရတယ္။ ကေလးက မုန္႔ကုိ စားခ်င္လုိ႔ ပူဆာတာ မဟုတ္ပဲ မုန္႔ထုတ္ထဲက အရုပ္နဲ႔ ကံစမ္းမဲ ကုိမက္တာျဖစ္တယ္။ ခက္တာကလဲ ေက်ာင္းခန္း၀မွာေရာ ေက်ာင္းခန္းထဲ အထိေရာင္း ေနၾကတာေၾကာင့္ ေရွာင္လဲြလုိ႔ မရႏုိင္ေအာင္ ျဖစ္တယ္။ ေနာက္ ကေလးမုန္႔ေတြကုိ ဆုိးေဆးမ်ား တယ္လုိ႔ ထင္မိတယ္။ စိတ္ညစ္စရာေတြ ပါပဲ။ ဘာျဖစ္ျဖစ္ ဆင္ျခင္ႏုိင္ေအာင္ ေရးထားတာမုိ႔ အက်ိဳးရွိေစ ပါတယ္။
ေက်းဇူးတင္ရွိပါတယ္
မယု
အသိပညာမွ်ေဝတာ ေက်းဇူးပါ
ရယ္ဒီမိတ္ေတြ ကုိ ေရွာင္ရေတာ့မယ္
ေရာဂါၿဖစ္မွာကုိေတာ့ ေၾကာက္သားဗ်...
ဆရာေတာ္ ဥဳးသုမဂၤလာ ေဟာၾကားသလုိ ႏုိင္ငံျခားမွာ ဗမာေတြနဲ႔ ေတြ႕ရမွာ ရွက္တယ္တဲ့။ အဆင့္အတန္း မရွိလုိ႔တဲ့၊ စိတ္ဓာတ္ညံ့ဖ်င္းလုိ႔တဲ့။
၀ိသမေလာဘေဘးမွ ကင္းေ၀းႏုိင္ၾကပါေစ
သုတ ဗဟုသုတ ပညာေပး စံုလင္တဲ့ ဘေလာဂ့္ေလးကုိ ပထမဆံုး လာဖတ္ျဖစ္ ပါတယ္။ တုိင္းတပါးမွာ အပ်င္းေျပေစဖုိ႔ စာဖတ္ခြင့္ရလို႔ ၀မ္းသာတယ္။ ဆက္လက္ေရးသားပါ။ အားေပး ပါတယ္။
က်န္းမာေရးပညာေပးစာေလး ဖတ္သြားတယ္ေနာ့
လူတုိင္းက်န္းမာေစခ်င္တဲ့ ေစတနာကုိ ေလးစားတယ္။
နွင္းဆီနီနီ
က်န္းမာေရးပညာေပးစာေလး ဖတ္သြားတယ္ေနာ့
လူတုိင္းက်န္းမာေစခ်င္တဲ့ ေစတနာကုိ ေလးစားတယ္။
နွင္းဆီနီနီ
မွ်ေ၀ေပးတာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္ အကို။
ခင္မင္ေလးစားလွ်က္
ေရာင္ျပန္
ကုိ၀င္းေဇာ္
သြားသုတ္သုတ္
လာသုတ္သုတ္ နဲ႔
ဗရုပ္ဘယက္မုိ႔
ေခါက္ဆဲြျပဳတ္ပဲ ေလြးေနရတယ္ ..
တကယ့္ကို တန္ဖိုးရွိတဲ့ ပို႕စ္ေလးပါ..
အရသာမက္ေတာ့ ေန ့စာေရာညစာပါ ခက္ရျပီေပါ့။ ဟိုဟာေလးေရာ ဒီဟာေလးပါေရွာင္ရင္းနဲ ့ဘာစားရမွန္းေတာင္ မသိေတာ့ပါဘူး ။
အသိတရားေလးေတြ ေဝမွ်ေပးတာ ေက်းဇူးပါ ေနာ္ ။
ဗဟုသုတ ေဝမွ်ေပးတဲ့အတြက္ ေက်းဇူးပါ...
ဘာေတြကို ဘယ္လိုစားရရင္ေကာင္းမလဲ လို႕စဥ္းစားေနမိတယ္...
ကို၀င္းေဇာ္ ခုေခတ္ကေတာ့ ေတာ္၂ဆိုးေနၿပီ အစားအေသာက္ေၾကာင့္ ဒုကၡေတြ အမ်ားၾကီးပဲ မစားလို႕လည္းမရေတာ့ အတတ္ႏိုင္ဆံုးေရွာင္စားမွပဲရေတာ့မယ္ ေၾကာက္စရာၾကီးေနာ္.
ယမ္းစိမ္းမ်ားမ်ားပါတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ (ငါးေျခာက္၊ ၾကက္/၀က္အူေခ်ာင္း) ဆုိဒီယမ္မ်ားမ်ားပါတဲ့ အထားခံဗူးေတြ ေရွာင္တယ္။ အားကစားလဲလုပ္တယ္ ..
အဟိ ၀တတ ျဖစ္ေနလုိ႔..
ကြန္မေကာင္းလုိ႔ ကသုိက္ကရုိက္ လာဖတ္သြားတယ္ေနာ္
ႏွစ္သစ္မွာ ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ ကို၀င္းေဇာ္ေရ႕ ..
ဟုတ္တယ္ေနာ္ .. ခုက ျပဳျပင္ထားတာေတြသိပ္မ်ားတယ္ .. အရြက္မ်ားမ်ားစားခ်င္ရင္ေတာင္ ပိုးသတ္ေဆး ဟိုေဆးဒီေဆးေတြကို ေၾကာက္ရေသးတယ္ .. း(
good knowledge .. ..(()) .. ..
ပဲပုတ္ေထာင္းနဲ႔ပဲ စားေတာ့မယ္။
ေက်းဇူးတင္တယ္ကိုဝင္းေဇာ္...
ကၽြန္ေတာ္တို႔ဆီမွာက အကိုေျပာသလိုဘဲ...လက္ညွိးထိုးမလြဲ အတတ္ပညာျပည့္စံုေနေတာ့ ေခါင္းေရွာင္အရည္အခ်င္းေတြျပည့္စံုတာေပါ့ဗ်ာ။
လူမွဳပတ္ဝန္းက်င္နဲ႔ ေနထိုင္မွဳ၊စားေသာက္မွဳ ေတြဟာ တိုးတက္ေခတ္မီေနတဲ့ ႏိုင္ငံၾကီးေတြကို ေျခဖ်ားေတာင္မမီပါဘူးဗ်ာ၊မတတ္ႏိုင္ဘူးေလ...။ကိုယ္႔အမ်ိဳးကိုယ္သတ္ ဒီစစ္တပ္နဲ႔ကေတာ့ တိုင္းသူျပည္သားေတြဟာ အဘက္ဘက္က လံုးပါးပါးေနမွာအမွန္ပါဘဲ။ေနာက္ေန႔အသက္ရွင္ဘို႔ ေလာက္ပဲ ရပ္တည္ေနရတဲ့ ျမန္မာျပည္သူျပည္သားေတြဘဝက ဟိုးအနာဂတ္ကာလကို အိပ္မက္မက္ခြင္႔မရွိပါဘူးေလ...။
အခုလို အသိေတြမွ်ေဝတာ ေက်းဇူးတင္ပါတယ္။
သုခီအတၱာနံ ပရိဟရႏၱဳ။
သတင္းၾကားရတာေတာ့ လက္ဖက္ေတာင္သူ ေတြလဲ အစုိမေရာင္းရရင္ အေျခာက္ပဲ ေရာင္းမယ္ လုပ္ေနတယ္။ သူတုိ႔အတြက္ေတာ့ အရႈံးမရွိပါဘူး။ အမွန္ေတာ့ လက္သည္တရားခံကုိ ေဖာ္ထုတ္သင့္ တယ္။ တရုပ္ မယ္လမင္းကိစၥေတာင္ တရားခံ ေဖာ္ႏုိင္ေသးတာပဲ။ မလုပ္တတ္တာလား၊ မလုပ္ခ်င္ တာလား၊ မလုပ္၀ံ့တာလား၊ မလုပ္ႏုိင္တာလား ေတြးေတာစရာပါ။
အဆင္ေျပပါစ
ေက်းဇူး ၀င္းေဇာ္ေရ.....
ေသကာမွေသေရာ ပဲ ဆားေတာ့ မေလ်ာ့ႏိုင္ေသးဘူး
က်န္တာ ကေတာ့ ေလ်ာ့ေလေကာင္းေလ ေပ့ါ...။
best regards;
mgnge
ေစတနာေလးေတြ ေလးစားသြားတယ္
ႏွစ္သစ္မွာရႊင္လန္းပါေစ
အကုိေရ ေက်းဇူးအထူး ေသခ်ာကုိဖတ္သြားတယ္ဗ်ာ.. ပညာေလးေတြ ရလုိက္တယ္ ေက်းဇူး
ေလးစားလ်က္
ေတာင္ေပၚသား
ဟုတ္တယ္၊ ဆုိးေဆးေတြေၾကာင့္ ေတာ္ေတာ္ေလး ဂယက္ရုိက္သြားၾကတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ မန္းေလးက လဖက္ေတြျဖစ္တယ္ေလ။
ၿဖစ္ခါမွသာၿဖစ္ေတာ့ဗ်ာ စားတာေတာ့ စားရမွာ
ပဲ။ တတ္ႏုိင္ဘူးဗ်။ ဟီ..
Post a Comment